Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
Ja bih pitala nešto pobornike i simpatizere nekontroliranog hs-a. Evo, da ne pričamo više o nekim apstraktnim zanemarivačima, sarmama, kravama i ostalo, da malo pričamo o konkretnim primjerima, eno bila sam spomenula Rome, ali nitko baš ne trza.

Mislite li da je obvezno osnovnoškolsko obrazovanje donijelo romskoj djeci išta dobro, ili bi im bilo bolje da su pod izlikom nekontroliranog hs-a bili doma?
Ovo o Romima, imala sam neke male veze s njima. Evo ja ću reći da sam 100% sigurna da bi oni imali, odnosno da imaju dobrobiti od obaveznog školovanja. Sad, koliko oni te dobrobiti koriste to je upitno. Kriv je i sustav jer im obrazovanje uopće nije prilagođeno. Oni su druga kultura, drugi narod, a učitelji tako ne misle pa ih tretiraju kao odmetnike. Smatraju da su lopvi. Vjerojatno su u pravu jer stvarno kradu. Znala sam jednog malog roma koji je znao nešto ukrasti i učiteljici iz torbe, ali sam shvatila da je to dio njegove kulture, on ne zna da to nije u redu, jer njegov narod preživljava na takav način. Za njih HS uopće nema smisla jer nema nitko poučavati, roditelji su im neobrazovani (bar ti s kojima sam ja imala neke veze). Taj mali Rom je stalno govorio da želi postati automehaničar, ali u školi je bio tako loš da se radilo o tome da će potpuno ispasti iz sustava (škole jer je ponavljao par puta). Nisam primijetila da mu je drago zbog toga, da je situacija bila drugačije mislim da bi on rado ostao. Romi su specifični jer oni šalju svoju djecu u školu kad im se prohtije, tako da nekad u 3-ćem osnovne možeš naći Roma učenika kojem maltene rastu dlake na bradi, ali ga ne možeš izbaciti jer mu u papirima jasno piše da je istih godina kao druga djeca. Zato jer su roditelji malo preglancali rodni list a to ne možeš dokazati. I normalno je da to jadno dijete kad dođe u prvi osnovne kad je praktički pred pubertetom ni nema motivacije za učenje. Dakle, sistem školovanja uopće nije za njih (i to bi trebalo mijenjati), ali oni koji završe školu i ipak uspiju postati automehaničari sigurno se izvuku iz začaranog kruga siromaštva i izoliranosti i više ne moraju preživljavati od skupljanja boca po smeću i krađe.

Meni je zapravo ovo najbolji dio školskog obrazovanja - mogućnost izgradnje boljeg i kvalitetnijeg života (za neke) i zato baš i ne volim kad se pljuje po tome. Ne dolaze svi od obrazovanih roditelj i solidnih domova i tu ne mislim samo na rome. IObrazovanje djece je jedno od ljudskih prava - kad je već netko ranije spomenuo ljudska prava.. Mislim da se na internetu može skinuti potpuna povelja (ili tako nešto ) o dječjim pravima pa se tamo može vidjeti ima li što što bi se moglo odnositi na hs. Mislim da se u hs radi više o pravima roditelja, jer bih to stavila pod pravo slobodnog izbora, a to se ne odnosi na djecu jer kad su mali uglavnom se smatra da nisu u stanju odlučiti, nego se kaže da imaju pravo na zaštitu itd.