Ma ne generaliziram, uopšte. Nije to bila tvrdnja, već onako, nešto kao teza, u stvari, kao protuteza tezi da je HS bolji od sistemskog školstva. Ono što želim reći jeste da profesori, učitelji, oni koji podučavaju, ponekad zbog subjektivnosti, ne mogu izvršiti takav uticaj i podsticaj kod vlastite djece, iako su uspješni u podučavanju. Nekako se ježim toga da nam svima ostave mogućnost da podučavamo svoju djecu, bez sistema, jer postoji razlog zbog čega je osnovno školstvo nekada davno uvedeno kao obavezno. Jer ljudi djeci nisu dali da pohađaju školu. I šta sa onim preambicioznim roditeljima, čija djeca nisu za ono što im oni odrede, jadna djeca, skroz upropašteno djetinjstvo.
I dalje tvrdim da je do učitelja koliko će dijete nešto naučiti. Požrtvovan i motivisan učitelj će imati razultate. A sada koliko se ovdje cijeni prosvjeta, kada znamo da je svaki bauštelac bolje plaćen od nastavnika, i onda se pitamo otkuda ogorčenost. Sveli smo se na to da plaćamo ogromne plate državnicima, a mizerne prosvjetnim radnicima. a oni nam u stvari "grade" budućnost. Ja nisam za HS, izuzev kao dodatno, što i sada činim, učim svoju djecu engleski, jer mislim da im školski sitsem ne pruža onoliko koliko bi oni(moji) mogli primiti.