Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zdenka, ja bih rekla da ti spadaš u one izuzetno željne znanja, u rijetke koje ne može gotovo ništa omesti da slijede svoj unutarnji put. Mislim da je kod većine unutarnja motivacija podložnija vanjskom utjecaju, pa ovisno o njemu cvate ili se zatire.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Zdenka, ja bih rekla da ti spadaš u one izuzetno željne znanja, u rijetke koje ne može gotovo ništa omesti da slijede svoj unutarnji put. Mislim da je kod većine unutarnja motivacija podložnija vanjskom utjecaju, pa ovisno o njemu cvate ili se zatire.
    Unatrnja motivacija se ne povećava nagradom,pohvalom, ali se niti ne smanjuje kaznom. To je osnovna razlika od vanjske. VEćina ljudi funkcionira po vanjskom principu i to je u principu dobro i ne treba bježati od toga. Jer inače bi svatko radio što hoće.

Slažem se sa Seni da učiti matematiku( i ne samo matematiku) nije samo radi matematike, nego temelja na kojima gradimo neka buduća znanja i interese, razvijamo tu sivu masu u glavi...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj miniminia prvotno napisa Vidi poruku
    Unatrnja motivacija se ne povećava nagradom,pohvalom, ali se niti ne smanjuje kaznom. To je osnovna razlika od vanjske. VEćina ljudi funkcionira po vanjskom principu i to je u principu dobro i ne treba bježati od toga. Jer inače bi svatko radio što hoće.
    Prvo, mislim da nagrada/pohvala ili kazna nije jedini vid odnosa koji može biti motivirajući ili demotivirajući. Zapravo, to mi nije ni palo napamet kad sam govorila o okolini.
    Drugo, odkud tako decidirane tvrdnje, je li to tvoje mišljenje ili je to stav (tvoje?) struke?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Da, točno. Moj šef kaže da bi se mene moglo korbačem po leđima mlatit, a ja bih i dalje istraživala. :lol.

Ali, Seni, ja uopće ne sumnjam u velike mogućnosti vanjske motivacije - ja sam je iskusila. Gdje bi moja unutarnja motivacija za grčki bila da mi u sedmom razredu nije predavao najdivniji profesor, Dubravko Škiljan? Ali, mnogo je teže kada se ta vanjska motivacija ne naslanja na unutarnju, kada sve dolazi izvana, od toga kakav je profesor, voliš li ga, na koji te način okolina izvana motivirati na učenje, koju će ti zadovoljštinu ponuditi za uspjeh itd. Unutarnja motivacija i nije glavna tema ovog topika, a o tome sam počela pisati zato što se negdje pojavila teza da HS djecu motivira iznutra, a škola ne, što smatram apsolutno netočnim. I škola i obrazovanje kod kuće mogu motivirati dijete izvana i pomoći ili odmoći njegovoj unutarnjoj motivaciji da se razmaše ili pogubi, ali, iz mog iskustva sa sobom i samom i kao mame (nisam psiholog da bih to mogla stručno objasniti) unutarnja motivacija je svojstvena osobi, izvire iznutra.

Cvijeta je lakonski i odlično sažela ono što i mene smeta u ovoj diskusiji - suprotstavljeni tabori, obrazovanje kod kuće na pijedestalu brige o djetetu i roditeljske odgovornosti, škola zastarjeli sustav koji ubija osobnost. Na ovom forumu i drugdje mnogo sam puta sudjelovala u kritici sustava, potrebom i mogućnostima za promjene. No, obrazovanje kod kuće naprosto nije idealna zamjena kakvom se predstavlja. Ono može biti rješenje za neku djecu u nekim situacijama, to sigurno, ali nije ideal obrazovanja i ima puno nedostataka, daleko više neko školski sustav.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

čokolina
    zdenka

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •