Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa Vidi poruku
    u hrvatskoj osmogodišnje školovanje postaje obavezno reformom ivana mažuranića, 1874. postotak pismenosti u to doba je bio sramotno nizak. nisam uspjela naći podatke za hrvatsku nego za bih, ali mislim da nismo daleko od tih podataka.

ne vidim kako je po toj statistici hs "oduvijek" funkcionirao.
    ja sam sigurna da je funkcionirao , ali se nisu usvajala znanja koja su danas norma, nego ono što su obitelji smatrale potrebnim.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam sigurna da je funkcionirao , ali se nisu usvajala znanja koja su danas norma, nego ono što su obitelji smatrale potrebnim.
    ... a to su ?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

... a to su ?
    Vjeronauk, stočarstvo, ručni rad, domaćinstvo, raznorazni obrti, matematika za potrebe vođenja kućanstva...ono što je bilo potrebno za život tada, ovisno o tome čime se obitelj bavila.
    Osim toga dostupnost pisanog sadržaja je bila jako mala, vjerujem da su mnoge obitelji imale od knjiga samo bibliju.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Vjeronauk, stočarstvo, ručni rad, domaćinstvo, raznorazni obrti, matematika za potrebe vođenja kućanstva...ono što je bilo potrebno za život tada, ovisno o tome čime se obitelj bavila.
    Osim toga dostupnost pisanog sadržaja je bila jako mala, vjerujem da su mnoge obitelji imale od knjiga samo bibliju.
    Tako je no kukičanje,pravljenje zimnice i krpanje rubača i sve ono što je nekada bilo dovoljno za život u svom selu nije obrazovanje.
    S tim vještinama i znanjima se nisu mogli mrdnuti ni pedlja dalje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Tako je no kukičanje,pravljenje zimnice i krpanje rubača i sve ono što je nekada bilo dovoljno za život u svom selu nije obrazovanje.
    S tim vještinama i znanjima se nisu mogli mrdnuti ni pedlja dalje.
    Hoćeš reći da to nije bila neka vrsta edukacije? I gdje su se oni morali mrdnuti? Tj. iz one životne perspektive?

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Hoćeš reći da to nije bila neka vrsta edukacije? I gdje su se oni morali mrdnuti? Tj. iz one životne perspektive?
    Oni se nisu MOGLI mrdnuti upravo stoga jer nisu bili obrazovani.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Oni se nisu MOGLI mrdnuti upravo stoga jer nisu bili obrazovani.
    mislim da mnogi niti danas ne mogu mrdnuti , unatoč puno boljem obrazovanju. ili barem tapkaju na mjestu.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

dobro si rekla. sadržaj kojeg su roditelji mogli ponuditi djeci uvelike je ovisio o njihovim (roditeljskim) potrebama. u to se doba nisu baš gledali dječji interesi, nego potrebe grunta. nimalo child-friendly sredina.
    i ti sadržaji nikako nisu mogli zamijeniti ono što im je nudila škola. makar u tih prva četiri obavezna razreda.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dobro si rekla. sadržaj kojeg su roditelji mogli ponuditi djeci uvelike je ovisio o njihovim (roditeljskim) potrebama. u to se doba nisu baš gledali dječji interesi, nego potrebe grunta. nimalo child-friendly sredina.
    i ti sadržaji nikako nisu mogli zamijeniti ono što im je nudila škola. makar u tih prva četiri obavezna razreda.
    onda danas nema straha, rijetki se bave stočarstvom, a većina roditelja ima barem srenjoškolsko obrazovanje.
    a i klima u društvu je potpuno drugačija.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

onda danas nema straha, rijetki se bave stočarstvom, a većina roditelja ima barem srenjoškolsko obrazovanje.
    Ovo nije točno, nažalost. Vidjet ćete, koga bude zanimalo, kad dođu rezultati popisa, Bila sam kontrolor i pregledala gomile i gomile popisnica, i začudila se (ne)obrazovanošću.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo nije točno, nažalost. Vidjet ćete, koga bude zanimalo, kad dođu rezultati popisa, Bila sam kontrolor i pregledala gomile i gomile popisnica, i začudila se (ne)obrazovanošću.
    u mojoj obitelji popravljaju prosjek barem što se srednje škole tiče, MM dvije završene, brat dvije završene, šogorica dvije završene. Kad bi njih brojali kao duplo Hrvati bi bolje stajali.
    Posljednje uređivanje od sirius : 31.05.2011. at 17:11

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •