Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
Što se tiče izvanjske i unutarnje motivacije, ne mislim da je ova unutarnja striktno vezana za hs. Vjerojatno hs-ana djeca imaju viši stupanj internalizirane motivacije, ali to pripisujem uvjetima rada,
individualiziranom i osobnom pristupu. Također mi nije nezamislivo da hs-ana djeca imaju i izvanjsku motivaciju, tj. da neka znanja ne žele usvojiti iz vlastitih interesa, nego recimo kako bi zadovoljili roditelje.
Isto tako mislim da se često događa da školska djeca internaliziraju motivaciju koja im je ispočetka vanjska. Ono što želim reći da pitanje motivacije nije striktno pitanje hs-a i škole, i da bi se puno toga moglo napraviti po tom pitanju i u okviru škole.
da se nadovezem na jennifer:
djeca jako puno toga rade da bi zadovoljili roditelje i odrasle osobe koji su im pozitivan autoritet (autoritet u pozitivnom smilu i na nacin vodenja - juul to dobro objasnjava). u to sam duboko uvjerena i to tvrde mnogi djecji psiholozi ukljucujuci juula.

i to je dobro da je tako. to je nacin kako djeca rastu i zriju. to je nacin na koji mi djecu odgajamo, tim sto jesmo i tim sto se stalno razvijamo kao osobe.

jasno je da motivacija za odredene interese dolazi ili bi treba ladoci iz djetetove unutrasnjosti, naravo da se i na to moze utjecati, davanjem uvida u interesantna podrucja i kod kuce i u skoli i u blizoj i daljnjoj okolini.
medutim strukturiranost tog interesa, uklapanje u strukture koje nude odredenu metodologiji i strukturiranost koja obrazovanju i znanju daje potreban okvir, skelet, koji je nuzan da bi dobio sirinu, uvid..itd, dolazi od odraslih.

dakle djeca to iz pocetka kada su mala (kao i mnogo toga, od jedenja vilicom, do ponasnja za stolom, na igralistu s drugom djecom) rade zbog roditelja koje vole i zele im ugoditi, te zbog uciteljica kao pozitivnih autoritete (tako bi barem trebalo biti)
u tome nema nista lose, dapace mislim da je to nuzno.
sa sazrijevanjem djecije licnosti, razvojem sposobnosti reflektiranja djeca, razumiju potrebu strukturiranosti, sljeda, povezanosti, itd... te i u tom podrucju dobivaju unutarnju motivaciju.