Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
cvijeto, danas već i mainstream pedagogija pjeva da svi mi najlakše i najdugoročnije učimo ono što nam je zanimljivo,
što možemo sami isprobati.
djeca najviše nauče kroz igru tj kroz neoficijelno, ne- podučavanje.
naučimo materinji jezik savršeno govoriti do cca 4., 5. godine a da nas nitko nije podučavao u klasičnom smislu.
nisu nas učili gramatiku s dvije godine nego znatno kasnije, ali govoriti smo naučili.
nego su nam govorili a mi slušali i ponavljali, isntinktivno.
roditelji odu na put s djecom na par mjeseci i bez ikakve poduke dijete recimo nauči engleski bolje nego za 3 godine škole.
mislim to su primjeri za koje smo svi valjda već čuli.
sve je to meni jasno mama ju. da najlakse naucis ono sto te zanima.
da djeca do 8,9 (tako tvrdi moja frendica prof engleskog) jezike nauce dok trepnes ako su im svaki dan izlozeni.
medutim vecina djece nije svaki dan njima izlozena, te ne idu na putovanja od 5,6 mjeseci. pa postoje skole da to omoguce barem koliko toliko.
a ove danasnje se razlikuju od prijasnjih.
u razredu moje cure ima 23 djece. kada imaju engleski, a imaju ga svaki dan razred se dijeli u dvije grupe, svaka sa svojom profesoricom.
naravno da nije kao kad bi sad otisli 4 mjeseca na englesko govorno podrucje, pa da dijete svaki dan komunicira.
a li eto, bili smo pred skoro vremena u londonu, skroz se je dobro snalazila i razgovarala. kad bude veca ici ce ljeti u engleske kampuse i u kombinaciji sa skolom mislim da ima dobre sanse da ga jako dobro govori.
sad sam malo skrenula s teme, ali zapravo htjedoh reci da je jezik malcice drugaciji od npr. fizike ili matematike. da njega zaista mozes nauciti komunicirajuci.
znanstvene discipline su drugacije po naravi. njih ne usvajas slusajuci ili ponavljajuci. naravno da se i one mogu poducavati kod kuce, ali sumnjam, da ih mozes onako usvojiti hodanjem po gradu. barem se meni tako cini.