pa da, dosadno je kad ucis ni za sta. kuzis. kako se kao klinac koncentrirati na cilj, na neku karijeru, nesto takvo? kad ti je bitno sve samo ne to. a samodisciplina nije odlika djece i tinejdzera. ali nesto drugo je, a to je energija i entuzijazam. pa im nekako treba to i omoguciti. nije kasno za skolovanje, eno md je bio diplomirani masmediolog+zavrsena vojska kad je imao 21 godinu. radio je par godina u novinarstvu dok mu se nije zgadilo, presao u dokumentarni film i sad to svoje podrucje razvaljuje, sve njegove dijelove, od produkcije, pisanja, snimanja, montaze, reziranja, promo materijala, sve radi potpuno sam. a pogodite kako je sve naucio naravno, sam. nit je isao u kakvu skolu ni na faks ni na predavanja. covjek je radio i citao, i radi i cita jos uvijek, i razvaljuje sve vise. to sam jednom napisala za teslu pa ste me pribile na stup. covjek je radio i istrazivao, i dolazio do rezultata. ok, vjerojatno je bio nesto pametniji, i md je mozda nesto pametniji, a mozda samo ima takav pristup pa je zbog toga pametniji jer ne ogranicava mozak da radi 200%. sta je bilo prije, pamet ili rad. ako me kuzite. tak sam ja i dosla do ovih nekih radikalnih zakljucaka, djeci treba dati da rade i istrazuju, i bit ce super. jer im mozak sam po sebi sljaka 200%, a osobna motiviranost je jaca od svakog drugog pokretaca, ukljucujuci samodisciplinu.

naravno, tu podrazumijevam (sto mi se nekad cini da vi podcjenjujete djecu i njihovu zelju za znanjem, a mozda sam u zabludi) da ce svako dijete prema osobnim afinitetima biti ludo zainteresirano za neko (ili 10-20, sky is the limit) podrucja i da ce im samima biti u cilju da se u toj svojoj grani sto vise razviju, plus to sto ce nemnovno skuziti da ce im visak znanja biti plus, a ne minus u poslu. sazeto--da posao i ucenje idu zajedno, jedno s drugim, stalno se nadopunjujuci i tjerajuci naprijed. i ne mislim da 7-8-9 godisnjaci nisu sposobni raditi. zasto ne? samo sto im mi ne damo

a ovo o dosadi kad sam procitala, ljudi, koliko je to vrijeme izgubljeno dok ste mogle raditi nesto drugacije.. ne znam kako tako hladno gledate na to? eno (opet ja o md-u) njemu je odlazak na more, ma sta more, na kavu, gubitak vremena u kojem bi mogao nesto nauciti. dobro on je malo frik, ali kuzite me.

o boze, citam svoje postove i sama sebi ne vjerujem kako uspijem sve nabacati, ne ide mi bas, valjda mi se mozak spustio u otecene noge