Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 113 od 113

Tema: domaći kruh(II dio)

  1. #101
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Evo kako sam došao do savršene šnite kruha:

    Biga:
    25 dag brašna tip 850
    2 dl kefira + 2 dl mlačne vode
    2 žličice (čajne) šećera
    1/10 vrećice (toliko da pokrije dno žličice) «Digo» ili kojeg drugog suhog instant kvasca
    tri žlice prženih pšeničnih klica

    U stroj se stavi voda i šećer, stisne se miješanje na 10 sekundi, zaustavi se i doda se kvasac. Čim zrnca kvasca malo nabubre pokrene se stroj tako da razmuti kvasac. Doda se brašno i «izmijesi» se oko 5 minuta. Stroj se zaustavi.

    Tijesto:
    biga (vidi gore)
    25 dag brašna tip 850
    2 žlice (jušne) maslaca i dvije žlice bučinog ulja
    1/2 žličice (čajne) soli
    tri šake bučinih golica

    Na bigu koja se nalazi u stroju stavi se masnoća, zatim brašno, a na brašno sol i golice.
    Stroj se potom poklopi, postavi se na brzi program za bijeli veliki kruh i programira se s odgodom, tako da bude gotov za 7-11 sati.

    Mislim da je tajna u acetobakterijama iz kefira koje ovom kruhu daju stvarno poseban okus. Mljac.

    Dobar tek.

  2. #102
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    Baš sam neki dan radila kruh po tvom prvom receptu sa bigom i ubacila sam bučine sjemenke i ispržene sezamove sjemenke, ali uz osnovni program (brzi program mi nema mogućnost odgode) i ispao je genijalno! Jedva čekam da isprobam ovaj sa kefirom!
    Hvala!

  3. #103
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    :D

  4. #104
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Čak sam ga nosila i u Zgb.-po zamolbi.Smajlić se oblizuje.
    I ovaj se oblizuje

  5. #105
    Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    792

    Početno

    Konačno i taj recept! Baš me zanima, doduše MM smazao jučer kefir, tako da moram u dućkas po zalihe...

  6. #106
    Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    792

    Početno

    Napravila kruh sa modifikacijama, umjesto kefira stavila sam jogurt. Pržene pšenične klice- ne znam gdje bih to nabavila ili ti Davore to sam pržiš?
    U svakom slučaju kruh je ispao super ukusan, dobro se dignuo, ali se nešto više mrvi. Jel to tak treba biti?

  7. #107
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ne znam za jogurt jer nisam probao - nije mi bilo logično. Kefirne kulture žive u mirnom suživotu s gljivicama i otud uopće motivacija za moj pokušaj. Kruh mi je ispao posebno elastičan, pomalo težak (hranjiv), posebno finog ukusa. Savršen.
    Pšenične klice dolaze u dućane bilo kao sirove (brzo užegnu) ili pržene. Obzirom da se kruh ionako peče, pržene klice su pouzdanija varijanta.
    Od zrnja pržim jedino sezam.

  8. #108
    Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    792

    Početno

    Sa jogurtom radi jedna moja frendica i super joj ispadne pa sam odlučila probati.
    Sada se upravo radi jedan s kefirom, bit će za sutrašnji doručak. Osim bučinih sjemenki, dodala i lanene i suncokretove.

  9. #109
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ajd, baš sam znatiželjan.
    Ovo s kefirom je bilo metodom Zlatokose: sa samim kefirom je kruh bio pretežak, ali ukusan. Ovako fifti-fifti je baš kako treba.

  10. #110
    Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    792

    Početno



    Ispalo dobro, možda mi je čak s jogurtom bio malo ukusniji, ali mi ove kombinacije daju zapravo vrlo ukusan kruh. Dobar čak i treći dan!

  11. #111
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Da, to je upravo ideja kod korištenja acetobakterija i "kiselog" kruha - dugo se drži. Sličan, ali prilično nepredvidiv efekt se postiže duuugim držanjem bige, oko 24 sata, ali je rezultat totalno nepredvidiv. Hoće se sve lijepo usmrditi, ili prekiseliti, a najčešće se kruh ne digne kako treba. To sam već odavno prekrižio.
    Ovako se dobije i svježina i fiiiini okus.

  12. #112
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ako se biga ili predtijesto želi duže držati da postigne kiselost, od onog vremena kad je predtijesto doseglo max. fermentaciju te počne padati njivo u posudi , posuda se stavi u hladnjak gdje može ostati do upotrtebe.

  13. #113
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Živa istina, ali sam ti ja prekomotan za to. A ovako dobijem ipak puno ukusniji kruh. Savršen.
    Dugo držanje bige sam napustio jer takav kruh jednostavno nije ispunjavao moja očekivanja.

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •