Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
ma žene, ta djeca najčešće stvarno nisu sama.
vrlo često baš uče u grupi, ali ne na tipično klasični školski način.
Shvatila sam ja tebe
I sve ovo što ti pišeš mi je itekako prihvatljivo, dapače zvuči jako dobro (i poprilično skupo, tako da opet nije dostupno svima i radile bi se nove razlike među djecom).

Ali, ideja o samostalnom školovanju, bez ikakvog nadzora, kurikuluma, a usudila bi se reći i s upitnim znanjem predavača, mi je skroz neprihvatljiva.
Stvarno ne bi voljela živjeti u društvu koje takvo nešto dozvoljava.

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
Ima još nešto što nitko ne spominje. Obrazovanje djeteta, a pogotovo više djece kod kuće, zahtijeva rekla bih potpuni angažman roditelja. To znači odustajanje od svoje profesije, bila ona znanost ili obrađivanje zemlje. Ja vidim koliko vremena i snage od mene traži samo ovo dodatno angažiranje oko obrazovanja moje djece, a potpuno preuzimanje tog obrazovanja na sebe bilo da ih ja sve poučavam bilo da angažiram druge, je za mene potpuno nemoguće. To bi značilo da za moj posao ne ostaje vremena, a niti za redovite kućne obaveze.

Također, iskustvo mi pokazuje da roditelj nije ista vrsta autoriteta kao učitelj - roditelj teže može motivirati djecu na učenje. Mojoj kćeri smo našli učiteljicu, upravo zato da bismo mogli ostati roditelji, a ne pretvoriti se u učitelje.
Nemam osobno iskustvo, ali ovako nekako i ja razmišljam.

I slažem se za mlade nadobudne prosvjetare.
Moja M. je nedavno s vrtićem išla na aerodrom, obišli su čak i avion i kontrolu leta, vidjela je neka mjesta koja ja nisam nikad vidjela (npr. pilotsku kabinu ).
Nadam se da stvari idu pomalo naprijed, nabolje.
Opet, nemam školarce i ne mogu procjenjivati školski sustav, ali s vrtićem sam zasad jako zadovoljna (iako sam prije upisa bila vrlo skeptična, ja osobno nisam voljela vrtić, onu jednu godinu koliko sam išla).
Stvarno vidim veliki pomak u učenju, novim vještinama, novim prijateljicama i prijateljima... a nije da mi s njome doma nismo ništa učili i radili. Jednostavno je to sve drugačije u društvu, tete su (za razliku od mene) školovane za posao koji obavljaju, za rad s djecom, kreativne su i pune odličnih ideja za izradu svega i svačega, očito su joj i druga djeca poticaj itd.itd.