Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Imam jedno pitanje, iz čiste raznodalnosti - na koga se zapravo taj pojam "unschooling" odnosi, na dijete ili na roditelja? Ako na dijete onda mi nije jasno, od čega će se dijete unskulirati ako nije išlo u školu. Onda bih rekla da se odnosi na roditelja. Ili je to samo simboličan pojam za ono što se želi postići hoomeskulingom?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Čokolina prvotno napisa Vidi poruku
    Imam jedno pitanje, iz čiste raznodalnosti - na koga se zapravo taj pojam "unschooling" odnosi, na dijete ili na roditelja? Ako na dijete onda mi nije jasno, od čega će se dijete unskulirati ako nije išlo u školu. Onda bih rekla da se odnosi na roditelja. Ili je to samo simboličan pojam za ono što se želi postići hoomeskulingom?
    Unschooling je neškolovanje - dok obrazovanje kod kuće (homeschooling) podrazumijeva praćenje i učenje programa kod kuće, umjesto u školi, od roditelja i/ili u njihovoj organizaciji, a ne od učitelja i profesora u školi, neškolovanje odbacuje svaki formalni obrazovni program. To znači da dijete uči samo kroz iskustvo svog života, onakvo kakvo ono je, dakle, kroz rad, igru, socijalnu interakciju. To je ono što je postojalo tisućama godina, za većinu koja se nije imala prilike školovati, pa su seoska djeca učila obrađivati zemlju i uzgajati domaće životinje, a obrtnička su izučavala razne zanate. Tako nešto se ne može provesti u intelektualnim zanimanjima.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Tako nešto se ne može provesti u intelektualnim zanimanjima.
    baš tako.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

da, da dodam znala sam za taj unskuling of Ivana Illicha

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Još malo (sori, uhvatih se wikipedije malo previše):
    In 2003, in Holt's very influential book Teach Your Own, originally published in 1981, Pat Farenga, co-author of the new edition, provided such a definition:

When pressed, I define unschooling as allowing children as much freedom to learn in the world as their parents can comfortably bear.[8]

In the same passage Holt stated that he was not entirely comfortable with this term, and that he would have preferred the term "living". Holt's use of the term emphasizes learning as a natural process, integrated into the spaces and activities of everyday life, and not benefiting from adult manipulation

Moje mišljenje o ovome. Ja se smatram slobodnim misliocem, bez obzira što sam malo previše vremena provela u školi. Meni se ove ideje sviđaju, ali ja znam da sve ideje prihvaćam s puno razmišljanja, ma koliko se one činile prihvatljivim poput ove. Recimo, mislim da danas ipak živimo u jednom drugačijem vremenu od Holtovog. Zanima me, što bi Holt rekao danas (umoro je davne 1985.). Danas na planeti ima više ljudi nego prije, konkurencija za najmanji posao je velika, nezapolsenost veća nego ikada prije, znanja razbacana i polarizirana, obrazovanje ipak ne tako kruto kao što je bilo prije i postoje pomaci da se prilagodi djeci, informacije dostupnije nego prije, roditelji su obrazovaniji i osjećaju se samopoudaniji i samostalniji u odgoju svoje djece, znači, više sudjeluju u školskom obrazovanju svoje djece, a djeca imaju veći izbor vanškolskih aktivnosnti gdje mogu više i slobodnije slijediti svoje interese itd. Dakle, stvari su se znantno promijenile. Ne da bih dijete odgojila u strahu od budućnosti i od malih nogu ga pripremala da bude spreman na konkurenciju, nego bih ga jednom nogom ipak stavila u sustav da se zna nositi s tim, a na drugoj strani ga učila samostalnosti. Izgleda da sam ja negdje između.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

"and not benefiting from adult manipulation"

ovo sam zaboravila komentirati. Mislim da ni jedno djetetovo znanje nije slobodno od manipulacije od strane odrasle osobe, velikim dijelom kad su djeca mlađa. Mislim da djeca dosta kopiraju i roditelje, vide da oni čitaju, pa ih zanima što je to, pa roditelji sretno dijele s njima zbog čega dijete ode u to još više, pa dijete počme nešto raditi i kad je roditelj sretan i naasmijan zato što dijete to radi, dijete to nastavit raditi, pa zavoli glazbu ili neku drugu umjetnost jer ga roditelj, koji to voli, vodi na koncerte ili izložbe, itd. Nisam sigurna kad smo stvarno imuni na utjecaj naših roditelja. Odrasli stalno oblikuju malu djecu. Sad, sigurno stoji onaj argument da roditelj utječe na to da mu dijete ne bude podložno glupostima iz današnje kulture (on će ga rdije hs), kao slušati cajke, ali to mi je baš i argument za to da dijete nije tako slobodno u izboru svega toga (svojih interesa) kao što se na prvi pogled čini. Dakle, roditelj će više manje oblikovati dijete na svoju sliku i priliku i toga što on misli da je za njega dobro, što meni ne smeta toliko ako je to nešto pozitivno, ali nije to ni toliko "slobodno".

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Čokolina prvotno napisa Vidi poruku
    "and not benefiting from adult manipulation"

ovo sam zaboravila komentirati. Mislim da ni jedno djetetovo znanje nije slobodno od manipulacije od strane odrasle osobe, velikim dijelom kad su djeca mlađa. Mislim da djeca dosta kopiraju i roditelje, vide da oni čitaju, pa ih zanima što je to, pa roditelji sretno dijele s njima zbog čega dijete ode u to još više, pa dijete počme nešto raditi i kad je roditelj sretan i naasmijan zato što dijete to radi, dijete to nastavit raditi, pa zavoli glazbu ili neku drugu umjetnost jer ga roditelj, koji to voli, vodi na koncerte ili izložbe, itd. Nisam sigurna kad smo stvarno imuni na utjecaj naših roditelja. Odrasli stalno oblikuju malu djecu. Sad, sigurno stoji onaj argument da roditelj utječe na to da mu dijete ne bude podložno glupostima iz današnje kulture (on će ga rdije hs), kao slušati cajke, ali to mi je baš i argument za to da dijete nije tako slobodno u izboru svega toga (svojih interesa) kao što se na prvi pogled čini. Dakle, roditelj će više manje oblikovati dijete na svoju sliku i priliku i toga što on misli da je za njega dobro, što meni ne smeta toliko ako je to nešto pozitivno, ali nije to ni toliko "slobodno".
    Kako je ovo točno! Volim čitati tvoje postove.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Unschooling je neškolovanje - dok obrazovanje kod kuće (homeschooling) podrazumijeva praćenje i učenje programa kod kuće, umjesto u školi, od roditelja i/ili u njihovoj organizaciji, a ne od učitelja i profesora u školi, neškolovanje odbacuje svaki formalni obrazovni program. To znači da dijete uči samo kroz iskustvo svog života, onakvo kakvo ono je, dakle, kroz rad, igru, socijalnu interakciju. To je ono što je postojalo tisućama godina, za većinu koja se nije imala prilike školovati, pa su seoska djeca učila obrađivati zemlju i uzgajati domaće životinje, a obrtnička su izučavala razne zanate. Tako nešto se ne može provesti u intelektualnim zanimanjima.
    ovo boldano nije sasvim točno, barem koliko sam ja shvatila.
    US znači da dijete ne prati školski kurikulum. i to je to.
    hoće li dijete ići na razne tečajeve(kojih u UK recimo ima puno više nego kod nas) ili organizirane radionice, predavanja, ili pak ono što mi nazivamo nastavom u prirodi, njihov je izbor.
    i dakako da se može provesti u svim zanimanjima, jer ne isključuje to da dijete uči i iz knjiga.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    ovo boldano nije sasvim točno, barem koliko sam ja shvatila.
    US znači da dijete ne prati školski kurikulum. i to je to.
    Mislila sam na propisani školski program.

I mislim da se neškolovanje ne može provesti u svim zanimanjima, jer mu nedostaje sustavnost.
    Posljednje uređivanje od Zdenka2 : 25.05.2011. at 19:22

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •