Redovno pravim kruh prema Janocckinom receptu i super je. Jedino bi htjela u njega dodati pšenične klice, ali kad ih dodam kruh bude gnjecav. Dodala sam žlicu klica i pola deci vode više.
Redovno pravim kruh prema Janocckinom receptu i super je. Jedino bi htjela u njega dodati pšenične klice, ali kad ih dodam kruh bude gnjecav. Dodala sam žlicu klica i pola deci vode više.
jel se moze stavit u pec za pizzu jerbo ja nemam pekac????[/quote]kakva je to peć?
Hmmmm, a meni tek sa prženim pšeničnim klicama bude super! Ma... vidiš, samo treba malo vremena i skužiš kako bolje ispadne. Samo papajtemamaja prvotno napisa
![]()
Koliko staviš tih prženih pšeničnih klica i da li dodaš više vode?
I pravila sam kroasane po tvom receptu i MRAK su. Najveća mana im je da ih ne možeš stati jesti!![]()
Stavim cca. 400ml vode i 2 žlice prženih pšeničnih klica.
Ja kroasane čim ohlade spremim u zamrzivač pa imam nekoliko dana za doručak, tako da me ne bodu u oči, a iz mikrovalne budu kao svježe pečene!
Ja ga pečem od integralnog brašna, ili kukuruznog pomješanog sa crnim. Tip 1400, ili 1100. Bijelo brašno nema nikakvu prehrambenu vrijednost pa sam ga zaboravila. Od ovog radim sve, kolače, palačinke, pizze...
Crk'o mi stroj za kruhGrijač je rekao BUM! Sad moram na servis, a još više me mući što ću morati hrdati ono grdo iz pekarnice. Bljak.
Davor prvotno napisa
![]()
Odlucila sam kupiti pekac :D
Koji tip?
Koja jacina?
Na kaj treba paziti?
Prosvjetlite me, ja o tome toliko nistaa ne znam da bi se kladila da ga nikada nisam ni vidjela u ducanu :?
Slazem se da je kupovni kruh koma, kod nas u kvartu se svako malo otvori nova pekara pa onda 2-3 mjeseca imaju super kruh dok ne navuku kupce, nakon toga je uzas, pjenasti, gumenasti, al onda se otvori nova pekara i sve u krug
Generalno postoje dva tipa strojeva: uspravni i ležeći. Uspravni obično imaju samo jedan propeler pa kruh ima samo jednu rupu i to na jednom od krajeva i obično su to manji strojevi. Ležeći imaju tipično dva propelera, dakle u konačnici dvije rupe u kruhu, daju "normalnu" štrucu - nešto kao kruh iz kalupa i tipičnu veličinu od cca 1-1,25 kg.
Ako voliš jako napuhnuti kruh onda ti treba stroj većeg kapaciteta.
Svemirski strojevi s dozatorima kvasca i ostalih dodataka su uglavnom bez veze, jer je otvoreni kvasac potrebno držati na hladnom, a količinu kvasca iz takvog dozatora uglavnom ne možeš birati.
Korisno je znati koliko dugo vremena "drži" tajmer, jer ćeš sigurno htjeti kruh peći preko noći. Maksimum od 12 sati je dovoljan.
Ukupan broj programa je skoro sporedna stvar, jer na kraju se čovjek odluči za 1 do 2 s kojima ispadne dobar kruh. Jako je korisno kad postoji program za brzo pečenje, jer omogućuje pečenje kruhova s "talijanskim" štihom.
Cijene "normalnim" strojevima su cca 300 kn.
Za recepte se javi kasnije kad nabaviš stroj.
Tenkjuverimac na brzom odgovoru
Sigurno cu imati jos pitanja kad ga kupim![]()
Probala oba i definitivno mi je bolji uspravni. Što zbog mjesta, to i zbog oblika kruha.... a i bolje mi ispadne kruh - što može biti slučajnost ali eto, prva sva razloga su mi dovoljna...Davor prvotno napisa
Pitanjce! Jel' "neprijanjajući sloj" u pekaču znači da ju unutrašnjost prevučena teflonom? To je kod svih pekača, ili...? (istraživala sam za sad samo na internetu pa sam primjetila da svi to spominju)
tako sam u zivotu radila (rucno) ali nisam zanala da se tako zove.
moja mama im apekac ali mi kruh iz pekaca ima dva problema: korica nije nimalo hrskava, dapace meka je i jako se mrvi.
inace ove spike su me jako navukle i mislim da cu si kupit pekac...jos mi vi znalci pekaca recite da korica moze biti hrskava i da se kruh ne mrvi.
i koji pekac da kupim? jesu li no name jednako dobri?
Najsvemirskiji stroj kojeg drže referentnim među svim kruhopekačima ima nekakvo nikadčuo ime i toliko o tome. Dovoljno je da postoji servis i to je to. Eno, ona moja krepalina je popravljena i veselo peče kruh 100 na sat.
Svi pekači imaju teflonom presvučene posude i propelere, a ne znam niti za jednog koji bi se prao u suđerici. Dakle opet isto.
Korica hoće ispasti prekrasno hrskava ako kruh ostaviš na održavanju topline još 15-20 minuta. Pri tome se još dodatno zarumeni.
Pretpostavljam da se uz današnju kvalitetu bijele tehnike može očekivati životni vijek ovakvog stroja od cca 2 godine, jer se pokretni dijelovi troše. Taman da se zove Apolo 13, sudbina mu je na kraju ista: otpad.
Ja imam Clatron (meni no-name) i super je. Kruh lagano ispadne iz posude i nema nikakve potrebe za ne znam kakvim pranjem. Operem ga samo s vodom jer ionako ostane samo malo brašna.
Ja sam oduševljena. Jedino moram pronaći način kako da izbjegnem taj jedan paketić Digo kvasca, ali nikako da pročitam ono Davorovo.
Jedino mislim da to nije nimalo ekonomično jer dok kupim sva ta brašna koja koristim, potrošim struju,...ali onaj osjećaj da sam ga sama napravila, da znam što je unutra, da nema aditiva..........super
:shock: dvije godine...pa to prodje za cas!Davor prvotno napisa
a za pranje u sudjerici me nije briga...u mojoj mikro kuhinji ionako nema mjesta za to!
a ne znas koji je to pekac koji se smatra tako dobrim?
e da, i super ovo za koricu, hvala ti.
to mi je bila najveca zamjerka. ja od kruha najvise volim koru.
'Ajmo računat
Pretpostavke:
cijena: 300 kn
vijek trajanja: 2 godine
cijena brašna: 4 kn/kg
cijena kvasca (7 g): 1,5 kn
Može se procijeniti cijena dodataka po pojedinom kruhu od 1 kn/kruhu
U dvije godine ispeče se cca 300 kruhova, dakle 1 kn/kruhu kompenzira stroj.
U 1 kruh ide oko 1/2 kg brašna, dakle 2 kn/kruhu
Kvasac se trpa prema receptu, a najviše 1 cijela vrećica, dakle 1,5 kn/kruhu
Uz pretpostavljenu skupnu cijenu vode, šećera, soli, struje, živaca i neuspjelih pokušaja od 1 kn/kruhu dobije se ukupna cijena jednog kruha od 6,5 kn i kao takva je već OK obzirom na cijene u dućanima. To je zapravo vršna cijena koja se vrlo lako može smanjiti raznim uštedama: na kvascu, povoljnijem brašnu i dodacima.
evo bas sam umijesila graham. mama mi je rekla dat svoj bomann pekac jer ona vise ne pece. valjda ce bit dobar.
racunica ti je dobra...mi kupujemo kruh od 10 kn s tim da uvijek malo ostane...pa se povlaci pa se na kraju baci![]()
ovako mogu ispec tocno koliko cemo pojest i u biti na kraju jos i stedim. dakle isplati se na svaki nacin.
pitanjce za tu plocu...jel se to samo stavi u stednjak i normalno se ugrije i kruh se stavi na direktno na to...i ima se efekt krusne peci ili kako??
Nisam još probao jer sam se ploče dočepao tek u nedjelju (hvala Apricot), ali u načelu je to upravo to. Primarno je ploča nužna za dobivanje prave pizze, ali načela su ista i za dobivanje finog kruha. Dodatna fora je staviti posudicu s vodom u donji dio pečnice u cilju proizvodnje pare.
Detaljnije možeš proučiti link, ali te upozoravam da ga se nećeš tek tako riješiti![]()
Super Davore! Tnx
Kakva ploča? To nema veze s pekačem, jel?
meni nekad ispadne tak super rahli kruh, a nekad baš i ne. Znam da to ima veze s tipom brašna, ali ima li još sa čime'
ajme
Čuj, tema je preopširna, a u amaterskim uvjetima svodi se na isprobavanje. Bitno je zbaljansirati vrstu brašna i kvasca, udio vode, temperaturu kod dizanja i vrijeme dizanja...
Zato postoje recepti, a kako bi se istaknula važnost pažljivog vaganja sastojaka i postupka pripreme, pekarski recepti zovu se FORMULE.
Jednom kad po nekakvoj formuli dobiješ pristojan kruh, možeš postupno uvoditi male modifikacije, ali svaki put samo jednu novu. I tako, za godinu - dvije imaš svoj vlastiti artizanski kruh 8) (a cijelo vrijeme papaš puuuno bolji kruh od onoga iz pekarnice)
Da, ploča je iz drugog crtića, stavlja se u pečnicu i mora se zagrijati cca 30 minuta prije pečenja.
Zašto kruh iz pekarnice ne valja:
Jer ga ne stignu napraviti kako treba. Čak i kad bi imali vremena na pretek, kruh bi im bio koma jer je optimiran za munjevitu proizvodnju. Ako imaš prostor od 80 kvadrata u koji moraš potrpati svu moguću mehanizaciju, peći i police za kruh, nekoliko znojnih šljakera i sve džidže koje traži sanitarna, jedina metoda za ižmikati nekakvu dobit iz takvog obrta je - proizvoditi što više. To se postiže skraćivanjem postupka: gro kvasca, aditivi za umjetno starenje brašna, lecitin za emulgiranje, prehrambene boje za "tamne" kruhove... bljak. Ali zato između dvije tranše kruha prođe manje od 2 sata.
Evo jedne friške pekačice kruha, doduše ne iz pekača, ali ni ručni rad nije za zanemariti.
Zaintrigirala me ova ploča, di se to da nabaviti?
Dobro, Davore, pa otkud ti to sve znaš?![]()
i da, hvala, naravno.
mene isto davor fascinira sa kolicinom podataka kojom raspolaze...i to ne samo sta se kuharskog dijela price tice.
a koji si kuler!
aj, nemoj da ti ja moram biti glasnogovornik: reci ljudima da si svestran, temeljit... da kuhaš...
pa neću te reklamirati! oženjen si![]()
Uf, oporavio sam se od pohvala pa mogu odgovoriti za ploču.
Engleski izraz je "baking stone", eventualno "baking tile", a dovoljno detalja o primjeni može se naći na linku odozgor.
Kako ju naći? Evo ja sam se snašao kod Apricot (hvala Apricot), a po našim dućanima: nigdje. U Mercatorovom mjesečniku je čak izašao članak o ploči prije cca pola godine, ali se ploča svejedno nije pojavila u dućanu. Dakle, 0 bodova.
da sad ne mislite kako ja doma izrađujem ploče...
to je keramička pločica većih dimenzija (mislim 40x40), dvostruko pečena, neglazirana... može se naći u svakom dućanu keramičkih pločica, ako budu htjeli prodati na komad...
plocica vulgaris, kao plocica za na zid? ne neka plocica kojom se oblazu peci iznutra?apricot prvotno napisa
Davore stvarno sismajlic prikazuje kako je duboko skroman. i super ti je link 8)
da, obična pločica (samo treba provjeriti koliku temperaturu podnosi - znači, treba pročitati atest)
uf, ne znam kako mi je uletio gore ovaj smajlic koji se smije...!
Jučer navečer sam stavila peći kruh po Davorovom receptu za "bigu" i danas ujutro kad sam se digla za posao je bio pećen i fiiiiiiino mirišao, ali ću ga probati tek kad se vratim kući. Jedini problem je u tome što ga nisam uspjela ispeći na brzom programu za veliki kruh (58 min), jer moj pekač jedino na tom i na brzom za manji kruh (56 min) ne dozvoljava programiranje odgode ?! Na kraju sam odabrala program za brzo pečenje, ali za kruhove s praškom za pecivo ili sodom bikarbonom (1,40 h) :?
Nadam se da ćemo se ipak fino napapati!
daj ljudi dobacite još recepata za kruh iz pekača![]()
meni sa uputama stiglo samo par recepata.
ivory, ideja brzog programa je kratko gnječenje - do 45 minuta, sat vremena dizanja i pečenje. Zapravo je najbitnije dizanje od sat vremena. Ako nema programa za brzo, može i normalni program za bijeli kruh. Kad mi je crk'o stroj dobio sam na posudbu nekakav prastari Samsung koji isto nije htio programirati brzi program i pekao sam na "normalnom" programu. Sve OK, jedino što na brzom programu kruh ipak bude nešto "elastičniji", a meni se takav najviše sviđa. Ako ti na normalnom programu vrh kruha ispadne uleknut, a ne ispupčen - smanji količinu šećera.
Ja sam jučer napravila od pola kile integralnog brašna, što inače nikad ne radim, uvijek stavim pola/pola ili drugi omjer i opet nije ispao lijepo rahli. Najbolji mi je kad stavim npr. polubijelog oko 35-40 dag, a ostatak neko drugo.
Davore, s kojim brašnom tebi najbolje ispadne? Ili netko drugi?
Da, ja inače pečem na norlanom programu koj za pola kg traje 2 sata i 53 min. Prije sam znama na rapid, ali sam mislila da je ovo bolje. Griješim?
Ma davore kruh je bio jako fin! Jedino za naš ukus malo neslan. Jako se lijepo digao i dobro se držao i drugi dan, tako da smo ga pojeli do zadnje mrvice!Davor prvotno napisa
Ja sam ti sve recepte pronašla na internetu. Samo ubaci u google "kruh iz pekača" ili "bread machine" i eto ih!vesna3 prvotno napisa
Meni po onim receptima iz knjižice koju sam dobila s aparatom kruh obavezno ispadne ulegnut :?
Ajmo teorija:
1. integralno brašno u našim dućanima ne postoji;
2. brojevi na brašnu kažu koliko se daleko od jezgre pšeničnog zrna otišlo: tip 400 je jako bijelo brašno, a 1800 je jako crno brašno;
3. što je broj brašna veći i udio glutena je veći, dakle tip 400 je čisti škrob - idealan za kolače na bazi jaja i jako gnjecavi kruh;
4. što je broj brašna veći i udio posija je veći pa se optimum ljepljenja (gluten) nalazi negdje oko tipa 850. Višak posija onemogućava dizanje i umjesto kruha dobiješ prekrasnu ciglu. Obrati pažnju u dućanima, nigdje ne piše kruh OD integralnog brašna nego SA integralnim brašnom;
5. brašno mora odležati bar mjesec dana ako služi proizvodnji kruha - u suprotnom mu dodaju aditive;
6. posije nisu posebno dobre u prehrani dojene djece jer vežu hranjiva (bar tako vele na LLLI);
Obrazloženje pod 1.: integralno podrazumijeva cijelo zrno pa tako i klice, a klice su masne i užegnu se za oko mjesec dana. Uz rok trajanja "integralnog" dućanskog brašna od godinu dana jasno je da niti teoretski ne može biti zaistač integralno. Ono što zapravo kupuješ je brašno niže kvalitete "oplemenjeno" posijama.
Moj pristup: koristim tip 850 kao osnovu, a crno brašno do 25% ukupne mase.
To ti je zato što je Digo predobar kvasac za takve recepteivory prvotno napisa
![]()
To ti ide ovako: kvasac diže, diže, taman, previše, padanje, uleknuti kruh.
Možeš prepoloviti količinu kvasca ili smanjiti količinu šećera.
Ja nikada ne stavljam šećer u dizana tijesta....
Vau! Tnx
Dakle, 850 + crno. Jel to ono na kojem piše tamno ili opet gledam samo po broju?
Sorry, gnjavim,a ali kog ću?![]()
i meni nekad bude uleknut. znači, smanjujem Digo s cijele vrećice na pola.
Šećera ionako stavim samo jednu malu žličicu.
A što je sa kukuruznim brašnom? Njega isto treba staviti manje, jel tako?
A polubijelo, graham i ina? Navodim im imena, ali sad više u ništa nisam sigurna
Jel sjemenke imaju kakvu ulogu u tome? ja znam staviti, suncokret, sezam. lan,...
Svi dignuti kruhovi (osim bezglutenskih za celijakičare) imaju značajan udio pšeničnog ili raženog brašna. Ključni je gluten.
Polubijelo brašno = tip 850
Najsvjetlije crno brašno je tip 1100
Graham brašno nastaje tako da se od zrna odvoje klice i posije, zrno se melje i na kraju mu se klice i posije vrate. Često se zaboravi na klice i takvo brašno onda može trajati mjesecima. Kad ga se prosije dobije se nešto sasvim upotrebljivo za dobivanje čapatija, purija i inih bezkvasnih džidža.
Integralno brašno je malo finije mljeveni graham. Vidi napomenu o klicama.
Kruh od čistog kuruznog brašna zove se cigla![]()
E sad, što s klicama? Pa, kupe se u dućanu, a ako su "stabilizirane" to znači da su pečene i takve se ne užegnu baš odmah. Može ih se komotno staviti kao dodatak koji pije vodu, a kruhu daju orašasti štih.
Jel netko koristi Sauerteig iz DM-a kao kvas? Ja probala sa mješavinom bijelog i crnog (tip 1100) i dobila jako kvalitetnu ciglu, probala opet samo sa bijelim i opet žali Bože brašna!
Sauerteig prodaju naivcima koji misle da će pomoću toga dobiti "pravi" kiseli kruh. Zapravo se kiseli kruh dobije od bilo kojeg kvasca, samo se biga drži više od 12 sati. Prije korištenja treba bigu pošnjofati, jer postoji i mala vjerojatnost da se sve lijepo usmrdi, a ne ukiseli.