Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
Čitajući one oglase iz Londona, učinilo mi se da se oni samo igraju i uče neke stvari koje naša djeca uče usput, na slobodnim aktivnostima. Gdje je tu učenje o osnovnim stvarima: matematika, priroda, povijest? Bili su i neki afrički bubnjari. OK, lijepo je znati bubnjati na "afrički bubanj", ali koji će mu to u životu.

Vidim da neki smatraju da su takva znanja važnija u životu. Meni ne. Nauči ti, dijete moje, ono što je osnovno, pa onda širi svoje znanje na bubnjanje, penjanje, lončarstvo, leptire, balet, francuski...Ipak će morati stvoriti kruh na stolu svaki dan u budućnosti, a i skupiti novac za školovati vlastitu djecu, a to će od bubnja moći samo učitelj sviranja na bubnju. Svi ostali će morati znati i nešto drugo.

Mogu ja bez problema zamisliti da će ta budućnost biti drugačija, da će trebati samo alternativna znanja, ali po svome iskustvu, svojoj pameti i znanju, neće to još u generaciji moje djece, a ni unuka.

Još uvijek vrijedi: svjedodžba u džep, pa se onda obrazuj u širine i dubine po želji. Al' sam konzervativna! Ali, mislim i realna.

Produktivnost sa 13?! Budi ti produktivan u učenju, za ostalo brinemo tata i ja.

Beti, nadam se da se neces uvrijediti, ali upravo zbog ovakvog stava (kojeg sam podcrtala) meni je vazno da mi djeca ne idu u skolu.

Jer skola kakva danas postoji se temelji na tome sto si napisla.
Igra nije ucenje, neka znanja su vaznija od drugih; ocjene i svjedodzbe su vazne za buduci profesionalni zivot itd...

Ja uistinu mislim da to nije tako i sretna sam da mogu biti izvan sustava koji takav stav prenosi

Medjutim, to je samo jedan dio price.
Drugi dio je da u svim tim, kako si iz nazvala, alternativnim aktivnostima, djeca uce stvari koje bi ucila u skoli, i jos vise, samo na drugaciji nacin.
Tako uce od kada se rode pa do kada krenu u skolu.
I puno toga tako nauce.
Zasto ne bi mogla tako uciti i i kada predju 6 i pol godina?
I kada predju 20 i 30 i 40 itd...?
Puno toga ucimo, i na razini informacija, i emocionalno i socijalno, kroz igru, zabavu, ono sto se na engleskom zove leisure, kroz dokolicu (schole)
Nedavno me netko pitao koliko smo se odmaknuli od tog grckog modela skole kao dokolice, slobodnog vremena.
Sto reci....