Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Konfuzija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Roditelji koji odgojno zanemaruju djecu u, najvecem broju slucajeva, ne biraju opciju kojom se zapravo obvezuju da ce tu istu djecu odgojno zanemarivati od jutra do sutra. Naime, salju ih u skolu i pustaju skolu da ih hrani, oblaci, a i uci svakodnevnom zivotu.

U nekim striktnim vjerskim zajednicama je drugacije, ali tad najcesce nisu obitelji same, vec okruzene istomisljenicima. Tu je izbor slican/jednak kao npr. u nekoj patrijarhalnoj obitelji, stajaznam, u Dalmatinskoj Zagori. Nemas kamo... dok ne odes.

Sva nasa djeca su prakticki "zrtvovana" jer s njima radimo sto zelimo sve dok sama nisu u stanju birati. Po toj logici je isto i s djecom u Hrvatskoj jer nemaju izbora. Idu u skolu, htjeli to oni (ili njihovi roditelji) ili ne. Neko odabere ovako, netko onako. Kultovi i slicno su mali postotak, kao neka teska patologija.
    Pa ne bih se skroz slozila.

Prvo, ako je dijete zanemarivano kod kuce, a ide u skolu, uciteljica ce vidjeti da stvari nisu kakve bi trebale biti, pa ce se nesto i poduzeti da tom djetetu bude bolje. Ne kazem da roditelj bira zanemarivati dijete, no okolnosti znaju dovesti do toga i jos gorega... Imali smo teskih slucajeva obiteljskog nasilja u skoli gdje je uciteljica javila socijalnoj sluzbi i donekle spasila dijete. Da se otac nasilnik izjasnio da skoluje kod kuce, pokorna majka sutila i trpila, zavrsilo bi puno gore nego sto je.

I zasto otpisati mali postotak kao nebitan? Taj mali postotak je neciji zivot. Jesmo li ucinili sve sto smo mogli za tog covjeka?

Pa i primjer patrijarhalnih obitelji kojeg navodis. Ako dijete ide u skolu, ipak nece biti cijelo vrijeme okruzeno istomisljenicima, dobit ce priliku izgraditi svoj stav i mozda pozeli zivjeti drugacije. Da li bi imao istu takvu priliku da je cijelo vrijeme u kontroliranom i nadziranom okruzenju?

Isto tako mi je jasno razocarenje skolom i skolskim sustavom. Mi smo se preselili zbog skole, nisam zeljela da mi dijete ide u katolicku skolu, iako bi sve trebale slijediti nacionalni program. Pa cak i u toj nasoj vrlo hvaljenoj i inace super demokraticnoj skoli ima uciteljica koje zahtijevaju strozu disciplinu s kojom se ja ne slazem, ali to je sve dio odrastanja i prilagodjavanja uvjetima koji nam se ne svidjaju... I to se mora nauciti.

No opet je skola mjesto gdje rade profesionalci, koje je pod nadzorom, zadovoljava standarde... A skolovati kod kuce moze bilo tko ako je roditelj ili staratelj. Mislim da bi roditeljima trebalo dati edukaciju i pratiti njihov rad.
    Posljednje uređivanje od Konfuzija : 25.11.2020. at 17:16

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •