Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 113 od 113

Tema: domaći kruh(II dio)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo kako sam došao do savršene šnite kruha:

Biga:
    25 dag brašna tip 850
    2 dl kefira + 2 dl mlačne vode
    2 žličice (čajne) šećera
    1/10 vrećice (toliko da pokrije dno žličice) «Digo» ili kojeg drugog suhog instant kvasca
    tri žlice prženih pšeničnih klica

U stroj se stavi voda i šećer, stisne se miješanje na 10 sekundi, zaustavi se i doda se kvasac. Čim zrnca kvasca malo nabubre pokrene se stroj tako da razmuti kvasac. Doda se brašno i «izmijesi» se oko 5 minuta. Stroj se zaustavi.

Tijesto:
    biga (vidi gore)
    25 dag brašna tip 850
    2 žlice (jušne) maslaca i dvije žlice bučinog ulja
    1/2 žličice (čajne) soli
    tri šake bučinih golica

Na bigu koja se nalazi u stroju stavi se masnoća, zatim brašno, a na brašno sol i golice.
    Stroj se potom poklopi, postavi se na brzi program za bijeli veliki kruh i programira se s odgodom, tako da bude gotov za 7-11 sati.

Mislim da je tajna u acetobakterijama iz kefira koje ovom kruhu daju stvarno poseban okus. Mljac.

Dobar tek.

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Baš sam neki dan radila kruh po tvom prvom receptu sa bigom i ubacila sam bučine sjemenke i ispržene sezamove sjemenke, ali uz osnovni program (brzi program mi nema mogućnost odgode) i ispao je genijalno! Jedva čekam da isprobam ovaj sa kefirom!
    Hvala!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

:D

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kalimero prvotno napisa
    Čak sam ga nosila i u Zgb.-po zamolbi.Smajlić se oblizuje.
    I ovaj se oblizuje

Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Konačno i taj recept! Baš me zanima, doduše MM smazao jučer kefir, tako da moram u dućkas po zalihe...

Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Napravila kruh sa modifikacijama, umjesto kefira stavila sam jogurt. Pržene pšenične klice- ne znam gdje bih to nabavila ili ti Davore to sam pržiš?
    U svakom slučaju kruh je ispao super ukusan, dobro se dignuo, ali se nešto više mrvi. Jel to tak treba biti?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne znam za jogurt jer nisam probao - nije mi bilo logično. Kefirne kulture žive u mirnom suživotu s gljivicama i otud uopće motivacija za moj pokušaj. Kruh mi je ispao posebno elastičan, pomalo težak (hranjiv), posebno finog ukusa. Savršen.
    Pšenične klice dolaze u dućane bilo kao sirove (brzo užegnu) ili pržene. Obzirom da se kruh ionako peče, pržene klice su pouzdanija varijanta.
    Od zrnja pržim jedino sezam.

Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Sa jogurtom radi jedna moja frendica i super joj ispadne pa sam odlučila probati.
    Sada se upravo radi jedan s kefirom, bit će za sutrašnji doručak. Osim bučinih sjemenki, dodala i lanene i suncokretove.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ajd, baš sam znatiželjan.
    Ovo s kefirom je bilo metodom Zlatokose: sa samim kefirom je kruh bio pretežak, ali ukusan. Ovako fifti-fifti je baš kako treba.

Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ispalo dobro, možda mi je čak s jogurtom bio malo ukusniji, ali mi ove kombinacije daju zapravo vrlo ukusan kruh. Dobar čak i treći dan!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da, to je upravo ideja kod korištenja acetobakterija i "kiselog" kruha - dugo se drži. Sličan, ali prilično nepredvidiv efekt se postiže duuugim držanjem bige, oko 24 sata, ali je rezultat totalno nepredvidiv. Hoće se sve lijepo usmrditi, ili prekiseliti, a najčešće se kruh ne digne kako treba. To sam već odavno prekrižio.
    Ovako se dobije i svježina i fiiiini okus.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako se biga ili predtijesto želi duže držati da postigne kiselost, od onog vremena kad je predtijesto doseglo max. fermentaciju te počne padati njivo u posudi , posuda se stavi u hladnjak gdje može ostati do upotrtebe.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Živa istina, ali sam ti ja prekomotan za to. A ovako dobijem ipak puno ukusniji kruh. Savršen.
    Dugo držanje bige sam napustio jer takav kruh jednostavno nije ispunjavao moja očekivanja.

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •