Meni je drago što sam išla u školu jer sam tamo upoznala najbolje prijateljice, koje su mi to i danas, a u srednjoj i muža. A što se školskog gradiva i znanja tiče, bi li mi bilo bolje da su me obrazovali roditelji, pa možda i bi.
Izvan upoznavanja druge djece i socijalizacije, koje bi se vjerujem događalo i da je u Hr dozvoljen homeschooling, osnovna škola mi je bila tlaka.
Ono što pamtim kao glavni doživljaj nastave je dosada i prepisivanje. Non stop prepisivanje. Prepisivanje s ploče u bilježnicu onog što ionako piše u knjizi. Za domaću zadaću ispunjavanje vježbenice što je opet prepisivanje iz knjige. I tako u nedogled.
Ako prepišem među prvima buljim kroz prozor dok ne idemo dalje, ako ne stignem, ništa, ne može se čekati jedan koji nije stigao. Samo da napomenem da za ovo ne krivim nastavnike, program je takav i oni u 45 minuta moraju proći gradivo koje je zadano. Učenje napamet potpuno nepotrebnih podataka koji se za 5 minuta zaborave.
U srednjoj mi je bilo puno bolje i zanimljivije prvenstveno zahvaljujući nekim izvrsnim profesorima, naravno tada je i gradivo puno zahtjevnije za homeschooling, ali što se osnovne tiče, stvarno vjerujem da bi mi bilo bolje da su me učili roditelji.

Zanimljivo mi je da ovdje prevladava idealistički doživljaj školskog društvenog života.
Očito nikog ovdje druga djeca nisu maltretirala. Kod nas su se u razredu stalno ismijavale 2 djevojčice, jedna jer je debela a uz to ima i staru mamu, zamisli, a drugu jer je imala jako vidljiv i deformirajući ožiljak.

U usporedbi s njima nevažan problem, ali mene je to mučilo, određivanje tko će s kim sjediti jer 3-4 učenika "stalno priča" pa se i nas ostale razdvoji.
Nekih predmeta se sjećam s grčem u želucu, na primjer tjelesni jer sam motorički dosta slaba, a uz to nemam nikakav natjecateljski duh. Štafeta mi je bila noćna mora, sjećam se da bi mi se preznojavali dlanovi kako se moj red približavao za vođenje lopte, banalan primjer, ali uvijek bi mi ta lopta pobjegla i ekipa bi izgubila zbog mene.
Nekoj djeci je tako bilo na glazbenom gdje smo redovito pjevali pred razredom za ocjenu.
Ništa od toga mi ne djeluje pedagoški ni poticajno.