Evo kako sam došao do savršene šnite kruha:
Biga:
25 dag brašna tip 850
2 dl kefira + 2 dl mlačne vode
2 žličice (čajne) šećera
1/10 vrećice (toliko da pokrije dno žličice) «Digo» ili kojeg drugog suhog instant kvasca
tri žlice prženih pšeničnih klica
U stroj se stavi voda i šećer, stisne se miješanje na 10 sekundi, zaustavi se i doda se kvasac. Čim zrnca kvasca malo nabubre pokrene se stroj tako da razmuti kvasac. Doda se brašno i «izmijesi» se oko 5 minuta. Stroj se zaustavi.
Tijesto:
biga (vidi gore)
25 dag brašna tip 850
2 žlice (jušne) maslaca i dvije žlice bučinog ulja
1/2 žličice (čajne) soli
tri šake bučinih golica
Na bigu koja se nalazi u stroju stavi se masnoća, zatim brašno, a na brašno sol i golice.
Stroj se potom poklopi, postavi se na brzi program za bijeli veliki kruh i programira se s odgodom, tako da bude gotov za 7-11 sati.
Mislim da je tajna u acetobakterijama iz kefira koje ovom kruhu daju stvarno poseban okus. Mljac.
Dobar tek.