Neki dan je bio zanimljiv prilog na TV-u o pravopisu i pismenosti, č i ć, ije i je, đ i dž i tako...
Pa su neki poznati političari i kulturnjaci ispunjavali test za osnovnoškolce. Nisam gledala do kraja i pratila sam jednim okom pa ne znam kako su prošli.
Ali poanta je u onome što je za emisiju rekao jedan jezikoslovac- da se temelji za pravilno pisanje stječu u OŠ, ali i kroz cijeli život, posebno čitanjem. Da ljudi koji puno čitaju (naravno knjige ili bar lektorirane novinske članke, na internetu ima čudo nepismenih tekstova) u pravilu manje griješe u pravopisu jer ako si neku riječ vidio pravilno napisanu milijun puta manje su šanse da je krivo napišeš nego ako si je zadnji put vidio pravilno napisanu na školskoj ploči.
Sad će ovo zvučati kao neki osobni napad, i nadam se Roza da si svjesna da to nije tako i da nije zlonamjerno- ali ako dosad nisi naučila č i ć, pa ni ije i je, a čini mi se da dosta čitaš, kako pobogu možeš tvrditi da ćeš naučiti u jednom popodnevu?
U svakom slučaju, opasno je banalizirati znanje. A još gore kad nisi ni svjestan da ga banaliziraš.