Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    cvjetkica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa Vidi poruku
    Nije mi jasno kako će netko tko ne razlikuje primjenu glasova "č" i "ć" podučavati svoje dijete pravopisu?
    Tako što će prije toga sam naučiti tvorbu glasa Č i Ć. To nema veze sa sluhom, jednostavno postoje pravila tvorbe glasova i moraju se naučiti

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj cvjetkica prvotno napisa Vidi poruku
    Tako što će prije toga sam naučiti tvorbu glasa Č i Ć. To nema veze sa sluhom, jednostavno postoje pravila tvorbe glasova i moraju se naučiti
    samo što se to ne uči nego "usađuje" ko zbrajanje i oduzimanje. Učiš pravila i onda godinama to koristiš da bi naučio ne razmišljati o tome, da ti je "prirodno". Ko vožnja.

cvjetkica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pa da. svaki odgovoran roditelj će raditi na sebi, a onda naravno i na djetetu. ako su ljudi neodgovorni i školu i učenje ne shvaćaju ozbiljno tu niti redovna škola ne pomaže puno

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ma omanite s tim č i ć... sigurna sam da tadijanovićeva mama koja bijelo platno tka nije nikad čula za palatizaciju, afrikate....

sad jedno pitanje za ove HS zagovaratelje:
    VEćina vas navodi kao razlog, stres od ocjenjivanja, provjeri znanja... Meni se čini da je je taj kampanjski veliki ispit na kraju nekog razdoblja možda veći stres za dijete nego kada je to ravnomjerno posloženo...
    Posljednje uređivanje od miniminia : 24.05.2011. at 10:45 Razlog: tipfeler

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj miniminia prvotno napisa Vidi poruku
    ma omanite s tim č i ć... sigurna sam da tadijanovićeva mama koja bijelo platno tka nije nikad čula za palatizaciju, afrikate....

VEćina vas navodi kao razlog, stres od ocjenjivanja, provjeri znanja... Meni se čini da je je taj kampanjski veliki ispit na kraju nekog razdoblja možda veći stres za dijete nego kada je to ravnomjerno posloženo...
    a meni se čini da su takvi stresovi normalan dio života. PA radit će jednom. Studirat?
    Postepeno se prilagođava, stres testa u maloj školi-prema stresu ispita pred prof.dr (iako bolonja...), pa stres održavanja predavanja, rokova...
    Može se čovjek prilagoditi da mu ništa od toga nije STRES, nego sastavni dio života.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    a meni se čini da su takvi stresovi normalan dio života. PA radit će jednom. Studirat?
    Postepeno se prilagođava, stres testa u maloj školi-prema stresu ispita pred prof.dr (iako bolonja...), pa stres održavanja predavanja, rokova...
    Može se čovjek prilagoditi da mu ništa od toga nije STRES, nego sastavni dio života.
    da, ja isto tako mislim, i ti tako misliš, većina nas koji ne bi bili HS mame, ali argument HS-ovaca je da žele produžiti djetinjstvo bez stresa, šo je po meni valjani argument...
    pa me zato konkretno zanima što misle o mom pitanju

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja mislim da je cijelo osnovnoškolsko gradivo lagano, i da se uz sustavan rad i par metoda što mnemotehnike, što iskustvenog učenja to svlada s takvom lakoćom da taj ispit nema što biti stresan.

Dapače, mislim da metode rada u školi, i sustav ispitivanja (kolege mi rade u školi, pa slušam kakve ispite nastavnici slažu - kad im se ne da - da to ne bi dr. znanosti položio - ne jer su teški, nego besmisleni i kontra svakih pravila o slaganju ispita) otežavaju djeci da nauče i shvate sustavno i pregledno.

Taljigaju od ispita do ispita, od kontrolnog do kontrolnog i nema sustavne pomoći da dijete vidi gdje je pogriješilo, pa nauči, nego se stvar sastoji da svatko staljiga najbolje što može, dobije ocjenu, pa tamo gdje šepa, nastavlja šepati i tako se muči dok ga ili netko ne prosvijetli, ili dok ne skuži da "nije za to".

Cilj školovanja bi bio da dijete usvoji gradivo, da ga razumije, da ga može prenijeti, da zna koje su bitne činjenice i da iz njih izvlači zaključke sigurno i kompetentno. I da se može samokorigirati. A ne da nabada, pa po izrazu lica nastavnika vidi ide li u dobrom smjeru ili ne.

Tako da u tom smislu - ako se roditelj potrudi i stvarno uči dijete učiti i očekuje rezultat, mislim da se dotični ispit položi i brzo i efikasno i s odičnim rezultatom.

No svakako imamo problem ako roditelj ni sam ne zna što sa građom, kako učiti, tada vjerujem da može nastati kaos. Ali s druge strane - koliko nastavnika isto ne zna ni odakle bi počelo ni kako završilo, pa opet djeca zavole i nauče neko gradivo i postanu neki inženjeri, doktori ili trgovci i nikom ništa.

Ako je znanje vrednota i postignuće dio obiteljske klime (ili školske) mislim da onda klinci oko te vertikale rastu, već prema svojim sposobnostima, ponuđenim opcijama, roditeljskom ili nastavničkom.

Moj dida mene nikad ništa nije učio, ali kako je on stalno nešto učio, ja sam sjedila kraj njega, pa kad je on crtao i ja sam, kad je on svirao i ja sam, kad je on čitao - i ja sam. Nije mi padalo na pamet išta drugo nego učiti, crtati i da sam bila HS vjerujem da bih bila čisto solidno obrazovana.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da metode rada u školi, i sustav ispitivanja ...otežavaju djeci da nauče i shvate sustavno i pregledno.
    slažem se.

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    I je li stvarno, baš stvarno ne možete zamisliti da se svi ti usputni benefiti ne mogu realizirati i van škole?
    potpisujem (kao i sve tvoje postove dosad) i usput da dam svoje mišljenje o tome- teško je nešto samo zamišljati kad ne vidiš u praksi da može drugačije.
    zato sam već par puta napsiala da bi onda trebalo pogledati one koji imaju to drugačije iskustvo a ne govoriti napamet.
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 24.05.2011. at 12:36

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

uf, ispao nekako dug post, sori

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nije bitno pravilo, bitna je usvojena primjena. Pravilo je ono što je rekla Roza - nabuba se u jedno popodne. Ali, primjena ne - za to treba više rada, čitanja itd. Treba vremena da sjedne. Ko sad razmišlja kad ide nešto napisat ček, ček... a ono... pravilo je ispred ovih glasova ovo ili ono. Jednostavno, to ti je učenjem i vježbom usađeno, a pravilo si možda zaboravio, nije ono ključno dok se piše po standardu (eh, sad, meni je bolna rana što postoje dva i to mi je sramotno, za ovoliki broj govornika može i ova varijanta, može i ona varijanta, jer to vodi u jezično neznanje i anarhiju - fakat da odustaneš, instaliraš cro spell check i stisneš F7 dok se jezikoslovci ne dogovore što je pravilnije).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •