Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 51 to 100 of 359

Thread: Božićni kolačići 2010.

  1. #51
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    I ove godine cu peci kolace s frendicom, a lista nam je megalomanski ogromna. Sramota me napisat.
    ma ne treba te biti sram.
    sjećaš se mojega popisa od 21 vrste.
    ti barem dijeliš.
    a ja pojedem sama
    Last edited by apricot; 14.12.2010 at 08:10. Reason: glupi smajlić

  2. #52
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    20-tak vrsta???
    pa mi jedva pojedemo 3 vrste i podijelimo još, al dobro dio dobijemo i natrag

  3. #53
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Uuuu, kad ja pobrojim sve što se ispeče i pojede u 12. mjesecu (ima tu i rođendana i godišnjica i raznih prigoda) ne bi me iznenadilo da doguram do dvadesetak... Pola podijelimo, čak i više, a ostatak bome pojedemo. Pečem u pravilu po narudžbi - što tko voli. Djeca su pomoćna radna snaga, a mm brine o nabavi sirovina.

  4. #54
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by retha View Post
    Ako ima vise od jedne torte na toj listi, nemoj bolje nista pisat..vec se vidim ubediranom.
    Nema niti jedne torte. Ne tortarimo, iako je ona s kesten pireom s coolinarike mljac. Link je negdje stavila aleksandra. Samo sam ja taj recept malo zbolšala, bilo mi je premalo kesten pirea. Mozda ju napravim za Novu godinu.

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ma ne treba te biti sram.
    sjećaš se mojega popisa od 21 vrste.
    ti barem dijeliš.
    a ja pojedem sama
    Mi dosta toga podijelimo kao poklone, a hrpu pojedu i klinci koji nam dolaze na radionice. A lista je:molim fanfare:

    - pracne od oraha
    - lagano slani čokoladni keksi
    - linceri
    - keksi od kave s dulche la leche
    - čokoladne kuglice s kardamomom
    - gran cereale
    - klasicni medenjaci
    - napolitanke koje nisi od apricotine bake
    - punjene smokve
    - raženi keksići s coolinarike
    - kokos keksi
    - crni fudge
    - bijeli fudge

  5. #55
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Pa dobro, sad vidim da i nije tako strasno.

  6. #56
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    mene zanima ovaj fudo
    i bijeli i crni

  7. #57
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    marta, ajde mi molim te ti napiši kako da dobijem fil koji ne curi iz oblatni
    to za ove napolitanke koje nisu od apricotine bake
    pliz, pliz!

  8. #58
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post



    MoMo i ivica_k, koju smjesu ste uzele za kekse?
    radila sam po nekom receptu za medenjake, tu s foruma...cijela jelka je bila okićena "kuglicama" sa stakalcima, medenjacima s čokoladnom i bijelom glazurom, sušenim narančama, girlandama od nanizanih kokica
    ove godine planiram koristiti isti "nakit", tj. ono što je od njega ostalo, kad provjerim u kakvom je stanju

  9. #59
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    AdioMare, pa po receptu - meni nikad nije curio. Malo bolje skuhas?

    Fudo je s coolinarike:

    http://www.coolinarika.com/recept/fu...em-i-bademima/
    http://www.coolinarika.com/recept/fu...lom-cokoladom/
    Last edited by marta; 14.12.2010 at 09:19.

  10. #60
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    daj ajde, pomozi sirotu
    naj se pravit važna
    dakle žumanjke i šećer dugo miksam na pari? onako baš duuuugo? to se valjda vidno zgusne?
    jer za kreme kad bih miksala uvijek mi je bilo dovoljno onoliko koliko sam i fil za napolitanke, pa sam valjda skinula s pare prije reda

  11. #61
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ma ne pravim se vazna, stvarno ne znam koliko vremenski, ako ti ej bilo mekano onda si prekratko kuhala. Meni se to krene hvatati za rub serpe. Uvijek je taj fim malo meksi jer ga se debelo stavlja u napolitanke, ali mi nikad nije curio.

  12. #62
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default

    što je kondezovano mleko

  13. #63
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ajme... mljac!
    fudo je i alkoholiziran.
    uh, sad si me zeznula.

  14. #64
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by krumpiric View Post
    što je kondezovano mleko
    kondenzirano mlijeko

  15. #65
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default

    ama hvala
    sad ćemo dalje
    što je kondenzirano mlijeko u konzervi.

  16. #66
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default

    može se zamijeniti slatkim vrhnjem?

  17. #67
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    Krumpiric,

    ako kupis u prodavnici to je ovo
    http://en.wikipedia.org/wiki/Condensed_milk

    ako pšravis ( sto ja nisam nikad) radi se ovako :
    http://www.coolinarika.com/recept/do...irano-mlijeko/

  18. #68
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by krumpiric View Post
    može se zamijeniti slatkim vrhnjem?
    to bi trebalo biti ono mlijeko sa oko 7% masnoće
    kao ono što se u kavu stavlje

    ne znam ima li toga kod nas, ja sam u Njemačkoj kupovala u konzervama.
    žućkasto je i gusto

  19. #69
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default

    izgooglah da ima u Lidla.
    hvala

  20. #70
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    i lani je netko stavljao ovaj link za staklene kekse
    http://www.coolinarika.com/recept/stakleni-novogodisnji-keksici

  21. #71
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ma svaka čast Coolinarici, ali moji Tiffany keksi su ljepši. Evo i recepta i slike, pekla sam ih u nedjelju (teško ih je uslikati navečer, ne prolazi svjetlost, inače su jako atraktivni):
    http://www.sendspace.com/file/e1ysc2

  22. #72
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja sam neki dan gledala u Lidlu i nisam nasla kondenzirano mlijeko.

  23. #73
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    evo mog popisa

    Šape/krancle
    Keks by moja baka (mozda dio bude stakleni za bor)
    Londoneri
    Bajadera
    Naplitanke apricotine bake anke
    Pita slastičarka
    Traditional dark fruit cake (must have za MM-a)
    Svicarski keksi sa foruma ( to je za mene must have od prosle godine)
    Kosarice sa visnjama

    nadam se da cemo na tome stati

    e da moram i tortu napraviti jos nisam odlucila koju

  24. #74

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by ivica_k View Post
    da, princess puffići su bili prošlogodišnji hit keksići...i ja sam ih pravila, a mislim da ću i ove godine ponovo, možda samo grožđice zamijenim brusnicama


    evooo meee

    baš mi je drago da su vam ostali u lipom sjećanju
    ove sam godine dež.na Božić, ali ću to izignorirati i peći do besvijesti kolačiće
    za sada nemam neki novi recept, ali isproban je i odličan recept s bloga "da mi je nešto slatko" za vanil kiflice i biskote
    preporučam

  25. #75
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Ja sam neki dan gledala u Lidlu i nisam nasla kondenzirano mlijeko.
    što ćeš ti staviti?

  26. #76
    Roza's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,721

    Default

    zna li netko kako napraviti božični kruh/kolač/panetone s sušenim voćem (ne s čokoladom) u pekaču kruha?

  27. #77
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by krumpiric View Post
    što ćeš ti staviti?
    Potrazit cu kondenzirano jos u Metrou i Mulleru. Ako ne bude, mozda i ne napravimo to nego nesto drugo.

    Quote Originally Posted by Roza View Post
    zna li netko kako napraviti božični kruh/kolač/panetone s sušenim voćem (ne s čokoladom) u pekaču kruha?
    Ja sam radila panettone u pekacu. Proguglaj recepte bas za panettone u pekacu i onda ga prilagodi svom receptu. Nisam radila nista posebno, sve osim grozdjica sam ubacila na pocetku, a grozdjice nakon onog zvucnog signala za zadnje dodavanje. Bio je odlican, pojeli smo ga dok si reko keks.

  28. #78

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Osim u Lidlu kondenziranog mlijeka ima i u Kauflandu

  29. #79
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

  30. #80
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    Quote Originally Posted by ivica_k View Post
    ivice i meni zvuči mljac...jednostavno i brzo gotovo...hmmmm,mogla bih probati..

  31. #81
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    jakooooooooo dobro i finnnnnoooo.
    ja sam mislila peći mađaricu,bjelu pitu,vrhunski užitak pod obavezno ,plus još dva ili tri....još se nisam odlučila,
    e da pod obavezno mi je još jedan od punoooo rumaaaa.

    šaljite receptiće kolača s rumom.....


    ali ove kuglice izgledaju mmmmmmm!!!!!
    a za novu princeze ili krempita ,to mi je neka tradicija...
    Last edited by genius; 14.12.2010 at 14:32.

  32. #82
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by ivica_k View Post
    molila bih te...strpit ću se, jer ga planiram darivati, pa mi je važno da ispadne bez greške
    Evo, sjetih se da sam obećala recept za cake:

    4 jaja
    15 dag margarina ili maslaca
    13 dag šećera
    1/4 žličice soli
    35 dag brašna (glatko ili T550) - ja ne stavljam više od 25 dag
    1 prašak za pecivo
    20 dag grožđica svijetlih (stavljam 7-10 dag, 20 je previše)
    20 dag grožđica tamnih (stavljam 7-10 dag)
    10 dag drugog suhog voća (šljive, marelice, višnje... arancini)
    5 dag oguljenih kosanih badema
    5 dag kosanih oraha
    desetak suhih smokava (ako imam stavim pet, ako nemam... nema veze)
    čašica ruma
    Začini po želji - klinčić, cimet, muškatni oraščić, mrvica papra - može i kombinirani začin za medenjake, ali bez pretjerivanja
    Dodatak (koji ne piše, a koji redovito stavljam) je jedna manja naranča ili pola velike, mljevene u multipraktiku

    Grožđice zaliti rumom, ostalo suho voće usitnim i namočim u vodu koju poslije treba ocijediti.

    Miješati maslac (na sobnoj temp.) sa šećerom dok se ne izjednači, dodavati jedno po jedno jaje, sol, prašak za pecivo i brašno. Dobro izmiješati, dodati sve iscijeđeno voće (rum ne bacam, njega zalijem u smjesu ) i na kraju bademe i orahe.

    Pećnicu zagrijati na 180-200oC, a u međuvremenu smjesu rasporediti u dva dugoljasta kalupa ili dva manja za kuglofe (moji su promjera dvadesetak cm). Kalupe treba namazati maslacem i posipati prezlima, da se kolači ne zalijepe. Peći na toj temperaturi nekih 20 min, a onda još 20 min na 150oC. Testirati ubadanjem čačkalice da li je pečeno. Ostaviti u kalupu dok ne bude mlačno, pa oprezno izvaditi. Kad se ohladi do kraja, zamotati u celofan i dobro ga zavezati, da se ne suši. Prije posluživanja nek stoji bar jedan dan. Bolji je kad odstoji, jer se sastojci lijepo prožmu, ali mora biti zamotan da se ne suši. Godinama ga pečem namjenski, za dar.

    Inače, meni ovaj kolač uvijek uspije, a radila sam ga i s više brašna i s manje, i s puuuno manje voća.... i bez naranče i svakako. Omjeri nisu jako bitni. Bitno je peći ga polako. Pečem ga s narančom kad god se dočepam neke ekološke (offt, dobro ste me sjetile, moram pitati susjedu radi li još njena dalmatinska veza...).

  33. #83
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    hvala puno, pravim ga sigurno!

  34. #84
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    I ja već par godina škicam ove apri napolitanke, a nikako da probam.

    Nego, da pomognem adio mare, imam sličan recept ( prebolesno krcat šećerom) i ja stavim lonac direkt na vatru, ne kuham na pari. Da probaš tako, na ful laganoj vatri?

  35. #85
    lucij@'s Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,759

    Default

    Ajme, marta, ovaj bijelji fudo izgleda stvarno mljac, mljac. Nadam se da će netko uspjeti naći kondenzirano mlijeko.
    Meni treba veća količina kolača, uz BiNG, imami dva dječja rođendana.

    Sigurno ću raditi:
    -salamu od oblatni
    -limun šnite
    -cimet zvjezdice
    -kinder pingui

    Samo da još nađem recept za cimet zvjezdice. Naime, jednom sam napravila po stvarno super receptu, ali ga sad ne mogu naći.

  36. #86

    Default

    Ovo "kondenzirano mlijeko" iz kauflanda i Lidla nije bas ono sto bi se stavljalo u kolace...Nije dovoljno gusto, vidjeh onu pravu stvar, Carnation kond.mlijeko od (kršitelj koda)a, tako da 100% ovo nije isto. U stvari je to ukuhano mlijeko sa secerom i pp. Evo recepta: http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=771

  37. #87

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    jednom sam radila njegovu inačicu,
    karamel kremu

    u receptu je pisalo 2-3 h krčkanja na lagano, meni je to trajalo 6,7,8 h ne znam više koliko
    svakako, nikad više

  38. #88
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by tua View Post
    I ja već par godina škicam ove apri napolitanke, a nikako da probam.

    Nego, da pomognem adio mare, imam sličan recept ( prebolesno krcat šećerom) i ja stavim lonac direkt na vatru, ne kuham na pari. Da probaš tako, na ful laganoj vatri?
    hvala ti , ali bojim se da nisam tako vješta
    probaj napolitanke! ja sam se svima hvalila kako su super brze (eto mi se fil sfušao koliko sam požurila ), ali i pored malo duljeg mućenja i dalje su brze i jako ukusne!

  39. #89

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Imate na coolinarici dobre recepte kako doma napraviti kondenzirano mlijeko. http://www.coolinarika.com/recept/kondenzovano-mleko
    http://www.coolinarika.com/recept/sw...ucne-radinosti
    Cure tamo hvale i jedan i drugi recept.

  40. #90
    Rozi's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    tu negdje u Zgb
    Posts
    240

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Evo, sjetih se da sam obećala recept za cake:
    super, hvala, baš sam čekala da staviš... morat ću još razmisliti, mislim da će biti neka druga prigoda - ide u dva kalupa (!!), pa tko će to pojesti u ovom blagdanskom obilju drugih kolača

  41. #91
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by lucij@ View Post
    Samo da još nađem recept za cimet zvjezdice. Naime, jednom sam napravila po stvarno super receptu, ali ga sad ne mogu naći.
    š
    ako nađeš, molim te napiši i ovdje, i ja bih ih radila

  42. #92
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Quote Originally Posted by Roza View Post
    zna li netko kako napraviti božični kruh/kolač/panetone s sušenim voćem (ne s čokoladom) u pekaču kruha?
    ja sam ga vec par puta radila, dobila sa recept sa pekacem. Ide unutra 5 jaja, kandirano vose i grozdice. Bude bas fin.

  43. #93
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Joj, i ja dobijem volju za napeci toliko kolaca, ali ih nitko nece pojesti.

    Klinci jedu samo suhe, nasla sam jos jedan recept za keksice sa kinderladom, a mm je kao na dijeti , pa nece nista. Hm, i to da vidim...
    Alio mama ce mi sigurno nesto kolaca spakirati, a isto tako i svekrva, pa ih svake godine na kraju na silu jedemo, tek toliko da se ne bace. TAko da cu se ja zadrzati na dvije -tri vrste suhih, jedan kremasti, mozda madarica, i torti od sira.

  44. #94
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by ani4 View Post
    ja sam ga vec par puta radila, dobila sa recept sa pekacem. Ide unutra 5 jaja, kandirano vose i grozdice. Bude bas fin.
    možeš staviti ovdje recept, u mojima receptima koje sam dobila s pekaćem nema tog recepta

  45. #95
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    evo još jedan recept za suhe kolačiće:
    25 dag margarina
    25 dag oštrog brašna
    10 dag glatkog brašna
    13 dag mljevenog šećera
    1 jaje i 1 žumanjak
    1 žl.ruma

    za tamne kakao

  46. #96
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ima li netko dobar provjeren recept za špric-kekse?

    Nabavila sam neki dan u Lidlu ručnu prešu za kekse i zeznula se kao rijetko kada - napravila standardnu smjesu za prhke kekse, ali figa - bila je pretvrda... Uz prešu se dobije uputa za sastavljanje, ali nema recepta.

    Da ne isprobavam ko čorava kokoš, cijenila bih ako tko ima nešto provjereno!

  47. #97
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,989

    Default

    Peterlin našla sam neki recept za perece, tijesto se stavlja u vrečicu s nastavkom broj 3 pa se oblikuju pereci tako da mislim da bi bili dobri za špricu.
    150g mekanog maslaca
    60g šećera u prahu
    1 vrećica vanil šećera
    prstohvat soli
    1 žlicica začina za medenjake
    prstohvat mljevenog cimeta i isto toliko mljevena muškantova cvijeta
    1 jajae
    200 g oštrog brašna
    1/2 žlicice praška za pecivo

    Dobro izmješati maslac da postane pjenast. Polako umješati šećer i VŠ, potom dodati sol, začine i jaje. Dugo mješati kako bi nastala kremasta masa.
    Prosijat brašno sa PP pa ga postupno umiješati u ostatak mase.
    Peći u ugrijanoj pećnici na 180 oko 15 minuta.

  48. #98
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    odlucila sam poceti s izradom kolacica, jer sam jos na bolovanju, pa da iskoristim ova dva tri dana jos.
    jucer sam obavila kupovinu, ali sam jutros skuzila da sam zaboravila kupiti jaja
    otisla sam u ducan s njih dvoje i kupila jaja, i pripremila sve za paprenjake, ali mi fali papar
    (znam da puno ljudi radi bez papra ali ja ih volim bas s paprom)
    na kraju sam zamjesila zvjezdice. sad se tijesto hladi, a bome i ja od mojih malih pomocnika.
    uglavnom ja sam pocela
    ne bas slavno, ali se nedam.

  49. #99
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    e pa sad sam poludila. nema mi modli za kolace. selili smo se ovo ljeto, i sve je tu osim njih, tocnije tih za zvjezidce. pa fakat ne znam da li da odustanem?
    modle za paprenjake imam, ali papar jos nemam

  50. #100
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    reži kružiće onim malim čašicama
    pa na polovici još mali kružić (ja to radim polovicom kemijske, kad je odšarafim).
    i onda lijepim pekmezom, a kroz taj kružić/rupicu se vidi neki lijepi crveni pekmez (od višanja ili marelice npr)

Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •