vertex, to je nazalost jedna od boljki sistema, kojeg bi trebalo mijenjati.
ja se slazem sa svima koji se zalazu za to da se sadasnju obrazovni sustav treba korjenito mijenjati i poboljsati, nemam ni nista protiv kontroliranog HS-a.
ali naprosto ne mislim da je HS rijesenje svih problema, niti mislim da ce na nacin kako se sad provodi postati standard.
o samoj metodologiji HS-a ne znam dovoljno, da bih mogla usporedivati dvije metodologije.
sto se tice usporedbe znanja i obrazovanosti djece skolovane u skolskom sustavu razlicitih tipova sa djecom skolovanom HS-om nemam statisticke podatke, ali moj je osjecaj da u prosjeku djeca skolovana HS_om nisu bolje obrazovana nego druga djeca skolovana u sustavu. znam da zvuci paradoksalno, ali tako mi se cini.
vec sam negdje prije pisala o istrazivanju u njemackoj koje je trajalo 25 godina s ciljem usporedebe znanja djece skolovane u klasicnom sustavu i djece skolovane u tkz. "alternativnim" skolama tipa montessori, waldorf i slicno.
istrazivaci su ocekivali rezultat u korist klasiscnog sustava.
rezultat je bio da su djeca bila podjednako dobro/lose educirana.
zanimljivo, zar ne?
djeca iz alternativnim modela nisu bila losije, ali ni bolje obrazovana, mada bi se meni cinilo da bilo za ocekivati rezultat u korist tog individualnijeg koncepta alternative.
danas mi se cini da je to zato, jer je covjek cudesno prilagodljiv i zeli izvuci optimalno ili najbolje u svakoj zivotnoj situaciji.
osim toga razni modeli imaju i prednosti i mane. ja sam razmisljala o modelu montessori sa zajdnickim razredom od 1-4. medutim kada model koji je predstavljen na webu i kao takav zvuci super, pocnes istrazivati u praksi, npr. u razgovoru s roditeljima i djecom iz te skole, te sa nastavnicima, onda se papir malo relativira. pa ti postaje jasno da je taj model barem u praksi te skole prilagoden djeci koja sporije usvajaju, a da se individualizacija za one brze nalazi samo na papiru, a ne u praksi.
moja dobra prijateljica koja je sam zavrsila waldorfsku skolu, polagala externu maturu prije faksa i njena mama koja predaje u waldorfskoj skoli su meni objasnjavali da taj tip skole (barem onakvo provodenje kakavo je ovdje u dvije wald. skole koje bi mogle doci u obzir) nije za moju curu, jer da njene izrazene kognitivne sposobnosti, matematicki potencijal i jos neke katrakteristike, bi bile i svjesno i nesvjesno potiskivane u korist nekih drugih sposobnosti.
i srednje dijete prijateljice koje je i karakterom i kognitivnim sposobnostima slicno mojoj curi ide u vrlo slican tip skole (klasicne) kao i moje dijete. sa slicnim uspjehom i ljubavlju prema skoli.
njen prvi sin je isao u montessori razred 1-4. odnosno jos je jednu godinu produzio.
time hocu reci da stvari nisu crno bijele, da su djeca razlicita i prilicno prilagodljiva, te da bi jedna raznolikost pristupa i metoda sigurno bila dobrodosla.
u tom kontekst mislim da obrazovanje HS-om u prosjeku gledano nije nuzno bolje obrazovanje. (stvarno bi me zanimalo da li uopce postoje neka istrazivanja na tu temu)
drugi par cipela je to da ono u svom kontroliranom obliku (meni je nekontolirani oblik prilicno diskutabilan) nije dozvoljeno u hrvatskoj. bilo bi mi drago da jest. ali pretpostavljam da ce uskoro i biti.