Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne, naprotiv, u sad-u je s vremenskim odmakom bilo puno vise nepismenih nakon uvodenja obaveznog skolovanja, bar su takvi podaci u nekim knjigama koje sam citala, mogu rec da sam se iznenadila

upisao bi fakultet onaj koji bi bio zeljan dodatnog znanja, sto se (vani) radi po principu intervjua, ne ocjena iz srednje skole, znaci faks upisuje onaj tko nesto zna i tko je motiviran. u engleskoj sistem funkcionira sasvim dobro kolko znam, taj bez kontrole.

sumnjam da sloboda sama po sebi donosi zloupotrebu, ali ja sam naivna pa nisam mjerodavna, naravno.

a nekako ne mislim da bi kod nas bilo puno djece koja se obrazuju doma, ne ide mi to uz nas mentalitet zasad.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    ne, naprotiv, u sad-u je s vremenskim odmakom bilo puno vise nepismenih nakon uvodenja obaveznog skolovanja, bar su takvi podaci u nekim knjigama koje sam citala, mogu rec da sam se iznenadila

upisao bi fakultet onaj koji bi bio zeljan dodatnog znanja, sto se (vani) radi po principu intervjua, ne ocjena iz srednje skole, znaci faks upisuje onaj tko nesto zna i tko je motiviran. u engleskoj sistem funkcionira sasvim dobro kolko znam, taj bez kontrole.

.
    Mikka, koliko mi je poznato razina pismenosti se u svakom društvu povećava, baš zato jer ima više školovanih ljudi. A ako oni gledaju na pravilnost pisanja, ne bi me čudilo da to više ništa ne valja uz ovu naviku sms-anja i pisanja na kompjuteruu kao mi ovdje, gdje brzo pišeš pa nikog nije briga kako pišeš.

Joj, fakulet u americi ili i uk, pogotovo u americi - ne bi me čudilo da te baš ne melatretiraju prijemnim ko koda nas jer za studij tamo trebaš dati veliku lovu, pa u americi se ljudi zadužuju na cijeli život kako bi mogli studirati. A razine fakulteta su razne, na one slabije kvalitete valjda možeš lako upasti, ali na one bolje, konkurencija je bolesna.. pa svaki faks u americi, ako ideš čitati informacije ima uze sebe napisan postotak uspješnih upisa - to je na nekim samo 20% od onih prijavljenih.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I meni je iznenađujuće. Statistika svašta čini mogućim, ali ne vjerujem da je bilo puno više nepismenih BAŠ ZATO što je uvedeno obavezno školovanje. Školovali su se, ali su ostali nepismeni? Ili je to obvezno školovanje ostalo mrtvo slovo na papiru?
    Općenito, mislim da je školski sustav u SAD-u, kurikulum i mentalitet toliko različit da se ništa od toga ne može samo preslikati na hrvatsku realnost. Iako iz svega možemo nešto naučiti, ali ako znamo kako pročitati te informacije. Svi moji frendovi koji su išli na "exchange student" program u SAD su ondje zujali godinu dana, dobili sve petice na "advanced classes", gledali su ih ko najveće lumene. Govorim o srednjoj školi. Imali smo i mi "exchange students from USA and Canada", to su isto bili njihovi odlikaši. I nisu bili glupi, ali su bili u šoku koliko mi svi znamo, čitamo i učimo u školi. Morali su im prilagoditi program da se ne vrate doma bez svjedodžbe pa da tamo moraju ponavljati razred. To je recimo nešto što treba znati kada se američke statistike vade kao argument.

Meni se čini da se tamo jedan značajan eliminacijski faktor pri upisu na faks osim motivacije i intervjua zove- tko to može platiti.
    Kako rješavaju situaciju kad se na faks sa 100 mjesta prijavi 1000 potencijalnih studenata?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da, isto ko što će u hr posao dobiti onaj tko je imao najbolje ocjene na fakultetu, kao što fino funkcionira u norveškoj.

sad ide onaj dio: i onda je svizac...

na žalost, ni tvoje ni moje neće doživjeti ni naši unuci. bilo bi divno, ali nema šanse.
    tako da bi bilo fino pričati o nečem realnijem u ovoj ukakanoj državi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

znaci faks upisuje onaj tko nesto zna i tko je motiviran. .
    i onaj tko dobro igra košarku

čokolina X

meni je zanimljivo kako mikka i roza imaju dijametralno suprotan razlog za HS, a slažu se
    jedna da dijete što bolje uklopi u društvo i sustav, a druga da što bolje i u što većoj mjeri utekne od sustava

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

upisao bi fakultet onaj koji bi bio zeljan dodatnog znanja, sto se (vani) radi po principu intervjua, ne ocjena iz srednje skole, znaci faks upisuje onaj tko nesto zna i tko je motiviran.
    Opet ja ulijecem s onim sto primijetim, a da znam, barem tu iz svoje sredine. Fakultet u SAD-u se upisuje na temelju ocjena iz srednje skole tj. ocjena na zavrsnim ispitima, od kojih je najpopularniji (i vjerojatno kod nas najpoznatiji) SAT. Ima ih jos preko nekoliko, neki fakulteti zahtijevaju jedne, neki druge, a neki cijeli niz testova.

U srednju skolu se upisuje po mjestu stanovanja (kao i u osnovnu, uostalom), a ako to ne hoda iz ovog ili onog razloga, onda se povlace veze i pocinju muljaze na sve strane. Naravno, govorim o javnim skolama. S privatnima je drugacije.

Na postdiplomski se upisuje na temelju ocjena s dodiplomskog studija, plus dodatnih testova (GMAT za MBA i slicno). Neki postdiplomski ne zahtijevaju dodatne testove. Bez dobrih ocjena, na intervjuu (ako ga fakultet ima) mozes biti simpatican do prekosutra, ali upasti neces.

HS ucenici imaju priliku za daljnje skolovanje, ali iz prve ruke ne poznajem niti jednog. Samo iz, recimo, druge, jer ga znam preko interneta. Vec sam ga spominjala - zivot na relativno izoliranom imanju, izuzetno vjerski orjentirana obitelj. Znanje onako, prosjecno, socijalne vjestine... nula bodova. Zive u Michiganu.

Inace nemam nista protiv HS-a, kontroliranog. Cisto da budem malcice ontopic.

(Sad idem citati jos brdo postova koje sam preskocila.)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •