..posebno me to zanima kod onih koji imaju dvoje i više djece i neka prosječna primanja za naše pojmove.
..posebno me to zanima kod onih koji imaju dvoje i više djece i neka prosječna primanja za naše pojmove.
da, to je dobro pitanje, pogotovo zato jer nema nista organizirano kod nas za hs. vani postoje, konkretno u uk, ti otherwise klubovi u kojem se moze naci poduka iz svih predmeta, kolko ja znam.
md je to zamislio onako okvirno kao krug zainteresiranih obitelji u kojima bi se razmjenjivali na tjednoj bazi.
ja mislim da bi bilo ok da se organizira u nekom skolskom/opremljenom prostoru (npr za fiziku, kemiju, biologiju, gdje god treba posebna oprema), ali ne znam jos, sve ideje su tek u razradi
krumpiricka, a cija su ljudska prava u pitanju kad je dijete u skoli (a uvijek ce biti prije u skoli nego doma) izlozeno maltretiranju? i kako to rijesiti, uglavnom dijete bude vec osteceno kad (i ako) se pocne nes raditi po tom pitanju
pogotovo ako je maltretirano od strane profesora
Posljednje uređivanje od mikka : 23.05.2011. at 10:24
Beti 3, daj se uozbiljistvarno bi htjela čuti tvoja iskustva o HS-u.
mikka, ok, hvala - znači ne bi ništa izbacivala iz kurikuluma, nego bi promijenila način podučavanja i vremenski rok usvajanja znanja. jesi li sigurna da bi znala djetetu prenijeti školsko gradivo ? jer nije svatko rođen da podučava - ljudi mogu znati puno toga, ali ne znači to znanje mogu prenijeti drugima na jednostavan, jasan i razumljiv način. pogotovo djeci. i povrh same materije još i dodatno animirati sadržaj; bilo eksperimentima, maskama, igrom, vježbama u grupi, itd itd.
ne uči se bezveze metodika i didaktika na učiteljskim kolegijima. odslušala sam ih, i uz hrpu nepotrebnih stvari, su mi ipak dali nekoliko smjernica koje su mi olakšale držanje nastave dok sam radila u školi. i kojih se i dan danas držim kada trebam održati neko predavanje u firmi.
eto, to su neki elementi koji se nisu tu spomenuli, a roditelj bi ih trebao imati u vidu kod HS-anja. priprema za predavanje je ozbiljan posao, i traži dosta vremena. kao i samo prenošenje znanja.
Pitala sam jer smatram da je to jedno od najvažnijih pitanja za HS,a dosada nisam uspjela naći konkretno da je ovdje netko napisao kako je to zamislio,tj.kako očekuje da se neki dijelovi podučavanja ostvare u realnosti.
Ovako kako je mikka rekla je i meni zamisliva provedba,naravno trebalo bi dobiti i podršku grada,općine ili kako već jer je očito,ili je barem meni očito da bi bila potrebna financijska ,tehnička i na kraju krajeva opet i kadrovska podrška izvana koju bi trebalo platiti konkretnim novcima,zar ne?
Osim ako netko ne oformi komunu od nekoliko obitelji gdje sve imaju isti cilj i sredstva,nisu zaposleni u firmama kao što većina ovdje jest i koji imaju dovoljno sredstava da se uspiju održati tako dulji niz godina.
Jer,iskreno,ne mogu zamisliti da bi mm,koji rastura matematiku,fiziku i mehaniku,nakon što iscijeđen dođe doma s posla oko sebe okupio par klinaca i na zanimljiv i poticajan način objašnjavao poučke.
Konačno, za svaki sat poduke se treba i pripremiti,ne?
Posljednje uređivanje od rosa : 23.05.2011. at 10:33
mikka, zar ti zaista nemaš niti jedno lijepo sjećanje iz razdoblja školovanja?![]()
la_mama, bilo je već govora o metodici, na koju se je (ako me sjećanje ne vara) poprilično posprdno odmahnulo rukom, uz argument da ti ne treba ako objašnjavaš djetetu nešto usput.
Mikka, kakvo maltretiranje od strane profesora?
znam da je proprema za predavanje ozbiljan posao, imam doma jednog koji priprema predavanja
ne bi nis izbacila jer smatram sve zanimljivim, ali kad se sjetim nacina na koji se uci u skoli (na koji sam ja ucila) mi se blago receno povraca. koje su to bile spike, bozesacuvaj.
nacin poducavanja bi definitivno mijenjala, s tim da ne znam kako bi to bilo izvodivo s ovolikim budzetom za prosvjetu, vjerojatno nikako. vec sam rekla, nemam nis protiv skole kao mjesta gdje djeca u grupama uce. ali da su to grupe od 30ak djece, gdje je sansa da nes naucis prilicno neozbiljna..
vise bi se orijentirala (kod mlade djece) na konkretni rad koji im je svima zanimljiviji, nego bubanje samih podataka napamet, podatke bi ostavila za kasnije, i to uglavnom bez klasicnih test-provjera, nego neki kao seminarski rad na kraju koji ukljucuje primjenu svega naucenog, moze i u grupi, jos bolje. bez spike "ja sam gazda" u odnosu ucitelj-ucenik, to bi kaznjavala po kratkom postupku, jer nisu ucitelji tu da se izivljavaju (kao moji u skoli i na faksu) nego da pomognu da dijete svlada gradivo u potpunosti.
i sve tako, ja sam vjecna naivka i utopist![]()
Ja sam čula i mišljenja da za djecu nije razvojno dobro da stalno roditelje gledaju, i u roditeljskoj roli, i sad opet i u podučavanju, ono.. usporeno izlaženje iz roditeljsko okrilja, uvijek isto lice gledaš i slušaš. A propos metodike ili talenta, što god, mislim da je jako važan. Tj. znati nešto, i nešto znati prenijeti, su koji put stvari koje nisu uopće povezane. Za svako prenošenje znanja treba priprema, ako nisi talent za to. Mene je mama pokušavala učit francuski, koma od dosade. U biti, mislim da mi je baš trebala učiteljica, a i više djece da se uspoređujem s nekim u RL-u, a ne s nekim Jacquesima iz tih knjiga, mislim da je to one-on-one loše... dosadno... i društveno neizazovno... u većini kombinacija (osim ako roditelj nije talentirani i vrijedni genije). Ali, ako dobro shvaćam, HS ne znači jedan roditelj na jedno dijete, barem je tipa 2-3 djece, nadam se.
Posljednje uređivanje od ina33 : 23.05.2011. at 10:42
n. grace, i ne bas. samo iz predmeta koje sam rasturala i bez uciteljske pomoci. uglavnom mi je najbolji dio bilo druzenje (bila sam neka sredina, ni popularna ni ona koju su zayebavali), ali druzenje nije poanta. uglavnom sa stecenim navikama i znanjem sam nezadovoljna.
svimbi, kak mislis kakvo maltretiranje? ruganje, taj odnos bez postovanja, inacenje ko da su oni mala djeca, pa na faksu izivljavanje, ne dolasci na konzultacije.. to je kao normalno pa ja brijem ili nije? meni nije zato pitam![]()
Mikka mene se stalno krivo interpretira, nisam rekla da dijete ne treba učiti ono što ja smatram glupim ili nepotrebnim, nego ono što stvarno i objektivno jest nepotrebno, i sama si navela neke sitnice koje su nas maltretirali da bubamo u školi a kojih se mjesec nakon nismo ni sječali.
Da je po meni, moj bi učio sve o umjetnosti, glazbi, dizajnu, vrtlarstvu itd. Al normalno da sam svjesna da to nije dovoljno za dijete da stekne opću kulturu.
Od svega ja mislim da se sadašnji školski kurikulum treba skresati, prilagoditi djetetovim afinitetima i tempu, a sigurno moj HS uključuje i Teslu, koji eto meni kao tema debate nije prezanimljiv al smatram da je važno znati neke osnovne činjenice o njegovom radu.
cuj, iz ministarstva obitelji sigurno nemam :lova od grada:![]()
ma ludaja koja se kljuka pilsevima i baca indekse kroz prozor.
imala sam ja i dobrih profa, ali ne bas previse, nazalost.
ali nidgje mi nekak nije odgovaralo to kak se uci, vjerojatno bi mi pasalo vise prakse a manje teorije, nekaj onak konkretno a ne da si tuka kad zavrsis tu skolu.
Ja osbno sa profesorima imam loša iskustva od 1 osnovne do diplome. Sa klincima manje iako je bilo dosta onih za koje sam bila freak jer sam npr bila veggie, a ne rijetko sam i sama dobila batina od jačih cura uključujuči i jednu nogu u glavu. U srednjoj sam bila crna ovca jer sam bila u razredu prepunom "missica" a ja jedina neugledna bez šminke i minica, na faksu sam pak bila crnija od crne ovce. Nosila sam se s tim dobro, ali iskreno, ne mislim da me je nit osnovna nit srednja a nit totalni promašaj od faksa izgradili u ovo što jesam, već sam se razvijala po strani kad sam bila u društvu ljudi sličnima sebi koje sam sama odabrala i koji su djelili slične interese i uvjerenja kao ja. U usporedbi sa "društvom" u školi il na faksu jedno je bilo robija drugo sloboda. Tu uopče ne spominjem pritisak ocjena, ispita, profesora...
roza, ali što je to objektivno potrebno, odnosno nepotrebno ?
uzmi samo vrtlarstvo - vjerujem da će tvojoj djeci koja će odrasti na farmi itekako biti potrebno znanje o vrtlarstvu. ali nekom gradskom djetetu to može vrlo lako biti uaaaaa dosadno. u ovom slučaju, kriterij za potrebno i nepotrebno je subjetkivne, a ne objektivne prirode.
eto sjećam se da smo u oš imali dva predmeta - domaćinstvo i tehnički odgoj, oba praktične prirode. na domaćinstvu smo radili ikebane, palačinke, učili bodove za šivanje. na tehničkom smo radili predmete od drva i metala (čekić je bio jedan od njih). i oba predmeta bih osobno vrlo rado zaobišla - niti jedno znanje mi do dan danas nije pomoglo. i ja bih oba predmeta izbacila iz nastave, jer je moje subjektivno viđenje da su totalno promašeni i nepotrebni jer mi osobno nisu bili od koristi.
ali objektivno, djeca uz te predmete mogu vidjeti plod rada svojih ruku u roku od jednog školskog sata, i to je jedna od stvari koje nikako ne bih zanemarila. ono što bih zanemarila je osobno, subjektivno viđenje.
zbog toga sam i pitala prije nekoliko postova - koja su to potrebna i nepotrebna znanja koja treba usaditi djeci, a da trenutno nisu obuhvaćena školskim kurikulumom.
Roza,iskreno mi je žao što si prolazila kroz odrastanje i školovanje to što si prošla,no s druge strane, zar ne misliš da ne bi trebala svoju djecu kontaminirati lošim stavovima o društvu koje ih okružuje?
Daj im šansu,oni su osobe za sebe,imaju pravo na šansu...tko kaže da se ne bi odlično snašli i obožavali školu,profesore i klince oko sebe?
meni se cini da je vise prakse manje teorije odlicna metoda i za prvasice.
kad gledam kak moj klinac upija kad mu pokazujes kak nekaj funkcionira (ne znam, fotoaparat, kamera naprimjer) i kak zuji i dosaduje se kad mu moj stari nesto onak po uciteljski vergla, to mi je neki kao pokazatelj. sigurna sam da bi 100 puta radije sam napravio sistem ogledala za slr fotic nego slusao predavanje ma o najzanimljivijoj stvari, recimo hs-u
dobra bi ideja bila da se netko sjeti da napravi povijest u stripu, ili u crticu, ili igrici, mislim da bi im to bilo jedno 5-10x lakse zapamtiti nego ovako citanje iz knjiga
pa tako umjesto pacmana imas pk IV :svimbi:, a umjesto princa valijanta, ne znam, nekog drugog trpimirovica, mozda tomislava![]()
Zašto ne?
Pa i tamo se stječu nepotrebna znanja, a uz to se i trpi maltretiranje, profesori ne dolaze na konzultacije, kljukaju se pilsevima (), a garant ih i kakav veliki brat promatra i možda potajice cijepi dok spavaju u svojim studentskim sobama.
Niti jedan normalan i suvisli argument za nekontrolirani HS dosad nije iznesen.
Osim ako se za argument ne smatra vrijeđanje prosvjetara, a sad i osuđivanje roditelja koji normalno funkcioniraju u društvu i šalju svoju djecu u školu, a oni rade i zarađuju za život (sram ih bilo).
Roza, i mi se za svoju djecu odričemo, trudimo i definitivno su nam najvažniji na svijetu. Prestani više s tim nebuloznim generaliziranjem koje usput i vrijeđa druge roditelje. Možda ti to stvarno nije namjera, obrati malo pažnju, pročitaj ponekad svoj post prije nego što ga pošalješ.
Što se tiče nepotrebnih podataka, pretpostavljam da se misli na određene godine, bitke, definicije itd.
Ja ne znam koliko se promijenio školski program u zadnjih 10-15 godina. Vjerojatno ne puno. Gradivo kojeg se sjećam bilo je sasvim savladivo
za jednog prosječnog učenika. Za prosječnu ocjenu. Je li potrebno, ili nije, u to neću sad ulaziti. Ja ne mislim da je besotrebno.
Daleko od toga da ne treba puno toga mijenjati u školama.
Ali mislim da je najgore što možemo napraviti to da podcjenjujemo djecu. I da kažemo da je preteško,preopsežno i bespotrebno.
Btw, ja pohađam jednu srednju školu (obrazovanje odraslih). Nemojte da vam moram reći koliko se moram pripremati za jedan ispit da bih dobila 5. A škola je na glasu kao dosta zahtjevna i teška.
A to je škola koja je miljama daleko od moje struke, i svega što sam učila do sada.
disclaimer: Nisam genijalac.
joj, mikka, da...apsolutno se slažem...više konkretno,prakse,manje teorije..kod nekih predmeta je smao teorija...joj...
Kao netko tko je s one strane katedre,a imam još ohoho do penzije, iskreno se nadam da će kad tad doći vrijeme da se ovo i u stvarnosti ostvari.
Gledam kolege npr.iz zemljopisa...pa zar se tu ne bi moglo 90% nastave odvijati u slikama,dobrim doku-filmovima? Zar tako znanje ne bi bilo korisnije, svrsishodnije, dugotrajnije? Dobri DVD-i, izleti itd...a ne samo udžbenik i postoci koliko goveda godišnje izveze Argentina, a koliko Njemačka....![]()
kaj, ti si prosvjetarka pa si se nasla osobno uvrijedenom? to mi je najbolje kad se jedna struka izdize iznad covjecanstva kao plemenita i nepogresiva. prosvjetari i doktori, to je to. pogotovo ova upadica o cijepljenju u sobama.
ono kaj sam ja znala dozivjet na faksu i nije nis drugo nego maltretiranje, sad bi se prilicno drugacije postavila, a onda sam jos bila mlada i naivna(i sad sam naivna, a vise nisam tako mlada).
uh, ovo sam pitala pcelicu
malo mi brzo idu ovi postovi
a čije je ljudsko pravo mogućnost induciranog pobačaja?
sigurna sam da bi ginekolozi postavili i kao pitanje čije je ljudsko pravo npr. odbijanje indukcije, dripa isl
jer mnogi od njih zaista vjeruju da je to kako rade bolje za dijete/majku.
jesu li nam u svemu ista mjerila?
gdje je granica/
ovisi kakva je kontrola u pitanju. ako je fora u tome da imas test ko u skoli na kraju trimestra/polugodista/godine, ne znam. prakticki ti dode na isto ko da ide u skolu, ako ti nije cilj izbjegavanja bas skole i razreda, a meni to nije cilj. tak mi se cini, mozda sam u krivu.
ako je fora da se vidi da dijete uci i radi, ko sto sam vec negdje napisala, onda ok, to kuzim i postujem, u smislu zloupotrebe itd.
Jesi ti uopće pročitala moj post??? Kako izvrčete izjave to je besramno, ne znam zašto se uopće pačam u rasprave sa nekim tko ima potrebu samo i jedino osuđivati i dokazati da je njihovo razmišljanje jedino ispravno.
A nisam možda napisala da sam svjesna da ono što mene zanima nije dovoljno za njega da stekne opću obrazovanost???
Ja Rosa draga nikog neću kontaminirat sa ničim, nit mrzim ljude nit ih se klonim nit mi se gade. Vi fakat tupite svoje a ne dajete ni šansu da se čovjek objasni. Ne pokušavate uopče shvatiti, a ja budala trošim vrijeme i živce na pravdanja nekome od koga ni kruh u usta ni kruh iz usta. I give up, as always, jer nema smisla. Shvatite da postoje ljudi koji su drugačiji i ne žele da im dijeca budu samo još jedna osoba na pokretnoj traci, ne želim da guta sve što mu sistem servira. Reagirate kao da se bojite ovog što ja govorim i bojite se priznati ili shvatiti da netko poput "mene" ima pravo raditi sa svojim životom ono što želi i živjeti potpuno drugačije nego vi a pritom može odgojiti normalno obrazovano dijete koje će kasnije imati jednake šanse kao i vaše. Nit će znat samo mutit sarme nit će znat samo kopat, i moguće je čak da bude pametnije i obrazovanije od večine školski obrazovanih klinaca.
Može se i drugačije funkcionirati nego što funkcioniraju mase i svejedno bit normalan i normalno živjeti. Moj autoritet u životu je obitelj i to je ono gdje želim ostvariti najveći uspijeh, i zbog toga izbjegavam sistem i njihove iskrivljenje vrijednosti jer po mom mišljenju sistem ne valja.
ne stignem sve ni čitat, a kamoli komenirat, pa samo ovo. izgleda da drugačije iščitavamo Rozine i mikkine postove.
a mikku i poznajem, pa je valjda u tome dodatna prednost.
mislim da je pitanje samo što ta kontrola znači za svaku od nas jer raspon može biti od vrlo labavog, kao što je u UK (netko je rekao da ne vjeruje da je to moguće u Evropi, bormeć je,
jer UK ima najliberalniji zakon po tom pitanju u razvijenom svijetu), pa do vrlo kontroliranog kao što je recimo u Sloveniji i Crnoj Gori.
ili pak s druge strane zbog razlika u doživljaju demokracije, tko je zapravo odgovoran za djecu općenito pa onda i obrazovanje, HS kao opcija uopće nije moguć - kao što je trenutno situacija u HR.
Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 23.05.2011. at 11:35
Ne izdižem ništa iznad čovječanstva, samo me nervira generaliziranje i omalovažavanje (bilo koje) struke.
Da se na jednom edukativnom forumu svako malo ponovi kako smećari smrde (ispričavam se, samo dajem usporedbu) vjerujem da bi to svima bilo vrlo nekorektno i neprihvatljivo.
Ali, svako malo ogaditi liječnike, a sad udariti i po jednako nekompetentnim prosvjetarima, e to je već ok.
Na edukativnom roditeljskom forumu![]()
ajd još i ovo
kao što rekoh, taj sistem 'majnd jo oun biznis' ima svoju tamnu stranu.krumpi prvotno napisa
ali na žalost ovoga imaš kod nas koliko hoćeš, jer smo skloni drugima gledati u tanjur a s druge strane se ne "pačati" kad je stvarno potrebno.
ne mi ovdje, tu je ipak u prosjeku malo drugačija ekipa koja želi djelovati i reagirati na nepravdu, ali generalno gledajući svoje susjedstvo.
Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 23.05.2011. at 11:44
Jesam,pročitala i ja i deseci drugih na ovom forumu.I izgleda da je većina shvatila isto.
Po čemu su moje izjave besramne,molim te?
Ja nisam uvijedila ni tebe niti bilo kog drugog. I moram priznati da mi je ovo jedna od dražih tema na ovom forumu,čitam ju od samog starta i priznajem da sam puno stvari sagledala iz drugog kuta i da sam s vremenom, jer ova tema traje i traje,jelte,i sama podosta korigirala i izbrusila svoje stavove. Tako da,aposlutno ničim nisam došla iznositi niti braniti nikakvo ekstremno stajalište.
Ne znam samo tko ovdje osuđuje i cijelo vrijeme pokušava dokazati da je njegovo mišljenje jedino ispravno.
Ja sam postavila konkretno pitanje za one koji bi željeli provoditi HS,mikka mi je odgovorila i hvala joj, ti još nisi.
nije ok.
Roza, meni je stvarno svejedno čemu ćeš ti ili bilo tko drugi podučavati svoje dijete. Pa čak i da to bude samo okopavanje kupina, savijanje sarme ili striženje ovaca. Meni je to sasvim u redu, neka.
Ali mi nije u redu da se tako puca po Sistemu i prosvjetarskom kadru.
Možemo generalno reći da je Sistem loš, ali bih ipak rekla kako se radi o nekim njegovim dijelovima.
Jer ne možemo negirati postojanje divnih ljudi i programa koji u svome radnome vremenu naprave puno više no što bih ja kod kuće napravila.
Govorim podjednako i o odgojnom i o obrazovnom segmentu.
Sistem u kojem su moja djeca ne podržava ni konzumerizam, ni bahatost, ni ruganje... ma ništa što ja i kod kuće ne bih podučavala.
Tako da mi smetaju insinuacije da će moja djeca iz tog Sistema izaći - kao "mainstrimaši" koji su bili zlostavljani na bilo koji način.
Meni se sve čini da ljudi koji jako zagovaraju hs imaju neko gadno iskustvo iz škole, kao učenici.
Sistem ima rupa i treba ga poboljšavati, ali slažem se s apricot - ne smije se omalovažavati cijela jedna vrlo široka struka.
jednostavno upišeš svoje dijete u montesori školu. ona je odgovor na tvoja pitanja, čini mi se.
ako ne znaš što je to, proguglaj malo
ili u waldorf vrtić i školu
nije državna škola vama u zg jedina dostupna (za razliku od nas u malim sredinama)
tako da niti si naivka, ni utopist, ni posebna u svojim razmišljanjima, proguglaj malo pa ćeš vidit.
Ono što ja pokušavam cijelo vrijeme, a što je valjda u ovom našem društvu nerazvijenom još uvijek stran pojam, jest izborit se za svoja ljudska prava.
Nit omalovažavam "tebe" i "tvoj" način života nit omalovažavam moju sestru koja ne može zamisliti život bez hektike grada i pive svaku večer u bircu, nit omalovažavam ikoga tko želi živjeti kako god da žele živjeti. Samo se osjećam lagano sputanom i prozvanom kad vidim koliki bi "meni" osporili moje pravo da živim svoja ljudska prava.
To što ja mislim da je konzumerizam katastrofa i da je sistem koma je moje pravo, bez da se onaj tko ne misli isto osjeća uvrijeđenim, jer ja ne mislim da bi mi svi trebali poć zajahat konja kopat i orat niti HSat. Samo želim da ja mogu bez da me se vuće po sudovima, bez da me se proglašava sebičnom i ludom, bez da me se apriori osuđuje da furam svoje spike na jadno dijete kojem eto sistem izgleda želi bolji život nego njegova rođena majka.
"Ja" eto da bih živjela kako smatram da je ispravno i sukladno sa svojim uvjerenjima moram prolazit prepreka i prepreka, a nisam ništa lošiji roditelj od "vas" samo imam drugačije viđenje života. I to je ono što mene muči u cijeloj spiki. Ćim je netko toliko "skrenuo" sa ravnog puta koji nam je zapravo nametnut nastaje ogroman problem, ljudi osuđuju, država ganja, vrši se pritisak sa svih strana.
A takvo "ljudsko pravo" kakvo tražiš, Roza, je dušu dalo za mogućnost da se drugima krše ljudska prava. I stvarno ne razumijem kako to ne možeš shvatiti. Jer gledaš isključivo sebe i svoju situaciju. Neće se donositi odluke i zakoni samo za tebe i tvoju obitelj.
kad bi vam ja počela pričati o tome šta su sve meni radili u školi, ovo gore je smijurija, doslovno smijurija. i mikkino i rozino. jer sam često mijenjala škole, bila outsider, u 8. razredu 20-30 cm veća od svih... imam feeling da se danas od muhe radi slona.
tukli su me, da, branila sam se. bilo bi lipše da nisu. samo nisam niti ću od toga praviti neku veliku famu. bilo pa prošlo. ne kažem da je u redu, ali neću od sebe raditi žrtvu na način na koji svoju žrtvu opisuju mikka i roza.
niti smatram da moje dijete zbog toga ne bi trebalo ići u školu.
Na ovoj temi, možda.
Tko je tu uopće a da zagovara HS? Roza - ovo je sasvim u njenom stilu, o kojoj god temi da se radi - sustav je pakao, i svi u njemu osuđeni na propast. Zatim mikka sa svojim lošim iskustvom, i mamma Ju, koja nije pisala o svojim iksustvima. Ne'š mi ti veličine uzorka za izvoditi zaključke.
ma znam za te skole, to je u redu, samo sto mi je jedina w. skola u zg daleko, a ne gubi mi se po sat vremene dnevno (najmanje) u prometu. osim toga, md-ova i moja kuca je putujuca, pa je i tu vec problem oko skolovanja, hoce li tu, tamo, nigdje ili na bog te pita koje mjesto, posto se mjesto posla moze promijeniti u svega par dana/tjedana.
ja nemam namjeru--nikad pa ni sad--omalovazavati cijelu struku, nisam generalizator po prirodi, ali ne volim ni da se na moja osobna iskustva stavljaju upitnici, pa ispada kao da ja sad tu lazem da naglasim svoje stajaliste. mislim realno je da u svakoj struci postoje ljudi koji obavljaju svoj posao odlicno, srednje i zalosno, i to nije nista sporno ni u prosvjeti ni u medicini ni u arhitekturi ni ugostiteljstvu.
a financijska situacija koja bi isla na ruku nekom vise individualiziranom pristupu je u ovoj lopovskoj zemlji (jel smijem pljuvat po vladi?) skoro pa cista utopija, zasad. pa tako, kako sam se snalazila za porod kod kuce, izgleda da cu morati i sa skolovanjem. mislite da sam ja hepi zbog toga? nisam bas. radije bi da postoji vec neki sistem. ali sta se mora nije tesko, naucit cemo i to
![]()