Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
odgojio
nije obrazovao

svatko može odgojiti nobelovca, ne i obrazovati
btw.nije mi palo na pamet da upotrijebim tu knjigu u TE svrhe, pa zahvaljujem.

A propos svemira, pogledajte ovo

http://www.solarsystemscope.com/

Što se tiče odgoja vs. obrazovanje - temelj ideje dobroga obrazovanja, kućnog, školskog je pobuđivanje interesa i ljubavi.

Nema tužnijeg od stručnjaka bez strasti, zanosa i ljubavi.
Lako se stekne znanje, neš ti pročitat knjigu; ali ljubav, interes, vrednota - to je važno, i to se stječe u mladim danima.

I mislim da jedna struja HS zato koristi HS i o tome je već bilo govora. Da pobudi ljubav, da afirmira znanje, naspram pustega bubanja i obrazovanja.

I ja uopće ne vjerujem da ja sad trebam učiti dijete nešto; moj narečeni dida je gledao svojega posla, pisao, izučavao, a ja sam gledala kako on, pa sam onda i ja. I bio je kao Feyemenov otac. Nešto je znao, nečim se zanosio, ali nije važno.

I još sam nešto naučila - djeca mogu razumjeti kompleksne teorije i objašnjenja. Nema neke pretjerane potrebe pojednostavljivati; meni više pali koristiti svakodnevicu za objašnjenje na višoj razini, pa ako dijete ima jednostavnu sliku filtera (za kavu, od usisivača, vešmašine), onda razumije i filter kao takav, uopće tematiku. To recimo vidim kao argument za HS - jer ima više dodira sa životom, kompleksnim problemima, jer se ima vremena za takve stvari. U vrtićima i obrazovnim ustanovama većinom gule klupe, a klupa kao takva nudi vrlo ograničene mogućnosti daljnjeg razmišljanja (iako potiče pjesništvo i rezbarenje, što je isto odlično):

I volim imaginaciju i znam da i njemu simbolička objašnjenja govore puno.

Mi gravitaciju kao razlog zašto ne padnemo tumačimo kao silu iz centra Zemlje koja nas snažno vuče k sebi. Zašto? Jer nas Zemlja voli, ona nam je majka (to kažu Indijanci - tko su Indijanci i zašto je tužno da su ih istrijebili); isto kao što ja njih privlačim, dolaze k meni, i ne žele pobjeći - čak ni kad su vrata otvorena. A kako smo vjernici mi kažemo da je gravitaciju stvorio Bog - da nam pokaže što to znači voljeti nekoga - privlačiti ga k sebi... i čuvati da ne propadne u dubine Svemira.