The enchantress, iako si se odjavila s diskusije, odgovorit ću ti.

Najprije, nisam uvrijeđena, ali moraš dozvoliti da ne mogu sasvim ozbiljno shvatiti sugovornika koji umjesto argumentima raspravlja generalizacijama tipa "Hrvati ovo-Hrvati ono".

Navela sam o kojem se modelu radi, odn. nadovezala sam se na (čak i citirala) dio tvog posta u kojem govoriš o tzv. slobodnim školama, tj. školama u kojima je djeci omogućena velika sloboda pri izboru nastavnih sadržaja. Konkretna škola o kojoj je u mom postu riječ već neko vrijeme prati obrazovni put svojih bivših učenika i rezultati su takvi kakvi jesu. Što se tiče drugih tzv. alternativnih škola (Montessori, Waldorf, Jena-Plan i tako dalje) nemam podatke, pa ih ni ne navodim (iako također moram reći da se mnogi elementi ovdje nabrojanih - ali i drugih - tzv. alternativnih pedagogija i te kako koriste u tzv. mainstream vrtićima i školama).

Naravno da svaki roditelj ima mogućnost dati ili ne dati dijete u takvu školu, no čini mi se da mnogi od njih iz ovih ili onih razloga - u koje sad ne bih ulazila - nisu svjesni dugoročnih posljedica takvog tipa ranog obrazovanja na kasniji život i mogućnost odabira svog djeteta.

Nemam ništa protiv demokratizacije školstva i obrazovanja kod kuće (da sam saborska zastupnica, digla bih ruku za donošenje zakona kojime bi ono bilo omogućeno), no bojim se da bez stroge kontrole ono može biti provođeno na štetu djeteta.