Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
nije funkcionalan

prvo da potpišem seni, odlični postovi

jedna je stvar da hs može biti dozvoljena opcija, nek bude. ako roditelji smatraju da imaju dovoljno znanja, dovoljno vremena, dovoljno novaca da ne treba jedan od njih raditi i da mogu kupiti sve te knjige iz kojih će djeca učiti, dovoljno smisla za podučavanje. zamislite da vam je roditelj najgori profesor kojeg ste imali u školi. i jedva čekali zvono. pa tako iz svih predmeta. dovoljno pameti, na kraju krajeva. da nisu, ono, glupi.

a druga je stvar prikaz hs kao bolju opciju od školstva. generalno. a školstva kao broken model. i jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane.
mislim, lako saradevii, koja živi u centru londona pričati o socijalizaciji djece. i baletnoj školi. meni i dalje oni linkovi govore da su im djeca - izolirana.
i zato mi se strašno teško priviknuti na model live and let live. a djeca koja uče ispred ekrana su najmanji problem u cijeloj ovo priči.

i još nešto, saradevii, oprosti, ako mi možeš pojasniti. kako je moguće da se dijete do osam godina nije samo zainteresiralo za zbrajanje i oduzimanje?prije? jel odgovor možda leži u činjenici da se moja djeca nisu zainteresirala za ne znam, slikanje, miješanje boja, da sam skroz nesvjesno oblikovala njihov interes? za ono što smatram važnim?
http://www.youtube.com/watch?v=zDZFc...eature=related

Nadam se da ce ovaj sada biti.

Ako imate malo vremena, pogledajte; desetak minuta, s ilustracijama; Ken je Britanac koji je preselio u LA pa su mu govori kombinacija engleske britkosti i americkog entertainment pristupa, ima akademski background i za zasluge na polju obrazovanja je dobio plemicku titulu.

Cvijeta, za ovaj prvi dio posta moj komentar je da sve to nabrojano nije nuzno za OKK, niti puno novaca, niti jedan roditelj koji ne radi, niti puno knjiga itd.. i na kraju, niti roditelj koji ima dobre didakticke metode. Nadam se da ce u nekim drugim postovima to biti pojasnjeno. Mozda za sada da opet ponovim da OKK ne znaci imati kod kuce roditelja u ulozi nastavnika. Moze se i tako provoditi, ali i ne treba. Ja imam velik krug prijatelja i poznanika koji OKK i nitko od njih ne provodi to obrazovanje na taj nacin (da poducava kod kuce po nekom programu).

Za drugi dio posta, mogu potvrditi da zivjeti u Engleskoj opcenito, pa onda u Londonu ima svojih prednosti sto se tice OKK.

Od sedamdesetih se broj obitelji koje tako obrazuju poceo povecavati tako da danas postoji siroki network, brojne grupe, organizacije za podrsku takvog nacina obrazovanja. Neke institucije poput Royal Albert Hall, na primjer, organiziraju radionice posebno za Home ed grupe, isto kako organiziraju za grupe skolske djece.

Razlicite radionice i programi koje muzeji i ostale kulturne i obrazovne institucije pruzaju skolama, otvorene su i Home ed grupama. One su uglavnom besplatne ili uz neku malu nadoknadu.
Veliki nacionalni muzeji (puput Natural History Museum, Albert and Victoria Museum, Science Museum) su besplatni, clanstvo u knjiznicama je besplatno i po iskaznici se moze posuditi 15 knjiga, zakasnine za djecje knjige se ne placaju; skolske matineje koje za dramu, operu i balet (koje kostaju samo 8 funti) su otvorene i Home ed obiteljima itd...

Medjutim, to ne znaci da bi OKK u Zagrebu bilo teze ili nemoguce zato sto ovo gore nije tako.
Bilo bi drugacije.
Isto tako bi bilo drugacije OKK u Zagrebu od onoga koje bi obitelj provodila na nekom otocicu u Jadranu, ili nekom manjem mjestu.
Svako to mjesto ima neke prednosti u odnosu na drugo, ne samo nedostatke.
A ako bi nedostatci prevagnuli, onda OKK mozda vise ne bi ni bio izbor za tu obitelj.

Sto se tvojeg pitanja tice, odgovor je da se S. nije zainteresirala za zbrajanje i oduzimanje tek u osmoj godini.
To radi vec odavno, ali je tek sada zatrazila od nas "instrukcije". I to zato sto joj je kolegica postavila pitanje na koje ona nije znala odgovor (radilo se o zbrajanju nekih tisuca).

Kod tzv. neformalnog ucenja (koje unschooling njeguje tako da minimalizira upliv formalnog ucenja), sto i kada dolazi iz djeteta; u tom smislu je motivacija unutarnja, iako to sto i kada je potaknuto necim iz vana.

Sto se ovog zadnjeg tice, da li ti svojim interesom ili nedostatkom interesa za nesto oblikujes interese/neinterese svojega djeteta, mislim da je tocno i da nije tocno