A ja naivka koja je dobila prekrasan kruh![]()
A ja naivka koja je dobila prekrasan kruh![]()
ja napravila bosansku pogacu...jedva cekam ujutro da vidim kakva je!!
Clatronicbranka1 prvotno napisa
![]()
Davore, bas si super potkovan svim tim informacijama. Ja vec vise od godinu dana sama pecem kruh, ali mjesim svojim rukama i u pecnici. Pa dok mjesam, brijem na pozitivu i furam se na to da unosim ljubav u taj kruh kao i u sve ostalo sto pripremam za jesti.
Uglavnom radim kruh (i sve ostalo u sta ide brasno) od Teninog brasna TIP 1400, jer sam pretpostavila da je ono najmanje preradjeno od svih ostalih. Imas li kakvih informacija o tome?
Ja radim kruh po jednostavnoj recepturi: na pola kg brasna stavim jedna suhi kvasac, dvije male zlicice soli i dvije male zlicice smedjeg secera; pazljivo mekano zamjesim (stavim malo vise vode) i pustim da odstoji ne manje od pola sata; potom premjesim i stavim u kalup premazan maslacem; povrsinu tijesta premazem maslinovim uljem; pecem na 200 dok ne dobije rumenu boju. Neki puta smanjim kolicinu crnog brasna, pa dodam graham ili razeno (mi je jos draze), a cesto ubacim sjemenke sezama, suncokreta ili buce. Da li mi mozes preporuciti neku drugu recepturu ili dodatke? Probala sam malo eksperimentirati sa posijama i zobenim pahuljicama, ali se nisam odusevila.
I rado bih napravila neke pogacice ili peciva, ali mi uvijek radeci ih po mojoj recepturi, ispadnu ne dovoljno mekani i uvijek su cudnih oblika jer tijesto zamjesim mekano.
P.S. Iz neznam kojih pobuda sam nekoliko puta stavila prasak za pecivo, pa mi je kruh bio gnjecav i gorak. Imas li i za to neku informaciju - zasto?
Knapa,ovo peciva garantirano super ispadaju:
1 kg glatkog brašna premaz:1 jaje i 1dl ulja
1 svježi kvasac
1 žličica šečera
1 dl ulja
1 žlica soli
7 dl mlijeka
-u 1 dl toplog mlijeka razmrviti kvasac i šećer
-kad kvasac nabubri zamijesiti tijesto i ostaviti da se diže (najmanje 1h)
-tijesto podijeliti na 6 dijelova,pa svaki razvaljati na veličinu tanjura
-izrezati na trake (1 cm široke) i uvijati ih kao da "žmičeš" veš,nemam pojma kak da drukčije objasnim![]()
-peciva premazati,posuti sezamom ili makom
-peći na 200c dok ne porumene
-pečene premazati uljem
Prašak za pecivo je kemija i odličan je za izbjegavanje.
Najbolje formule za kruh nalaze se na http://www.theartisan.net, a kad u formuli naiđeš na postotke koji ti izgledaju čudno, trebat će ti http://www.theartisan.net/bakers_per...vised_2001.htm za skontati o čemu se tu radi.
odurno je ispalo...totalno sirovo iznutra.
Fala ti puno Davore. Tamo ima svega (samo sam "ovlas" pogledala jer sada nemam vremena gledati detaljnije). Mislim da ce mi to biti neiscrpan izvor novih ideja. Cao!
Idem vam svima malo vaditi mast. Dočepao sam se digitalca i krenuo dokumentirati kruhove.
Elem, seriju započinje kruh bez ikakvih dodataka (osnova), ali od čistog crnog brašna (tip 1100). Napravljen je po recepturi s topica "A kruh iz pekača?", samo bez ikakvih dodataka.
Kako je ispao? Ovako:
sprijeda link
odozdol link, lijepo se vide rupe
presjek na rupi link
hebemu Davore, mam sam zaslinila... pa zar odmah na uranak ljudima mast vadis?![]()
Stvarno ti je lijepo ispao! Vidim da je tvoj pekač drugog oblika, a ima i dvije mješalice. Moj je ipak izgledao malo "crnije". Vjerojatno ni svako crno brašno tipa 1100 nije iste nijanse.
Sa zanimanjem čekam ostale kruhiće!
imaš pekač s dvije mješalice?
Davore, jedno pitanje: kupila sam u mlinu crno brašno, bijelo brašno i kukuruzno prepečeno brašno. Ovo crno mi se čini nekako mokro i kruh mi je od njega ispao gnjecav :? Ima li to nekakve veze s tim ili moram mjenjati omjere kada radim s ovim brašnom. Kad sam ga miješala sa kupovnim i to u omjeru 1/3 crnog iz mlina + 2/3 kupovnog ispalo je OK?
Mogu li umjesto suhog kvasca upotrebljavati svježi u aparatu i jel dosta 1/2 kockice na 500 g brašna?
Ovo prepećeno kukuruzno je genijalno i oduševljeni smo kruhom!
Pravo crno brašno (tipovi s brojkama većim od 1500) imaju značajan udio posija i zato slabije vežu. Ono što ti se dogodilo je vjerojatnije "nedoležanost" brašna. Naime, za dobar kruh brašno mora odležati barem mjesec dana. Amerikanci umjesto toga stavljaju nekakvu kemiju, a to mi se baš ne čini previše OK. Eh, sad, imaš i jedan sitan problem: ako je brašno od cjelovitog zrnja, onda je mljeveno zajedno s klicom, a takvo brašno se pokvari za najviše dva mjeseca (radi ulja u klicama). Tako ispada da ćeš dobar kruh dobiti jedino ako takvo brašno miješaš s dućanskim na kojem piše dugi rok trajanja, a koje je odležalo.
Ako ćeš raditi kruh u dvije faze kako sam opisao, onda ti po kruhu ide oko 1/10 vrećice suhog kvasca ili čak i manje i ne vidim da ti se uopće isplati natezanje sa svježim, jer ćeš na kraju veći dio kvasca morati baciti. Kupovni kvasci su općenito: svježi, suhi i instant suhi kvasci. Digo je recimo instant suhi kvasac. Razlika između suhog i instant suhog kvasca je u postupku sušenja kvasca, gdje se kod instant varijante postiže da kod močenja i bubrenja većina kvasaca preživi. "Obični" suhi i svježi kvasac moraju se adaptirati na okoliš da bi preživjeli: mlačna zašećerena voda ili mlijeko, postupno otapanje, pazi, mazi, grli, ljubi... čega kod korištenja instant suhog kvasca nema. U sva tri slučaja radi se o organizmima Sacharomyces cervisae pa ti odluči.
Puno hvala na brzom odgovoru!
Još sam nešto primjetila. Kad god stavim peći kruh na program BASIC (dakle osnovni od 3 h) jkruh mi se ulegne, ali u prijašnjim postovima si napomenuo da se stavi manje šećera, pa se to neće dogoditi. Najidealniji mi je onaj brzi program od 58 min - 1,40 h.
Brašno iz mlina je u platnenoj vreći i nema oznaku, ali u usporedbi sa dućanskim brašnom tip 1200 je neopisiva razlika: crnije je i krupnije mljeveno, tako da se vide i ljuskice u njemu.
Ništa, mješat ću, a u međuvremenu i isprobavati recepte, pa možda nađem neki koji mu paše.
Po tome kako opisuješ to brašno, vjerojatno se radi o nečemu nalik grahamu, a od grahama se zapravo rijetko radi kruh. Grahamiti (poklonici takve prehrane) najčešće od tog brašna rade krekere koji se mogu duuugo držati nakon pečenja. Probaj poguglati "graham cracker" pa vidi.
S druge strane, čak ni Mavrovićevi kruhovi nisu od 100% cjelovitog brašna. I ne kužim zašto bi morali biti. Naime, najčešće se povezuje grubu obradu hrane s organičkim porijeklom, a to zapravo nema smisla. Organička pšenica isto tako može biti polirana prije mljevenja i ostati organička kao konačni proizvod.
Organička hrana ne mora biti ružna, a ružna hrana skoro sigurno nije organička.
U potpunosti se slažem s tobom što se tiće organičke hrane i pripreme iste. Čak nisam ni 100% sigurna dali je ovo brašno proizvedeno od organički uzgajane pšenice, ali mi je razlika u okusu kruha očita i to mi je naj važnije. Začudilo me i to što smo sa cijenom prošli i duplo jeftinije nego da sam kupovala u trgovini.
Ajd da se i ja uključim u ovu temu , interesantna mi je .
Kruh od graham ili integralnog brašna može se praviti ali uz dodatak
20 % brašna T-850 , što je čak i Pravilnikom dozvoljeno . U prodaji ima i integralnog i graham kruha ali svima je dodano polubijelo brašno baš radi lakše obrade tijesta i volumena ( kvalitet glutena je najbitnini za volumen kruha )
Što se pak tiče ulegnuća kruha , to je znak da vam je proces prije pečenja bio predug ( kruh prefermentiran )
Dodatkom šećera ustvari hranite kvasce - ( saharomices ), dodaje se tamo gdje je manje škroba( koji se razlaže na šećere) ili za postizanje bolje boje .
Ja inače pečem kruh od integralnog brašna sa dodatkom lana, sezama i zobenih pahuljica i maslinovog ulja , bez pekača , sa jako malo svježeg kvasca , ali pravim kvas ili tzv. predtjesto . Takav kruh ne bude napuhan ,ima dobru strukturu sredine ,finu koricu i ukusan je .
Eeeee, tko traži taj i nađe . Ima tu jako dobrih tema . Pa svatko se nađe u nečemu![]()
Kalimero, a recept?![]()
Evo sad cu joj poslat SMS da je trazenaOso kalimero na vikend, nista do ponedjeljka....
a taman me zaintrigirala,Hvala Anchie
![]()
Evo a ja cu potvrditi da je taj kruh s kvasom zaista dobarrrr![]()
Ma javit ce se vec kalimero, nece ona izdrzati do ponedjeljka, tc.tc.tc..
Dokopao se Kalimero kompića kod kuće , pa ćemo nastaviti , moram malo pripomoći Davoru i ubaciti koju varijantu kruha
( ujedno Davore hvala na dobrodošlici ).
Jučer sam pročitala ovaj topic o kruhu iz pekača i po Davorovoj recepturi napravila kruh koji je ispao super!!!! :D
Ne mogu vjerovati koliko sam malo germe potrošila...
E, sad ovako, nemam na svom pekaču mogućnost miješanja pa sam stavila predkvas na brzi program, onda sve isključila i ponovo dodala ostatak i isprogramirala po Davorovom savjetu.
Nadam se samo da mi pekač od ovog silnog manevriranja neće prebrzo krepati!![]()
Ja se moram pohvaliti da ne pamtim kad sam zadnji put kupila kruh![]()
I ja :D Super mi je Davorov recept, a i Kalimero ima asa u rukavuJa se moram pohvaliti da ne pamtim kad sam zadnji put kupila kruh![]()
Je l' ima netko dobar recept za kukuruzni kruh?
Ja ne eksperimentiram puno sa raženim i kukuruznim kruhovima, jer nismo ljubitelji tih vrsta , nego sa tzv. integralnim, uz dodatak raznih sjemenki, pš. klica , posija , krompira itd.
Poslala sam osnovni recept daisy 2005 , nije problem ako ima zainteresiranih da ga i ovdje napišem .![]()
Znam da se kod kukuruznog kruha dodaje najmanje 60% kukuruznog brašna , ostalo je bijelo brašno ,(kvasac , sol , voda -klasika) , to su pogačasti kruhovi .
Kod nekih kruhova se kukuruzno brašno popuri sa vrelom vodom , a neki se rade i sa kvasom ( od dijela bijelog brašna ).Sve je to stvar ukusa .
Imam ja doma, pa ti napišem malo poslije! Nažalost nije 100% kukuruzni, već miješani, ali je svejedno jako fin. Kukuruzno brašno prvo pofurim sa vrućom vodom i promješam u pekaču da se malo ohladi i tek onda dodajem ostale sastojke. Recept slijedi malo poslije.Je l' ima netko dobar recept za kukuruzni kruh?
Ja obožavam kruh s raznim sjemenkama, pšeničnim klicama i sl., ali moj tata na taj frče s nosom pa reko' da ga usrećim sa zdravijom, a njemu ukusnijom varijantom, npr. kukuruznim u bližoj budućnosti ("kad već ne može bijeli", dodao bi on)
![]()
Kupila brašno tip 850, nadam se da uskoro postajem pravi maher!!!
Kukuruzni kruh od 100% kukuruznog brašna nećete nigdje ni kupiti ni naći recept , to je prova . Ako ima na ukupnu masu brašna oko 60 % kukuruznog to je OK , više nebi ni trebao imati![]()
Kukuruzni kruh
150 g kukuruznog brasna staviti u pekač i preliti sa 4dl vruće vode, te staviti na mješanje par minuta dok se malo ne ohladi.
Dok je još toplo dodati:
2 žlice ulja (maslinovo ili obično)
1,5 -2 čajne žličice soli
350g bijelog brasna tip 500 (radila sam i sa 850 i ispalo je dobro)
2 žličice šećera (ja stavim smeđi)
suhi Digo kvasac
Pećem na brzom programu (56 min)
Kukuruzni kruh.
20 dkg. kukuruznog brašna
1/2 l vode
1 paketić kvasca
2 žlice maslinovog ulja
30 dkg pšeničnog brašna ( bijelo ili polubijelo )
1 žličica soli
1 žličica šećera
Kukuruzno brašno staviti u zdjelu i preliti vrelom vodom, promješati i ostaviti da nabubri i ohladi se.
Sve ostale sastojke dodati i tijesto dobro izmjesiti , ne previše ljepljivo. Staviti na toplo da fermentira. Premjesiti uz posipanje sa brašnom , oblikovati , ostaviti da se diže i peći.( 50 min na 180 stup.)
Super, hvala na receptimaSutra stiže mama pa ću na njoj isprobati
Držite fige!
jel moze recept za taj kruh s integralnim brasnom?kalimero prvotno napisa
Integralno brašno
Crno 1100
žličica soli
voda
Brašno u ojeru 1:1, ili malo više integralnog.
Sve zajedno oko 600 grama.
Dodam i sezama, lana suncokreta. Žlicu.
Mljac.
Mislim da sam potragu za savršenom šnitom kruha priveo kraju. Imam ga. Još samo da potvrdim u slijedećih par pečenja da je to - to i šaljem formulu. Stvarno je savršen 8)
Peče li ovdje netko kruh u običnoj pećnici...
Meni je moj najfiniji, od svježe samljevene pšenice + suncokret + mljeveni lan, ostalo po inspiraciji
a u čemu melješ?
ne znam što je to pa ga vjerojatno ni nemam.
Baš me zanima, mi smo se dobro ispraksirali sa "bigom", stavljamo hrpetinu sjemenki, neki puta griz i baš nam je fino.Davor prvotno napisa
Samo u naznakama: fifti-fifti voda/kefir, polubijelo brašno, pržene pšenične klice i dodaci. MRAK. Mrkli.
cekana veli :
Ja pečem u običnoj pećnici i super mi je.Peče li ovdje netko kruh u običnoj pećnici...
S tim kruhom poželjno je da dočekam goste, jer tko got ga je probao , svima se sviđa. Čak sam ga nosila i u Zgb.-po zamolbi.Smajlić se oblizuje.