Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Prolaznost od 8% je stvarno rijetka. Zasto? Zbog takozvanog curve ocjenjivanja. A to je ocjenjivanje za, oprostite, budale. Zasto? Zato sto ja imam, recimo, ocjenu B iz racunovodstva. Nedostajala su mi dva boda do ocjene A, iliti petice. Sto se racunovodstva tice, ne znam uopce o cemu je rijec. Pod predavanjima na koja sam, nazalost, morala ici, tipkala sam gluposti na laptopu i citala Rodu i badgerellu i novine i sto god, a sve to prvenstveno zato sto predavacica nije imala pojma o prenosenju znanja. Ono, nula bodova. Cura radi u vrhunskoj firmi koja se bavi porezom i racunovodstvom, ali to s nama jadnicima nije imalo nikakve veze. Zadace sam prepisivala iz knjige tocnih odgovora, a testove sam bezveze zaokruzivala i pokusavala izmisliti nacine na koje cu ponesto i izracunati.

I na kraju, eno me gleda skroz super ocjena u school reportu jer, eto, ovdje postoji taj curve sistem. Znaci nije petica od, recimo 100-90%, cetvorka od 90-80 itd. Vec je petica onaj tko je najbolje napisao, a da uopce nije vazno sto je napisao.

I tako ja imam cetvorku, skoro peticu, jer sam imala valjda tu srecu da sam bila u grupi od tridesetak (polu)idiota koji su jedva znali tocno napisati rijec accounting. I tako je moje nistavilo bilo dovoljno za vrlo visoku prolaznu ocjenu. Fino. Dobro mi izgleda GPA, a racunovodstvom se ionako nikada necu baviti.

Uglavnom svi predmeti na nizim godinama su takvi. Jer nije lijepo da se student, valjda, osjeca kao neznalica. I svejedno je znaju li jezik/matematiku/povijest/knjizevnost... kao da ce im to ikada trebati. Problem jedino nastaje ako im se u razredu pojavi netko tko to, zapravo, zna. No najcesce se ne pojavi.

Prolaznost od samo 8% je, dakle, uglavnom nemoguca. Ako se slucajno dogodi, postoji mogucnost da se fakultet rijesi profesora. No ni to nije lako zbog tenure iliti statusa redovnog profesora u americkom sistemu (nije skroz isto kao kod nas). Takvom se profesoru daje otkaz tek u slucaju strogih povreda radnih duznosti i/ili zakona (napad, silovanje, mobbing i slicno). Velik broj profesora radi upravo u ovakvom aranzmanu. Ova moja racunovodstvena teta, recimo, nije jedna od njih. Nju samo unajmljuju svako toliko.

(Zasto sam odabrala racunovodstvo, platila $1000+ za predavanje, plus $200+ za knjige? A mora se, dio je redovnog programa. Da sam mogla birati, ne bih ga dotakla ni bacacem plamena.)
    Ovo je očajno. To je u biti, totalno nefer. Nema objektivnih kriterija, već sve ovisi o tome u kakvu grupu/razred upadneš.

Primjer na našem sustavu (a smijem valjda pisati o tome kad sam u sustavu): uzimam za usporedbu samo dva razreda u kojima predajem.
    Razred broj 1: djeca uče i dobro pripreme svaki ispit (ne samo moj predmet).
    Razred broj 2: ne uče i uvijek su im krivi nastavnici za loše ocjene.
    Kad bi primjenila krivulju na ocjenjivanje, u razredu br. 2 petica bi nosila znanje kao trojka u razredu br.1.
    Djeca u razredu 2 bi bila jako zadovoljna, njihovi roditelji još više. Posljedica: oni bi učili još manje, upali u srednju školu s ovima iz razreda 1 i izgorjeli.
    Druga, još teža i dugotrajnija posljedica, cijeli život bi za neuspjeh krivili sustav, nikad svoj nerad.

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    zar nije?
    ja mogu o prof. Josipović premda nisam studirala pravo
    a ti možeš o divotama hrvatskog obrazovnog sustava premda u njemu ne sudjeluješ
    to je fer i pošteno
    Da, ona je sugurno bila obrazovana kod kuće i nije osjetila sustav na vlastitoj koži :D

Vezano uz "grozne" profesore na faksu.
    Ne vjerujem ni malo u sve to. Ni jednom nisam za vrijeme studija naletjela na profesora kod kojeg ne možeš položiti ispit ili koji je grozan prema studentima iz hira. Da, ima zahtjevnijih profesora i ima ih različitih karaktera i to je sve.
    Studenti (oni koji padnu ispit), to je već totalno druga priča: jedni dođu da nisu ništa učili, drugi su malo učili i to bez razumijevanja, treći muljare misleći da su profesori budale.
    Naravno, svim tim studentima je kriv profesor, pa neće valjda sebe okriviti.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je očajno. To je u biti, totalno nefer. Nema objektivnih kriterija, već sve ovisi o tome u kakvu grupu/razred upadneš.

Primjer na našem sustavu (a smijem valjda pisati o tome kad sam u sustavu): uzimam za usporedbu samo dva razreda u kojima predajem.
    Razred broj 1: djeca uče i dobro pripreme svaki ispit (ne samo moj predmet).
    Razred broj 2: ne uče i uvijek su im krivi nastavnici za loše ocjene.
    Kad bi primjenila krivulju na ocjenjivanje, u razredu br. 2 petica bi nosila znanje kao trojka u razredu br.1.
    Djeca u razredu 2 bi bila jako zadovoljna, njihovi roditelji još više. Posljedica: oni bi učili još manje, upali u srednju školu s ovima iz razreda 1 i izgorjeli.
    Druga, još teža i dugotrajnija posljedica, cijeli život bi za neuspjeh krivili sustav, nikad svoj nerad.

Vezano uz "grozne" profesore na faksu.
    Ne vjerujem ni malo u sve to. Ni jednom nisam za vrijeme studija naletjela na profesora kod kojeg ne možeš položiti ispit ili koji je grozan prema studentima iz hira. Da, ima zahtjevnijih profesora i ima ih različitih karaktera i to je sve.
    Studenti (oni koji padnu ispit), to je već totalno druga priča: jedni dođu da nisu ništa učili, drugi su malo učili i to bez razumijevanja, treći muljare misleći da su profesori budale.
    Naravno, svim tim studentima je kriv profesor, pa neće valjda sebe okriviti.
    Slažem se s cijelim postom, posebno s ovim boldanim, to sam i ja pokušala reći u puno više riječi.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa naravno da može o sustavu
    može o čemu god želi
    kao i svi mi ovdje
    pa tako i ja o profesorici Josipović
    nadam se da ne moram sada potanko o tome

ja sam bila super studentica ('bemti, kako smo svi u obitelji uspješni )
    imala sam svakakvih profesora - zahtjevnih i nezahtjevnih, onih koji su me poštovali i onih koji nisu
    za svaki sam se ispit spremala, nikad nisam varala niti sam imala šalabahtere, nisam prepisivala od drugih i nisam se izvlačila ni na kakvu životnu okolnost
    20 dana nakon što sam rodila vratila sam se na predavanja jer sam bila redovita studentica a predavanja su bila obvezna
    većinu svojih bivših profesora poštujem zbog njihova znanja i načina na koji ga prenose
    a ima i onih koje ne poštujem i za koje smatram da nikad nisu ni trebali postati profesori na fakultetu
    i vjerujem ljudima koji imaju loša iskustva
    ne mislim da izmišljaju ili preuveličavaju
    jer ako ja nisam imala iskustva s profesorom koji maltretira zbog svog ega, ne znači da takav ne postoji
    zašto se nikako ne možemo odmaknuti od osobnog iskustva i prihvatiti da postoje ljudi čije je iskustvo drugačije od našeg ali nije zato manje istinito?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

zašto se nikako ne možemo odmaknuti od osobnog iskustva i prihvatiti da postoje ljudi čije je iskustvo drugačije od našeg ali nije zato manje istinito?
    Ja imam nekoliko vrlo ružnih iskustava s nastavnicima, i ne znam zašto ne bih vjerovala onima koji kažu isto. Samo što meni zbog toga nije cijeli sustav kriv.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Ja imam nekoliko vrlo ružnih iskustava s nastavnicima, i ne znam zašto ne bih vjerovala onima koji kažu isto. Samo što meni zbog toga nije cijeli sustav kriv.
    pa naravno da nije
    barem meni nije
    ali možemo o njegovim manjkavostima, manama i nesavršenostima
    o potrebi za pozitivnom, suštinskom promjenom, ne samo kozmetičkom

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pa naravno da nije
    barem meni nije
    ali možemo o njegovim manjkavostima, manama i nesavršenostima
    o potrebi za pozitivnom, suštinskom promjenom, ne samo kozmetičkom
    Jesi li već pisala kako bi izgledala ta suštinska promjena, kako ju ti zamišljaš? Stvarno se ne mogu sjetiti, a zanimalo bi me (i vjerujem, ne samo mene).

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Jesi li već pisala kako bi izgledala ta suštinska promjena, kako ju ti zamišljaš? Stvarno se ne mogu sjetiti, a zanimalo bi me (i vjerujem, ne samo mene).
    a zašto?
    zbog dobrobiti rasprave ili zbog toga da vidiš pišem li prazne fraze kojima je svrha samo kritiziranje?
    bezveze mi se uopće spuštati na razinu opravdavanja svojih postova potencijalnim prijašnjim
    u kojima sam potanko iznijela svoje stavove, mišljenja i prijedloge na određenu temu
    ne znam otkud je baš tebi došlo ovo prozivanje kad se 90% tvojih sastoji od dvije rečenice: "Potpisujem" i "Slažem se".

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

a zašto?
    zbog dobrobiti rasprave ili zbog toga da vidiš pišem li prazne fraze kojima je svrha samo kritiziranje?
    bezveze mi se uopće spuštati na razinu opravdavanja svojih postova potencijalnim prijašnjim
    u kojima sam potanko iznijela svoje stavove, mišljenja i prijedloge na određenu temu
    ne znam otkud je baš tebi došlo ovo prozivanje kad se 90% tvojih sastoji od dvije rečenice: "Potpisujem" i "Slažem se".
    A to je problem?
    Ja tebi barem ne određujem postotke postova u kojima kritiziraš, niti me to zanima. Nisam te prozivala, već sam te nešto pitala. Naravno da ne moraš odgovoriti. A iskreno, nakon ovakve komunikacije s tvoje strane tvoje me mišljenje ovdje više ni ne zanima.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

a evo i da dodam nešto o prof. Josipović kad je več tako aktualna - studirala sam vani i uspjeh od 8% bi išao na štetu profesoru. Sjećam se kad sam se jednom tužila zbog pismenog ispita jednom profi i on mi je rekao da je pogledao po gausovoj krivulji i vidio da postoji ravnomjeran uspjeh među studentima - što je po njemu znak da su pitanja bila ok, ni prelaka ni preteška (a tako se ravnaju svi profesori, pogotovo kod pismenih ispita - i ne radi se tu kao kod onig primjera koji je dala KAe o tome koliko je student uspio u odnosu na drugog nego raspored točnih odgovora po ispitnim pitanjima). Prema tome, čim se ta krivulja poremeti (kao u slučaju prof. Jospipović) treba ispitati ili nastavnika (njegove sposobnosti da prenese znanje studentima) ili pitanja.. E sad, možda ima težih predmeta i ispita, ne znam, ali meni se uvijek svidjelo to što mi je taj profa objasnio (pa sam shvatila da moram više učiti a ne odmah po profesorima kad mi se ne sviđa ocjena)...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •