Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeto, danas već i mainstream pedagogija pjeva da svi mi najlakše i najdugoročnije učimo ono što nam je zanimljivo,
    što možemo sami isprobati.
    djeca najviše nauče kroz igru tj kroz neoficijelno, ne- podučavanje.
    naučimo materinji jezik savršeno govoriti do cca 4., 5. godine a da nas nitko nije podučavao u klasičnom smislu.
    nisu nas učili gramatiku s dvije godine nego znatno kasnije, ali govoriti smo naučili.
    nego su nam govorili a mi slušali i ponavljali, isntinktivno.
    roditelji odu na put s djecom na par mjeseci i bez ikakve poduke dijete recimo nauči engleski bolje nego za 3 godine škole.
    mislim to su primjeri za koje smo svi valjda već čuli.
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 03.06.2011. at 18:52

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    cvijeto, danas već i mainstream pedagogija pjeva da svi mi najlakše i najdugoročnije učimo ono što nam je zanimljivo,
    naučimo materinji jezik savršeno govoriti do cca 4., 5. godine a da nas nitko nije podučavao u klasičnom smislu.
    nisu nas učili gramatiku s dvije godine nego znatno kasnije, ali govoriti smo naučili.
    roditelji odu na put s djecom na par mjeseci i bez ikakve poduke dijete recimo nauči engleski bolje nego za 3 godine škole.
    Stoga pojava detektivskih pasa u Home Ed grupi, netko je to vec sa cudjenjem primijetio.
    Nisu tamo zato jer se smatra bitnim znanje o detektivskim psima, nego vjerojatno zato sto su prosjecnom djetetu silno zanimljivi pa kroz to kako njuskaju i pronadju njihove, valjda carape, dijete usvoji manostvo raznih informacija o biologiji, sociologiji, zakonima i jos kojecemu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sve je to meni jasno mama ju. da najlakse naucis ono sto te zanima.
    da djeca do 8,9 (tako tvrdi moja frendica prof engleskog) jezike nauce dok trepnes ako su im svaki dan izlozeni.
    medutim vecina djece nije svaki dan njima izlozena, te ne idu na putovanja od 5,6 mjeseci. pa postoje skole da to omoguce barem koliko toliko.
    a ove danasnje se razlikuju od prijasnjih.
    u razredu moje cure ima 23 djece. kada imaju engleski, a imaju ga svaki dan razred se dijeli u dvije grupe, svaka sa svojom profesoricom.
    naravno da nije kao kad bi sad otisli 4 mjeseca na englesko govorno podrucje, pa da dijete svaki dan komunicira.
    a li eto, bili smo pred skoro vremena u londonu, skroz se je dobro snalazila i razgovarala. kad bude veca ici ce ljeti u engleske kampuse i u kombinaciji sa skolom mislim da ima dobre sanse da ga jako dobro govori.
    sad sam malo skrenula s teme, ali zapravo htjedoh reci da je jezik malcice drugaciji od npr. fizike ili matematike. da njega zaista mozes nauciti komunicirajuci.
    znanstvene discipline su drugacije po naravi. njih ne usvajas slusajuci ili ponavljajuci. naravno da se i one mogu poducavati kod kuce, ali sumnjam, da ih mozes onako usvojiti hodanjem po gradu. barem se meni tako cini.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    sve je to meni jasno mama ju. da najlakse naucis ono sto te zanima.
    da djeca do 8,9 (tako tvrdi moja frendica prof engleskog) jezike nauce dok trepnes ako su im svaki dan izlozeni.
    medutim vecina djece nije svaki dan njima izlozena, te ne idu na putovanja od 5,6 mjeseci. pa postoje skole da to omoguce barem koliko toliko.
    a ove danasnje se razlikuju od prijasnjih.
    u razredu moje cure ima 23 djece. kada imaju engleski, a imaju ga svaki dan razred se dijeli u dvije grupe, svaka sa svojom profesoricom.
    naravno da nije kao kad bi sad otisli 4 mjeseca na englesko govorno podrucje, pa da dijete svaki dan komunicira.
    a li eto, bili smo pred skoro vremena u londonu, skroz se je dobro snalazila i razgovarala. kad bude veca ici ce ljeti u engleske kampuse i u kombinaciji sa skolom mislim da ima dobre sanse da ga jako dobro govori.
    sad sam malo skrenula s teme, ali zapravo htjedoh reci da je jezik malcice drugaciji od npr. fizike ili matematike. da njega zaista mozes nauciti komunicirajuci.
    znanstvene discipline su drugacije po naravi. njih ne usvajas slusajuci ili ponavljajuci. naravno da se i one mogu poducavati kod kuce, ali sumnjam, da ih mozes onako usvojiti hodanjem po gradu. barem se meni tako cini.
    znanstvene discipline se izvrsno daju naučiti sudjelujući u pokusima.

bdw, ovo gore sam replicirala cvijeti na njeno- jel više ne vrijedi ona 'bez muke nema nauke'.
    dakle nauke može biti bez muke, a vrijedno i sustavno raditi na nečemu nije nužno muka, to sam htjela reći.
    ako imaš volje i interesa, onda ti nije muka, makar morala na to utrošiti vremena i angažmana.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znanstvene discipline se izvrsno daju naučiti sudjelujući u pokusima.
    to nije istina.
    barem ne za sve znanosti i za svakakve pokuse.
    npr. numerička analiza nečega se nikako ne može naučiti nego papirom, olovkom i vježbanjem i učenjem.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    to nije istina.
    barem ne za sve znanosti i za svakakve pokuse.
    npr. numerička analiza nečega se nikako ne može naučiti nego papirom, olovkom i vježbanjem i učenjem.
    otkud znaš da je jedini?
    nije moje područje, pojma nemam.
    ali sam se jako iznenadila kada sam vidjela da se neke stvari iz recimo matematike koje smo mi učili svi na isti način u školi
    mogu učiti i na sasvim drugi..tako da ne bih bila tako uvjerena kao ti.
    osim toga, temelji se barem mogu dobiti na ovaj način.
    a temelj kod jdece bi trebao biti što opipiljiviji i manje apstraktan što je dijete mlađe.
    naprosto zato što djeca prije svega uče osjetilima, iskustveno.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

otkud znaš da je jedini?
    nije moje područje, pojma nemam.
    ali sam se jako iznenadila kada sam vidjela da se neke stvari iz recimo matematike koje smo mi učili svi na isti način u školi
    mogu učiti i na sasvim drugi..tako da ne bih bila tako uvjerena kao ti.
    osim toga, temelji se barem mogu dobiti na ovaj način.
    a temelj kod jdece bi trebao biti što opipiljiviji i manje apstraktan što je dijete mlađe.
    naprosto zato što djeca prije svega uče osjetilima, iskustveno.
    evo, netko je spomenuo stehiometriju.

nema šanse da ikad išta napraviš s kemijom ako ne naučiš stehiometriju. to je kao matematika bez zbrajanja i oduzimanja.

e sad, naravno da je moguće stehiometriju prikazati na zanimljiv način, kroz pokuse - dodaš molekulu tu, prebaciš atom tamo i vidi, otopina je primijenila boju ili se nešto istaložilo i sl.

ali moraš to kad-tad staviti na papir da vidiš da dvije strane jednadžbe moraju biti izjednačene. to je ta priča o temeljima, mamma ju, moraš ih nadograditi ako želiš svladati to područje (biti u stanju studirati kemiju, biologiju, medicinu).

a tako se može učiti i unutar školskog sustava. možda se sad ne uči, bar u većini škola, ali želim vjerovati da je moguće.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •