A propos svemira, pogledajte ovo
http://www.solarsystemscope.com/
Što se tiče odgoja vs. obrazovanje - temelj ideje dobroga obrazovanja, kućnog, školskog je pobuđivanje interesa i ljubavi.
Nema tužnijeg od stručnjaka bez strasti, zanosa i ljubavi.
Lako se stekne znanje, neš ti pročitat knjigu; ali ljubav, interes, vrednota - to je važno, i to se stječe u mladim danima.
I mislim da jedna struja HS zato koristi HS i o tome je već bilo govora. Da pobudi ljubav, da afirmira znanje, naspram pustega bubanja i obrazovanja.
I ja uopće ne vjerujem da ja sad trebam učiti dijete nešto; moj narečeni dida je gledao svojega posla, pisao, izučavao, a ja sam gledala kako on, pa sam onda i ja. I bio je kao Feyemenov otac. Nešto je znao, nečim se zanosio, ali nije važno.
I još sam nešto naučila - djeca mogu razumjeti kompleksne teorije i objašnjenja. Nema neke pretjerane potrebe pojednostavljivati; meni više pali koristiti svakodnevicu za objašnjenje na višoj razini, pa ako dijete ima jednostavnu sliku filtera (za kavu, od usisivača, vešmašine), onda razumije i filter kao takav, uopće tematiku. To recimo vidim kao argument za HS - jer ima više dodira sa životom, kompleksnim problemima, jer se ima vremena za takve stvari. U vrtićima i obrazovnim ustanovama većinom gule klupe, a klupa kao takva nudi vrlo ograničene mogućnosti daljnjeg razmišljanja (iako potiče pjesništvo i rezbarenje, što je isto odlično):
I volim imaginaciju i znam da i njemu simbolička objašnjenja govore puno.
Mi gravitaciju kao razlog zašto ne padnemo tumačimo kao silu iz centra Zemlje koja nas snažno vuče k sebi. Zašto? Jer nas Zemlja voli, ona nam je majka (to kažu Indijanci - tko su Indijanci i zašto je tužno da su ih istrijebili); isto kao što ja njih privlačim, dolaze k meni, i ne žele pobjeći - čak ni kad su vrata otvorena. A kako smo vjernici mi kažemo da je gravitaciju stvorio Bog - da nam pokaže što to znači voljeti nekoga - privlačiti ga k sebi... i čuvati da ne propadne u dubine Svemira.
zemlja nas vuče k sebi jer nas voli i ne želi da "padnemo" u svemir? i to je bog tako odredio?
a venera nas onda voli manje od zemlje kad nas slabije privlači? ili je bog veneri rekao neka nas privlači slabije od zemlje?
zgodna pričica prije spavanja ali kao objašnjenje gravitacije.... hmmm.
mammaju, baš tužan primjer. ne bi trebalo tako biti.![]()
Sad si me sjetila...pita mene M. o teoriji evolucije već par godina je sav u tome i tako,stalno ispituje koliko je logično da smo mi postali od majmuna i tako...uglavnom u jednom razgovoru objasnim ja njemu da postoje zapravo tri teorije o postanku ljudi .
Jedan od njih je teorija evolucije-službeno prihvaćena, druga je ona kojoj se priklanjaju vjernici da je Bog stvorio čovjeka, a treća da su ljudski DNK na zemlju donjeli vanzemaljci. Kad sam ja to izgovorila čujem muža kako viće :"Joj , nemoj mu previše govoriti, opet će nešto reći u školi!" MM živu u strahu od mojih postavki, ha, ha. Ali što mogu meni su sve teorije približno vjerodostojne, pa nek M.odluči u budućnosti koja će mu se činiti prihvatljiva.