uf cijeli dan mi je trebalo da sve iscitam

cak nisam ni sigurna da HS treba biti dozvoljen kao izbor naprosto, s izuzetkom posebnih slucajeva kada bi to bilo u interesu djeteta, a tada bi s djetetom trebala raditi kvalificirana osoba (moze se i roditelj kvalificirati). dobar dio ove rasprave je totalno nefer prema uciteljskoj profesiji, u biti se divim profesoricama koje ovo citaju i jos i sudjeluju u raspravi.

htjela bih reci nesto iako se naizgled cini da nije tema, ali ima puno vise toga sto se krije iza stava maknite drzavu iz moje obitelji.
potpuna sloboda pojedinca i micanje drzave i drustva iz nasih zivota je legitimna zelja, ali kao sto je cvijeta rekla negdje na pocetku, zaboravite onda javne vrtice, besplatno skolstvo, rodiljne naknade, djecje doplatke, javnu rasvjetu, djecja igralista, sigurne kuce...ako se svatko treba pobrinuti za sebe i svoje najblize i ako drzava tu nema pravo reci nista jer valjda mi znamo najbolje, ako nam sustav ne treba jer je los, zasto bi onda bilo tko placao poreze i zasto bi onda drzavu bilo briga sto imate djecu koju treba nahraniti i obuci i zasto bi bilo koja lokalna zajednica odnosno porezni obveznici i obveznice sufinancirali boravak bilo kojeg djeteta u vrticu? ako drzavu ne treba biti briga za ono sto se desava u obitelji, kako te obitelji zive i kako rastu djeca, ukinimo djecju pravobraniteljicu, zabranimo policiji da intervenira kod nasilja u obitelji,...jer to je njihova privatna stvar.

daleko od toga da je drzava - narocito nasa - u praksi super (danas definitivno nije dan da se tako nesto tvrdi), ali organizacija zajednice koja se temelji na solidarnosti, ravnopravnosti i sudjelovanju je preduvjet civilizacije. svatko od nas se pristajanjem na zivot u zajednici odrice dijela svog suvereniteta, ali za to dobijemo neke druge stvari....

nase skolstvo je daleko od idealnog, ali bome ni roditelji nisu idealna bica, i ne znaju uvijek najbolje. a ponajmanje od svega mogu biti objektivni.