ne stignem sad vise, pa cu samo u kratko.

dakle ja bih pledirala, ako moze, da ne udemo u osobne obracune, da spustimo tenzije (s obje strane) i da zaista pokusavamo voditi zanimljivu i ugodnu raspravu.
za jedan poduzi post mi treba vremena, koje sad nemam, ali cu samo kratko ponoviti:

-ja postujem strucnost i obrazovanje
-postujem profesore i njihov rad
- ne mislim da postajes strucan i dobijas dublji uvid u komplekssne teme petodnevnim srfanjem po webu
-smatram skolu jednom od najvaznijih institucija
-smatram institucije vaznim tekovinama nase civilizacije
-ne spadam u one koji o njim govore u negativnom kontekstu u globalu, sto ne znaci da u detalju ne vidim stvari koje se trebaju poboljsati
-ne mislim da institucije lose utjecu na djecu
-ne mislim da su djeca vlasnistvo roditelja, te ne pripadam trendu koji u svemu izvan obitelji, a pogotovo u institucijama vidi opasnost za svoje dijete, djecu opcenito i drustvo u cjelini
-razumjem kompleksnost drustva u kojem zivimo i uprkos svim njegovim manama smatram ga najboljim uredenjem do sada
-ne smatram da je proslost bila bolja od sadasnjosti
-ja sam bila sretna u skoli, zaista sam je voljela
-moje dijete je sretno u skoli i voli je
-uz sve to, smatram da skola kakva je sada (u vecini slucajeva) treba jedan ozbiljan up-date

-ne znam da li bi se i u idealnim okolnostima odlucili za hs
-ne mislim da su djeca koja su obrazovana po hs sustavu u prosjeku bolje obrazovana od druge djece, ali ne mislim ni da su u prosjeku losije obrazovana.
ja sam vec na pocetku rekla, da smatram da u kontroliranim okvirima hs moze biti opcija. mislim da ce to uvijek biti jako, jako manjinski program, ali ako ce nekoj djeci pomoci zasto ne?

znam da je na ovom topiku ponesto toga napisano, sto nema ni glavu ni rep, da se blago izrazim.

pa ipak bi mi bilo drago, kad se ne bi toga hvatali, vec zaista pokusali malo ozbiljnije razgovarati.
i ako je moguce, malo izaci iz svojih cipela i svojih iskustava, ili iskustava svoje djece.
ta iskustva su nemjerljivo vazna, da nas potaknu na razmisljanje, ali su "opasna", ako cemo tom svojom mjerom mjeriti sve ostalo.