Stranica 55 od 69 PrviPrvi ... 545535455565765 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,701 do 2,750 od 3421

Tema: Homeschooling?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    ja se u jednom dijelu slažem s mikkom.

zato jer sam jučer poludila na izjavu 3 19-godišnjakinje koje su se

izgubile, pazi molim te, izgubile u Zagrebu ????????????? a trebale su

doć do UČiteljske akademije od autobusnog kolodovora ( sve 3 su iz KLc, znači nisu u zg prvi put )..... prestrašno, a kako su se samo uvrijedile na mene kad sam im rekla da to nije normalno .
    ne kužim šok i nevjericu. po meni je to sasvim normalno.
    ja imam 37 godina, x puta sam bila u zagrebu i garant se svaki put izgubim, ako sam sama. ok, neću se izgubiti ako me netko ostavi na trgu a ja bauljam okolnim uličicama... ali sve drugo - izgubljena sam.
    ima nas sa strašno lošom prostornom orjentacijom.
    to je npr. razlog zbog kojeg ja ne vozim auto.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku

ne kužim šok i nevjericu. po meni je to sasvim normalno.
    ja imam 37 godina, x puta sam bila u zagrebu i garant se svaki put izgubim, ako sam sama. ok, neću se izgubiti ako me netko ostavi na trgu a ja bauljam okolnim uličicama... ali sve drugo - izgubljena sam.
    ima nas sa strašno lošom prostornom orjentacijom.
    to je npr. razlog zbog kojeg ja ne vozim auto.
    x
    o da,ima nas još..

Kao što diskleksičarima plešu i uvijaju se slova koja teško prate i smisleno slažu u glavi,tako meni sve pleše pred očima i blica kad mi netko kaže, "Znaš na križanju Radničke i Heinzlove na prvom semaforu ..."

Nema to veze s obrazovanjem,ali baš nikakve.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislim da je marija više ciljala na to da cure od 16-17, koliko već, nisu sposobne samostalno se snaći-nego prostorno se orijentirati.
    u biti, ne kužim nikakvu vezu s ovim što vi nabrajate-jer su cure vjerojatno samo trebale sjest na tramvaj, ne vozit ni trčat ni hodat.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

misliš da je lako sjesti na pravi tramvaj?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Jel ovo najduži topic na filozofskom kutku?

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    misliš da je lako sjesti na pravi tramvaj?
    ahahahahhaa, ne znaju oni te muke!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa mislim ako netko može bančit do 6 ujutro , može i pitati kako da dođe do neke zgrade, ali eto

ja sam sa 19 godina bila samostalna , one nisu, i kako to da nitko od ovih kaj se čude meni nije pročitao sa razumijevanjem, otkud do kud su one trebale doć ?????autobosni kolodvor-učiteljska akademija ????' pa nisu išle u kozari bok

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa mislim ako netko može bančit do 6 ujutro , može i pitati kako da dođe do neke zgrade, ali eto

ja sam sa 19 godina bila samostalna , one nisu, i kako to da nitko od ovih kaj se čude meni nije pročitao sa razumijevanjem, otkud do kud su one trebale doć ?????autobosni kolodvor-učiteljska akademija ????' pa nisu išle u kozari bok
    vozi jedan tramvaj iz kojeg treba izać na jednom mjestu-vrlo mudro

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

danas je moj sin prao frižider skupa sa tatom . a sad ide pomagati pri uređivanju sobe. ja se toplo nadam , da će sa 19 godina znat bar sjesti na pravi tramvaj

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ja živim 2 godine u zg, a nemam pojma gdje je učiteljska akademija.
    ja isto mislim da sam s 19 bila prilično samostalna. zapravo uopće ne znam kakve to ima veze jedno s drugim.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

danas je moj sin prao frižider skupa sa tatom . a sad ide pomagati pri uređivanju sobe. ja se toplo nadam , da će sa 19 godina znat bar sjesti na pravi tramvaj
    ja sam od malih nogu pomagala mami u kućanskim poslovima. od 11. godine sam spremala i teti kuću za džeparac, pa tako sve do faksa. uz faks sam radila.
    dan danas znam sjesti na krivi tramvaj. ponavljam, kakve to ima veze jedno s drugim?
    Posljednje uređivanje od jennifer_gentle : 04.06.2011. at 16:42

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja naravno vidim poveznicu, jer kako je Maša napomenula znaju bančit do 06 ujutro i kladim se da bi Jabuku našle bez beda. Ima klinaca koji su toliko slinavi i nesposobni da ti se kosa naježi.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nastavi li tako, sa 19. će znati razvlačiti struju po kući mm je ta praktična znanja pokupio sa svojim starcima i ja sam oduševljena što sve to zna.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ja naravno vidim poveznicu, jer kako je Maša napomenula znaju bančit do 06 ujutro i kladim se da bi Jabuku našle bez beda. Ima klinaca koji su toliko slinavi i nesposobni da ti se kosa naježi.
    pa očito ih jabuka zanima a učiteljska ne, zar ne?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ima jer cure žive u karlovcu i u zagrebu su bile na desetine puta pa jel moram crtati

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a na učiteljsku išle na prijemni, no dobro ....

ja smatram da netko tko ima 19 godina i ide negdje gdje mu je bitno se treba znat snać ,a ne kukat po fejsu da se izgubio na najbanalnijoj trasi

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

fejs uništi čovika
    prije 20 godina ne bi imale kn za surfat po netu već za kupiti kartu grada i za čas bi bile di trebaju.
    mare, to je obično prenemaganje današnje mladosti.
    jedna stvar je biti sprđen prostorno ko nas par, a druga je pre#eravati se.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam se rodila u Zg, pa sjela na trinaesticu u krivom smjeru. Ma skroz me sje.... ta škola

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

maria71, i ja mislim da su se trebale znati snaći. Već sa 18 moraš biti sposoban funkcionirati i na nepoznatom terenu, bio to novi grad, novi fakultet, novo društvo, nove okolnosti. Ako ne uspijemo djeci usaditi sigurnost i samosvijest do osmnaeste, kad ćemo.

Nakon pokazivanja stehiometrije počela sam se pitati o nepotrebnim znanjima. Znati riješiti kemijsku jednadžbu treba jednom nekemičaru samo kad mora pokazati svome djetetu. Piše u knjizi da nam treba stehiometrija za izračunati npr.količinu sastojaka za kolač ili smjesu goriva za raketu. Napravila sam gomile kolača, ali obično ne računam. A što se tiče svemira, ah...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ima jer cure žive u karlovcu i u zagrebu su bile na desetine puta pa jel moram crtati
    Slažem se da je ovo katastrofa....

S druge strane, možda je i dobro da je tako završilo. Zamisli da su NAŠLE akademiju i upisale se??? Ovo ti je prirodno odabiranje - nisi se u stanju naći u svakodnevnoj životnoj situaciji, pa se ne upišeš na željeni faks... Akademija ne čeka milostive. Upisat će se oni koji (barem) znaju naći zgradu.

Offt. ja sam koprivničanka koja je došla u Zg s 18 godina na faks. Nosila sam u torbi plan grada s planom tramvajskih pruga cijelu prvu godinu ako ne i dulje. Loša prostorna orijentacija (i moj vječiti problem) nema nikakve veze sa snalažljivošću. Ako ne znaš drugačije, u kraaaajnjem slučaju sjedneš na taksi. A meni isto kao ni tebi nije jasno da se netko s 19 godina ne može UNAPRIJED pripremiti, uz današnje blagodati interneta i sveg ostalog, pogledati kako se stiže tamo kamo ideš, koliko ti vremena treba ... Užas! Nadam se da od svoje djece neću napraviti ovakve kriple (koliko je do mene).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

slažem se i s peterlin, to nema nikakve veze sa snalaženjem u prostoru.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nema, ali ima veze sa samostalnošću, a činjenica je da su "današnja djeca" puno nesamostalnija nego što smo mi bili u njihovoj dobi. Pitanje je koliko su puta te cure bile same u Zagrebu i jesu li uopće. Djeca su prije puno ranije ostajala i sama kod kuće i uopće, bilo je uobičajeno da mnoge stvari rade samostalno. Npr. baš mi je muž proljetos pričao kako su on i njegova dva brata sami putovali od Lošinja do Zadra brodom u dobi od 10-12 godina. E sad, ja nisam baš sigurna što je "dobro", ono kako je bilo prije ili ovo kako je sada, i zašto je danas tako kako je, jesu li se stvarno vremena tako promijenila da je postalo nemoguće djecu ostaviti samu ili se promijenilo nešto drugo. Ali evo, kad sam ja krenula u školu većina djece iz razreda su bili sami kod kuće, SVI smo išli sami u školu, moji roditelji su po kontroli bili sličniji današnjim roditeljima pa sam čak i ja od drugog osnovne bila sama kod kuće i nitko me nije čuvao (a većina djece od prvog), a danas svi roditelji žele da im djeca budu u boravku i nitko ne želi ostaviti djecu samu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam isto od 1 osnovne išla sama pješke u školu (sa frendovima iz naselja). Imali smo oko 20 minuta pješke po trotoaru uz cestu. Ostajali smo sami doma, znala sam si napraviti kakao za doručak, isprigati jaja, imala sam malu tovjelicu pored špahera, imam sestru 7 godina stariju koja mi je u svojoj dobi od 8-9 godina maltene ko mama bila (moji roditelji su radili po cijeli dan a mama je imala svega 2 mjeseca porodiljnog ako je htjela zadržat poso) i bila je full odgovorna i samostalna već sa 8 godina (da ne spominjem da nas je none naučila brat mišancu, gljive itd već sa 5-6 godina, a ribat sam išla sama na stjene sa nekih 9. To je rezultiralo tim da smo mi kasnije obje počele raduckat neke ljetne poslove sa 14, a putovat same po svijetu smo krenule sa 18, odma iza srednje. Uđeš u Inter rail i kud te odvede. A da ne govorimo o generacijama prije nas, naše mame, none itd.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Nema, ali ima veze sa samostalnošću, a činjenica je da su "današnja djeca" puno nesamostalnija nego što smo mi bili u njihovoj dobi. Pitanje je koliko su puta te cure bile same u Zagrebu i jesu li uopće. Djeca su prije puno ranije ostajala i sama kod kuće i uopće, bilo je uobičajeno da mnoge stvari rade samostalno. Npr. baš mi je muž proljetos pričao kako su on i njegova dva brata sami putovali od Lošinja do Zadra brodom u dobi od 10-12 godina. E sad, ja nisam baš sigurna što je "dobro", ono kako je bilo prije ili ovo kako je sada, i zašto je danas tako kako je, jesu li se stvarno vremena tako promijenila da je postalo nemoguće djecu ostaviti samu ili se promijenilo nešto drugo. Ali evo, kad sam ja krenula u školu većina djece iz razreda su bili sami kod kuće, SVI smo išli sami u školu, moji roditelji su po kontroli bili sličniji današnjim roditeljima pa sam čak i ja od drugog osnovne bila sama kod kuće i nitko me nije čuvao (a većina djece od prvog), a danas svi roditelji žele da im djeca budu u boravku i nitko ne želi ostaviti djecu samu.
    Ma sve pet, ALI ovdje je riječ o punoljetnim curama, a ne o 10-12 godišnjakinjama. Pitanje je gdje povući granicu... Uostalom, granica i jest punoljetnost ili matura, kako god želiš.

Problem nije u tome da li dijete od 10-12 godina pustiti samo (ni mene nisu pustili u srednju glazbenu jer je trebalo putovati u drugi grad, a imala sam 14/15 godina) nego kako se ta djeca snalaze u situaciji u kojoj su se našla. Problem nije u tome mogu li same, nego mogu li prepoznati što je uistinu bitno. Pa ako ne mogu same, nek si nađu stariju kolegicu, čak i nekog od roditelja, da ide s njima. Ipak, kad-tad će doći trenutak (već je i trebao) da nešto moraš sam.

Kakve veze to ima sa topicom (HS)? Ima, ima... Naime, čini mi se da ima roditelja koji bi rado školovali djecu doma između ostalog i zato da ih ne moraju pustiti od sebe. Je li moj dojam točan ili ne, ne mogu tvrditi, to je samo dojam. Kako god bilo, čini mi se da sustav još uvijek pruža više prigoda za osamostaljivanje, iako ne treba generalizirati. Sve ima svoje dobre i loše strane.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ovo ribat znaći pecat, ne ribat kao čistit

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ma sve pet, ALI ovdje je riječ o punoljetnim curama, a ne o 10-12 godišnjakinjama. Pitanje je gdje povući granicu... Uostalom, granica i jest punoljetnost ili matura, kako god želiš.

Problem nije u tome da li dijete od 10-12 godina pustiti samo (ni mene nisu pustili u srednju glazbenu jer je trebalo putovati u drugi grad, a imala sam 14/15 godina) nego kako se ta djeca snalaze u situaciji u kojoj su se našla. Problem nije u tome mogu li same, nego mogu li prepoznati što je uistinu bitno. Pa ako ne mogu same, nek si nađu stariju kolegicu, čak i nekog od roditelja, da ide s njima. Ipak, kad-tad će doći trenutak (već je i trebao) da nešto moraš sam.

Kakve veze to ima sa topicom (HS)? Ima, ima... Naime, čini mi se da ima roditelja koji bi rado školovali djecu doma između ostalog i zato da ih ne moraju pustiti od sebe. Je li moj dojam točan ili ne, ne mogu tvrditi, to je samo dojam. Kako god bilo, čini mi se da sustav još uvijek pruža više prigoda za osamostaljivanje, iako ne treba generalizirati. Sve ima svoje dobre i loše strane.
    Ili jednostavno kako bi se ja snalazila kad ne bi znala gdje idem, pitaš nekog na cesti, pa ako ne zna 1-2-3 osoba znat će četvrta, i tako to ide. Ništa jednostavnije. Mi smo prije imali one đepne karte gradova, a danas nema što nemaju na mobitelima!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni je to smješno-da se dvije 19godišnjakinje nisu snašle pronaći UA u Zagrebu, do te mjere da nemam komentara. Pa dodješ prvom s reda i pitaš: Koji tramvaj vozi do UA, koji smjer, di da izađem!?
    A ja sam u ZG došla iz grada di ništa ne moraš tražiti.

Bila bi jako tužna da imam dijete koje s 19 nije sposobno otići bilo gdje u svijetu samo. S 22-23, aBd, bi to dijete trebalo početi RADITI i zarađivati i možda otići AUTOM SAMO na službeni put u drugu zemlju, i sve što s time ide...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa, ako te do 18 godina roditelj vodi za ruku i sve pita i obavlja umjesto tebe, onda njihovo ponašanje i nije neko čudo.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

dragi ljudi, cure su, ako sam dobro razumjela mariu, nesto napisale na facebooku. iz toga izvoditi neki "zakljucke" o novim narastajima, je zaista.....

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    S druge strane, možda je i dobro da je tako završilo. Zamisli da su NAŠLE akademiju i upisale se??? Ovo ti je prirodno odabiranje - nisi se u stanju naći u svakodnevnoj životnoj situaciji, pa se ne upišeš na željeni faks... Akademija ne čeka milostive. Upisat će se oni koji (barem) znaju naći zgradu.
    odlican zakljucak!

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo me podsjeca na mene kad sam sa 18 dosla na faks u zg, na prijemni i skoro zakasnila jer sam zalutala hahahah....srecom imala sam kartu i pitala okolo....
    no, voljela bih da se cure vrate na temu, ima super super dobrih postova i jako mi je zanimljivo bilo ovo pratiti, a moj mali doprinos temi - dajem link
    http://www.net.hr/zvijezde/page/2011/06/03/0770006.html

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ona ima cili razred
    ma o tome smo i pričali zrinka, da je uglavnom hs privilegija bogatih i bio i ostao. (pod bogatima smatram i luksuz u današnjem vremenu da mama može ostati cijeli dan doma sa djecom)

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa Vidi poruku
    Na tim jako dobrim sveucilistima, vecina djeca dolazi iz privatnih, fee paying skola (znaci 3500-5000 po semestru; tri semestra po godini, dakle, cijena sitnica)

Ima i onih is drzavnih skola, ali to je vise kao neki ukras za equal opportunities policy.

Akademski potencijal i postignuce za upis na takve fakultete su samo jedan stavka.
    Druga stavka je mentalni stav koji se kroz te privatne skole dobije, a sto se ne dobije lako kroz drzavne: samopouzdanje, zelja za usponom na drustvenoj ljestvici, posebni predmeti kao na primjer retorika, upper class naglasak, osjecaj vlastite posebnosti i velicine.

Ne znam niti jednog Home Eddera koji je zavrsio na Oxbrigu, ali znam barem jednu mamu s Oxbridgea koja OKK
    zasto se u drzavnim skolama engleske ne dobije samopouzdanje i zelja za usponom na drustvenoj ljestvici (ne razumjem sasvim sto bi to bilo taj uspon)?

da li poznas studente prirodnih znanosti na dobrim (ne moraju biti tipa oxbridgea) sveucilistima koji su biti HE?
    ili opcenito HE ove koji se bave prirodnim i tehnickim znanostima?

odnosno, preciznije, ako ne nades statistike, cime se bave djeca HE kad odrastu? neka vrsta tvoje odokativne procjene?

evo ja se kako kaze zrinka vratila na temu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    zasto se u drzavnim skolama engleske ne dobije samopouzdanje i zelja za usponom na drustvenoj ljestvici (ne razumjem sasvim sto bi to bilo taj uspon)?
    Pretpostavljam da je obiteljski to preneseno kao nevažno ili čak štetno (ovaj primjer koji je navela RozaGroza - nema se vremena za obitelj ako se uspinje na društvenoj ljestvici, a taj uspon bi bio definiran možda kao dobroplaćen posao koji ima zahtijevne sate).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.06.2011. at 11:09

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A pretpostavljam da se mislilo na samopouzdanje elitnih prirpadnika društva stratificiranog kao englesko (ali to "samopouzdanje" je, pretpostavljam, ogoljeno trebalo glasiti "mi smo bolji od drugih" stav - zbog porijekla, ne isključivo love - Fayed versus Princ Charles).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.06.2011. at 11:11

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    otkud znaš da je jedini?
    nije moje područje, pojma nemam.
    ali sam se jako iznenadila kada sam vidjela da se neke stvari iz recimo matematike koje smo mi učili svi na isti način u školi
    mogu učiti i na sasvim drugi..tako da ne bih bila tako uvjerena kao ti.
    osim toga, temelji se barem mogu dobiti na ovaj način.
    a temelj kod jdece bi trebao biti što opipiljiviji i manje apstraktan što je dijete mlađe.
    naprosto zato što djeca prije svega uče osjetilima, iskustveno.
    evo, netko je spomenuo stehiometriju.

nema šanse da ikad išta napraviš s kemijom ako ne naučiš stehiometriju. to je kao matematika bez zbrajanja i oduzimanja.

e sad, naravno da je moguće stehiometriju prikazati na zanimljiv način, kroz pokuse - dodaš molekulu tu, prebaciš atom tamo i vidi, otopina je primijenila boju ili se nešto istaložilo i sl.

ali moraš to kad-tad staviti na papir da vidiš da dvije strane jednadžbe moraju biti izjednačene. to je ta priča o temeljima, mamma ju, moraš ih nadograditi ako želiš svladati to područje (biti u stanju studirati kemiju, biologiju, medicinu).

a tako se može učiti i unutar školskog sustava. možda se sad ne uči, bar u većini škola, ali želim vjerovati da je moguće.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

stehiometrija je zakon
    nego, za vas izgubljene u prostoru i prijevodu- prostornu inteligenciju se isto razvija , samo naša škola kakva je sada, nije prilagođena tome...
    ako hoćete biti arhitekt ili čisto ići u izviđače , dobro dođe

da nemam posla sad, baš bih se raspisala o sarinim linkovima, postaj što više toga tu , meni je to stvarno zanimljivo gledati kako je to u praksi

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja mislim da djeca uce razlicito, jer su razliciti tipovi, tako da se ne bih slozila da se sve iz matematike mora uciti nacin kako mama ju kaze. neka djeca sasvim brzo i lako shvacaju i uce apstraktne stvari. poanta je da treba biti razlicitih pristupa, za razlicitu djecu.

ja se i dalje cudim ovom stalnom propitivanju, sto nam od znanja treba, a sto ne treba.
    da li treba vec djeci s 10 godina reci, a ha ti ce biti blagajnica u billi, tebi ne treba stehiometrija?
    niti je smisao ucenja u skoli, da cijeli zivot pamtis neke podatke koje si pamtio u skoli.
    niti je ikakav argument, to sto se ja vise ne sjecam tocne godine kada je vladao periklo, da se to ne uci u skoli.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ja mislim da djeca uce razlicito, jer su razliciti tipovi, tako da se ne bih slozila da se sve iz matematike mora uciti nacin kako mama ju kaze. neka djeca sasvim brzo i lako shvacaju i uce apstraktne stvari. poanta je da treba biti razlicitih pristupa, za razlicitu djecu.

ja se i dalje cudim ovom stalnom propitivanju, sto nam od znanja treba, a sto ne treba.
    da li treba vec djeci s 10 godina reci, a ha ti ce biti blagajnica u billi, tebi ne treba stehiometrija?
    niti je smisao ucenja u skoli, da cijeli zivot pamtis neke podatke koje si pamtio u skoli.
    niti je ikakav argument, to sto se ja vise ne sjecam tocne godine kada je vladao periklo, da se to ne uci u skoli.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

posto me ova tema sto treba a sto ne treba uciti jos ne pusta, pokusavam stvari sagledati iz neke druge perspektive.
    ako se dobro sjecam sva ova kao "nepotrebna znanja" su matematika, kemija, povjesni datumi i slicno.

to je interesantno. naime, ne sjecam se da je itko pitao ovakava pitanja:

sto ce im crtanje i likovni odgoj? ako neci biti frida kahlo ili sanja ivekovic, sto bi uopce crtali, ili imali likovni odgoj. ustalom koliko odraslih osoba poznajete koje iz hobbija crtaju, slikaju, kipare?

sto bi imali tjelesni i ucili razne sportove?
    sto bi nam djeca isla na ritmiku, balet, ples? pa nece valjda postati almira osmanovic. cisto statisticki, to im uooopce nece trebati u zivotu.
    nemam brojke ali pretpostavljam da ako npr. uzmemo zagreb da ima sigurno 10-struko vise kemicara, (i tehnicara i dipl. ing.) nego recimo plesaca. treba nekome od nas balet, ritmika?

pa onda glazba. vidim puno djece od nas na forumu i u normalnim skolama i u glazbenim uce svirati neke instrumente.
    ako nece biti anne sophie mutter ili pogorelic sto ce im to pobogu?

osim toga ako dobro ili jako dobro sviraju, sigurno iza toga stoje neki grozni roditelji koji ih bicem natjeravaju.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mene isto jako zanima ovo što seni pita o tome što rade OKK u životu (nespretno sam pokušala prije par stranica usmjeriti raspravu u tom smjeru).

Koliko god pokušavala stvari sagledati iz različitih kuteva, nikako mi ne leži određivanje sadržaja OKK tako da se zapravo zatvaraju pojedina vrata u budućnosti.

Pri spominjanju stehiometrije, sjetila sam se da je i mene mama OKK (doduše, ona bi bila kompetentna i u sustavu). I baš mi je to dobro došlo u životu .

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

seni, brža si (i pametnija) od mene. Potpisujem svako slovo.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Peterlin, nisam tako sigurna da je dobro što konkretne cure nisu našle akademiju
    jer ima još akademija po hrvatskoj nam,
    jedna tik do mene, a tu sam se nagledala svašta
    valjda šalju sve ove koji u zg zalutaju pa ne stignu na prijemni

čast izuzetcima, ali nisam stvarno daleko od istine
    Posljednje uređivanje od flopica : 06.06.2011. at 14:03

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Meni su prirodne znanosti okej, i da hs-lam tu bih stavila debeli akcent. I na govorništvo, i protokole i bontone. Nikad ne znaš kad ćeš morat kod engleske kraljice, pa da se ne osramotiš

Ali ja mislim da hs-leri koji djecu uče da se brzo žene, i imaju farmu i puno djece možda i dar s neba. Jer sva ta znanost je divna, al će bit džaba kad će se naši narodi samouništit premalim natalitetom (dok klinci nauče sve te stehiometrije i maxwellove jednadžbe i kvantnu fiziku prođe im vrhunac plodnosti... i onda dok postanu docent ili dobiju neko solidno mjesto stignu rodit jedno-dvoje djece).

Tako da možda uopće nije loše da se dio roditelja specijalizira za te znanosti, a dio za život, prijenos života i to. I uopće nisam ironična, da me se ne bi krivo shvatilo.

Osobno se svrstavam u sredinu, treba znat sve, a i puno djece rodit. Bar četvero.

Kad se bude gledao taj pokret HS-a i nekoj perspektivi tko zna što će se sve vidit. Možda baš taj faktor - izbjegavanje rat racea i školovanja po cijenu broja djece.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ajme, ajme i joj. Eto.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

tko će stić djecu pravit nakon cijelog dana učenja, Ifi?!!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ajme, ajme i joj. Eto.
    i da te od srca potpišem

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nakon ovog ifinog posta ja stvarno ne znam da li se ona zeza, da li je ona ironicna ili je opet nasa ifi.

edit ponovo pogledah pa rece da nije ironicna
    Posljednje uređivanje od spajalica : 06.06.2011. at 14:44

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sto nismo na onom drugom topiku zakljucili da nas na kugli zemaljskoj ima previse?

sad kad dodemo do 9 milijardi, a ako se dobro sjecam to ce biti brzo, ne ginu nam farme ne samo pilica nego i mrkve i svega zivog.

doduse mozemo osvajati nove planete u svemiru. doduse za to nam treba znanost i svi one bezvezni i nekorisni integrali i algoritmi...hmmm

ma najbolje da mi to po onom starom huxley-u odmah podjelimo na alfe, bete, itd. pa nekom svemir, a nekom cetvoro djece.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Joj, ajmo raščistit stvar ljudi.

Znači određeni postotak ljudi je invalidan. Dio su djeca. Treba gradit ceste, škole, davat poticaje poljoprivredi, održavat bolnice... Svemu tome trebaju materijalna sredstva.

A ako prosječna obitelj ima dvoje djece, znači svako to radno sposobno dijete (a nije svako dijete nažalost i radno sposobno) ima na grbači u startu jednog starca, jedno svoje dijete i njegove potrebe kroz proračun, socijalu, ceste, brodogradilište, državni aparat... računajte. To je kolaps u kojem živimo.

Za održivu privredu treba bit određeni postotak nataliteta. I u čem je stvar ako se kaže da je za zemlju dobro ako ljudi imaju više djece, pa da jedno dijete ima ne znam 0.4 starca za održavat, i nešto manje za cestu, državu i sve, pa da je više kapitala na raspolaganju za razvitak, i na koncu njegov osobni profit?

A teza da nas je previše ili će biti previše ne stoji.
    Posljednje uređivanje od Ifigenija : 06.06.2011. at 14:55

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •