Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj the enchantress prvotno napisa Vidi poruku
    Svatko od vas može iznijeti svoju bojazan vezanu uz uvođenje prava na izbor, to ste većinom i činile, ali kada vam je netko dao odgovore, niste ih mogle prihvatiti. Stoga takva rasprava ovdje nema smisla jer se tako možemo natezati još 20 godina. Duboko se nadam da će saborska rasprava o ovoj temi biti daleko konstruktivnija.
    Meni upravo odgovori cijelo vrijeme nedostaju i nitko mi ih nije dao. Postavila sam niz pitanja o statističkim rezultatima osoba školovanih kod kuće, o njihovom znanju, kompetencijama, izboru zvanja i zapošljavanju, ali od toga ništa. Slažem se da treba postojati mogućnost izbora, ali to samo po sebi nije odgovor na pitanja o kvaliteti obrazovanja, stečenih vještina i znanja.

Apropos toga da mi Hrvati ništa ne znamo, dok drugdje vlada kultura izbora moji prijatelji, visoko obrazovani intelektualci koji žive u Nizozemskoj, koji su dobro proučili sve škole, izuzetno su nezadovoljni stanjem u tamošnjim osnovnim školama koje smatraju igraonicama.

Paušalne i stereotipne izjave o "hrvatskom jalu" i nekakvom nacionalnom nedostatku kritičnosti su ispod razine prihvatljive rasprave.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Paušalne i stereotipne izjave o "hrvatskom jalu" i nekakvom nacionalnom nedostatku kritičnosti su ispod razine prihvatljive rasprave.
    ali moras priznati da vecina ljudi ubaci djecu u prvu skolu pa kak bude

zbog tog mentaliteta krda (nije tipicno za hr, prisutno je kod svih kultura u nekim segmentima zivota) ni ne postoji trzisnost kad su skole u pitanju. skole ne trebaju nuditi vise, ne trebaju se truditi privci klijente (u ovom slucaju djecu). roditelji nista ne traze pa nista ni ne dobiju, standard i neka kontrola usluge ne postoji

da bolnice posluju na taj nacin, ili hoteli zavrsili bi barem po novinama ako ne i na sudu

djeca i obrazovanje su kategorija prepustena na milost i nemilost sreci i kome ce pasti u ruke

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku

zbog tog mentaliteta krda (nije tipicno za hr, prisutno je kod svih kultura u nekim segmentima zivota) ni ne postoji trzisnost kad su skole u pitanju. skole ne trebaju nuditi vise, ne trebaju se truditi privci klijente (u ovom slucaju djecu). roditelji nista ne traze pa nista ni ne dobiju, standard i neka kontrola usluge ne postoji
    Ježim se kada se ovakvi izrazi koriste u kontekstu obrazovanja.

I nisam za HS. Mislim da se dijete može dodatno naučiti ono što roditelj smatra da je važno, bilo da se radi o životnim stavovima, bilo da se radi o afinitetima djeteta.
    Mislim da je važno za svako dijete, čovjeka, znati se ponašati u zajednici, biti njezin dio, osim ako se za dijete želi da zauvijek živi van zajednice (izuzevši obitelj u kojoj odrasta).

S druge strane, muka mi je kada se govori o privatizaciji školstva i iskreno, bojim se što će jednog dana donijeti EU mom djetetu, što bolonja...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa to uglavnom i jest istina, ali to nikako ne znači da tim roditeljima nije stalo.
    to najčešće znači da je teško organizirati se drukčije, da ne žele izdvajati djecu iz sredine u kojoj žive...
    nije to lak izbor.

razvažanje ti odnese cca sat i pol dnevno. to je puno.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    pa to uglavnom i jest istina, ali to nikako ne znači da tim roditeljima nije stalo.
    to najčešće znači da je teško organizirati se drukčije, da ne žele izdvajati djecu iz sredine u kojoj žive...
    nije to lak izbor.

istina. koliko ste time dobiva, a koliko gubi?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    nije to lak izbor.

Debeli potpis!

S druge strane, ne može se reći da nema izbora.... Meni su sugerirali Suvagovu školu, ali nismo pristali jer je dijete bilo odlično integrirano u kvartu i nismo ga željeli izdvajati iz sredine. Da mu je u školi bilo loše u prvom polugodištu, revidirali bi odluku.

Imali smo tri škole u susjedstvu i ja sam uredno obišla sve (od zahoda do stručne službe, zapravo koliko god to bilo smiješno, izgled zahoda rekao mi je puno o brizi osoblja o školi, pa u nekima do stručne službe nisam ni stigla). Imamo u kvartu i privatnu školu koja je dolazila u obzir za slučaj da u državnoj ne bude sve ok... Sa starijim sinom je ispalo dobro. S mlađim ne tako dobro, ali za to ima više razloga (od učiteljice, do samog djeteta jer moj mlađi sin je takav karakter da bi bio idealan kandidat za home schooling ili neki alternativni oblik nastave kad bi to nama bilo izvedivo... ). Nisam tako mislila dok se nisam uvjerila na vlastitom djetetu kojem odgovara individualni rad, a ne razredni čopor.

Eto, vratih se na topic. Samo da završim misao - nije hs za svako dijete, za svaku obitelj ali sigurna sam da ima takvih kojima bi to odgovaralo. Srećom, sustav se razvija i raste, pa vjerujem da bi dugoročno bilo moguće naći neki oblik hs u "kontroliranim" uvjetima za one kojima to treba.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Taj način strogog vezivanja upisa uz kvartove (kad se radi o javnim školama) postoji i u drugim zemljama. Prijatelj iz Londona mi priča da se to provodi potpuno strogo, tako da ljudi čim dobiju djecu sele u određeni kvart u kojem je škola koju žele za svoju djecu.

Što se tiče rasprave o OKK, mogu se pridružiti onom rezimeu kojeg je dala Peterlin, s time da u 63 stranice rasprave ipak nismo dobili odgovore o rezultatima, prednostima i nedostacima OKK.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

u 63 stranice rasprave ipak nismo dobili odgovore o rezultatima, prednostima i nedostacima OKK.
    Dobili ste odgovore na sve, javilo se nekoliko ljudi koji HSaju svoju djecu, nekoliko ljudi iz udruge Obrazovanje na drugi način, više ljudi koji su dali primjer frendova koji HSaju...stavilo se jako puno linkova na super tekstove stručnjaka koji malo profinjenije pišu o cjeloj temi itd itd al to ništa nije zadovoljilo "kritičnu" masu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne znam znaš li da baš i nije lako upisati djecu mimo te prve škole, jer postoji pravilo da škola upisuje djecu sa svog upisnog područja. Kod škola koje imaju malo djece na svom upisnom području također se vrlo teško dopušta upis djece sa strane, a ide se više prema prijedlogu da se škole smanjuju i pomalo gase (pogotovo ako se nalaze u kakvoj atraktivnoj zgradi u centru grada).

Privatne škole slobodno upisuju i nude svoje programe, ali njih ima malo, nisu prikladne za svu djecu, cjenovno nisu dostupne velikoj većini ljudi i najčešće uključuju razvažanje djece na drugi kraj grada.

P.S. Molim te, možeš li bez tih paušalnih grubosti, tipa mentalitet krda i sl.?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam znaš li da baš i nije lako upisati djecu mimo te prve škole, jer postoji pravilo da škola upisuje djecu sa svog upisnog područja. Kod škola koje imaju malo djece na svom upisnom području također se vrlo teško dopušta upis djece sa strane, a ide se više prema prijedlogu da se škole smanjuju i pomalo gase (pogotovo ako se nalaze u kakvoj atraktivnoj zgradi u centru grada).

Privatne škole slobodno upisuju i nude svoje programe, ali njih ima malo, nisu prikladne za svu djecu, cjenovno nisu dostupne velikoj većini ljudi i najčešće uključuju razvažanje djece na drugi kraj grada.

P.S. Molim te, možeš li bez tih paušalnih grubosti, tipa mentalitet krda i sl.?
    nije mi namjera napadati, ali u principu ljudi nisu zahtjevni i probirljivi i najcesce po inerciji tako rade

zbog toga roza i ekipa sa HS idejom djeluju toliko radikalno jer nije tipicno da ljudi imaju svoje misljenje i svoju viziju jer je skolstvo sveto, nedodirljivo i pretesko da bi to odradio roditelj (ovo pisem na onom sto vidim kad odem u svoj stari kvart u zagrebu i ekipa i dalje reagira kao i nasi starci nekad kad smo mi isli u skolu)

ne znam kako je u hr sa biranjem skole i nemam pojma na temelju cega mozes stvarno skuziti koja skola kako funkcionira. sve je bazirano na pricama roditelja koji su zadovoljni ili ne. e sad da li su tvoji kriteriji i zahtjevi drugaciji u odnosu na te roditelje druga je prica

u idealnom svijetu HS bi se bazirao na grupiranju ljudi sa slicnim svjetonazorima i interesima i razvijala bi se generacija djece ciji roditelji zbog razlicitih razloga ne dozivljavaju postojeci sistem kao dobar i vjeruju da djetetu mogu ponuditi bolje, vise i pametnije u zivotu

neko je gore spominjao kontrolu kod HS..... pa kad cujem price sto djeca dozivljavaju po skolama i koliko gluposti i gadosti izvode nastavnici i niko ih ne kontrolira do trena dok roditelji ne navuku inspekcije ili novinare a to je obicno u trenu kad sve skupa vec eskalira

HS je puno posla, jer osim svega po kuci, plus sto dio nas mora i zaraditi za zivot imate pripreme za sat, organiziranje gradiva i predavanje istog.... meni osobno je ok na kratke staze ali nisam sigurna da li bih dobro odradila posao da klinca sama trebam educirati za zivot. (ne mislim samo na knjisko znanje, pricam o socijalnim aspektima i suzivotu uz druge ljude koji mu nisu roditelji. zivim u srednje velikom mjestu i nekako ne vjerujem da bi ga osposobila za zivot da ga do 15. ili 18. god drzim po doma, cak i u kombinaciji da nadjem slicne HS ljude.

ne vidim ni sebe ni njega u okopavanju kukuruza ili muzanju krava. ja sam ljencina koja si sto vise pojednostavljuje zivot di god to mogu. ja cak sve sto mogu kupim preko neta jer mi se ne da zobati po ducanima.

pretpostavljam da vrijednije osobe, da vise motivacije i boljom organizacijom dana nisu toliko truli i spori kao ja i da je njima HS uzivancija. ja radije navecer kad mali napokon zaspi odgledam film nego da onda jos rujem i pripremam gradivo za sutra

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •