Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

samo jos da dodam, da su mi ova pitanja potpuo jasna. jer kao sto vec rekoh neki postovi koji zagovaraju hs zvuce vrlo nekompetentno i opcenito zbrckano, ideoloski....i da dalje ne nabrajam.

adio mare, razumjem te. ja to sve skupa ne vidim kao uklesano u kamenu. ja mislim da je sasvim moguce preskakivanje iz jednog sustava u drugi.
    pred nesto vremena sam citala u ovdasnjim novinama o jednoj obitelji koja je isla na jednogodisnji put oko svijeta sa svoja dva sina skolske dobi. mislim da je jedan isao u osnovnu skolu (1-4), a drugi u nizu srednju. zatrazili su dozvolu za to od "schulrat-a" (to je tijelo zaduzeno za osnovne i srednje skole).
    obavezali su se poducavati djecu tokom te godine puta. dobili su potreban materijal od skole, savjete, pomoc. preko interneta su i onako bili u vezi.
    funkcioniralo ja prilicno dobro.
    kad su se vratili, djeca su polagala ispite. jedan je normalno presao u sljedeci razred.
    drugi je ponavljao razred. tako su odlucili komisija i roditelji i dijete, jer su mu rezultati bili na granici. i to je meni ok. mislim da ponavljane razreda nije previsoka cijena za iskusto putovanja oko svijeta.

takode u jednoj knjizi "Der engagierte Lehrer und seine Feinde", Niki Glattauer koji je pisac knjige i profesor na gimnaziji spominje slucaj jednog svog ucenika koji je bio jako dobar, a svako toliko je pokoju godinu prove skolujuci se kod kuce, odnosno na putu.

ja mislim i nadam se da se krecemo prema dobu u kojem ce skolski sustav iz kompletne linearnosti (koja je bila i potrebna i razumljiva u doba kada su je skolstvo postalo javno dobro) preci u dinamicno polje, koje bolje odgovara potrebama 21-og stoljeca.

u jucerasnjem "Standardu" (pametne dnevne novine), povodom toga da je austrija na "Pisa" testiranju prosla jako lose (31 mjesto od 34, uzas i tuga) pise:

"Fast auf den Tag genau vor 236 Jahren wurde in Österreich die vielleicht wichtigste, sicher aber nachhaltigste, weil bis heute wirksame Schulreform beschlossen. Am 6. Dezember 1774 unterzeichnete Kaiserin Maria Theresia die "Allgemeine Schulordnung für die deutschen Normal-, Haupt und Trivialschulen in sämmtlichen Kayserlichen Königlichen Erbländern". Eine nachgerade umstürzlerische Radikalreform, denn die bis dahin fest in der Hand der Kirche liegende Bildung wurde zu einer Angelegenheit des Staates erklärt.
    Die Einführung einer sechsjährigen Schulpflicht gab der Alphabetisierung für die große Masse der bildungsfernen Schichten in den "Trivialschulen" (Volksschulen) entscheidende Schubkraft, und vieles in der heutigen Schule ist ein Erbe dieser Theresianischen Schulreform, etwa der Unterricht im Klassenverband. Besonderes Augenmerk lag auf der Bildung der Lehrer, die in "Normalschulen" die Normen des Unterrichts vermittelt bekamen.
    Mehr als zwei Jahrhunderte später steht die "Lehrerbildung neu" ganz oben auf der Agenda. Wird auch Zeit. Ein Reformdetail. Aber nur eines von vielen. Nicht nur, weil Österreich das vierte schlechte Pisa-Zeugnis bekommen hat. Mehr als ein Viertel der Jugendlichen sind am Ende ihrer Pflichtschulzeit de facto Teil-Analphabeten. Die Schule, die sie dazu gemacht hat und macht, ist organisatorisch und strukturell im Prinzip noch immer die von Maria Theresia.
    Es sollte einleuchten, dass ein Bildungssystem, das für das 18. Jahrhundert revolutionär und effektiv war, den veränderten Ansprüchen und Lebensrealitäten im 21. Jahrhundert nicht mehr gerecht werden kann."

brzinski skraceni prevod:
    prije tocno 236 godina ostvarena je mozda najvaznija i dan danas vazeca reforma skolovanja: obrazovanje koje je do tada bilo u rukama crkve preslo je u ruke drzave. uvedeno je obavezno skolovanje u trajanju od 6 godina, cime je ucinjen veliki korak u suzbijanju nepismenosti u socijalno ugrozenijim slojevima....
    danas kada nam pisa test pokazuje da skoro cetvrtina mladih nije dovoljno pismena, vrijeme je da tu skolu koja je jos uvijek strukturirana i organizirana kao u vrijeme marije terezije reformiramo i prilagodimo 21. stoljecu.
    Posljednje uređivanje od seni : 10.12.2010. at 15:01

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •