zdenka, bojim se da ces na ta pitanja tesko naci odgovore. kad sam malo istrazivala njemacke web stranice na tu temu (i pouzdajuci se u njemacku sustavnost i organiziranost), statistika kao i dugorocnih iskustava nisam nasla.
i inace na germanskom podrucju postoji prilicno malo web stranica posvecenih toj temi. njihovi podatci su, da je se u njemackoj kod kuce obrazuje otprilike 600-1000 djece, dakle rade se maltene o promilima.
najveci broj obitelji je religiozno motiviran, radi se o pripadnicima evangelikalnih crkvi, te su njihovi razlozi jasni. i s velikom vjerojatnoscu ne podpadaju pod rubrike boljeg obrazovanja, individualizacije i slicnog. drugi jako zastupljeni tip razloga su djeca sa vecim ili manjim poteskocama u razvoju, kojima, kako njihovi roditelji smatraju, kucni tip obrazovanja bolje odgovara.
nikakvih statistika nisam nasla.
ovim naravno ne zelim reci, da je nemoguce biti izvrsno obrazovan kod kuce, jasno mi je da je to naravno moguce, te da i studiranje teoretski ne bi trebao biti problem.

anglosaksonskih stranica ima puno vise, tu mi nedostaje uvid i sporija sam na engleskom.
ako se dobro sjecam, mislim da je tu i tamo bilo nekakvih statistika, medutim ne znam koliko su one nama relavantne, poznavajuci nivo i kvalitet prosjecnih americki skola, prilicno los nivo javnih skola, kao i zastupljenost populacija unutar raznih getoa, koje maltene nemaju nikakvu edukaciju, ni kucnu, ni unutar sustava. dakle pitanje je sto je kontrolna skupina, odnosno kakvo obrazovanje sluzi kao kontrolni parametar. po onome, u drustvu slijepaca i onaj koji vidi na jedno oko, jako dobro vidi.