Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
I nikako ne mogu zaključiti je li zapad dobar ili loš, nekad jse navodi kao svijetli primjer jer je tamo nešto dozvoljeno (od poroda do školovanja kod kuće), a nekad je pak smrdljivi, truli, kapitalistički zapad.
I mene to sad muči.

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
Na ovoj su temi dani osobni razlozi zašto neke majke smatraju da je HS najbolji izbor za njihovu djecu.

A moji osobni razlozi zbog kojih smatram da HS nije dobar za moju djecu su npr. strah da bi ih usmjerila u pravcu kojeg oni sami možda ne bi izabrali. (...) Nadalje, mene bi u HS mučilo i praćenje suvremenih spoznaja. Ja u svom poslu moram stalno pratiti najnovija dostignuća i svjesna sam koliko brzo znanost napreduje i kako su brojna istraživanja na svim poljima. Nisam sigurna da bi neka HS mama mogla pratiti baš sva područja, barem ne bi mogla jednako kvalitetno. (...) Druženje s vršnjacima i stjecanje prijateljstava neću niti spominjati, to je jednostavno od neprocjenjive važnosti i školska prijateljstva su nešto posebno, što po mom mišljenju svako dijete zaslužuje imati.

Po meni recimo niti nasilje u školi nije razlog za HS, jer se takve situacije ne bi trebale rješavati uklanjanjem zlostavljanih pojedinaca iz zajednice, nego učinkovitim obračunavanjem sa zlostavljačima. Jednako i kad je riječ o lošim profesorima.
Pčelice, potpisujem manje-više sve što si ovdje napisala, no ovaj dio izdvajam, jer mislim da ga je vrijedno još koji put pročitati.

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
ali to je izaziv svakoga roditeljstva.
sutra palim treću adventsku svijeću (zbog sebe) i usmjeravam dijete prema katoličanstvu.
za mjesec dana ih vodim na skijanje.
sinoć psujem na izvanredne vijesti i lopove...

sve što radimo utječe na našu djecu.
svaka poruka koju šaljemo namjerno ili nenamjerno... oblikuje njihov jedan dio.
To je istina, Apri. Ali dijete koje je manje-više stalno kod kuće plus na aktivnostima koje mu bira roditelj plus na druženju s djecom koju mu bira roditelj nema veće šanse da vidi i nešto drugo, za razliku od, pričam napamet, djeteta dvoje povjesničara koje kod kuće možda stalno sluša o antičkoj književnosti, srednjovjekovnim ratovima i industrijskoj revoluciji, ali će zato u školi upoznati i matematiku i fiziku i kemiju... Takvo dijete, školovano kod kuće, vjerojatno bi dobilo nekakva osnovna znanja iz tih predmeta, možda od (poluzainteresiranih) roditelja, možda od plaćenih instruktora, no vjerojatno ne bi dobilo isti entuzijazam kojeg možda ima profesorica fizike, ne bi imalo priliku raditi neki eksperiment iz kemije u laboratoriju (jer kod kuće nema laboratorija), ne bi imalo prilike sudjelovati na razrednom projektu iz biologije itd.

Da, definitivno svatko od nas utječe na svoju djecu, no ovdje se radi o širini i raznolikosti ostalih utjecaja.

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
pa da, u stvari, kad malo bolje razmisliš, zašto bi se nas ticalo kako ljudi odgajaju, školuju svoju djecu. pa taman da ih ne uče uopće povijest, npr. jer im je dosadna
Tiče te se utoliko što si članica društva koje brani neka prava, među kojima je pravo svakog djeteta na osnovno obrazovanje i na znanje koje će mu omogućiti da, kad dođe vrijeme za to, bira svoje buduće zanimanje.

Dijete koje nije dobilo poduku iz povijesti neće moći odabrati popriličan broj fakulteta; neće razumjeti mnoge društvene procese današnjeg svijeta; neće moći shvatiti dobar dio svjetske književnosti; neće mu biti jasan sadržan ogromnog broja muzeja... Da ne nabrajam dalje.

Dijete čiji roditelji smatraju da je ok izostaviti gradivo vezano uz evoluciju ili veliki prasak u startu nema pristup nijednom prirodoslovnom fakultetu.

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
A ovo drugo... ako bi se uspoređivalo sa djecom koja se obrazuju na klasičan (školski) način, bismo li ih uspoređivali sa dovoljnima ili odličnima?
Nekako mislim da bi većina djece sa roditeljima koji su im posvećeni... znala svaki zadatak riješiti za dvojku.
A ionako ne mogu svi biti odlikaši.
Pa, ocjena je ocjena. Primijenila bih iste kriterije na svu djecu, bez obzira na to tko ih i gdje školuje.

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
RozaGroza, nadam se da ce se neki bar malo zamisliti nad tvojim postom.
O, ja se zamislim nad većinom.

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
svak je od nas dao sustavu i od sustava uzeo ono što smatra adekvatnim, idealnim
Točno tako.

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
Sanja, PKK - porod kod kuće
Hvala.