Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
Moram priznat da u niti jednoj iole obrazovanoj skupini ljudi nisam naišla na toliko banaliziranja tuđeg truda, rada i znanja ko na ovom forumu. Od liječnika, do profesora, znanstvenika...stalno se po nekom pljuje-naravno, jer se rijetko zna koliko znanja i truda je iza nečije titule.

Umjesto da ste dokazali da se znanje može prenijeti drugačije, vi se samo trudite znanje izbanalizirati

I da, postoje zanimanja koja se mogu "naučiti" doma i za koje se samo treba biti talentiran. I ona za koje to nema nikakve šanse. Ajdmo i to prihvatit!?
xxx

ne stignem se sada detaljnije ukljuciti, samo bih jos jednom naglasila ovo sto je krumpiric tako lijepo srocila.
dodati cu samo par natuknica za daljnje razmisljanje.

i dalje mi nisu jasni svi oni koji tvrde da u svom cijelom skolovanju/fakultetu nisu ama bas nista naucili. statisticki je nemoguce da se potrefi fakultet sa 100% nesposobnim kadrom. interesantno jest, da oni sudionici ove diskusije koji se svojim zvanjem bave, imaju vrlo slicnu sliku: ima odlicnih profesora, dobrih i losih. fakultet je samo prvi korak u nizu koraka koji vode sticanju znanja i obrazovanja u odredenom podrucju.
medutim oni koji se tim sto su studirali uopce ne bave, ili su se bavili kratko, pa prestali, tvrde kako nisu nista naucili, te da je sve to sto se u skolama i fakultetima uci, beskorisno i bespotrebno. jedna vrlo interesantna teza, da ljudi koji se ne bave tim sto su studirali, tako uvjereno tvrde da je sve to sto se na visokim skolama uci beskorisno. otkuda oni to znaju? da li je moguce da su ljudi krivo odabrali, fakultet, ili uopce krivo odabrali studiranje kao takvo?

drugo: uzimati greske ljudskog faktora u sustavu / citaj lose ucitelje i profesore kojih zasigurno ima i vise nego dovoljno, kao argument protiv skolskog sustava, te kao argument za HS, jest naprosto pupulisticki i jednostavno krivo.
ljudski faktor je karika koja moze popustiti u svim vrstama edukacije. da li je statisticki moguce da su svi roditelji, te svi ostali koji nude razne kurseve u sklopu HS-a fantasticni? da li je nemoguce zamisliti roditelja koji svoje dijete obrazuje hs-om po principima pritiska, s naglaskom na greske? da li je moguce da neko od roditelja/poznanika koji bi bili ukljuceni u onaj simpaticni krozok od mikkin-a, bude dosadan, neinspirativan i manipulativan predavac?
da je nastavni kadar takav kakav je, ima manje veze sa sustavom, a puno vise sa negativnom selekcijom, losom placom i niskim statusom u drustvu. a ja bih dodala i sa percepcijom znanja i obrazovanja kao neceg ne previse vaznog, koja se tako lijepo predocuje na ovom topiku.

trece: djeca kao i odrasli uce na vrlo razlicite nacine, ovisno o svojoj osobenosti, vrsti inteligencije, percepcije, pamcenja i slicno. o tome su pametni ljudi dosta toga pametnog napisali. smatrati da svako dijete najbolje uci uz pravljenje mermelade i jogurta je jednako tako jednodimenzionalno, kao i misljenje da svako dijete najbolje uci kroz frontalni tip nastave. osim toga je i netocno. ja, mm i moje dijete, kao i mnogi drugi ljudi jako dobro ucimo preko apstraktnih modela.

uopce ne znam sto bih rekla o jogurtu i inom. mene sav taj antiintelektualizam zapravo uzasava.