ja samo ovako kratko upadam, jer ne stignem vise. a i linkove moram jos pogledati.
dodala bih da je jedan od najvaznijih utjecaja na djecju motivaciju, kao i stav prema ucenju i znanju, onaj roditeljski. i moram reci da je on vrlo cesto negativan. kada se roditelji sami zgrazaju ( a koliko vidim na forumu ih imajako puno), pa sto ce latinski, pa komplicirana matematika, pa kemijske formule, pa nepotrebna znanja i podatci, mene uopce ne cudi kada i njihova djeca imaju taj stav. njihovi senzori su fantasticni i tocno osjecaju sto raoditelji misle, cak ako to i ne kazu.
drago mi je da vidim da na forumu ima dosta onih kojima je skola bila piece of cake, pa su uspijeli da im ne bude jako dosadno i koliko vidim svi ste/smo ispali ok.

bez obzira sto je meni u skoli pocesto bilo dosadno i prelagano, zaista sam voljela skolu i cijelo to razdoblje. i o velikoj vecini profesora mogu reci samo dobro i najbolje.
ponekad se pitam da li na ljubav moje kceri prema skoli i znanju opcenito ima i ponesto utjecaja moj stav, kao i stav mm-a.
jako me cudi tolika negativna energija forumasica prema njihovim skolskim iskustvima, te profesorima (a ja sam sama prilicno kriticna prema obrazovnom susrtavu kakav sad jest) koji cisto statisticki ne mogu biti sve idiot do idiota, kako ih neke forumasice opisuju.
i pitam se ponekad da li su oni koji tvrde da na fakultetu nisu ama bas nista naucili, (sto mi je prilicno sokantna cinjenica) sami odgovorni za to?
sama radim u visokom skolstvu i mogu reci da je najvazniji faktor uspjeha i obrazovanja stav studenta prema studiju.
eto npr. mikka kaze da nije nista naucila na fakultetu, te da je sve ostalo sto joj treba samonaucila.
mikka, ako nije preintimno, mozes li nam reci kakva i koja su to zannja koja si samonaucila, te da li s njima zaradujes za svoj kruh svakodnevni?
osim toga cijelozivotno samoucenje je sastavni dio zivota u kojem svatko od nas uci ovisno o periodu zivota i potrebama u obrazovnim institiucijam, kroz praksu i rad, te kroz samoucenje u slobodnom vremenu. tako je uvijek bilo, nema to nikakve veze sa HS.
to je uvijek kombinacija raznih nacina. i gdje ima volje ima i nacina.