Stranica 24 od 69 PrviPrvi ... 14222324252634 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,151 do 1,200 od 3421

Tema: Homeschooling?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Koja su to POTREBNA znanja-daj mi reci
    djeca se cijepe radi opće procijepljenosti-a ne radi tvojega djeteta-znači radi društva čiji je član. Jednakovrijedan ko i svaki drugi, ma koliko mi(ti) šutjeli o tome.
    E pa sad si pogodila u žicu, aj "vi" tj jest sistem, pustite "luđake" poput mene koji ne žele prihvatiti te neke "sitnice" da se lijepo odjelimo od sistema kako bi vuk bio sit a koza cijela, može? Ne može, znaš zašto, jer sistem ne voli da se pojedinci odvajaju, ne paše im. Jer kakve koristi ima sistem od mene kojane koristim sve "dobrobiti" koje mi država nudi, ja ih recimo evo dajem rado i mjenjam za slobodu.

A potrebna znanja su valjda individualna stvar, ne leži svakom djetetu sve. Možda riječ "potrebna" i nije najsretniji izbor.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma, daleko je ovo o čemu mikka i roza pričaju od hs. duboko bi žalila djecu koja bi se "obrazovala" na taj način.
    bez plana i programa, sa onim što MAMA smatra da treba, bez kontrole i smjernica. (ko sektaši iz američkih filmova)

npr. da je mene moja mama hs na vaš način, ja bi drvila po matematici i fizici jer je žena prof. tih predmeta. a ja sam njena sušta suprotnost. čisto sumnjam da bi dijete osnovnoškolske dobi svojoj hs-ufuranoj mami uspilo objasnit da mu više leže pjesme i priče, nego brojke. vi bi zaključile (ko što ovdje zaključujete bez da se vaše dice išta pitalo) da je matematika i fizika super i poželjna, a ovo drugo da su nepotrebne stvari...
    jednom riječju - vaše viđenje hs je katastrofa.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nema toga područja u kojem možeš biti išta ako ne znaš SVE što se uči u OŠ. Ni temeljno pismena, a kamoli stručnjak. Moje (skromno) mišljenje.
    joj krumpi naravno da mozes, i to je nebrojeno puta dokazano kroz povijest.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

eh, da, mikka, zaboravih pitat, znači dijete bi se sa 7g trebalo (osim što će biti polupismeno) i odlučiti što će raditi u životu?
    npr. sa 7g odluči da će biti fizičar, vidi se ide mu to, pa laškaju mater i ćaća sa zemljopisom ili?
    X
    Npr. u dobi od 7 godina baš mi je bilo zabavno pjevati, šteta što sam išla u školu, trebali smose bazirati na moje pjevanje.
    Jedini problem je što nisam imala sluha ni onda, kao ni dan danas, ali ipak sam voljela pjevati.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nema toga područja u kojem možeš biti išta ako ne znaš SVE što se uči u OŠ. Ni temeljno pismena, a kamoli stručnjak. Moje (skromno) mišljenje.
    naklon do poda.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    kaj mislis da oni nece sami skuziti da, ako ih zanima biomedicina, mogu nauciti i matematiku jer ce im biti lakse? mislis da ce im to trebat netko reci? ja ne mislim

.
    neće. neće sam skužit. ako nije tesla. ako imate doma tesle i ajnštajne, onda je to drugi par rukava.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    neće. neće sam skužit. ako nije tesla. ako imate doma tesle i ajnštajne, onda je to drugi par rukava.
    X. U tom i jest problem da se znanje ograniči na samom početku na ono što je roditelju/djetetu zanimljivo i u čemu je doma.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kaj mislis da oni nece sami skuziti da, ako ih zanima biomedicina, mogu nauciti i matematiku jer ce im biti lakse? mislis da ce im to trebat netko reci? ja ne mislim

pinky, drago mi je da se zabavljas. ako si ti tolko mutava da ne bi sama skuzila cijene u 30 godina, bas mi je zao zbog tebe

moj klinac vec sad zna brojeve i citanje, a nismo se bas pretrgli da ga naucimo. samo se igramo s njim.
    mikka, ja sam završila jezičnu gimnaziju , i apsolutno suprotan fakultet.
    Da nije bilo barem nekakve (ne najbolje) matematike i fizike u mojoj SŠ, onda bi fino svoju promjenu želja sa 17-18god mogla bacit mačku o rep.
    Dakle, vi očekujete od maloga djeteta da zna što želi i u tome se smjeru razvija i forsira.
    Valjda su vaša djeca toliko genijalna-moje sa 6 jedan dan želi operirati ljude, drugi prevoditi, treći radit na bageru.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Na ovo definitivno potpis, ali ne vidim način kako do toga doči bez osnovnog općeg znanja, koje obuhvaća i podatke koji te tada ne zanimaju.
    joj sori kaj ovak odgovaram ali tolko se skupi postova da nemrem drugacije.

kad ti sam skuzis da ti je pametnije da nadogradis znanje, onda ga nadogradis bez vecih problema. bar tako ja. mogu slobodno rec da sam u zadnjih 10 godina naucila puno vise i lakse nego u prvih 25, kad su me tjerali i ugnjetavali, sve pod motom "for your own good". jednostavno me nije zanimalo. valjda sam zakasnila s razvojem

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    nisam uopće znala što napisat, pa mi je drago da je napisala cvijeta. Pa znate li vi koliko je matematika kompleksna, što mislite da upadne u mozak onako, iz zvizdarije? uhuh..

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pinky, drago mi je da se zabavljas. ako si ti tolko mutava da ne bi sama skuzila cijene u 30 godina, bas mi je zao zbog tebe

moj klinac vec sad zna brojeve i citanje, a nismo se bas pretrgli da ga naucimo. samo se igramo s njim.
    da, učiš ga kroz igru. i tu se vraćamo na cvijetin post, da treba promijeniti pristup poučavanju na način da ne bude suhoparno bubanje činjenica već iskustveno učenje koje je djeci zanimljivo.
    inače bi mu broj 2 značio jednako ko ~~~. random šara na papiru.

ok, manimo se toga bi li ja uspila do 30. skužit koliko je 25.45 plus 12.35, vratimo se na tvoju izjavu da se dijete treba baviti onime što voli - dakle do 14. ćemo svi skakat priko lastika, bojati, crtati i pjevati. taman dovoljno ako želimo djetetu da kupi neku kravicu i vodi je na ispašu cijeli život.
    ne fali ni tome ništa, tako je moja baba živila - znala je 3-4 slova, čuvala krave i kopala.
    i doživila 87. što ja garant neću.
    ali ipak svojoj djeci želim bolji život nego što je njihova prababa, rođena prije točno sto godina, imala.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    ma, daleko je ovo o čemu mikka i roza pričaju od hs. duboko bi žalila djecu koja bi se "obrazovala" na taj način.
    bez plana i programa, sa onim što MAMA smatra da treba, bez kontrole i smjernica. (ko sektaši iz američkih filmova)

npr. da je mene moja mama hs na vaš način, ja bi drvila po matematici i fizici jer je žena prof. tih predmeta. a ja sam njena sušta suprotnost. čisto sumnjam da bi dijete osnovnoškolske dobi svojoj hs-ufuranoj mami uspilo objasnit da mu više leže pjesme i priče, nego brojke. vi bi zaključile (ko što ovdje zaključujete bez da se vaše dice išta pitalo) da je matematika i fizika super i poželjna, a ovo drugo da su nepotrebne stvari...
    jednom riječju - vaše viđenje hs je katastrofa.
    kaj ti znas kaj bi ja zakljucila? mislim tvoja iskljucivost pri donosenju zakljucaka me iritira. kontrola i smjernice sluze kome? ja bas pitam svoju djecu, tj. pratim sto ih zanima. i ne znam zakaj gubim vrijeme da tebi odgovaram.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da se pojam pismenosti , polupismenosti i nepismenosti potpuno promjenio od doba kad je ušao u upotrebu? Nije li?
    Pismenost , u doba kad je postavljen model masovnog školovanja , je obuhvaćao ućenje pisanja , čitanja i osnovne matematičke radnje+ vjeronauk ili nešto sl. što je svako društvo smatralo potrebnim.
    Pojam pismenosti i potrebnih znanja da bi se danas smatrao minimalno pismenim i konkurentnim na tržištu rada obuhvaća informatiku i rad u osnovnim programima, strani jezik i upotreba istog u pismeno/usmenoj komunikaciji, naravno uz osnove pisanja , čitanja i matematike.
    Ako samo realno sagledamo ova dodatna znanja koja su postala osnovna, jasno je da školski sustav niti malo ne prati stanje u svijetu, a posebno ne mjenja metode kojima bi se trebala sticati ta znanja.
    Već sam puno puta napisala da ja HE vidim kao dobru priliku da sistem izađe iz kutije i uvede pozitivne promjene za ostalu veliku većinu djece koja će se i dalje školovati u institucijama.
    Posljednje uređivanje od sirius : 20.05.2011. at 12:35

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kaj mislis da oni nece sami skuziti da, ako ih zanima biomedicina, mogu nauciti i matematiku jer ce im biti lakse?
    Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Da je mene netko pitao i u osnovnoj i u srednjoj potpuno bih izbacila prirodne znanosti i matematiku. Do 3. srednje sam bila uvjerena da ću studirati jezike.
    Nisam. Ni blizu.
    A da ne govorim da je matematika po meni jedna od najvažnijih načina na koji se razvija logično razmišljanje i rješavanje problema.
    Zasto me nitko ne cita
    Ja ne bih bila tamo gdje sam sada da se meni pustilo na volju prije nego sto sam za to bila spremna.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

joj krumpi naravno da mozes, i to je nebrojeno puta dokazano kroz povijest.
    navedi mi 5 primjera, a da nisu bili vanserijski umovi poput leonarda ili tesle.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pinky meni se ćini da se tebe pita država bi mamama i plan prehrane i slobodnih aktivnosti izdavala.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i tu ja vidim možda jedini nedostatak sustava školstva kao takvog - to što je prilagođen ajmo reć (a mislim da ne pretjerujem) 90% djece. a onih 10% se nikako ne uklapaju. iz raznih razloga.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    E pa sad si pogodila u žicu, aj "vi" tj jest sistem, pustite "luđake" poput mene koji ne žele prihvatiti te neke "sitnice" da se lijepo odjelimo od sistema kako bi vuk bio sit a koza cijela, može? Ne može, znaš zašto, jer sistem ne voli da se pojedinci odvajaju, ne paše im. Jer kakve koristi ima sistem od mene kojane koristim sve "dobrobiti" koje mi država nudi, ja ih recimo evo dajem rado i mjenjam za slobodu.

A potrebna znanja su valjda individualna stvar, ne leži svakom djetetu sve. Možda riječ "potrebna" i nije najsretniji izbor.
    S tobom sam prekoviše puta raspravljala o tome, zašto dijete vodiš pedijatru?
    Zašto koristiš internet?
    Zašto..zašto i tisuću zašto...
    Kritika društva je apsolutno legitimna stvar, svak normalan bi trebao kritizirati elemente društva kao dio građanske osviještenosti-da društvo napreduje.
    Smatrat sebe posebnim, alternativnim, slobodnim i neuhvativim, zato što si dovoljno sebičan da uzmeš što ti treba, a ne daš što bi trebao dati, nije nešto o čemu mi se više da raspravljati.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vartex mene nazivate radikalnom utopisticom, pa valjda onda i ja ima pravo reć da vi gledate strogo u okviru mainstreama.
    Apsolutno nemaš pravo, jer ovdje ne postojimo "mi" i s druge strane ti. To je vrlo jednostavno za shvatiti - mi smo svi posebne osobe. Kad te miniminia nazove radikalnom, to je napravila ona, a ne ja. Ja se mogu s njom slagati, ne slagati, djelomično slagati, može mi to biti nebitno, mogu nemati stav...Ako ne možeš razlučiti da se forumski kolektiv sastoji od pojedinačnih osoba - a pišemo različita razmišljanja, često se i sukobljavamo, pa je to sasvim lako uočiti - onda ja moram posumnjati u tvoje pokušaje objektivnog sagledavanja bilo koje pojave u društvu.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kaj ti znas kaj bi ja zakljucila? mislim tvoja iskljucivost pri donosenju zakljucaka me iritira. kontrola i smjernice sluze kome? ja bas pitam svoju djecu, tj. pratim sto ih zanima. i ne znam zakaj gubim vrijeme da tebi odgovaram.
    zaključujem iz tvojih postova i stavova koji su smiješni za jednu odraslu osobu.
    djeca nisu u stanju zaključiti čime bi se bavila u životu ni nakon formalnog obrazovanja, na kraju srednje škole, a kamo li da su sposobni zaključiti čemu ih se treba podučavati sa 7. godina.
    kontrola i smjernice služe TVOJOJ DJECI, da se ne bi našla neka berlava majka koja bi hs shvatila kao svakodnevno pjevanje kiša pada, trava raste i crtanje cvijeća.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne smatram da su moja djeca genijalci, ali ne mislim ni da su mutavci koje ce sa 10 godina zanimati gumi gumi, ja ne znam kaj vi mislite o svojoj djeci

znam da ce ih nesto interesirat, naravno da ih ja necu uciti stvari koje ne znam, ali cu ih znat uputit gdje da nadu znanje. pogotovo md. a dal bi sa 7 godina trebali znati sta ce postat u zivotu, vi ste svi znali? ja sam samo u zadnjih 3 godine promijenila jedno 3-4 plana, a kamoli od 7. godine.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Meni je HS simpa, razumijem potrebu za njim, i uvijek ću podržati akciju da se omogući, ali i dalje smatram da je naše konkretno školstvo dovoljno dobro, ljudi dovoljno normalni i razina nasilja ispod nepodnošljive, pa da za HS nema neke raalne potrebe u nekom ogromnom postotku.

Bilo HS ili ne, moja će djeca u školicu, ali za ovo se ne slažem - da djeca neće neće učiti sama od sebe.

HS izričito kaže da oni smatraju da se želja za učenjem ubija školskim sistemom, i za to dajem ruku u vatru. Uostalom, išle smo u školu, i kolutale očima na sto predmeta, jel tako. Nismo od jučer...

A s druge trane ja silom prilika imam šestogodišnje dijete užasno puno vremena doma (iako je upisan u vrtić, odličan vrtić gdje isto uči, ali neprisiljeno i samostalno), i veći dio dana - uči, a da ga nitko ne ganja, ne potiče, nemam udžbenike, nemam plan, ne jašim po njemu - osobito od kad sam ga dala u vrtić i kao skinula tu brigu s vrata.
    Naučio je sam pisati i velika i mala slova, i zbrajati, oduzimati, sad uči množenje.
    Uči crtati tenhičke nacrte, proučava zemljopisne karte, izgnjavio me je sa interpunkcijama dok nije naučio koji je koji, čemu služi i kako se izgovara, raspituje se za funkcioniranje struje i radi neke presmiješne eksperimente (ne sa strujom, nego od igračka i žice izrađuje modele vodiča i slično, ne pitajte), fasciniran je magnetizmom, Svemirom, zemljama, glavnim gradovima, brojem stanovnika, zanima ga život biljaka, njezini glavni dijelovi, čupa, reže korijenje... računa postotke, uči engleski, crta animirane filmove na rubu teke... služi se kompjuterom, kopira slike s neta, pa ih obrađuje, dopisuje im tekst...

U osnovi radi nekim svojim redom osnovnoškolski program - na svojoj razini kako već može.

Kako? Pa vidi. Koristi resurse koji su mu u kulturi u kojoj živi dostupni.

Npr. uzme svaku tehničku uputu nakon što raspakiramo neki uređaj, čita časopise, gleda kataloge automobila sa tehničkim crtežima, de facto uči iz obiteljskog smeća.

Gleda obrazovni program, dokumentarce, pabirči znanje iz svoje kulture na najčudniji način; promatra logoe iz auta, odgoneta koji je kakav, što znači, pa doma crta logoe, npr. Bori se za svaki račun - pa gleda što na računu piše i kako; pita zašto firma ima svoj broj, i adresu... uzme svaki letak, pa ga proučava.

Ma da nema jedne knjige doma, u pismenoj kulturi bi prije ili poslije skužio da moraš čitati inače si zakinut.

Meni je milina pustiti dijete da se tako razvija. Upija znanje na desetu; on u tipa jedno poslijepodne svlada osnovnoškolsku lekciju iz biologije, ali ne tako da mu netko pili, pa piše zadaću preko volje, nego sa osmijehom oko glave čupa korijenje, rasijeca, broji prašnike, tučke, i latice, što već. I da ga pustim, da imam za to hrabrosti, i da uostalom postoji zajednica dovoljno velika u kojoj bismo se našli - dijete bi imalo super akademske rezultate, to sam sigurna (uz naše usmjeravanje- što i sad radimo, jer nećemo da krivo shvati, pa ga korigiramo), a bez grča, bez da mu se ogadi, bez da biologiju vezuje s nečijim dosadnim glasom, nekom borbom za moć i svime onime što školu kao takvu muči.

Tako da je taj argument mislim zadnji validan kontra HS.

Mene osobno najviše muči mogućnost da HS poduzme roditelj koji radi više štete nego koristi djetetu, a a to nitko iz sustava ne može koliko toliko pomoći ili zamijetiti...
    Posljednje uređivanje od Ifigenija : 20.05.2011. at 12:39

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne znam zakaj su leonardo i tesla bili "vanserijski" umovi. najnormalniji ljudi koji su radili ono sto vole

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne znam zakaj su leonardo i tesla bili "vanserijski" umovi. najnormalniji ljudi koji su radili ono sto vole
    a? zezaš ili?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pinky meni se ćini da se tebe pita država bi mamama i plan prehrane i slobodnih aktivnosti izdavala.
    ma dašta.
    roza, iskreno - sumnjam da bi ti hrvatski dobro odradila sa svojim djetetom jer ti se ćini, umjesto čini, tako da ja osobno smatram da ti npr. nisi materijal za hs.
    nisam htjela biti toliko direktna, ali si me povukla za jezik.
    ja se ko učiteljica ne bi usudila hs svoju djecu, a obrazovana sam 8 godina (srednja i fax) u tom smjeru, a ti bi bez beda to odradila. čisto sumnjam da bi to dobro izvela, i za dobrobit tvoga sina ne bi ti to dopustila. eto.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Jel me netko tražio?
    Ne volim ovo što je škola postala, nikad nije mogla sama po sebi biti idealna, sad je to ponajmanje... Zato mislim da treba postojati alternativa... ALi Roza, način na koji prezentiraš stvari......me pomalo plaše...taj sustav kojeg toliko podcjenjuješ, je i nužan za postojanje alternative. ali nije ni svaka alternativa prihvatljiva...
    Dakle, ja svoje dijete puštam da upozna sustav, pa nek onda vidi da li će biti alternativac na mamu, ili socijalno inteligentan na ćaću. Ti mu jednostavno ukidaš pravo izbora. Možda ja griješim..
    Zapravo sam ja mislila da sam podosta alternativna, ali sad sam po Rozinom totalni mainstream

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slažem se sa svima koje misle da je potrebna osnova širokog znanja. I to se može djeci dat bez da ona pate zbog toga - treba ulagati u učitelje, ovo što kaže cvijeta. Treba tražiti bolje načine, ima ih, i ima učitelja koji fenomenalno rade.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

lol, evo zbog ovakve izjave ne bi ni tebi dozvolila hs. ako toliko ne poznaješ opću kulturu (a oni su definitivno dio opće kulture) kako bi svojoj djeci objasnila genijalnost i nevjerojatan um tih ljudi? pa o njima se još doktorati pišu, nitko ih još nije uspio dokučiti a ti ih proglašavaš običnim ljudima?
    meni dosta.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

već je krumpirić pitala, ovo zvuči kao šala

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je samo super ova žestoka rasprava između majki koje još nisu upoznale školski sistem na leđima svoje mladunčadi. Zato se nadam nastavku iste, kroz koju godinu, kda mladunčad krene u školu.
    Do tada možda neki budu prvodi HE u Hrvatskoj pa ćemo ćuti iskustav iz prve ruke.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a? zezaš ili?
    trola

nu, i mali mozart isto tako najnormalnije dijete bio.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Zapravo reci mi što je leonardo radio većinu vremena?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kaj bi zezala, to je ono sto je onaj gatto nazvao ucenjem iz svih izvora. nisu gubili vrijeme u skoli nego su nesto radili, i napravili. jos primjera, samo malo, npr edison i george bernard shaw, izmedu jos brdo drugih

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj miniminia prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo reci mi što je leonardo radio većinu vremena?
    šarao okolo.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je samo super ova žestoka rasprava između majki koje još nisu upoznale školski sistem na leđima svoje mladunčadi. Zato se nadam nastavku iste, kroz koju godinu, kda mladunčad krene u školu.
    Do tada možda neki budu prvodi HE u Hrvatskoj pa ćemo ćuti iskustav iz prve ruke.
    Pozivajući se na prethodne 24 stranice zaključujem da smo se u globalu složili da: Da HS, ali kontroliran, da ne bi Roza i Mikka izbacivale određeno gradivo i time ograničile opcije svoje djece.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sumnjam da su bas svi bili vanserijski mozgovi, to mi je malo statisticki sumnjivo. ima ih jos hrpa koji nisu tako poznati, a jedna od stvari koje su im zajednicke je da su u nekoj (produktivnoj) dobi batalili skolu.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mikka, aj ti sad meni reci da tesla nije išao u školu?
    ili kad je leonardo živio, i kad je počelo obavezno školovanje

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Pozivajući se na prethodne 24 stranice zaključujem da smo se u globalu složili da: Da HS, ali kontroliran, da ne bi Roza i Mikka izbacivale određeno gradivo i time ograničile opcije svoje djece.
    To nije ništa čudno. Ja ne bih provodila HE pa bih ipak izbacila ponešto (i dodala nešto drugo).

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

S tobom sam prekoviše puta raspravljala o tome, zašto dijete vodiš pedijatru?
    Zašto koristiš internet?
    Zašto..zašto i tisuću zašto...
    Kritika društva je apsolutno legitimna stvar, svak normalan bi trebao kritizirati elemente društva kao dio građanske osviještenosti-da društvo napreduje.
    Smatrat sebe posebnim, alternativnim, slobodnim i neuhvativim, zato što si dovoljno sebičan da uzmeš što ti treba, a ne daš što bi trebao dati, nije nešto o čemu mi se više da raspravljati.
    Internet nije sistemski tj. državni, papreno ga plačam da bih ga imala, plačam ga privatnoj korporaciji, ne saboru. T-com il Vip me sigurno neće najterati da ga uzmem ako ga ne želim - ja uzmem i platim, kad više ne želim odustanem i mirna Bosna. Sistem su vlast i zakoni. Ja nemam ništa protiv toga da mi se da opcija da kupim što mi treba kad mi treba ako mi treba - ne želim da me se zakonski tjera da to isto kupujem.
    Pedijatru idem isto zašto idem ginekologu, da bi mi pomogli, vjeruj mi više puta sam ga odvela privatnom nego što sam išla državnom, i državnom sam išla da me ne bi prijavili da zanemarujem svoje dijete. Ginekologa plačam, 400 kn svaki pregled uredno.

Nauči što je sistem, to su zakoni i vlast, isti oni koji ti uzimaju 23% poreza na plaču bez da imaš izbora, a ne privatne prakse koje papreno plačaš jer si sama tako izabrala.

Ja uzmem što mi treba i to platim, dobijem račun i doviđenja.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tj. skolski sistem kakav je danas. eno na predavanju o hs, doso neki frajer pa pita tko u gb uci djecu povijes britanske flote, kao oni imaju dugu povijest i bili su jako jaki, to svi znamo. ja se pitam sto ce nekom klincu znanje o povijesti engleske flote ako ga zanima npr. glazba? sto se moreplovstva tice, najbolji moreplovci su bili maori, bez sokovanja, ni dan danas se ne zna kako su uspjeli tako uspjesno ploviti u onim svojim camcicima.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma kako misliš "baš svi"? To su oni neki rijetki, prebrojivi, kroz stoljeća sakupljeni...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

joj, što si širokog stajališta..., dobiješ račun od liječnika kojeg je obrazovao sustav, ne baba mare

mikka, sorry, ali meni je ovo totalno nerazumljivo.
    Na tisuće ljudi pokušava ono što je Tesla radio, i da, neki čitav život samo to rade, "ne troše mozak na druge stvari" :D , treba im 10 godina da shvate kako je on uopće DOŠAO do toga do čega je došao, a dalje idu puževim tempom.
    Tesla nikako nije bio "normalan" čovjek.
    Osim toga, završio je gimnaziju i studirao elektrotehniku, tako da nije učio (valjda) samo elektrotehniku, fiziku, strojarstvo, matematiku...nije sjedio u pojati i spajo žice od 5.godine.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kolko ja znam i tesla i edison su napustili skolu u nekoj dobi, kod nas bi to sad bio pocetak srednje. rokfeler je napustio skolu da raznosi novine, sumnjam da netko nije cuo za njega.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    ma dašta.
    roza, iskreno - sumnjam da bi ti hrvatski dobro odradila sa svojim djetetom jer ti se ćini, umjesto čini, tako da ja osobno smatram da ti npr. nisi materijal za hs.
    nisam htjela biti toliko direktna, ali si me povukla za jezik.
    ja se ko učiteljica ne bi usudila hs svoju djecu, a obrazovana sam 8 godina (srednja i fax) u tom smjeru, a ti bi bez beda to odradila. čisto sumnjam da bi to dobro izvela, i za dobrobit tvoga sina ne bi ti to dopustila. eto.
    Ja bi tebi bez beda dala da HSaš svoju djecu, ne jer mislim da si mjerna jedinica za inteligenciju il si super pedagogica jer si završila faks koji ti je dao papir, već zato jer su tvoja i imaš pravo odlučiti za njih dok ona to ne mogu sama. A to što se i tebi UČITELJICI često dogodi da krivo napišeš č i ć il ije i je, ja ne uzimam kao nešto tragično...al ti to opravdaš tim što si na forumu ležerna al ja npr ne smijem biti ili?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ma kako misliš "baš svi"? To su oni neki rijetki, prebrojivi, kroz stoljeća sakupljeni...
    Ovo je bilo na mikkine sumnje u statistiku, prebrzo ide topic...

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

kaj bi zezala, to je ono sto je onaj gatto nazvao ucenjem iz svih izvora. nisu gubili vrijeme u skoli nego su nesto radili, i napravili. jos primjera, samo malo, npr edison i george bernard shaw, izmedu jos brdo drugih
    a mogli bi nabrajati brdo drugih koji su se školovali i skupili diplome, doktorate? mislim da bi pobijedili ovi drugi

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ja nisam tako davno išla u srednju školu.
    ne sjećam se neprospavanih noći zbog učenja, a imala sam sasvim solidne ocjene.
    drago mi je da znam što je pangea, Bartolomejska noć, sinestezija i kvadrat binoma.
    ja se čudim ljudima koji žele da im djeca budu fah idioti bez poznavanja osnovne kulture, jer ih to ne zanima.

pa meni se ni za faks nije dalo učiti neke predmete, bili su mi koma i najradije bi ih izbacila, a sad mi je jako drago
    da sam ih imala, i da sam ih morala naučiti.

mislim da je to prevelik teret na leđima jednog djeteta, da samo bira što će učiti.

I na kraju, ne mogu se načuditi koliko se u našem društvu omalovažava znanje. Ja smatram da nema beskorisnog znanja,
    sve što znaš čin mali djelić u mozaiku slike svijeta koji oblikuješ. Što više znaš, bolje razumiješ svijet.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Roza, nećeš odgovoriti po čemu se vidi da nam je sustav oteo djecu? Kako se to vidi na njima?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    ja nisam tako davno išla u srednju školu.
    ne sjećam se neprospavanih noći zbog učenja, a imala sam sasvim solidne ocjene.
    drago mi je da znam što je pangea, Bartolomejska noć, sinestezija i kvadrat binoma.
    ja se čudim ljudima koji žele da im djeca budu fah idioti bez poznavanja osnovne kulture, jer ih to ne zanima.

pa meni se ni za faks nije dalo učiti neke predmete, bili su mi koma i najradije bi ih izbacila, a sad mi je jako drago
    da sam ih imala, i da sam ih morala naučiti.

mislim da je to prevelik teret na leđima jednog djeteta, da samo bira što će učiti.

I na kraju, ne mogu se načuditi koliko se u našem društvu omalovažava znanje. Ja smatram da nema beskorisnog znanja,
    sve što znaš čin mali djelić u mozaiku slike svijeta koji oblikuješ. Što više znaš, bolje razumiješ svijet.
    vrlo dobar post.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

S Wikkipedije o tesli
    Budući izumitelj svjetske slave pohađao je njemačku osnovnu školu u Smiljanu, a istu je završio u Gospiću. Nakon toga upisao se u Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Slobodno je vrijeme najviše volio provoditi s prijateljima. No, uživao je i u hvatanju ptica (ljubav prema pticama pratiće ga čitav život) i čitanju. U vrijeme puberteta volio se kartati ali tako zarađeni novac nikada nije nosio kući već ga je poklanjao drugima. Nakon završetka gimnazije dvije se godine nije školovao. Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da postane svećenik ali on se tome protivio i upisao se na studij tehničkih znanosti u Grazu. Kasnije će u Pragu studirati tehniku. Tijekom studija upoznao se s Voltaireovim djelima te je odlučio pročitati sve što je ovaj napisao. U konačnici je pročitao sva njegova djela, ali ne samo to nego ih je i naučio napamet. Nakon završetka studija zaposlio se u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama u naredne dvije godine.
    Posljednje uređivanje od miniminia : 20.05.2011. at 12:56

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •