Slažem se s tobom, pa čak i s Ifigenijom u neku ruku, da nema smisla da svi budemo fakultetski obrazovani, i da se održiva privreda mora bazirati na masi ljudi koji su jednostavno šljakeri koji se neće ubiti obrazujući se da bi zatim radili u polju ili u tvorničkim halama.
No problem je u tome da sustav u kojem živimo takvim ljudima ne nudi puno. Mislim da smo svi svjesni da ti ljudi rade za minimalac, i da im se život zaista svodi na golo krampanje. Bojim se da Ifigenija, koja kako vidim na drugoj temi smatra svoje dijete izuzetno nadarenim a u slučaju homskulanja stavila bi naglasak na govorništvo, protokole i bonton, za slučaj prijema kod britanske kraljiceočekuje od Rozine mnogobrojne (
) djece da se ne obrazuju puno nego da obrađuju zemlju i razvijaju privredu, dok njena djeca putuju na taj prijem u GB. Ali mislim i da je jednostavno krivo shvatila, jer to bi radili ljudi koji završe redovnu osnovnu školu, kad bi im država omogućila da žive zaista dobro od tog rada.
Homskulana djeca biti će vjerojatno prilično daleko od toga da bi se uklopili u sustav na taj način da krampaju za golo preživljavanje. Mislim da je prema istraživanjima, za djecu koja završila škole tipa Waldorf ili Montesori, karakteristično da postanu slobodni umjetnici ili uzgajivači bio povrća. Pretpostavila bih da je slično i s homskulanom djecom. A bio proizvodnja nije ono što će nahraniti mase - to je proizvodnja zdrave hrane u manjim količinama, koju si, budimo realni, neće moći svatko priuštiti. Grickat će je Ifigenijin sin, a ne ovi jedva školovani koji rade za 2,5 tisuće kuna mjesečno.
Pa da odgovorim na Ifigenijino pitanje, ja ne bih baš da moja djeca bude u toj masi koja čini stup društva i po kojoj gaze oni koji se uspinju. Tako da ću ih svakako poticati da se obrazuju, neće mi biti krivo ni ako budu otpadnici od sustava kao Roza ni slobodni umjetnici, ali moram priznati da ne bih bila najsretnija da vidim da nemaju drugog izbora nego da se zadovolje najnižim zanimanjima.
Tako da ja - već sam to vjerojatno i rekla - ne smatram da je homskulanje loše u smislu nepotpunog obrazovanja, premda bi u slučaju nekontroliranog hs-a bilo i takvih slučajeva.
Ono što je me brine najviše je pitanje socijalizacije - jer djeca zaista pate ako nemaju društva vršnjaka i ako se u tim godinama osjećaju različiti i odbačeni. I da bi se pravilno razvili u neko doba trebali bi se moći odmaknuti od roditelja. O tom smo već govorili pa da ne idem sad u širinu... jedino, činjenica je i da naš obrazovni sustav ne nudi najbolje rješenje niti za to.