Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    Vi stvarno mislite da se ja trebam složiti s tim da moja mala bude šokirana cijeli vikend jer je iz testa dobila 4? I da u ponedjeljak piše ispravak, ne jedinice, nego četvorke? Ja trebam biti zadovoljna da joj je bitna petica i jedino petica, jer je to način da se djecu potiče da još uče - mrkva, je l' - a da ni ne zna prepoznati da gradivo zapravo zna i da je s tim sretna. Mislite da sam prepotentna što mislim da to nije dobro za njezinu samosvijet i životne vrijednosti? Mislite da je taj odgojni aspekt zanemariv u školi?

Ili mislite da imam način da mijenjam školski sustav iznutra?
    Ovo gore-što će djetetu i tebi biti važno u školskom sustavu-ovisi o vašem sustavu vrijednosti, ne o školi. Nigdje nije navedeno da treba imati petice i da treba ispravljati četvorke. Navedeno je da ako želiš nastaviti školovanje u istom sustavu trebaš zadovoljiti kriterije. Nema načina da ti sustav drugačije da pravo da mu odjednom postaneš dio.
    Ako ideš sistemom HSa, i dalje dijete mora zadovoljiti kriterije ako nastavlja u sustavu (upisuje SŠ ili fakultet)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Navedeno je da ako želiš nastaviti školovanje u istom sustavu trebaš zadovoljiti kriterije. Nema načina da ti sustav drugačije da pravo da mu odjednom postaneš dio.
    Ako ideš sistemom HSa, i dalje dijete mora zadovoljiti kriterije ako nastavlja u sustavu (upisuje SŠ ili fakultet)
    Koji su kriteriji, znanje ili petice iz prehodnog školovanja?
    Ako je znanje, onda i HS ima svoj mjesto. Ako su petice, što to govori?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kriterij je procjena znanja. Testovi su standardizirani, nisu prilagođeni #individualno pristupanom HS djetetu#, dakle svejedno.
    petica jest (ili bi trebala biti) rezultat testiranja znanja, a ne nikakva činjenica sama po sebi.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kriterij je znanje.
    Koje se ocjenjuje kako bi se jednostavno dokazalo da je osoba, više-manje uspješno, stekla određeno znanje.

Edit: i opet kasnim krumpirić je već odgovorila
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 09.12.2010. at 13:46

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

a čime se procjenjuje razina znanja u HS?
    ocjena (bilo brojčana bilo opisna) u bilo kojem sustavu sama po sebi ne znači ništa i nije sama sebi svrhom, ali postoji s određenom svrhom da se utvrdi određena razina nečega
    No, opet se možemo vratiti na to koja je kod nas svrha ocjenjivanja

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa Vidi poruku
    a čime se procjenjuje razina znanja u HS?
    ocjena (bilo brojčana bilo opisna) u bilo kojem sustavu sama po sebi ne znači ništa i nije sama sebi svrhom, ali postoji s određenom svrhom da se utvrdi određena razina nečega
    No, opet se možemo vratiti na to koja je kod nas svrha ocjenjivanja
    Razina znanja procjenjuje se provjerom kad je provjera potrebna. Provjera je potrebna je pri upisu u neku formalnu školu ili kod zaposlenja ili gdjeveć. Znanje je također potrebno kod nekog posla ili zadatka pa se tu samo po sebi procjenjuje i provjerava ako je to kome bitno.
    Znanje koje nije potrebno ne treba se ni provjeravati, a hoće li se usvajati stvar je volje i slobode pojednica. U školi nažalost pojedinac ne odlučuje o tome, odlučuju za njega neki koji ga uopće ne poznaju - ali znaju što će mu u životu trebati.

AM, kriterij odličan postavljen je u školi motivirajući peticama u prvom razredu i ispravcima svega što nije petica. O usputnom razgovornom odnosu prema peticama u školi i izvan nje da i ne pričam.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

AM, kriterij odličan postavljen je u školi motivirajući peticama u prvom razredu i ispravcima svega što nije petica. O usputnom razgovornom odnosu prema peticama u školi i izvan nje da i ne pričam.
    Gotovo sam sigurna da je ovo usko vezano uz osobni (ne tvoj, nego općenito) sustav vrijednosti:
    dijete mi prolazi s pet-ergo:uspio sam.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Gotovo sam sigurna da je ovo usko vezano uz osobni (ne tvoj, nego općenito) sustav vrijednosti:
    dijete mi prolazi s pet-ergo:uspio sam.
    složila bih se s ovim
    u mojem slučaju, doma, petica je pod mus samo ako je djetetu pod mus
    tj ako se dijete želi potruditi da bi dobilo više
    inače, vrlo dobar jest vrlo dobar
    i dobar jest dobar

no, i odličan jest odličan

ne mogu i ne moraju svi biti odlični, mogu težiti k tome usvajajući više i više znanja ili vještina

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mendula, možeš li mi molim te pojasniti koje je to potrebno, a koje nepotrebno znanje.
    I tko i na koji način procjenjuje koje je znanje potrebno, a koje nije?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Mendula, možeš li mi molim te pojasniti koje je to potrebno, a koje nepotrebno znanje.
    I tko i na koji način procjenjuje koje je znanje potrebno, a koje nije?
    To bih ja tebe pitala (tebe, u smislu suprotne strane, je l'). Stručnjaci u Ministarstvu određuju koje je znanje potrebno a koje nije. Ako smijem pitati, po kojem kriteriju? Kome su bitne odrednice tog kriterija? Možda je to samo proizvoljan opis opće kulture. A možda gojimo odgovarajuće pijune za svoje igre. Možda i ne, ali onda vam neće smetati da sama odlučim u kojem smjeru ću odgajati i obrazovati svoje dijete.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

To bih ja tebe pitala (tebe, u smislu suprotne strane, je l'). Stručnjaci u Ministarstvu određuju koje je znanje potrebno a koje nije. Ako smijem pitati, po kojem kriteriju? Kome su bitne odrednice tog kriterija? Možda je to samo proizvoljan opis opće kulture. A možda gojimo odgovarajuće pijune za svoje igre. Možda i ne, ali onda vam neće smetati da sama odlučim u kojem smjeru ću odgajati i obrazovati svoje dijete.
    I sama si rekla - stručnjaci u ministarstvu.
    Dakle, ljudi, više njih, osmišljavaju programe školovanja.
    Nitko ne kaže da su ti programi savršeni, ali su i podložni stalnim izmjenama.
    Mene zanima kako bi tek onda jedan ili dva roditelja mogli smisliti neki dobar program školovanja. Na osnovu čega bi procijenili koje je znanje potrebno njihovom djetetu? Kako bi mogli procijeniti sklonosti djeteta prema određenom području kad oni jednostavno ne mogu imati dovoljno široko znanje da sva područja pokrivaju jednako kvalitetno.

Da ne pričam sad o mogućnostima nastavka školovanja, upisa na fakultete, gdje kriteriji moraju biti isti za sve, one školovane u institucijama ili kod kuće.

I ne razumijem kakve pijune za kakve igre spominješ...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

to je ok pitanje.
    ali ako cemo svaku strucnost dovoditi u pitanje i to argumentima "ja mislim da je to glupo", kako ce nase kompleksno drustvo funkcionirati?
    da li ja mogu reci, da smatram da je gradevinska dozvola nonsens, te da cijela procedura odredena tamo u nekom "lijevom" ministarstvu nema smisla.
    pa shodno tome, svoju kucu sagraditi kako hocu i gdje hocu?
    a i propise o zastiti od potresa su isto tako donjeli "neki tamo", pa sto bi oni bili obavezujuci?

skolski sustav se i te kako moze mijenjati, kada bi se svi udruzili i napravili pritisak.
    pa i sada ima skola kao waldorf ili montessori, moze se i njih izabrati, ako je petica trn u oku.
    Posljednje uređivanje od seni : 09.12.2010. at 14:42

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Znanje koje nije potrebno ne treba se ni provjeravati, a hoće li se usvajati stvar je volje i slobode pojednica. U školi nažalost pojedinac ne odlučuje o tome, odlučuju za njega neki koji ga uopće ne poznaju - ali znaju što će mu u životu trebati.
    Ko što rekoh daleko od toga da je naš školski sustav idealan pogotovo što se tiče omjera teorijskih i praktičnih znanja, ali što sad to znači da i taj pojedinac mora biti vidovit koja će to znanja njemu u životu trebati,a koja ne, pa će se eto sam odlučiti što će usvajati, a što ne. Hoće li onda i sam odlučiti koja su to pitanja opće kulture ili mu to ipak nameću nekakve društvene norme?....i koje dobi mora biti taj pojedinac da o tome može samostalno i kompetentno () odlučivati. Svojedobno se sjećam kad su izmislili strukovne škole i onda se čudom čudili kako ih nitko ne upisuje nego svi po gimnazijama unatoč tome što ih bar pola iz završene gimnazije ne namjerava nikamo na daljnje školovanje. To je naravno bilo i zato jer djeca s 14 godina nemaju pojma što žele raditi u životu, pa im ta bezlična gimnazija dobro dođe ko neki vakuum u kojem ne moraju puno razmišljati o tome što će raditi do kraja života.
    I još jedan primjer. kad sam završila osnovnu školu neizmjerno sam htjela i mislila kako ću studirati jezike jer me to bezgranično zanimalo. Naravno da mi je u jezičnoj srednjoj to toliko dogulilo da mi na kraju srednje isto nije padalo niti na pamet, a opet sam se već profilirala u tom smjeru - i što sad? Ima li se taj pojedinac pravo i predomisliti jednom u životu ili ono bed lak - što si si izabrao naučiti - naučio si.
    Cijelo vrijeme sam mislila kako je širina znanja ipak jedna poželjna kvaliteta, a sad vidim kako je ipak najvažnije sve to što više suziti.
    Posljednje uređivanje od Stijena : 09.12.2010. at 14:20

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

evo vidim da me je seni preduhitrila

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •