Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
MJ, ja se skroz slažem s ovim tvojim zadnjim postom. i svi koji me znaju znaju da nisam od tih čeličenja. i, slažem se da je za čvrst korak kroz život najvažniji čvrst temelj. i znam da se i krumpirić slaže.
i da i ja i ona slijedimo tvoju ideju.
al to nema veze sa školom.
ti ga, ako sam dobro shvatila (a sigurno nisam ) želiš maknuti iz škole, zašto? zato što je škola produkt ovog našeg društva koje po tebi ne valja. i stvaraš buduće nositelje promjena društva. dakle, ne da bi se dijete tom društvu što bolje prilagodilo, nego da ga mijenja.
ili, ga želiš zaštititi od ocjenjivanja, procjenjivanja, dosade we, dok mu ne bude 18, kad će se moći bolje nositi sa ocjenjivanjem, procjenjivanjem, dosadom, we, a tu onda dolazimo na ono o čemu priča krumpirić. nije to neki ultimativan stres za dijete. to je način kako funkcionira svijet. a sklona sam vjerovati da tako svijet funkcionira iz razloga jer tako funkcioniraju pojedinci. mi. pa djeca se ničim izazvana uspoređuju, ne treba im zato škola. ima te neke okrutnosti u nama, kako god okreneš.
nisi dobro shvatila
ili valjda nisam dobro objasnila.
nit bi ja svoje dijete maknula iz škole(rekla sam već negdje ranije da sam ja s našom školom prilično zadovoljna , još da nas država subvencionira i da se ne moram iz mjeseca u mjesec mislit mogu li to platit bilo bi divno.

ja sam odgovarala krumpiruši na ovo :
kako će usvojit kičmu ako ne ide u vrtić, školu, sve je prilagođeno tome da mu ne bude stresno, uči što i kako ga/ju zanima...
jer se ne slažem da je to što je navela uvjet te "kičme".

a da ti sad odgovorim na ovaj post, makar već jesam pisala što bi ja i kako.
voljela bi da se obrazovni sustav reformira ali ono, u potpunosti :trenutačno utopija:.
mislim da trebamo napustiti ideju da je samo jedan način obrazovanja ispravan pogotovo jer on pokazuje puno manjkavosti.
to što u HR postoje 3 alternativne škole nije ni blizu dovoljno (koje su, bdw, konstantno na rubu egzistencije i zatvaranja zbog ignoriranja institucija i činjenica da mi, roditelji tih škola izdavamo lovu u prirez i proračun za , najte zamerit, vašu djecu, a nas ko šljivi).
mislim da treba omogućiti obrazovanje izvan škole svima koji to mogu i žele.
mislim da bi svi skupa od ovoga imali koristi.
znate li, primjerice, da je program "korak po korak", koji će, vjerujem, biti sve zastupljeniji u školama,
mnogo toga naslijedio upravo iz alternativnih pedagogija, waldorfa i montessorija?

a konkretno, odgovor na pitanje o fukncioniranju svijeta i pojedinca- sve se to mijenja kroz prostor i vrijeme.
ako nije dobro, treba mijenjati, ne prihvaćati jer tako svijet funkcionira.
to ne znači da će nam djeca poginuti u toj borbi.
ja ti za svoju mogu reći da se ni malo za to ne brinem a odavno nisu bebe.