Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: Ne kuzim racunanje termina...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Ne kuzim racunanje termina...

Ovo mi je cetvrta trudnoca i mislila sam da vec vise-manje sve znam. Dosad mi je svaka bila, kad se racunalo po zadnjoj mengi, za 2 tjedna manja sto mi je bilo logicno jer su mi ciklusi bili na 45 dana i ustvari mi je O bila oko 30. DC.
    Imala sam spontani prije 6 mjeseci i nakon njega mi je menga bila redovna, na 30 dana, a osim toga MM je terenac pa znam tocno kad sam zatrudnila tj. kad je bio doma
    Dakle, zadnja M 1.10. ja zatrudnila 16.10 (100% sam sigurna) Danas bila na pregledu, kaze ona 7+4 tj. Ok, to je tocno po mom proracunu. Kad odjednom bubne "ustvari ste 9+4 ali je za 2 tjedna manje. Ma kako??
    I tu smo nas dvije usle u gadnu debatu koja je dovela cak i do vikanja.
    Navodno je prica sljedeca: posto ginekolozi imaju samo jedan realan datum po kojem se ravnaju, a to je datum zadnje M, oni od tog datuma racunaju pocetak trudnoce. (?) Meni je to potpuni apsurd, jer ako ja ZNAM da sam zatrudnila 16. i ako joj UZV kaze da sam zatrudnila 16. kako onda ona moze termin izracunati od 1.10.?? I jos se cudi kako mi to nitko dosad nije rekao. Mislim, ja ne sumnjam u njenu strucnost, stvarno se dokazala kao dobra ginekologica al ovo me potpuno iznenadilo i zbunilo. Jer po tome bi mi sve prethodne trudnoce trebale bili za 4 tj manje ako sam ja zatrudnila 30.DC jel tako?
    Jesam ja malo sad zakomplicirala? Jeste shvatile sta me muci?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

shvatila sam što te muči, i razumijem nelogičnost, ali ovo je potpuno točno i tako ginekolozi računaju termin poroda
    posto ginekolozi imaju samo jedan realan datum po kojem se ravnaju, a to je datum zadnje M, oni od tog datuma racunaju pocetak trudnoce
    i to je jedan od razloga zašto je bezveze držati se tog termina kao pijan plota i brinuti oko njega pred kraj trudnoće
    a zna zeznuti i na početku, kad si po njihovom 6 tjedana i trebali bi se čuti otkucaji bebinog srca, a ti si zapravo 4 ili 2 tjedna i normalno je da se ništa ne čuje, ali ti priušte dobrih par tjedana panike i straha

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iste probleme imala i ja. moje ovulacije su bar 7-10 dana kasnije od onih famoznih 14 dana i onda su me tri puta pred kraj peglali s "prenosenjem"... cetvrti put nisu

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

koksy, čestitam i sretno!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ginekolog je "u pravu", oni tako računaju trudnoću, prema datumu zadnje menstruacije, jer to je kao jedino fiksno.
    Mislim da se dogovorom s dr. da sve riješiti, dakle, bez vikanja i uzrujavanja.
    I ja imam produžene cikluse i meni je odmah na prvom UZV korigirao termin prema UZV, jer se je taj termin slagao s mojom tvrdnjom o dužini ciklusa.

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

točno, prema datumu zadnje menstruacije im je lakše, ali i nije samo to. Zapravo gledaš trudnoću od trenutka stvaranja jajne stanice, ne samo ovulacije! a to ti onda dođu ta dva tjedna ranije...tako barem ja mislim...

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

a vidim i da smo tu negdje po terminu!!! ja sam zm imala 28.09., a oplodnja se najvjerojatnije dogodila oko 10-12.10.
    ja sam sada 10+2...

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

I ja sam ZM imala 1.10. ....

Bila sam na potpomognutoj oplodnji i premda se zna točno dan kada sam ostala trudna doktori računaju po svom...

Meni je punkcija , znači trenutak spajanja spermija sa mojom jajnom stanicom bilo 11.10. .... i izračun termina po doktorima je 8.7. 2011.

Par dana gore - dole meni uopće nije bitno

Ali meni se čini malo premalo 7+4 ??? Da nije ona pogriješila?? Da li je to trudnoća po veličini ploda??

Ja ovog petka ulazim u 10 tj po računici a po ultrazvuku sam 9+4...

Ares avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mene je to isto mučilo, na prvom mi je nalazu pisalo 8+2, ja na pregledu s točno 7 tj., pa je to zbunilo i moju dr. opće prakse, pa sam pomislila da je možda pogriješila.
    Na drugom nalazu je bilo malo jasnije, pisalo je 11 tj trudnoće, a za plod 12 tj.
    Onda sam shvatila o čemu se tu radi, imam kratke cikluse a ovulacija mi je bila 11 dc, pa vjerovatno zato beba veća od prosjeka, ali trudnoća se računa prema zadnjoj menstruaciju.
    No, meni gin. to nije ni objasnila nego je samo rekla da će to biti veća beba, meni je to bilo čudno jer kako sad veća beba a mi svi maleni u obitelji.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

[QUOTE=Lutonjica;1763844]shvatila sam što te muči, i razumijem nelogičnost, ali ovo je potpuno točno i tako ginekolozi računaju termin poroda

potpisujem, a i ja sam zatrudnila potpomognutom oplodnjom i premda se zna točan datum moj dr. isto računa termin po zadnjoj menstruaciji, ali me je upozorio da će bebica sigurno koji dan kasniti vjerojatno zbog toga

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Računa se ovako:

Datum zadnje M ( tebi 1.10.10.)

Minus tri mjeseca (tebi 1.07.)

Plus 7 dana (znači 08.07.11.)

Možeš i datumu začeća dodati 266 dana.

Ili prvom micanju kod prvorotke dodati 4 i pol mjeseci, te kod drugorotke 5 mjeseci.

To je silno okvirno, ali morali su nekako izračunati, radi datuma npr. porođajnog, a i dana poroda.

Zato i ne treba brinuti ako je porod 2 tjedna prije termina ili dva tjedna poslije. To je priroda, a ne matematika.
    Nitko ne može znati koliko će baš tom djetetu trebati vremena da postane sposobno za extrauterini život.

A i čemu treba znati točno u dan koliko je beba u trbuhu? Mene to nikad nije zanimalo. Dovoljno je znati tjedan ( meni i mjesec).

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se dogovorom s dr. da sve riješiti, dakle, bez vikanja i uzrujavanja.
    Ma dobro, ja sam se krivo izrazila, moja ginicka je onak, malo "slobodnija" pa se nas dvije najcesce razgovaramo ko frendice pa tako i raspravljamo. A posto smo i ja i ona opcenito glasne, onima vani je sigurno zvucalo ko gadna svada.

Hvala vam na odgovorima, ma nije da se ja zamaram, al eto, bas ko da sam s Marsa pala, cetvrta trudnoca, ne znam ni sama koliko me ginekologa u svim ovim prijasnjim pregledalo a ja nemam pojma da se to tako racuna. Isto tako nisam znala da se ne smije imat odnos 48 sati prije papa testa, to me isto ova ginicka prosvjetlila. I sad ja, uvjerena da sam upucena, ispadam seljo beljo....

curly mama avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i mene je to malo zbunjivalo.
    ali jedno je koliko je star plod a drugo koliko si dugo trudna . ima smisla?

daj pogledaj ovu tablicu http://www.c-point.com/JavaScript/ca...calculator.php

i ovdje (drugi odgovor):
    http://answers.yahoo.com/question/in...6144544AAQcFdr

i častitam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ginekolozi najcesce u nalaz prvo upisuju datum zadnje menstruacije, zatim teoretski izracunat termin (prema datumu ZM), zatim upisuju starost/trajanje trudnoce prema ZM,
    nakon UZV pregleda na kojemu izmjere bebicu upisuju uz CRL i kojem tjednu trudnoce taj CRL odgovara

tako mi imamo:
    sa 8+1 trudnoce plod koji odgovara velicinom trudnoci od 9 tjedana,
    drugi put smo imali 11 tj trudnocu i bebicu od 11 tjedana
    treci put 14 tjedana trudnocu i bebicu od 14+1 tjedana

Bebica koja je velicinom tjedan dana manja ne znaci da zaostaje niti ona veca za tjedan dana ne znaci da ce biti velika beba, ali veca odstupanja su znak ginekologu za dodatno pracenje.

Jedan od razloga zasto ginekolog nece racunati datum spolnog odnosa kao datum zaceca (pa od njega i termin poroda itd) je taj sto jajna stanica moze prezivjeti do oplodnje 48 sati a spermiji i do 3 dana, pa se moze lako dogoditi da do same oplodnje dode i do dva dana nakon odnosa.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Meni je ZM bila 26.10,dakle ja sam sad u 7mom tjednu po ginekolozima ali u biti u 5tom,jeli tako?
    I onda kad citamo po netu o razvoju djeteta po tjednima,a svaki tjedan u startu se nesto drugo dogadja,dakle moramo ipak oduzimat 2 tjedna da bi pravilno pratili....

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne trebaš ništa oduzimati, već su ti oni to uzeli u obzir.
    Otiđi na bilo koju stranicu praćenja trudnoće po tjednima i klikni na prvi tjedan- bit će ti opisana menstruacija, klikneš drugi tjedan. bit će opisana ovulacija...

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Računa se ovako:

Datum zadnje M ( tebi 1.10.10.)

Minus tri mjeseca (tebi 1.07.)

Plus 7 dana (znači 08.07.11.)

Možeš i datumu začeća dodati 266 dana.

Ili prvom micanju kod prvorotke dodati 4 i pol mjeseci, te kod drugorotke 5 mjeseci.

To je silno okvirno, ali morali su nekako izračunati, radi datuma npr. porođajnog, a i dana poroda.

Zato i ne treba brinuti ako je porod 2 tjedna prije termina ili dva tjedna poslije. To je priroda, a ne matematika.
    Nitko ne može znati koliko će baš tom djetetu trebati vremena da postane sposobno za extrauterini život.

A i čemu treba znati točno u dan koliko je beba u trbuhu? Mene to nikad nije zanimalo. Dovoljno je znati tjedan ( meni i mjesec).
    Sve tačno i lepo objašnjeno!

Marina27 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Bila sam na prvom uzv 09.12. i doc napisao da smo 5+6. A ZM je bila 25.10. Pa sad vi meni recite koja je to racunica....

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Marina27, termin po ZM i po UZV se rijetko slažu. To po UZV nije računica, nego mjere ploda odgovaraju za taj i taj tjedan trudnoće (što opet može jako ovisiti o liječniku koji radi UZV).

Meni su rekli da je najpouzdaniji termin određen po prvom UZV-u. Iako je "termin" sam po sebi prilično nebitan, osim za otvaranje porodiljnog. Par dana gore-dolje, nije važno.

Koksy, nije mi jasno što te točno muči. Termini po ZM i po ovulaciji ti se prilično slažu, po ZM 08.07. (9 mj. plus 7 dana) a po ovulaciji 09.07. (9 mj. minus 7 dana). A trudnoća traje 40 tjedana računajući od prvog dana ZM. Jednostavno, dogovor je da se tako računa.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sve 5, vise me nista ne muci zahvaljujuci svima vama!

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Marina nama je ZM u 1dn razlike bila!! Ja idem sutra na prvi pregled,bas cu vidjet sto ce meni moj rec!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ustvari, nije mi bas sve jasno, vec sam i gore napisala, kako mi onda, ako se racuna od 1. dana ciklusa, sve ostale trudnoce nisu bile za 4 tj. manje s obrizom da sam zatrudnila na 30 dc? Uvijek je bilo za 2 tj manje. Osim zadnje, ove koja je zavrsila spontanim, ta je bila za 3 tj manje s tim da su mi kasnije rekli da se beba nije pravilno razvijala. Realno, dogurala sam do 7. tj. po njima 10. i ne znam kako su vec tad vidjeli koliko se pravilno ili nepravilno razvija.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Pa ako si zatrudnila oko 30 dc, onda je trudnoća oko 2 tjedna manja u odnosu na "idealnu" u kojoj je ovulacija oko 14 dc. Ne 4 tjedna. 4 tj bi bila manja da je O oko 42 dc.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ali ako se racuna od 1 dc... Znaci npr. zadnja menga 1.1. ja zatrudnila 30.1. Ako se racuna od prvog dana....Ma jel kuzis ti na kaj ja ciljam? Jedino objasnjenje bi mi bilo da ginekolozi, ukoliko znaju da je ciklus na 45 dana, ne racunaju od 1. dc nego od 15.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Ali ako se racuna od 1 dc... Znaci npr. zadnja menga 1.1. ja zatrudnila 30.1. Ako se racuna od prvog dana....Ma jel kuzis ti na kaj ja ciljam? Jedino objasnjenje bi mi bilo da ginekolozi, ukoliko znaju da je ciklus na 45 dana, ne racunaju od 1. dc nego od 15.
    Ja sam se stalno natezala s ginekolozima oko tog racunanja termina.
    Moji ciklusi su kao i tvoji, cca 45 dana.
    Ima ih kada su oko 30, ali to onda znam.
    Za svaku trudnocu sam znala kada sam zatrudnila i naravno da su im trudnoce bile ili 2 tjedna u zaostatku ili tjedan dana previse

Zato sam u zadnjoj trudnoci - lagala.
    Kada sam vidjela da se doktorica drzi svog ko pijan plota, nakon par pregleda sam dosla s laznim kalendaricem na kojem je bilo zaokruzeno kada sam kao imala mengu.
    Rekla sam joj da sam se zeznula i da sam sada nasla kalendar i da je menga zapravo bila tada i tada s 2 tjedna pomaka.
    Nije mi htjela odmah prepraviti, ali me poslala u bolnicu na UZV, kada je doktor pitao za datum rekla sam mu ovaj novi.
    Kada sam joj donjela nalaz iz bolnice onda je i ona prepravila termin poroda, vuk sit ovce na broju

Marina27 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Odlicno zasad skulirana! Bar cemo se moc usporedit!
    Nego mislim da bi svim pacjenticama s MPO mogli racunati od datuma punkcije ili oplodnje jer mi to tocno znamo. Ali kako bilo da bilo nek oni racunaju kaj god hoce bitno da smo mi trudne i da docekamo svoje mirisljave bebice lavove!!!!
    Posljednje uređivanje od Marina27 : 14.12.2010. at 10:02

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Evo mene sa zakasnjenjem,na pregledu se bilo OK,reko ginic da sam 7tjedana,mali grasko ima 9mm!
    Rekao mi da opet dodjem za 5tjedana na pregled,dakle kad budem tocno 3mj,tuka ga nisam pitala za termin a nije mi ovaj put nista govorio,bice ce iduci put odredit....Marina,meni je super sto sam i ja lavica,rodjena u 8om mj i bas me veseli sto cu imat ljetnu bebu!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

termin se računa tako da od prvog dana zadnje menstruacije oduzmeš 3 mjeseca i onda na to dodaš 7 dana.

dakle, ako ti je prvi dan menstruacije bio 5.7.
    onda računaš - 3 mjeseca = 5.4. plus 7 dana = 12.4.
    termin je 12.4.

a i na slici UZV-a ti sigurno negdje piše očekivani termin

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mene je isto bunila razlika između termina prema zadnjoj menstruaciji i prema punkciji/transferu (razlika je 3-4 dana) ali budući da nosim blizance, termin mi je ionako rastezljiva stvar.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Po toj racunici Lutonjica termin mi je 29.07 a na slici UZV evo vidim 2.08 kao termin! Taj mi je isti datum izbacio jedan web-site!
    A dobro,kraj 7og ili pocetak 8og....tu je negdje...

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni je rođendan 30.7. a termin 4.8. baš bi bilo divno da svi troje imamo isti dan rođendan
    ali znam da je to poprilično nemoguće sa blizancima.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Pa nas je pola ovdje imalo zadnju m.u par dana pa mozemo i podjelit iskustva.Meni je zadnja m bila 30.9 i po njihovom racunanju od zadnje m trebala bi biti 16 sed. a na zadnjem uz mi je dok.rekla da sam 13 sed.kad sam ja po racunanju trebala biti 14 tako da sam skontala da im je ta racunica beze,ja ne znam kad sam zatrudnila a niko mi nije ni rekao moguci termin kada je,jadino sto sam ja racunala na bebac.com i izbacio mi je termin 9.7 ali ostaje da se vidi....

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ovim sam i ja razbijala glavu. Dakle, znam kada smo imali odnos, sva sreća to je taman u sredini ciklusa, tako da termin po mom od termina po njihovom odudara za koja tri dana.

Ono što mi je misterija je sljedeće. Dakle, žena u principu može ostati trudna bilo koji dan u mjesecu, prvi poslije mjesečnice, ili zadnji tik pred novu mjesečnicu. Recimo da žena zatrudni baš taj zadnji dan. Ispadne da je zadnja mjesečnica bila recimo 01.04. i računa se da se dijete razvija od tog datuma, a moglo je biti začeto i 2 ili 3 tjedna poslije. Kroz čitavu trudnoću će mjere govoriti da je dijete slabo, a termin će biti možda i tjedan ili dva uranjen. Glupa sam i ne razumijem. Upozoravaju nas da se treba paziti uvijek jer se zatrudniti može bilo kada, bez obzira na plodne dane, a onda svim ženama računaju termin po sredini ciklusa.

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ako ciklusi šaraju od 22-52 dana onda se češće ne ravnaju točno po ZM nego više po mjerama na utz-u. Takvo je moje iskustvo. Meni je gin počeo računati od ZM ali se prilagodio datumu transfera jer nikako nisu odgovarale mjere (punkcija (oplodnja) mi je bila 10dc) i sad sam još uvijek po utz-u 2 dana više nego po transferu ali nekako to gledam kao nebitno. Držanje bilo kakve preporuke kao pijan plota u medicini je glupost s obzirom da je svatko slučaj za sebe i kao takvog bi ga se trebalo promatrati.

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

mislim da se ne treba slijepo drzat zm jer ne ovuliraju sve zene isti dan! i drago mi je sto moja dr. ni ne radi tako...

ja tocno znam dan kad sam ovulirala (lh trakicama sam pratila) tako da znam kad sam ostala trudna, i to definitivno nije bila sredina ciklusa kao sto bi to ispalo po zm tj. taj famozni 14.d.c. dr. je sve uzela u obzir i po mjerama na pregledima vidjela da se poklapa da je beba uvijek za toliko veca pa je pomaknila i termin...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Meni ništa nisu uzeli u obzir. Sreća pa su samo tri dana razlike inače bi me maltretirali s još pregleda, a možda i zadržali u bolnici.

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Moja dr uzima u obzir ono što pokaže ultrazvuk, i tako računa termin. Moja O je bila tek 21.dc i s tim danom računa.

artisan avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Uh, meni je po zm manja trudnoca za tri tjedna nego sto je stvarno. Imala laznu mengu, a ako uzmem onu prijasnu m onda je napredniji za jedno 4 tjedna. Tako da je socijalni dr izmislio datum zm, tj podesio ga prema uzv. A i moja privatna dr racuna po uzv. Tako mi racunaju u termin.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja znam kad su mi O - odmah kad prodje M, dakle 7-8 dan. Znam i da sam odprilike tako i ostala trudna, a oni prvi uzv-ovi to portvdjuju. I tako sam se ja oslanjala do sad i za termin, ne prema M vec prema tome.
    No, moj dr je ovo izgleda zaboravio i sad odjenom prica kako mi je beba naprednija, a zapravo nije jer je trudnoca starija sedam dana. Nikako ja da mu objasnim, kao da ima covek amneziju iako smo o tome pricali na pocetku.

No, nebitno, ovo je vazno samo u jednom slucaju, a to je ako prenesem trudnocu. AKo oni gledaju po M, moze se desiti da sam recimo prenela vec 7 dana, a oni smatraju da je termin ili da sam prenela 14 dana, a oni misle 7... Valjda ce imati sluha da me saslusaju ako bas do toga dodje.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ne znam je li moguće da dosta intervencija (puštanje plodne vode, drip, inducirani porod) možda uopće nije potrebno, jer se radi o tome da je termin izračunat za tjedan ranije nego što bi trebao ići?

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam je li moguće da dosta intervencija (puštanje plodne vode, drip, inducirani porod) možda uopće nije potrebno, jer se radi o tome da je termin izračunat za tjedan ranije nego što bi trebao ići?
    Je, moguće je. Ali sam nekako uvjerena da ako zapiliš po svome te ipak moraju saslušati i na kraju poslušati.

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Jedno pitanje... onaj kao "sigurni" 37.tj kad ulazimo u termin... pocinje li on sa 36+1 ili sa 37+0tt?
    i dalje ne kuzim a svi kazu drugacije...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

37. tjedan pocinje s 36+1 (racunaj ovako - prvi tjedan je od prvog dana, pa do prvog punog tjedna).

Ali i to s terminom se razlikuje od drzave do drzave, a vjerojatno i od lijecnika do lijecnika. Tu u SAD-u su, krajem 2013, promijenili klasifikaciju ovako:

• Early Term, between 37 weeks and 38 weeks 6 days.
    • Full Term, between 39 weeks and 40 weeks 6 days.
    • Late Term, the 41st week.
    • Post Term, after 42 weeks.

Dakle nis' od termina prije navrsenih 39 tjedana (dakle 39+0). Osobno se slazem s ovim puno vise nego s terminom s 37 tjedana (negdje je 36, a negdje 38).

Ovdje je jos jedino ostalo to da se s navrsenih 36 tjedana ne sprjecava porod, ako je krenuo posve prirodno i nema ocekivanih komplikacija. No i to ovisi od lijecnika do lijecnika.

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Neka mi docekamo punih 40tt najbolje.. samo mucila me stalno pomisao tog prijevremenog poroda, cekala sam 37tt pa i ako krene da mi dusa bude mirna, nekako sam "sigurnija"...

Početno

s obzirom da je i meni prva trudnoća naravno imam sto pitanja - jučer mi je gin rekla na uz da je plod 8 + 2, a prema ZM sam 7 +3. i sada me skroz zbunila jer onda niti nisam imala zm 19.6. a mislim da ipak znam svoje tijelo i da je to bila menga a ne neko krvarenje usput. da li je imao netko slična iskustva? znam da nije neko odstupanje ali svejedno. ne znam od kada da računam da sam trudna.
    hvala cure

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pa to je samo pet dana razlike. tako rano nema nikakve veze.
    ja sam ispocetka "kasnila" cetiri dana, u 12tt sam bila ispred jedan dan.
    racunas trudnocu po datumu zm, a plod je po mjerama ispred vjerojatno jer je bila ranija ovulacija?

Sent from my A0001 using Tapatalk

Početno

uh sad si me nasla, nisam bas sa svim tim terminima na ti
    ja sam si nekako ovako računala, ako je jučer bilo 8 + 2, 10.8. (17 mm plod velik)a ciklusi su mi 24-25 dana, ovulacija je mogla biti 9 ili 11 dan?
    pa sam valjda začela oko 27.6 po mojoj računici tako nešto (da sam zapravo trudna 6+2, ali oni računaju 8+2 - prema uzv )
    a ZM je bila 19.6. No za usporedbu prije toga menstruacija mi je bila 27.05. a onda bi prema tome bila sada trudna već 10 + 5 - ali pretpostavljam da bi i plod onda bio puno veći.

eh te matematike))

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ma nije to ništa čudno, menstruacija zadnja ti je bila tad kad je bila
    ali ovulacija, tj do oplodnje nije došlo 14. dan ciklusa, kako se klasično pretpostavlja, nego 5-6 dana prije, recimo 8. dan, što nije ništa rijetko ni kod žena sa ciklusom od 28 dana, a kamoli ako ti je ciklus inače kraći, za očekivat je da ti ovulacija nije 14 dan nego vjerojatno ranije.

u praksi ti to ne znači praktički ništa, jer imaš "korigirani termin" prema ultrazvuku, a i razlika je mala, dok dođeš do termina to je sve li-la

meni je prvo dijete bilo po ultrazvuku tjedan dana mlađe od termina po menstruaciji, doktori su uvijek gledali i jedan i drugi termin, porodiljni otvorila po ranijem, rodila negdje između ta dva datuma

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj nista mi nije jasno prvotno napisa Vidi poruku
    uh sad si me nasla, nisam bas sa svim tim terminima na ti
    ja sam si nekako ovako računala, ako je jučer bilo 8 + 2, 10.8. (17 mm plod velik)a ciklusi su mi 24-25 dana, ovulacija je mogla biti 9 ili 11 dan?
    pa sam valjda začela oko 27.6 po mojoj računici tako nešto (da sam zapravo trudna 6+2, ali oni računaju 8+2 - prema uzv )
    a ZM je bila 19.6. No za usporedbu prije toga menstruacija mi je bila 27.05. a onda bi prema tome bila sada trudna već 10 + 5 - ali pretpostavljam da bi i plod onda bio puno veći.

eh te matematike))
    Dogovoreni način računanja tjedana trudnoće je za SVE trudnice isti.
    PRVI dan trudnoće je PRVI dan zadnje menstruacije. Naravno da ni ti, niti ijedna druga trudnica na svijetu nije bila tada trudna, ali to je tako dogovorena, jer je to jedini siguran datum.
    Začeće se uglavnom događa dva tjedna nakon prvog dana zadnje menstruacije, znači u času kad se beba začne trudnoća, ali samo matematički, traje već dva tjedna.

A predmnijevana veličina ploda u tjednima i danima je samo statistička veličina, ne samo da beba može, nego i mora odstupati od statističkog izračuna.

U normalnoj trudnoći, uopće se ne treba zamarati danima i veličinama. Trudnoća ionako nije matematika.

A datum poroda se računa na tri načina, matematički:

Prvi dan zadnje menstruacije minus 3 mjeseca plus 7 dana-

266 dana nakon dana začeća

4 mjeseca nakon prvog pokreta bebe koji osjeti prvorotka, odnosno 4 i pol nakon prvog pokreta bebe kod višerotke.

Sve je to računanje ali nitko ne može unaprijed točno reći koliko vremena će baš tvojoj bebi trebati da se rodi.

Matematika, o da, samo matematika.

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    ma nije to ništa čudno, menstruacija zadnja ti je bila tad kad je bila
    ali ovulacija, tj do oplodnje nije došlo 14. dan ciklusa, kako se klasično pretpostavlja, nego 5-6 dana prije, recimo 8. dan, što nije ništa rijetko ni kod žena sa ciklusom od 28 dana, a kamoli ako ti je ciklus inače kraći, za očekivat je da ti ovulacija nije 14 dan nego vjerojatno ranije.

u praksi ti to ne znači praktički ništa, jer imaš "korigirani termin" prema ultrazvuku, a i razlika je mala, dok dođeš do termina to je sve li-la

meni je prvo dijete bilo po ultrazvuku tjedan dana mlađe od termina po menstruaciji, doktori su uvijek gledali i jedan i drugi termin, porodiljni otvorila po ranijem, rodila negdje između ta dva datuma
    Hvala ti. Kuzim. A onda mi je najbolje da ipak racunam zm 19.6 a ne 27.5? Jer onda bi bila puno vise trudna

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •