Stranica 35 od 63 PrviPrvi ... 25333435363745 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,701 do 1,750 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni bi bilo zanimljivo da ovdje doista ima ljudi koji svoju djecu obrazuju kod kuće - konkretna iskustva u tome me zanimaju, jer, kao i većina nas, nadopunjavam sustav kod kuće. Bili su mi zanimljivi postovi Saradedevii jer su prenosili stvarno iskustvo. Nasuprot tome, ovo je samo rasprava o željama i namjerama mama vrlo male djece, u vezi s njihovim budućim obrazovanjem.

Što se rasprave o studiju tiče, sve ovisi o pojedincu i o njegovim životnim izborima. Istina je da fakultetska diploma otvara više mogućnosti, ali opet je najvažnije što tko želi u profesionalnom smislu i što može. Meni osobno je, uz predivni posao u kojem uživam i koji su mi moji studiji omogućili, važno znanje koje sam dobila. To je dio onog što ja jesam. Svojoj djeci želim što više znanja, u skladu s njihovim željama i sposobnostima, uz svu širinu mogućnosti, bez ograničavanja na moja znanja.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni bi bilo zanimljivo da ovdje doista ima ljudi koji svoju djecu obrazuju kod kuće - konkretna iskustva u tome me zanimaju, jer, kao i većina nas, nadopunjavam sustav kod kuće. Bili su mi zanimljivi postovi Saradedevii jer su prenosili stvarno iskustvo. Nasuprot tome, ovo je samo rasprava o željama i namjerama mama vrlo male djece, u vezi s njihovim budućim obrazovanjem.
    slažem se, Zdenka. izgleda da su njeni, usprkos unschoolanju, previše svugdje samo ne kući .
    probat ću je cimnuti da opet nešto napiše .
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 25.05.2011. at 18:11

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Imam jedno pitanje, iz čiste raznodalnosti - na koga se zapravo taj pojam "unschooling" odnosi, na dijete ili na roditelja? Ako na dijete onda mi nije jasno, od čega će se dijete unskulirati ako nije išlo u školu. Onda bih rekla da se odnosi na roditelja. Ili je to samo simboličan pojam za ono što se želi postići hoomeskulingom?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Čokolina prvotno napisa Vidi poruku
    Imam jedno pitanje, iz čiste raznodalnosti - na koga se zapravo taj pojam "unschooling" odnosi, na dijete ili na roditelja? Ako na dijete onda mi nije jasno, od čega će se dijete unskulirati ako nije išlo u školu. Onda bih rekla da se odnosi na roditelja. Ili je to samo simboličan pojam za ono što se želi postići hoomeskulingom?
    Unschooling je neškolovanje - dok obrazovanje kod kuće (homeschooling) podrazumijeva praćenje i učenje programa kod kuće, umjesto u školi, od roditelja i/ili u njihovoj organizaciji, a ne od učitelja i profesora u školi, neškolovanje odbacuje svaki formalni obrazovni program. To znači da dijete uči samo kroz iskustvo svog života, onakvo kakvo ono je, dakle, kroz rad, igru, socijalnu interakciju. To je ono što je postojalo tisućama godina, za većinu koja se nije imala prilike školovati, pa su seoska djeca učila obrađivati zemlju i uzgajati domaće životinje, a obrtnička su izučavala razne zanate. Tako nešto se ne može provesti u intelektualnim zanimanjima.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Tako nešto se ne može provesti u intelektualnim zanimanjima.
    baš tako.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

da, da dodam znala sam za taj unskuling of Ivana Illicha

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Još malo (sori, uhvatih se wikipedije malo previše):
    In 2003, in Holt's very influential book Teach Your Own, originally published in 1981, Pat Farenga, co-author of the new edition, provided such a definition:

When pressed, I define unschooling as allowing children as much freedom to learn in the world as their parents can comfortably bear.[8]

In the same passage Holt stated that he was not entirely comfortable with this term, and that he would have preferred the term "living". Holt's use of the term emphasizes learning as a natural process, integrated into the spaces and activities of everyday life, and not benefiting from adult manipulation

Moje mišljenje o ovome. Ja se smatram slobodnim misliocem, bez obzira što sam malo previše vremena provela u školi. Meni se ove ideje sviđaju, ali ja znam da sve ideje prihvaćam s puno razmišljanja, ma koliko se one činile prihvatljivim poput ove. Recimo, mislim da danas ipak živimo u jednom drugačijem vremenu od Holtovog. Zanima me, što bi Holt rekao danas (umoro je davne 1985.). Danas na planeti ima više ljudi nego prije, konkurencija za najmanji posao je velika, nezapolsenost veća nego ikada prije, znanja razbacana i polarizirana, obrazovanje ipak ne tako kruto kao što je bilo prije i postoje pomaci da se prilagodi djeci, informacije dostupnije nego prije, roditelji su obrazovaniji i osjećaju se samopoudaniji i samostalniji u odgoju svoje djece, znači, više sudjeluju u školskom obrazovanju svoje djece, a djeca imaju veći izbor vanškolskih aktivnosnti gdje mogu više i slobodnije slijediti svoje interese itd. Dakle, stvari su se znantno promijenile. Ne da bih dijete odgojila u strahu od budućnosti i od malih nogu ga pripremala da bude spreman na konkurenciju, nego bih ga jednom nogom ipak stavila u sustav da se zna nositi s tim, a na drugoj strani ga učila samostalnosti. Izgleda da sam ja negdje između.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

"and not benefiting from adult manipulation"

ovo sam zaboravila komentirati. Mislim da ni jedno djetetovo znanje nije slobodno od manipulacije od strane odrasle osobe, velikim dijelom kad su djeca mlađa. Mislim da djeca dosta kopiraju i roditelje, vide da oni čitaju, pa ih zanima što je to, pa roditelji sretno dijele s njima zbog čega dijete ode u to još više, pa dijete počme nešto raditi i kad je roditelj sretan i naasmijan zato što dijete to radi, dijete to nastavit raditi, pa zavoli glazbu ili neku drugu umjetnost jer ga roditelj, koji to voli, vodi na koncerte ili izložbe, itd. Nisam sigurna kad smo stvarno imuni na utjecaj naših roditelja. Odrasli stalno oblikuju malu djecu. Sad, sigurno stoji onaj argument da roditelj utječe na to da mu dijete ne bude podložno glupostima iz današnje kulture (on će ga rdije hs), kao slušati cajke, ali to mi je baš i argument za to da dijete nije tako slobodno u izboru svega toga (svojih interesa) kao što se na prvi pogled čini. Dakle, roditelj će više manje oblikovati dijete na svoju sliku i priliku i toga što on misli da je za njega dobro, što meni ne smeta toliko ako je to nešto pozitivno, ali nije to ni toliko "slobodno".

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Čokolina prvotno napisa Vidi poruku
    "and not benefiting from adult manipulation"

ovo sam zaboravila komentirati. Mislim da ni jedno djetetovo znanje nije slobodno od manipulacije od strane odrasle osobe, velikim dijelom kad su djeca mlađa. Mislim da djeca dosta kopiraju i roditelje, vide da oni čitaju, pa ih zanima što je to, pa roditelji sretno dijele s njima zbog čega dijete ode u to još više, pa dijete počme nešto raditi i kad je roditelj sretan i naasmijan zato što dijete to radi, dijete to nastavit raditi, pa zavoli glazbu ili neku drugu umjetnost jer ga roditelj, koji to voli, vodi na koncerte ili izložbe, itd. Nisam sigurna kad smo stvarno imuni na utjecaj naših roditelja. Odrasli stalno oblikuju malu djecu. Sad, sigurno stoji onaj argument da roditelj utječe na to da mu dijete ne bude podložno glupostima iz današnje kulture (on će ga rdije hs), kao slušati cajke, ali to mi je baš i argument za to da dijete nije tako slobodno u izboru svega toga (svojih interesa) kao što se na prvi pogled čini. Dakle, roditelj će više manje oblikovati dijete na svoju sliku i priliku i toga što on misli da je za njega dobro, što meni ne smeta toliko ako je to nešto pozitivno, ali nije to ni toliko "slobodno".
    Kako je ovo točno! Volim čitati tvoje postove.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Unschooling je neškolovanje - dok obrazovanje kod kuće (homeschooling) podrazumijeva praćenje i učenje programa kod kuće, umjesto u školi, od roditelja i/ili u njihovoj organizaciji, a ne od učitelja i profesora u školi, neškolovanje odbacuje svaki formalni obrazovni program. To znači da dijete uči samo kroz iskustvo svog života, onakvo kakvo ono je, dakle, kroz rad, igru, socijalnu interakciju. To je ono što je postojalo tisućama godina, za većinu koja se nije imala prilike školovati, pa su seoska djeca učila obrađivati zemlju i uzgajati domaće životinje, a obrtnička su izučavala razne zanate. Tako nešto se ne može provesti u intelektualnim zanimanjima.
    ovo boldano nije sasvim točno, barem koliko sam ja shvatila.
    US znači da dijete ne prati školski kurikulum. i to je to.
    hoće li dijete ići na razne tečajeve(kojih u UK recimo ima puno više nego kod nas) ili organizirane radionice, predavanja, ili pak ono što mi nazivamo nastavom u prirodi, njihov je izbor.
    i dakako da se može provesti u svim zanimanjima, jer ne isključuje to da dijete uči i iz knjiga.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    ovo boldano nije sasvim točno, barem koliko sam ja shvatila.
    US znači da dijete ne prati školski kurikulum. i to je to.
    Mislila sam na propisani školski program.

I mislim da se neškolovanje ne može provesti u svim zanimanjima, jer mu nedostaje sustavnost.
    Posljednje uređivanje od Zdenka2 : 25.05.2011. at 20:22

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Gledam ja jučer svoju djecu i mislim si kako bi poludjeli da sam im ja teta učiteljica, da jadni moraju sjediti jedno pored drugog u klupi

Nego, hvala na kakvimtakvim odgovorima na pitanje da li im bi bio stresan jedan ispit na kraju godine. Odgovori me nisu zadovoljili. ni najmanje.
    Jer, Mikka kaže kako strah od stresa njoj i nije ni razlog za HS. Pa sam totalno zbunjena. ajde to i mogu prihvatiti...Ali ovo Roza tvoje, da do mature nema ispita mi je apsolutna glupost. Ako bi u nekoj idealnoj državi i postojala mogućnost HS ,to po meni zasigurno nije nekotrolirani HS, jer to bi značilo vraćanje u doba Franje Tahija.

Sve u svemu dosta su maglovite te vaše vizije kućnog školovanja djece...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to i md prakticira, a i ja uslijed druzenja s njim, s tim da on puno lakse uci od mene, moram se malo pozabavit tim razlogom

ali ne znam bas puno ljudi kojima je to cilj, da se stalno usavrsavaju. i bas vjerujem da to ima veze s nametnutim stilom ucenja u djetinjstvu/skoli, a ne sa osobnim karakteristikama

znas ono, postoji 1 ispravan nacin, a ja mislim da ih postoji bezbroj

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Zdenka hvala na objašnjenju. Da, okrenula sam se malo i internetu, da ne čitam samo na formu. Zapravo mi je jasno da sam o tome čitala i ranije ali nisam znala da se zove unschooling.
    Zanimljivo mi je ovo (na engleskom, koliko vidim većina ovdje vas je dosta obrazovana pa sam sigurna da ćete razumjeti):
    Unschoolers often state that learning any specific subject is less important than learning how to learn.[5] They assert, in the words of Aleck Bourne, "It is possible to store the mind with a million facts and still be entirely uneducated", and in the words of Holt:

Since we can’t know what knowledge will be most needed in the future, it is senseless to try to teach it in advance. Instead, we should try to turn out people who love learning so much and learn so well that they will be able to learn whatever needs to be learned.[5]

It is asserted that this ability to learn on their own makes it more likely that later, when these children are adults, they can continue to learn what they need to know to meet newly emerging needs, interests, and goals.

To mi je zanimljivo, jer se sama smatram lifelong learnerom i stalno učim nešto novo (s 80 ću početi s japanskim, to mi je u dugoročnom planu, a s 100 se možda počnem baviti planinarstvom). Ali ovo mi ništa ne odudara od redovne škole, ljudi koji steknu obrazovanje kroz školu i kasnije nastave učiti. Buduća znanja? (meni se ovaj odnos prema budućnosti sviđa jer se djeca odgajaju za neka nova vremena, koja nama nisu potpuno poznata). ALi tko zna što je to i kakva je to budućnost? Sigurna sam ne znaju ni oni u školi ni oni koji djecu obrazuju van škole, svi nagađamo i improviziramo. Dakle, ako znanje nije toliko upitno kako se ovdje kaže onda mnoge stvari koje su se na ovom forumu rekle o tome (pogotovo ono ugnjetavačko znanje) padaju u vodu. meni se ovo što je Holt rekao sviđa i ne vidim da to odbacuje učenje u školi.

I dalje:
    Unschoolers argue that, in the words of John Holt, "[I]f [children] are given access to enough of the world, they will see clearly enough what things are truly important to themselves and to others, and they will make for themselves a better path into that world than anyone else could make for them."[

Ni ovo mi ne odudara od školskog znanja. Po meni, bolje je znati više nego manje.
    Naravno, razlika je valjda u načinu kako se to znanje stječe. Ali po meni škola je samo jedan mali otok načina stjecanja znanja, nakon škole ono stječe i druga znanja, iz života, kao i unskuleri. Pa nije dijete po cijeli dan u školi.

Ovo je s wikipedie, najbrži put do znanja

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a cuj, nitko nije rekao da je lako biti pionir. u vb postoji neki razradeni sistem za hs i us-ere, a kod nas nista, plus to sto vecina gleda sa totalnom skepsom i nerazumijevanjem. ja osobno jos ne znam tocno kako to funkcionira tamo gdje je to uobicajeno i razvijeno, ali planiram saznati na vrijeme. plus to sto ne znam u kojoj cemo mi kao obitelj zemlji zavrsiti i kako ce to sve zajedno izgledati, zasad samo saznajem stvari i razmisljam o tome evo i razglabajuci tu s vama na forumu

a strah od stresa kao razlog za hs mi je medu smjesnijima, sori miniminia, isto ko sto se svako tolko netko osvrne na to da je roditelj ucitelj a vec smo 100 puta rekli da nije, tj. u pocetku je a kasnije vise nije, ali ajde, ako vas to veseli..

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mikka, ja ne kužim tvoju motivaciju, stvarno, najiskrenije nikako, možda sam propustila nešto, ali ako ti nije problem opet napiši... Odnosno, pišeš jako kontradiktorno, čas navodiš traumu od ispitivanja, pa ti stres tvog djeteta nije motiv...ROza mi je potpuno jasna, meni način života stran i možda grubo zvuči neprihvatljiv, ali ipak jasna mi je...

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

miniminia, slažem se s većinom što si rekla. ne znam da li bih produžila osnovnu školu, ali definitivno bih promijenila puno toga u prvih par razreda, i ocjenjivanje bi po meni došlo dosta kasnije.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne znam bas da sam imala na umu traumu od ispitivanja, vise to kao, kak da objasnim, zasto djetetu nametati da nije usvojilo nesto sto ce ionako prirodno vec usvojiti. ma ja se samo ne znam izrazavat. da ga ne ogranicavas vremenom u kojem mora nesto nauciti, a siguran si da ce nauciti, kao sto nauci hodati i govoriti.

md je nazvao nas skolski sistem "isfrustriranim i anahronim", tu se slazem. nas problem je jos u tome sto puno putujemo i vezanje za jedno mjesto/grad nije bas opcija. sad, kako to objasniti administraciji.. vjerojatno nikako, vec i sad imamo problema zbog toga sto zivimo ovako zbrckano, to nijedan sistem na poznaje

vidis, meni je u obrazovanju to famozno postivanje autoriteta jedan od vecih problema, bar bio kod mene, ne svida mi se to nikako. tu ne govorim o nepristojnosti niti icemu slicnom.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku

nas problem je jos u tome sto puno putujemo i vezanje za jedno mjesto/grad nije bas opcija. sad, kako to objasniti administraciji.. vjerojatno nikako, vec i sad imamo problema zbog toga sto zivimo ovako zbrckano, to nijedan sistem na poznaje
    Ali, to nije problem. Poznajem vlasnike luna parka. Redovno se sele i djeca promijene nekoliko škola i gradova godišnje. I njima je to normalno, nikakav stres, uživaju u upoznavanju novih ljudi, jer su tako navikli. Možda bi im bilo grozno da su čitav život na jednom mjestu.

( Za popis stanovništva smo morali malo razmišljati kako ih popisati, ali rješili smo )

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam bas da sam imala na umu traumu od ispitivanja, vise to kao, kak da objasnim, zasto djetetu nametati da nije usvojilo nesto sto ce ionako prirodno vec usvojiti. ma ja se samo ne znam izrazavat. da ga ne ogranicavas vremenom u kojem mora nesto nauciti, a siguran si da ce nauciti, kao sto nauci hodati i govoriti.

md je nazvao nas skolski sistem "isfrustriranim i anahronim", tu se slazem. nas problem je jos u tome sto puno putujemo i vezanje za jedno mjesto/grad nije bas opcija. sad, kako to objasniti administraciji.. vjerojatno nikako, vec i sad imamo problema zbog toga sto zivimo ovako zbrckano, to nijedan sistem na poznaje

vidis, meni je u obrazovanju to famozno postivanje autoriteta jedan od vecih problema, bar bio kod mene, ne svida mi se to nikako. tu ne govorim o nepristojnosti niti icemu slicnom.
    Ja sam se na svojoj kozi (u vrlo maloj mjeri - dijete je tjednima bilo doma bolesno, pa smo se trudili stizati gradivo) uvjerila da to bas tak ne ide... I to u 2. osnovne, a to je gradivo koje je lagano i jednostavno. Nes ti nauciti tablicu mnozenja zato jer to zelis, vrlo je malo takve djece. A nek mi netko dokaze da ti to ne treba... i jos 1000 takvih stvari.

Isto tako, taj minimalni uvid u homeschooling dao mi je puno jasniju sliku zasto to NIJE za moju obitelj. Covjek ne zna dok ne proba... Nisam bila zadovoljna sama sobom. Dijete nije imalo nikakav problem - njemu je bilo super, uciteljica je isto bila zadovoljna jer smo sve stigli, ali... ali... to mi je bilo vrlo vrlo tesko cak i sa nezahtjevnim gradivom i dok sam bila doma na bolovanju. Uz posao izvan kuce i 2 sina + slobodne aktivnosti, nikako.

Eh, sad, slazem se da bi bilo dobro otvoriti zakonsku mogucnost za hs kao u Sloveniji. Za nekog to vjerojatno jest dobro. I sloboda izbora isto. Ako nista drugo, bilo bi manje guzve u skolama.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dok s druge strane znamo da su nam prvašići preopterećeni....
    ja bih recimo ukinula bilo kakve vanjske predavače u prvom razredu. Gradivo smanjila na minimum. Po meni taj prvi razred treba biti prijelaz iz vrtića u školu...
    ma diš više smanjivat
    ok, al onda škola mora početi s pet godina, a ne sa sedam.

pa pol prvog razreda uče čitati i pisati, a 90% djece već zna čitati i pisati. uče zbrajati do 20, il kolko, a 90% djece to već zna.
    fakat ne znam s čime su opterećeni tolko u prvom razredu
    veći problem može biti što im je dosadno. iako ja dosadu ne priznajem kao problem.
    i prvi razred i je nekakav prelaz iz vrtića u školu, ne znam, moj ide u treći i nemaju klasični raspored klupa. u prvom su imali tepih sa strane da se djeca mogu igrati, nose igračke...
    smiješni su totalno bili najviše su bili (meni) smiješni u odnosu prema učiteljicama, ono - teta ovo, teta ono, kao u vrtiću.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 25.05.2011. at 15:51

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa pol prvog razreda uče čitati i pisati, a 90% djece već zna čitati i pisati. uče zbrajati do 20, il kolko, a 90% djece to već zna.
    fakat ne znam s čime su opterećeni tolko u prvom razredu
    nemoj ti uzimati forumsku djecu za uzorak
    mislim da je ovaj postotak ipak puno manji u odnosu na "nepismene".
    i u tom slučaju je prvi razred pljuga, ali to dosta ovisi o učiteljici i njenom odnosu prema 1. razredu.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Cvijeta , onda je tvoja škola po mom čefu.... U našoj , tek krećemo istina, ali mala nećakinja sad završava prvi razred i piše diktat iz engleskog....Sltkica je pametna ali uopće ne voli ići u školu....

Dosada u prvom razredu nije do gradiva nego većinom nesposobnog učitelja...
    Posljednje uređivanje od miniminia : 25.05.2011. at 16:01

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Slažem se s cvijetom da dosadu nije problem.
    Neka se nauči nositi s dosadom, pa evo i meni je sad dosadno na poslu pa forumiram .

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se s cvijetom da dosadu nije problem.
    Neka se nauči nositi s dosadom, pa evo i meni je sad dosadno na poslu pa forumiram .
    i to što kažeš

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ali nije to glavna stvar, nego to da u prvom razredu zavole školu i da nauče kako se koristiti svojim mozgom što će im biti kasnije potrebno, a to nema veze s gradivom... Mogu usput i učiti .

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jao ja ne mogu vjerovati da dosadu ne smatrate problemom.
    Ja kad se sjetim škole, sjetim se dosade. Meni je u školi bilo toliko dosadno da je to bilo nepodnošljivo.
    Na početku dana sam znala nacrtati svaki sat sa 45 kućica pa bih križala minutu po minutu.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Jao ja ne mogu vjerovati da dosadu ne smatrate problemom.
    Ja kad se sjetim škole, sjetim se dosade. Meni je u školi bilo toliko dosadno da je to bilo nepodnošljivo.
    Na početku dana sam znala nacrtati svaki sat sa 45 kućica pa bih križala minutu po minutu.
    Pa trebala si biti malo kreativnija i vrijeme bi ti brže prošlo

Meni nikad nije bilo dosadno, a još uvijek čuvam kutiju punu papirića s dopisivanjima preko sata, ima tu svega, crteža, pjesmica, priča, planova, ogovaranja

Vidiš, kod nekih ljudi možda baš dosada dodatno razvija maštovitost.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Pa trebala si biti malo kreativnija i vrijeme bi ti brže prošlo

Meni nikad nije bilo dosadno, a još uvijek čuvam kutiju punu papirića s dopisivanjima preko sata, ima tu svega, crteža, pjesmica, priča, planova, ogovaranja

Vidiš, kod nekih ljudi možda baš dosada dodatno razvija maštovitost.

ja isto.

napisala sam cijelu zbirku Biseri antike pod satom, a bila je tu i Saga o Eneji.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mima,tebi je u školi pod svim satima bilo dosadno?

Ne znam,ubijte me, no meni je normalno da djetetu pod nekim predmetom bude i dosadno.
    I nije sve uvijek na profesoru,npr.kemija je meni bilav ubojstvo od dosade,a kod te iste profe moja frendica nije blinkala pod satom i na kraju završila PMF,prošle godine i doktorirala.

Jer,da nisam naučila da ponekad mora biti i smrrrtno dosadno,ne znam kako bih danas tri sata u potpunoj tišini dežurala na državnoj maturi...nema knjige,mobitela,maltene nisam smjela na wc izaći...mogla sam jedino crtati kućice s minutama i križati ih.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Da podebljam: smatram da je vrlo vjerojatno za očekivati da će djetetu od deset predmeta na jednom biti dosadno,ali nikako ne na svim.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

kad sam se opet pripojila, sjetila sam se jedne zgode koja je tako beznačajna naizgled, ali ja je se svako malo sjetim...
    ja sam imala Superbaku imam je još uvijek, ali ona je bila moj edukator, i svašta (mama je radila i često putovala). DAkle baka je bila ta koja je čuvala, išla po mene u vrtić, u prvom razredu učila i radila sa mnom zadaće. I tako ja mislim u četvrtom osnovne ja radila zadaću i pitala je nešto da mi pomogne, a moja SUperbaka mene glatko odbila i rekla da sama to napravim, da je vrijeme da sama radim zadaće i ako nisam pazila na satu ko mi kriv. I bila je dosljedna u tome
    Bila sam ljuta ko pas na nju (ona je sva mila ko iz priča), mislim da sam se i rasplakala od jada, ali sam rješila sama (bila je matematika)... I više mi nikada nije palo na pamet ne rješiti sama zadaću... I nikada nisam imala problema sa školom...
    Što sam htjela reći? Nemam pojma, valjda da djetetu treba pomagati u prvim koracima, ali treba i skinuti štake...I da se ja pitam kako razvijati samostalnost pri HS?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pretpostavljam na sličan način-ja sad ćerce odoh na kavu/kuhinju/nešto, a ti sama riješi zadaću (ima li je?) ili nauči do 15. stranice (ako ima udžbenika-ima li ga?) i tome slično.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kad sam ja išla u školu za papiriće se dobijalo šibom po ruci i/ili klečalo na kuruzi.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kad sam ja išla u školu za papiriće se dobijalo šibom po ruci i/ili klečalo na kuruzi.
    pa kako onda možeš reć da vam je bilo dosadno?!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ooooo, ja sam onda puno mlađa od tebe

U moje doba su šiba i kuruza bile skroz passe.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    U moje doba su šiba i kuruza bile skroz passe.
    a u ovome dobu te šibom tjeraju da passeš kuruzu.

o tempora, o mores!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Lako je fantazirati o načinu školovanja djeteta dok je ono malo, dok je samo jedno, dok je mama mlada i puna volje. S vremenom se sve to prizemlji. Samo fizički dio posla oko njege i hranjenja dvoje djece uz balansiranje njihovih psihičkih potreba, je posao za izluditi, ma koliko mama bila cool i imala pomoći. S vremenom je lakše, ali uz to još i sebi dati zadatak kompletnog obrazovanja djeteta mislim da prelazi mogućnosti normalne mame.
    Dok ne probaš, ne znaš.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I još jedna crtica o "live and let live" filozofiji. Čini mi se da je ona sasvim ok za pojedinca i stavove o nekim pitanjima. Ali kad država zauzme takav stav po pitanju obrazovanja djece, to zapravo znači "We don't give a f*ck".
    postoji cijela lepeza nijansi između tog dvoje i ne treba to brkati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U osnovnoj školi mi je bilo dosadno pod apsolutno svim satovima, osim tu i tamo na biologiji kad bi došla jedna učiteljica na zamjenu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sjetila sam se da mi još nije bilo dosadno na satu razredne zajednice

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bila sam odličan učenik ali ništa posebno pametna, a kamoli napredna.
    MM se recimo iz škole isto najviše sjeća dosade a on nije uopće bio odličan učenik nego ga škola jednostavno nije zanimala.
    Npr. on kaže da pod matematikom uopće nije prepisivao s ploče i da nije imao pojma o čemu se radi.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Bila sam odličan učenik ali ništa posebno pametna, a kamoli napredna.
    MM se recimo iz škole isto najviše sjeća dosade a on nije uopće bio odličan učenik nego ga škola jednostavno nije zanimala.
    Npr. on kaže da pod matematikom uopće nije prepisivao s ploče i da nije imao pojma o čemu se radi.
    meni nikad nije bilo dosadno, sad kad raspravljate o tome.

možda bi tvom m bilo zanimljivije da je prepisivao i pratio, možda mu ne bi bilo dosadno?

a učenika koje škola ne zanima bilo je i bit će svagda, da je i najbolji i najliberalnij hs u pitanju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    meni nikad nije bilo dosadno, sad kad raspravljate o tome.

možda bi tvom m bilo zanimljivije da je prepisivao i pratio, možda mu ne bi bilo dosadno?

a učenika koje škola ne zanima bilo je i bit će svagda, da je i najbolji i najliberalnij hs u pitanju.

Pa, vrlo vjerojatno bi mu bilo zanimljivije, ali poanta i jest u tome da ga u školi nitko nije zainteresirao za učenje, za gradivo i za predavanja i da mu je škola bila dosadna obaveza, baš kao i meni. Ja sam bila super odlikašica a čitavo školovanje sam učila za ocjene, a ne iz ljubavi prema znanju. Dakle - da, vjerojatno uvijek ima onih koje ne zanima škola, ali nema baš puno onih koje ne zanima znanje.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

meni je isto bilo dosadno. al i zabavno ima to veze s karakterom, kako ne.
    a šta je, je, stoji da mi škola, a valjda ni mama, nisu uspjeli usaditi upornost, ono, ne odustaješ dok ne dođeš do nekog cilja, a baš ni radne navike. sve mi je nekako prelako išlo.
    zato sam tu di jesam.

odnosno, radim ono što volim, al nemam neku vau karijeru ni neki vau poslovni uspjeh. a mislim da imam, odnosno da sam imala za to potencijala.

ajd, sad se bar mogu furati na onu da mi je obitelj važnija od bilo koje karijere, prioriteti u životu i te spike

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Visoko obrazovanje mi je skroz OK. Pričala sam o vrijednostima na kojima leži naše društvo, a to su; završi faks, nađi poso, kupi auto, kupi stan, postani uspješan.... S tim da se ovo završi faks panično tura klincima pod nos da bi se mogao nastaviti niz.
    Ovo nisu samo moje riječi, eto u Pulsu Hrvatske nekidan rekli istu stvar, da nam je sustav vrijednosti poremečen.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sto je lose u novcu, sto je lose u poslovnom uspjehu? Sto je lose u uspjehu?

Cvijeta, bas so me nasmijala sa prioritetima.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Sto je lose u novcu, sto je lose u poslovnom uspjehu? Sto je lose u uspjehu?
    Pretpostavka da glavnina uspješnih ima poremećen sustav vrijednosti. Vjerojatno i odsustvo duhovne sfere.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Pretpostavka da glavnina uspješnih ima poremećen sustav vrijednosti. Vjerojatno i odsustvo duhovne sfere.
    na ovo se mogu samo nasmijati. al' ako ljude veseli.....

svoj stav o hs sam iznjela negdje na pocetku topika. u ovim daljnjim razgovorima nadovezujem se na vertex, zdenku i co.

mama ju, cimni svoju seku.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    na ovo se mogu samo nasmijati. al' ako ljude veseli.....
    Ovo kako duhovne vrijednosti isparavaju ako si uspješan, je bila ironija, barem po mom shavaćanju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •