Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    cijeli ovaj post mi vrvi raznim nonsensima i izgleda mi više kao nekakav pamflet, ali ovo boldano premašuje sve granice dobrog ukusa. ne razumijem čemu tolika vrijeđanja?
    najgore je kad čovjek ne shvaća svoje granice i ne razmišlja kritički o svojim mogućnostima. ja bih se vrlo oprezno upustila u poučavanje predmeta koji nisu moja struka, ne zbog znanja, nego zbog metodike. pa zaboga i u svom poslu odnosno predmetu svaki dan učim, tražim nova rješenja, borim se s problemima, kopam, istraužujem, napredujem, konzultiram se s kolegama, uspoređujem, natječem itd.
    ne kažem da je naš obrazovni sustav bajan, dakako on ima dosta mana, ali rađe bi tako nego da sama pabričim po strukama i eksperimentiram na vlastitom djetetu.
    Nemaš se što vrijeđati. Nije školstvo nešto što se tiče samo struke, ja sam također bila đak, sjećam se svojih profesora i njihovih predavanja. Ti isti profesori danas još uvijek predavaju. Pretpostavljam da se nisu previše promjenili - neću sad ulaziti u detalje kakvi su nam satovi bili.
    Profesori jesu isfrustrirani i to nije za čuditi se. Plaće su katastrofalne, djeca bezobraznija nego ikad, kurikulum katastrofalan, uvjeti rada generalno jako teški. I zašto je onda čudno to što su profesori isfrustrirani? I prodavačice su isfrustrirane, i menađeri, ljudi su generalno isfrustrirani...ili misliš da nisu i da svima cvatu ruže? I ne kupujem onu spiku: ostavljam privatni život i financijske brige ispred vrata učionice, jer je to nemoguće.
    Svaka tebi čast jer mi super zvuči to da je tebi tvoj posao još uvijek izazov, ali zar želiš reći da je tako sa svima? Ja bi prije rekla da si ti iznimka.

I da, ta precjenjena socijalizacija koja je svima trn u oku, uglavnom se ne događa u učionici, događa se na hodnicima koji jesu zov divljine. 90% učenika sa kojima jedno djete ide u razred im po ničem drugom nije slično osim po godinama. Djeca se stavljaju u tešku ulogu da moraju ili imat savršene diplomatske sposobnosti da se nose sa tim, ili će se pridružiti skupini jer se boje i teško je biti drugačiji, ili će na kraju krajeva ipak biti drugačiji, al će onda biti izolirani, zadirkivani, i generalno ne pre sretni da idu u školu gdje su glavni "freak".
    I to ne mora nužno uvijek biti loša stvar, neka se djeca super snađu u cijeloj toj gonguli, ali po mom mišljenju (a ono je proizašlo što iz osobnog iskustva što iz čitanja o HS-u) to nije prirodno okruženje za djete, i sigurna sam da je razlog zbog kojeg su tu, a to je učenje, uvijek negdje ja bi rekla na 3 mjestu. Na prvom je odnos sa kolegama, na drugom su ocjene, na trećem, eventualno, je to da se actually nešto i nauči.

Zbog svega toga ja ću radije "eksperimentirati" sa svojim djetetom, ako mi "dobri ljudi" u vladi dopuste HS.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    I da, ta precjenjena socijalizacija koja je svima trn u oku, uglavnom se ne događa u učionici, događa se na hodnicima koji jesu zov divljine. 90% učenika sa kojima jedno djete ide u razred im po ničem drugom nije slično osim po godinama. Djeca se stavljaju u tešku ulogu da moraju ili imat savršene diplomatske sposobnosti da se nose sa tim, ili će se pridružiti skupini jer se boje i teško je biti drugačiji, ili će na kraju krajeva ipak biti drugačiji, al će onda biti izolirani, zadirkivani, i generalno ne pre sretni da idu u školu gdje su glavni "freak".
    Djeca si u školi, kao i kasnije na poslu, nađu osobe sličnih interesa s kojima se zbliže. Moj mali recimo nije baš za čoporativno druženje, uvijek si radije nađe jednog ili dva frenda i onda s njima visi, i kaj je tu loše? Ja sam u osnovnoj, u 7. i 8. razredu, bila izrod u tom čoporu i jedva sam dočekala da odem u srednju i tamo sam našla najbolju prijateljicu do dana današnjeg s kojom sam izuzetno bliska, kuma mi je i ludo se volimo, a različite smo u pun klinac stvari za poludit. Tek sam na faksu počela bit sve češće dio velikih društva, iako i danas obožavam s hrpom prijatelja se nalazit na solo ili u skroz malim grupama. Pa svejedno ne bih mijenjala svoje školovanje, uključujući i te dvije godine iz pakla...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Nemaš se što vrijeđati. Nije školstvo nešto što se tiče samo struke, ja sam također bila đak, sjećam se svojih profesora i njihovih predavanja. Ti isti profesori danas još uvijek predavaju. Pretpostavljam da se nisu previše promjenili - neću sad ulaziti u detalje kakvi su nam satovi bili.
    Profesori jesu isfrustrirani i to nije za čuditi se. Plaće su katastrofalne, djeca bezobraznija nego ikad, kurikulum katastrofalan, uvjeti rada generalno jako teški. I zašto je onda čudno to što su profesori isfrustrirani? I prodavačice su isfrustrirane, i menađeri, ljudi su generalno isfrustrirani...ili misliš da nisu i da svima cvatu ruže? I ne kupujem onu spiku: ostavljam privatni život i financijske brige ispred vrata učionice, jer je to nemoguće.
    Svaka tebi čast jer mi super zvuči to da je tebi tvoj posao još uvijek izazov, ali zar želiš reći da je tako sa svima? Ja bi prije rekla da si ti iznimka.

I to ne mora nužno uvijek biti loša stvar, neka se djeca super snađu u cijeloj toj gonguli, ali po mom mišljenju (a ono je proizašlo što iz osobnog iskustva što iz čitanja o HS-u) to nije prirodno okruženje za djete, i sigurna sam da je razlog zbog kojeg su tu, a to je učenje, uvijek negdje ja bi rekla na 3 mjestu. Na prvom je odnos sa kolegama, na drugom su ocjene, na trećem, eventualno, je to da se actually nešto i nauči.

Zbog svega toga ja ću radije "eksperimentirati" sa svojim djetetom, ako mi "dobri ljudi" u vladi dopuste HS.

roza nisam ja uvrijeđena nego mi se tvoj način pisanja čini kao da je pisan s ciljem da nekog uvrijedi.
    previše generaliziraš i predstavljaš kao činjenicu nekakvu svoju fikciju koju si sama stvorila o ljudima. plaće katastrofalne? oprosti molim te, ali zaista nisu. jest da bi mogle biti bolje, pa i da budu 5 puta veće ja se ne bih bunila, ali da su katastrofalne to nikako ne stoji. ja bih rekla umjereno pristojne za naše uvijete. čovjek koji nema novaca jest frustriran, ali takvih ima u svim branšama i stvarno nisam nikada stekla dojam nekakve sveopće frustriranosti zbog plaće u svom okruženju. zašto su uvijeti rada generalno teški? opet kažem, uvijek mogu biti bolji, ali da su teški, opet nikako ne stoji. Djeca jesu bezobraznija, ali definitivno nisu sva i opet generaliziranje. A to da sam ja iznimka zbog entuzijazma u svom poslu je također sasvim netočno i strašno podcjenjujuće, ali nije mi ni čudno takvo razmišljanje kad vidim kako su recimo i nekim ljudima liječnici podkupljiva skupina ljudi koja samo jedva čeka nekakvu medicinsku intervenciju da bi što prije mogli završiti svoju smjenu i otići kući i sl.

ne kažem da HS ne bi mogao polučiti dobre rezultate i u principu nisam protiv toga, ali onaj koji se odluči na to mora itekako biti svjestan svih aspekata obrazovanja, odnosno trebao bi biti itekako potkovan znanjem te ono što je najvažnije prepoznati momenat kada prestaje biti kompetentan. mislim da je to jedan izuzetno kapitalan i odgovoran pothvat i svaka čast onom koji se u to upusti.
    a što se tiče socijalizacije pa nije ona sama sebi smisao. dijete se treba pripremiti na život i posao, a oni mu nose okruženje i komunikaciju s ljudima, obveze koje se moraju ispunjavati i kada nama to ne odgovara, one koje nam se ne sviđaju ili nas ne interesiraju itd.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    a što se tiče socijalizacije pa nije ona sama sebi smisao. dijete se treba pripremiti na život i posao, a oni mu nose okruženje i komunikaciju s ljudima, obveze koje se moraju ispunjavati i kada nama to ne odgovara, one koje nam se ne sviđaju ili nas ne interesiraju itd.
    ali je činjenica da postoji određeni broj ljudi koji je prošao intitucionalni odgoj i obrazovanje, pa je još uvijek potpuno asocijalan.
    kao što postoje i ljudi koji su u nekom periodu svojega života bili izolirani, pa nemaju takvih problema (pritom ne mislim na komunikaciju s ostalima nego na uvažavanje svih regula koje današnje Društvo nudi/nameće).

nisam do sada shvatila ključnu poruku: ljudi svoju dijecu ne bi trebali obrazovati kod kuće budući da nisu sposobni pružiti im znanje širokoga spektra? je li to - to?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku

nisam do sada shvatila ključnu poruku: ljudi svoju djecu ne bi trebali obrazovati kod kuće budući da nisu sposobni pružiti im znanje širokoga spektra? je li to - to?
    između ostalog.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisam do sada shvatila ključnu poruku: ljudi svoju dijecu ne bi trebali obrazovati kod kuće budući da nisu sposobni pružiti im znanje širokoga spektra? je li to - to?
    Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    između ostalog.
    a to "ostalo" je da djeci moramo pružiti najviše što možemo?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ali je činjenica da postoji određeni broj ljudi koji je prošao intitucionalni odgoj i obrazovanje, pa je još uvijek potpuno asocijalan.
    kao što postoje i ljudi koji su u nekom periodu svojega života bili izolirani, pa nemaju takvih problema (pritom ne mislim na komunikaciju s ostalima nego na uvažavanje svih regula koje današnje Društvo nudi/nameće).

istina je, ali je činjenica i to da se ipak većina djece u kolektivu socijalizira. ono što sam htjela reći je da se djeca trebaju kroz život sresti i sa povoljnim i nepovoljnim situacijama jer ih to priprema na život i postepeno ih uvodi u radno okruženje.
    nisam rekla da roditelji ne bi trebali obrazovati djecu kod kuće budući da nisu kompetentni sva područja obuhvatiti kvalitetno nego da bi trebali prvenstveno znati realno ocjeniti svoje mogućnosti.
    ja se nikada ne bih upustila u takvo nešto jer iskreno sumnjam u kvalitetu takvog podučavanja no opet ostavljam prostor da nisam u pravu.

također mislim da bi se na takav način obrazovanja odlučio vrlo mal broj roditelja, a ukoliko bi on postao legalan bez ikakvih uvijeta tu bi se pojavilo dosta prostora za zloupotrebu. pri tome mislim na one socijalne slučajeve ili recimo neke pripadnike romske manjine koje jedino zakon uspijeva natjerati da svoju djecu pošalju u školu.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Uff...imam još jedno pitanjce:

hoće li HE-roditelji od države tražiti mjesečnu plaću i plaćene doprinose?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja bih to formulirala ovako:

Ljudi koji nisu sposobni ZA TO ne bi trebali svoju djecu skolovati kod kuce jer im nece moci pruziti znanje sirokog spektra i samim time ce ih sprjecavati u daljnjem odabiru, ili im samo otezavati daljnju edukaciju.

Zbog toga smatram da HS per se ne bi trebao biti izbor. Nije fer prema djeci jer roditelj koji spada u prethodnu definiciju nece znati bolje od sustava sto je za njegovo dijete najbolje. Jednostavno za to nema, da jako pojednostavim, strucnu spremu.

Sinoc sam pitala muza i potvrdio je sladjina iskustva - osobno poznaje Amerikance koji su prosli homeschooling i svi redom znaju vise od prosjecnog AMERICKOG djeteta koje je zavrsilo prosjecnu redovnu skolu. Svejedno je li ona privatna ili javna. Ne moze ih usporediti s prosjecnim HRVATSKIM djetetom koje jos uvijek, u prosjeku jel, dolazi s vise znanja nakon te zavrsene skole i, u slucajevima kad se nadje unutar americkom edukacijskog sustava, briljira sve tamo negdje do sredine fakultetskog obrazovanja. Jer upravo tamo Amerikanci rade velik korak naprijed i ostavljaju sve miljama iza sebe. U isto vrijeme, svi ti ljudi pokazuju poprilicnu asocijalnost i opcenito ne upadaju u okvire prosjecnog djeteta/odrasle osobe. Zbog toga nisu ni bolji ni losiji od nekog drugog, ali razlika se primjecuje (jednako kao sto se, stajaznam, plava kosa razlikuje od smedje).

HS unutar nekog sustava koji ga kontrolira i propisuje, zasto da ne. HS unutar sustava gdje roditelj nasumicno odlucuje da zna i moze skolovati dijete - nikako.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •