Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    a to "ostalo" je da djeci moramo pružiti najviše što možemo?
    ne, ostalo je da je škola pod kakvom takvom kontrolom
    to je da velika većina roditelja nije sposobna nadomjestiti 10 učitelja. Nikako.
    to je da mi nemamo zašto biti etalon za djetetovo znanje, imamo svoje granice, koje mogu biti manje od djetetovih
    (budimo, uostalom, realni, čak i mi koji imamo nekakav širok spektar (sa)znanja, nismo sposobni djetetu prenijeti SVE)
    čak i ako smo u baznim znanostima bolji od učitelja, nismo obrazovani u metodici i pedagogiji.
    čak i da smo zabavni i organiziramo druženja, nismo djetetov centar svemira nakon xte godine
    čak i da je HS proveden idealno (uz kontrolu) kakav je trenutak djetetova ulaska u (organizirani) sustav

moram priznat da me strašno muči naglašavanje roditeljske svekompetentnosti i svemoći.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    to je da velika većina roditelja nije sposobna nadomjestiti 10 učitelja. Nikako.
    to je da mi nemamo zašto biti etalon za djetetovo znanje, imamo svoje granice, koje mogu biti manje od djetetovih
    (budimo, uostalom, realni, čak i mi koji imamo nekakav širok spektar (sa)znanja, nismo sposobni djetetu prenijeti SVE)
    čak i ako smo u baznim znanostima bolji od učitelja, nismo obrazovani u metodici i pedagogiji.
    čak i da smo zabavni i organiziramo druženja, nismo djetetov centar svemira nakon xte godine
    čak i da je HS proveden idealno (uz kontrolu) kakav je trenutak djetetova ulaska u (organizirani) sustav

moram priznat da me strašno muči naglašavanje roditeljske svekompetentnosti i svemoći.

s ovim se slažem!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Zašto je djetetu potrebno prenjeti SVE?
    Nitko niti ne govori da su roditelji djetetov centar svemira, nakon par sati učenja dnevno kod kuće, djete i dalje ima svoje frendove, slobodne aktivnosti, baku, didu, psa.
    Kakva svekompetentnost i svemoć? To se nije spominjalo jer takvo nešto nije ni potrebno za HS.

A stalno se pokušava predstaviti HS kao neki novi koncept koji su profurali New Age-eri ili vjerski fanatici. HS, na ovaj ili onaj način, postoji od kad je čovjeka, i ljudi su kroz HS učili puno duže nego kroz školski sistem.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Zašto je djetetu potrebno prenjeti SVE?

Zato da djetetu pružiš šansu da kasnije (nakon HS) nastavi obrazovanje u kojem god smjeru ono želi.
    A to je nemoguće ako ga doma planiraš educirati samo za ono što ti smatraš bitnim. Valjda se možemo složiti oko toga.

Zanima me konkretno ako ćeš htjeti odgovoriti:
    Do kada bi ti obrazovala dijete doma?
    Što bi mu prenijela? (ako ne treba znati sve)

Zaista se nadam konstruktnom odgovoru jer me iskreno zanima kako si to zamislila.
    Stavljam i smajlić

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa Vidi poruku
    Zato da djetetu pružiš šansu da kasnije (nakon HS) nastavi obrazovanje u kojem god smjeru ono želi.
    A to je nemoguće ako ga doma planiraš educirati samo za ono što ti smatraš bitnim. Valjda se možemo složiti oko toga.

Zanima me konkretno ako ćeš htjeti odgovoriti:
    Do kada bi ti obrazovala dijete doma?
    Što bi mu prenijela? (ako ne treba znati sve)

Zaista se nadam konstruktnom odgovoru jer me iskreno zanima kako si to zamislila.
    Stavljam i smajlić
    Djete i ovako i onako veliki dio znanja koje mu učiteljica prenese u osnovnoj zaboravi, jer je pola toga nepotrebno. Kurikulum, bar ja tako mislim, je totalni, kako bi se Dorotea izrazila, nonsens. Ja bi definitivno svom djetetu filtrirala informacije sa kojima ću ga opteretiti, jer zaista nije bitno da zna da li je bitka kod xyz počela 1456 ili 1457.

Do kad bi obrazovala - neću sad u to ulaziti.
    Prenjela bi mu dovoljno da bude obrazovan član društva - ovisi sve o tome koliko bi on želio i mogao, to će se tek otkriti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Djete i ovako i onako veliki dio znanja koje mu učiteljica prenese u osnovnoj zaboravi, jer je pola toga nepotrebno. Kurikulum, bar ja tako mislim, je totalni, kako bi se Dorotea izrazila, nonsens. Ja bi definitivno svom djetetu filtrirala informacije sa kojima ću ga opteretiti, jer zaista nije bitno da zna da li je bitka kod xyz počela 1456 ili 1457.

Prenjela bi mu dovoljno da bude obrazovan član društva - ovisi sve o tome koliko bi on želio i mogao, to će se tek otkriti.
    a što je s onim što ne možeš prenijeti jer to jednostavno-ne znaš ili ne shvaćaš?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

a što je s onim što ne možeš prenijeti jer to jednostavno-ne znaš ili ne shvaćaš?
    Ja sam u 3 osnovne pitala učitelja: Kako nastaje fotografija? On mije odgovorio: Pitaj mamu. Mama je znala, jer je dida bio fotograf.
    Neke stvari neću znati, iako ja imam tu sreću da imamo 6 profesora u užoj obitelji. Uvijek postoji način, samo treba biti skoncentriran na potrebe i želje svog djeteta. Nije van opcije niti privatni učitelj za stvari koje suprug, ja, baka, dida, tetka...nećemo znati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da iskarikiram-ja znam njemački jezik. Učila sam ga mnogo godina. Za profesoricu njemačkog sam čista "nula" u znanju. Svejedno, kako ću ja primjetiti da mi treba njena pomoć u prenošenju znanja-tj. dokučiti trenutak kad sam pogriješila, radila krivo, prenijela krivo?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

koliko sam ja shvatila HS bi trebao imati određene smjernice i na kraju nekakvog razdoblja bi dijete polagalo nekakve ispite i to bi mi još nekako i bilo prihvatljivo.
    ali ovo što ti pišeš roza nikako. zamisli da svaki roditelj za sebe filtrira što mu je bitno i prenosi to djetetu. htjeli mi to ili ne, roditelji smo i pristrani smo što se naše djece tiče pa ako nekome baš ne ide jedno poglavlje fizika, ha bože moj preskočimo ga i gotovo. ti misliš da je to ok?
    i što ako je predvišeno da dijete u 7. razredu zna da je ta neka bitka počela tu i tu, te i te godine i dijete to mora naučiti, ti ćeš jednostavno sama odlučiti da je to višak i jednostavno ćeš preskočiti?

ovaj dio mi se uopće ne sviđa i ne mogu prihvatiti ovakve argumente.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Još imam stranica za čitati, ali na ovo moram reagirati. I to direktno. Molim te, RozaGroza, dobro razmisli o ovome što si tu napisala, jer to nije točno, nije dobro, nije mudro. Naravno da imaš pravo razmišljati drugačije, ali ne mogu vjerovati da ovo misliš.

Vjerojatno nas svih sa ovime pomalo zaj....aš, zar ne? Samo diskusije radi si to napisala.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Potpis, s naglaskom na zadnju rečenicu.

Krumpiric spominje ono što mene od početka brine - tj. roditelj samostalno može educirati dijete max do svog limita. Možemo se postaviti naopačke, no mama sa frizerskom srednjom školom može guglati do preksutra pa svejedno neće djetetu moći kvalitetno objasniti matematiku i fiziku.
    Da se nitko ne uvrijedi..no to je meni za roditelje koji misle da je njihovo znanje "plafon" do kojega njihovo dijete treba težiti i koji smatraju da su stručniji od ped. struke.

Mogu prihvatiti slijedeće:
    - da mama koja zadovoljava određene kriterije obrazuje dijete do neke dobne granice (ne iznad 4. osnovne)
    - da dijete redovito polaže stručne ispite u skladu sa strukom (tj. razredne ispite koje polažu sva djeca)
    - da te ispite provodi i ocjenjuje neutralna osoba (ne mama)
    - da mama predaje po nekoj špranci, ne oo što ona procjeni da treba
    - da se svako odstupanje kažnjava na neki način (tj. da HS ne postane izlika za mame koje svoje dvanaestogodišnjake nisu naučile zbrajati)
    - da se (na neki način, nemam ni približnu ideju) i djetetove želje uzmu u obzir

Dakle ovo gore navedeno mogu prihvatiti, no ne mogu razumjeti kao bolju opciju od školskog druženja.
    ne samo radi socijalizacije (koje se nisam ni dotakla) nego radi toga jer roditelj ne može biti stručniji od xy stručnjaka.

Nadalje - HS mamama ne bih platila naknadu. eventualno bi im kroz plaću (njihovu ili supruga) smanjila davanja.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

[QUOTE=icyoh;1765692] Mogu prihvatiti slijedeće:
    - da mama koja zadovoljava određene kriterije obrazuje dijete do neke dobne granice (ne iznad 4. osnovne)
    - da dijete redovito polaže stručne ispite u skladu sa strukom (tj. razredne ispite koje polažu sva djeca)
    - da se svako odstupanje kažnjava na neki način (tj. da HS ne postane izlika za mame koje svoje dvanaestogodišnjake nisu naučile zbrajati)
    - da se (na neki način, nemam ni približnu ideju) i djetetove želje uzmu u obzir

[QUOTE]

Ponavljam što sam napisala pod kojim uvjetima mi HS ima smisla.
    Posljednje uređivanje od icyoh : 10.12.2010. at 15:45

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

[QUOTE=icyoh;1765818][QUOTE=icyoh;1765692] Mogu prihvatiti slijedeće:

Meni su ovo apsolutno ne prihvatljivi uvjeti! Nemam sad vremena pisat zašto jer mi Š visi na sisi, ali budem. UŽAS samo da dodam.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

[QUOTE=icyoh;1765818][QUOTE=icyoh;1765692] Mogu prihvatiti slijedeće:

Zašto mi je ovo neprihvatljivo i užasno...kad čitam neke od vas mislim da bi se najbolje snašle nazad u nekom totalitarističkom režimu koji ne poznaje koncept slobode i ljudskih prava. Jer ne vjerujem da netko može biti toliko ispranog mozga da vjeruje, samo na osnovu svog osobnog iskustva pošto ne zna za bolje, da je školski sistem najbolji način školovanja djeteta bez obzira što postoje dokazi koji pokazuju da je HS možda čak i uspješniji, pa i onda kada roditelji nisu doktori nauka nego običan puk.
    To što društvo kao cjelina misli da najbolje funkcionira u tom nekom statisičkom (etatističkom) ustrojenju ne znači da se jao kao pojedinac, ili moja obitelj, mora podčiniti onome što nam je nametnuto; jer mi izvan društva tj. izvan nametnutih nam društvenih normi sasvim dobro funkcioniramo, i voljeli bismo kad bi nam prilegnuta masa samo dozvolila da i dalje nastavimo funkcionirati na taj način koji smatraju nenormalnim i jako lošim za naše djete, jer pošto nas nit ne hrane nit ne oblače, ne živim pod njihovim krovom i ne uzimamo im od usta, ne kršimo zakone niti državne niti moralne, smatram da nemaju pravo od mene zahtjevat da živim po njihovim ugnjetavačkim pravilima. Ja ne bježim od činjenice da su ljudi danas monstrumi i da mnogi i rođenu djecu tretiraju kao šljam, i zbog toga nisam protiv toga da se postavi neka vrsta kontrole dobrobiti djeteta - ali dalje od toga da li je djete sretno, zdravo, voljeno i ima sve potrebne uvjete za život ne prihvaćam da se ide.

Ovo o čemu ja pričam nije nešto što je meni palo sa Marsa, i sa konceptom HSa ne otkrivamo toplu vodu koliko god to vama neshvatljivo bilo, iako činjenica da su Hrvati stoljećima porobljeni od strane ovih ili onih donekle objašnjava strah od slobode koji je i dan danas glavni trademark naših zemljaka.

Uopće ne očekujem da me razumjete, ne očekujem da se itko složi sa mnom, uopće mi nije važno je li se itko slaže sa mnom, jedino mi je važno da se oslobodim od Big Brothera i njegovog zatupljivanja i živim svoj život sa svojom obitelji, i nek se nitko ne brine jer moj vam sin neće doći kucati na vrata da mu date kruha za 30 godina. Ja vama ne osporavam pravo da živite kako želite, zašto mislite da vi meni imate pravo osporiti da ja živim kako ja želim?

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

totalitarianism blah blah hyperbole blah blah
    I feel that it is extremely important that homeschooling be an option for everyone, regardless of their "qualifications," education, religion, or social role. Despite all the possible negative consequences, I feel it's the only way to protect independent thought, freedom of choice, and a spirit of competing ideas within a society. In that, I probably agree with Roza in some way.

Unfortunately, after reading this bombastic, self-righteous and paranoid post, I can certainly see why some people would question homeschooling. There are clearly some parents who most probably are not the sort who should be teaching anyone.

Ultimately, though, homeschooling is a personal choice made for specific personal situations. In the same way that we cannot or should not responsibly ban certain people from having children and being parents, we should not dictate what or how a parent chooses to teach a child.

I find it sad that this issue of homeschooling--what amounts to an important freedom of speech and choice issue--is often represented by extremely loud lunatics.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

[QUOTE=RozaGroza;1765936][QUOTE=icyoh;1765818]
    Mogu prihvatiti slijedeće:

Zašto mi je ovo neprihvatljivo i užasno...kad čitam neke od vas mislim da bi se najbolje snašle nazad u nekom totalitarističkom režimu koji ne poznaje koncept slobode i ljudskih prava. Jer ne vjerujem da netko može biti toliko ispranog mozga da vjeruje, samo na osnovu svog osobnog iskustva pošto ne zna za bolje, da je školski sistem najbolji način školovanja djeteta bez obzira što postoje dokazi koji pokazuju da je HS možda čak i uspješniji, pa i onda kada roditelji nisu doktori nauka nego običan puk.
    To što društvo kao cjelina misli da najbolje funkcionira u tom nekom statisičkom (etatističkom) ustrojenju ne znači da se jao kao pojedinac, ili moja obitelj, mora podčiniti onome što nam je nametnuto; jer mi izvan društva tj. izvan nametnutih nam društvenih normi sasvim dobro funkcioniramo, i voljeli bismo kad bi nam prilegnuta masa samo dozvolila da i dalje nastavimo funkcionirati na taj način koji smatraju nenormalnim i jako lošim za naše djete, jer pošto nas nit ne hrane nit ne oblače, ne živim pod njihovim krovom i ne uzimamo im od usta, ne kršimo zakone niti državne niti moralne, smatram da nemaju pravo od mene zahtjevat da živim po njihovim ugnjetavačkim pravilima. Ja ne bježim od činjenice da su ljudi danas monstrumi i da mnogi i rođenu djecu tretiraju kao šljam, i zbog toga nisam protiv toga da se postavi neka vrsta kontrole dobrobiti djeteta - ali dalje od toga da li je djete sretno, zdravo, voljeno i ima sve potrebne uvjete za život ne prihvaćam da se ide.

Ovo o čemu ja pričam nije nešto što je meni palo sa Marsa, i sa konceptom HSa ne otkrivamo toplu vodu koliko god to vama neshvatljivo bilo, iako činjenica da su Hrvati stoljećima porobljeni od strane ovih ili onih donekle objašnjava strah od slobode koji je i dan danas glavni trademark naših zemljaka.

Uopće ne očekujem da me razumjete, ne očekujem da se itko složi sa mnom, uopće mi nije važno je li se itko slaže sa mnom, jedino mi je važno da se oslobodim od Big Brothera i njegovog zatupljivanja i živim svoj život sa svojom obitelji, i nek se nitko ne brine jer moj vam sin neće doći kucati na vrata da mu date kruha za 30 godina. Ja vama ne osporavam pravo da živite kako želite, zašto mislite da vi meni imate pravo osporiti da ja živim kako ja želim?
    jedno pitanje, očekuješ li išta od sustava u kojeg nemaš povjerenja i koji za tebe nema smisla?
    Ja vjerujem da ti vjeruješ u doobrobit samoživljenja, samo samoživljenje ne može biti parcijalno, i da uzimaš samo dio koji ti odgovara.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

[QUOTE=krumpiric;1765988][QUOTE=RozaGroza;1765936]

jedno pitanje, očekuješ li išta od sustava u kojeg nemaš povjerenja i koji za tebe nema smisla?
    Ja vjerujem da ti vjeruješ u doobrobit samoživljenja, samo samoživljenje ne može biti parcijalno, i da uzimaš samo dio koji ti odgovara.
    Misliš samoodrživosti? Da vjerujem. I ne očekujem apsolutno ništa od sistema, osim da me pusti da živim u miru sa svojom obitelji na svom imanju. I ne, koncept samoodrživosti nije nešto apstraktno, on je veoma živ u zapadnom svijetu, samo što mi malo kaskamo za trendovima.
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 10.12.2010. at 20:59

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •