Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    glupo je ovdje pričati anegdotalno i osobno, no opet, ja raspravljam navodeći iskustvo svog djeteta, jer mi je najbliže i na kraju, najbolnije.
    Naravno da je potrebno pričati na općenitoj razini, no svatko od nas proizvod je svojih iskustava, tako da nije neobično (dapače, sasvim je normalno) da svoja mišljenja i stavove oblikujemo upravo zbog svoje osobne povijesti, a ne na osnovi nekakve suhe teorije.

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    Poznato mi je ja prvi i osnovni uvjet nije zadovoljen. No nismo mi ovdje spominjali samo legalizaciju HS-a nego uvjete, dakle više od jednog i najvažnijeg, naravno.
    Uvjeta je više, to se razumije samo po sebi. Čak sam ti ih i počela nabrajati, no zatim sam stala, shvatila da nijedan od njih nema smisla dok nije sređena zakonska straha i sve ih izbrisala.

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Zaista me po svemu ova rasprava podsjeća na PKK, posebno po Sanjinom citatu o uvjetima koje nemamo u HR
    Što je PKK?

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ako dijete stekne i pokaže znanje, je li bitno tko mu ga je prenio?
    Je li razlika nauči li dijeljenje od sveučilišnog profesora ili mame čistačice, ako ga jest naučilo?
    Naravno, za to je neophodan sustav kontrole, bez daljnjeg.
    Mislim da se većina slaže, Dijana; rasprava se više vodi o načinima konkretne izvedbe.

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    u zemljama gdje se primjenjuje HS postoji li neki uvjet za roditelje da bi to mogli ostvarivati?
    u smislu školske spreme
    Kao što rekoh, prijatelj iz Slovačke mi je rekao da je kod njih moguće obrazovati djecu kod kuće samo ako roditelji (dakle, baš roditelji, a ne djedovi, bake, susjedi, rođaci ili plaćeni instruktori) imaju završenu učiteljsku akademiju.

Na Wikipediji piše drugačije, no na stranici HSLDA-e sam našla potvrdu podatka: http://www.hslda.org/hs/internationa...ia/default.asp

In 2009, the parliament authorized homeschooling for ages 6-10, provided that the parent who gives instruction is a fully-qualified teacher. Children must be registered with a local primary school, taught the same curriculum as in the schools, and tested every 6 months.
    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    HS uopce nije po mjeri svih ljudi. Nismo svi jednaki. Zato ni skola nije po mjeri svih skolaraca.
    Naravno da nije, Marta.

No, reci, kad bi škole više odgovarale tvojoj slici idealnog obrazovanja, bi li i dalje razmišljala o HS-u ili bi poslala svoju djecu u školu bez dilema koje imaš u sadašnjim prilikama?

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    ne kažem da HS ne bi mogao polučiti dobre rezultate i u principu nisam protiv toga, ali onaj koji se odluči na to mora itekako biti svjestan svih aspekata obrazovanja, odnosno trebao bi biti itekako potkovan znanjem te ono što je najvažnije prepoznati momenat kada prestaje biti kompetentan.
    Potpis. No, ponavljam, za svijest o vlastitoj nekompetenciji treba biti izuzetno kompetentan. ( )

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se svidjelo ono što sam (površno) pročitala da u nekim zemljama postoje udruge ili grupe roditelja koji školuju djecu kod kuće, pa pretpostavljam da se onda unutar tih grupa može odvijati nekakva socijalizacija.
    A zašto automatski pretpostavljamo da djeci ne bi odgovarala druga djeca iz razreda, ali bi im bilo super u društvu djece iz neke XY udruge? Zar su roditelji koji se odlučuju za HS toliko sličnih svjetonazora da bi njihova djeca bila kompatibilna?

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    -ne mislim da su djeca koja su obrazovana po hs sustavu u prosjeku bolje obrazovana od druge djece, ali ne mislim ni da su u prosjeku losije obrazovana.
    ja sam vec na pocetku rekla, da smatram da u kontroliranim okvirima hs moze biti opcija. mislim da ce to uvijek biti jako, jako manjinski program, ali ako ce nekoj djeci pomoci zasto ne?
    Slažem se.

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    pa nije poanta u tome što možeš prepoznati neznanje i zatražiti pomoć pri prenošenju. Poanta je u tome što možeš nesvjesno dijete ograničiti na svoje znanje.
    Da nesvjesno. Još je gore što mnogi to rade svjesno, dapače, čak i namjerno.

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    treba li djetetu omogućiti da nakon 7. godine stekne uvid u jedan drugi načina školovanja, ovaj puta u vulgaris školi gdje idu sva djeca, i za koje škola jest i za koje nije...
    ... i ako se taj školski način iz suvislog razloga ne pokaže dobrim za naše dijete, tako bi onda bilo opravdano odlučiti drugačije zajedno s djetetom (ili ne?)
    ILI
    mi odlučimo umjesto djeteta naprosto tako jer smo mu nastavili nuditi samo OKK?
    Pa, složila bih se sa svima koji su rekli da bi obrazovanje kod kuće trebalo biti reakcija na loše iskustvo u redovnoj školi.

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    pred nesto vremena sam citala u ovdasnjim novinama o jednoj obitelji koja je isla na jednogodisnji put oko svijeta sa svoja dva sina skolske dobi. mislim da je jedan isao u osnovnu skolu (1-4), a drugi u nizu srednju. zatrazili su dozvolu za to od "schulrat-a" (to je tijelo zaduzeno za osnovne i srednje skole).
    obavezali su se poducavati djecu tokom te godine puta. dobili su potreban materijal od skole, savjete, pomoc. preko interneta su i onako bili u vezi.
    funkcioniralo ja prilicno dobro.
    kad su se vratili, djeca su polagala ispite. jedan je normalno presao u sljedeci razred.
    drugi je ponavljao razred. tako su odlucili komisija i roditelji i dijete, jer su mu rezultati bili na granici. i to je meni ok. mislim da ponavljane razreda nije previsoka cijena za iskusto putovanja oko svijeta.
    Da, Seni, ali vidimo da su u opisanom slučaju (kao i u svim austrijskim slučajevima obrazovanja kod kuće) djeca i njihovo znanje bila pod kontrolom - dakle, postojao je kurikulum koji se morao odraditi i postojali su testovi kojima je ocijenjena uspješnost savladavanja zadanog gradiva.

A sad idem dalje u nove citat-poduhvate.
    Posljednje uređivanje od Sanja : 11.12.2010. at 22:46

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •