E da, doma ih ni ne gledaju i odemo danas kod moje bake i ja ponjela kolača...i kaj nisu tam kod nje jeli? Jaoooo
E da, doma ih ni ne gledaju i odemo danas kod moje bake i ja ponjela kolača...i kaj nisu tam kod nje jeli? Jaoooo
Mi danas idemo kupiti onu malu škrinju od 75 litara.
Nakupilo se preko 25 vrsta kolača?!?!??!?!!?!?!?!?!?!?!?!?
A ja više nisam u formi kao prije da ih jedem.
Sve ću zamrznuti i odmrzavati kad kome padne na pamet nešto slatko.
I kremaste i suhe.
Za suhe znam da su odlični (čak se ne trebaju ni odmrznuti, mogu se jesti direkt iz zamrzivača jer su puni oraha i maslaca koji se baš i ne stvrdnu do kamene konzistencije), a za ostale ćemo vidjeti.
I mi ćemo zalediti suhe kolače... dugačak je siječanj, a ni veljača nije daleko, ako što slučajno ostane.
Doduše, nemamo tak velike količine za u škrinju (jesam ja napravila 14 vrsta, ali to je za najmanje 5 adresa ne računajući susjede). Radila sam dosta toga od pola smjese, da se baš ne udavimo u količinama, ali imamo puno vrsta. Ovaj i idući tjedan dolazi nam "pomoć" u vidu gostiju, a i mi ćemo se prošetati i ponijeti kolače na još koju adresu, tak da ne budemo baš sve poždrli i/ili smrzli. Uostalom, od parfe torte ostale su 2 kriške, dizanog tijesta više nema (podijelili, nismo ni probali), voćnih kuglofa nema (podijelili - to nisam nikad ni zamrzavala, jer stoji dugo i bez leda, ali mora biti dooobro zatvoreno), a sitni kolači dobro podnose led, jedino ih ne bi trebalo unutra držati baš do Uskrsa nego pojesti u roku nekih 6-8 tjedana. Moraju obavezno biti u dobro zatvorenim kutijama (imam namjenske raznih veličina).
Kao i na zraku, najdulje mogu stajati medenjaci (koje ja gurnem u led zato da otpuste, namjerno, čak i kad ih ne namjeravam dugo čuvati) i razne oblatna kombinacije (pišingeri, roladice u oblatni i slično). Od kremastih imala sam samo kokos štangice, ali to rijetko kod nas dočeka priliku da se zamrzne. Kolači od kestena odlično podnose zamrzavanje, ali ja izbjegavam to raditi ako nije kesten domaći (tj. ako se koristi smrznuti kesten pire, više ih ne smrzavam). Keksi i kifli stoje i bez leda, ali moraju biti u zatvorenim limenim posudama.
Peterlin, i ja sam poklonila već i više od pola, pa opet ima previše.
Jer... tko god da dođe, ponešto donese, kako i ja nosim drugima.
S tim da kod nas nije običaj raditi torte ni išta, pa imamo samo te sitne, a najkremastija je npr. mađarica, medena pita, bijela pita.
Ajmeeee, koliko kolačaaaa! A mene svi pitaju da što sam pravila 5 vrsta!
Svaka čast ženske![]()
Posljednje uređivanje od ana.m : 27.12.2010. at 10:26
ja ovo nemrem čitati od
ja spekla 3 vrstepih
Šuti, ja sam dvije...
Al je sveki 6 vrsta pa mi je donjela 2 ogromna tanjura, valjda se sazalila
Usprkos maloj kolicini vrsta, jos uvijek imam od obje ponesto iako sam i djelila a i pojelo se stvarno dosta.
Uh, ode krivo, trebao je biti onaj smajlić koji se isčuđava! Ja ko i Mija, napravila 3 vrste i mislim se oooo, puno sam napravila
kikic, ja kupim 5 vrsti i mislim da sam puno napravila![]()
Ja u tome uživam, pa zato toliko i napravim... Svake godine se zaklinjem da će biti manje, a svekrva mi se smije i kaže "bumo vidli jel' bu manje".
Dok su mi djeca bila mala, 3 vrste je bilo puno i u našoj kući. Sad, kad su veći, imam vremena, imam njihovu pomoć, a i pojedu... ali bilo je godina i s puno manje i ništ nam nije falilo, pogotovo dok smo i kume i ja bile još cure pa nam je bilo bitno dati petama vjetra... Sve u svoje vrijeme.
Inače, uvijek su mi tuđi kolači bolji.... mljac!
Ja sam najviše kolača pravila kad sam imala jedno dijete i kad je imala 2,3 i 4 godine.
Tada bih napravila preko 20 vrsta.
Sada, uz dvoje, 5 - 6.
Ali razmjenjujem s prijateljicama, pa ispadne gomiletina gomiline gomile.
Trenutno u zamrzivaču (jučer kupljen) imam:
bajadera
napolitanke bake Anke
bijela žele salama
tamna žele salama
orahovi poljupci
žute štangice
kokos kuglice
čokoladne kuglice
kokos roladica
kesten roladica
išleri
londoneri
žarbo
mađarica
medena pita
bijela pita
lijepa kata
medenjaci
linceri
bademovi keksići
čokoladne štangice
rafaelo kocke
ledene kocke
obični keksići
lješnjakovi keksići
kiflice
židovsla orehnjača
židovska makovnjača
mak kocke
čokoladne kocke
orahova salama
(kad poslažen na tanjur za Doček, slikat ću)
Posljednje uređivanje od apricot : 28.12.2010. at 15:58
I? Kad se može doći na kavicu na kuglice, kockice i salamice?![]()
ja nemam ni dovoljno veliki tanjur da to sve stane![]()
apricot, jel sve to može izdržat u zamrzivaču ?
a nemaš kuglice za koje si meni recept davala?
nisu dobre, a?
imam, to su ove čokoladne kuglice
jelena, SVE je u zamrzivaču.
sutra vadim, imam gomilu djece na igranju, a mame na degustaciji, pa javim kako su kremasti podnijeli šok u razlici temperature.
pp, evo recepta:
za roladu
- 50 dag protisnutog pirea od kestena
- 5 dag šećera
- 0,5 dl ruma
- 2 vrećice vanilin šećera
- šećer u prahu za posipanje folije
za nadjev
- 15 dag čokolade
- 7 dag maslaca
- 5 dag šećera u prahu
Kesten-pire, šećer, rum i vanilin šećer spojite u glatku smjesu koju valjkom za tijesto stanjite na aluminijskoj foliji koju ste posuli šećerom u prahu da se ne zalijepi.
Za nadjev spojite čokoladu, margarin i šećer u prahu pa premažite preko stanjenog kesten-pirea.
Oblikujte roladu uz pomoć folije na kojoj je valjana pa tako zamotanu stavite u hladnjak da se ohladi. Ohlađenu prelijte rastopljenom čokoladom (glazuru napravite koja vam najbolje uspijeva).
ajme apri ovaj tvoj popis kolačića u zamrzivaču je nevjerojatan, svaka čast
kakve su ti to židovska orehnjača i makovnjača ?
uska i siromašna nadjevom?
nije od dizanog tijesta, nego od prhkoga.
ima puno nadjeva, ali i tanki sloj pekmeza.
okusom podsjeća na breskvice.
hoćete i taj recept?
tijesto:
40 dag mekog brašna
15 dag maslaca
5 dag šećera
2 cijela jaja
1 pp (nije princess puffy, nego prašak za pecivo)
3-4 velike žlice vrhnja za kuhanje
korica jednoga limuna.
za filu
50 dag oraha
rum
Umijesiti tijesto, napraviti 4 loptice.
Svaku razvaljati, premazati marmeladom od apricota (da me se sjetite) i posuti orasima. Poškropiti rumom i rolati.
Tepsiju namastiti maslacem i posuti brašnom (ja pečem na bak papiru, pa izbjegnem ovu petljanciju) i peći oko pola sata na 180°C.
Kad se ispeče, NAREZATI DOK JE JOŠ VREO i posuti štaubom.
Bolje je da se ne jede isti dan.
, neka malo "ohane".
Isto tako i makovnjača, samo što se mak kuha u mlijeku i dodaju se namočene grožđice.
Umjesto soka od naranče idući put stavi kondenzirano mlijeko ili samo malo više putra (žlicu-dvije).
Ja naranču stavljam u kombinaciju orah-čokolada ili u kuglice od smokava, a ove s kokosom radim bez naranče. Ništa je ne može prefarbati.
Čak i držim kuglice odvojeno, da ne poprime sve isti miris.
a meni se uopće ne osjeti i zato mi to nije to
jer nisam imala neprskane, pa da stavim koru
a sok nije ništa
baš mi je žao da ti se ne sviđaju
Peterlin, pa to ni nisu kuglice s kokosom, zovu se čokolada-naranča-rum kuglice.
aleks, dotrkni pa da se zamijenimo
ja sam ovo ljeto napravila dosta džema od limuna, jer tamo gdje ljetujemo možemo nabrati limun. I sada mi to jako dobro dođe, jer umjesto natribane korice limuna stavim taj džem (korica se isto dobro osjeti) tako da sljedeće ljeto rami manje limuncella a vise džemova. A i ekonomično je, sudeći po cijeni domaćeg limuna naplacu
ja sam radila jedno 4 vrste kuglica i ove aprine su mi najfantastičnije od svih. mm se slaže![]()
hoćeš da ti dam smjesu?
samo sam u mali dio umješala kokos, ostatak je bez kokosa
sve je gledam na balkonu, duša me boli baciti je, a znam da je mi nećemo jesti
ma nije apri kriva, mi ne volimo čokoladno narančaste kombinacije
ne znam što mi bi da sam stavila naranču, mislila sam da će samo malo razbiti slatkoću keksiju
radila sam i tvoju Josefinu Peterlin, pa nitko nije bio oduševljen
a vjerujem da je zapravo prefina
samo što mi ne volimo tu kombinaciju okusa
Drage cure, evo vam malo mojih kolača u avataru. Nisu posloženi, tek ispečeni. Prijatno!
Joj kak volim vidjet ovako nešto... Ovaj dolje lijevo je...?
Ja se napekla suhih za Božić i sad štrajkam. MM za ljubav upravo se hladi čokoladna pita by jamie oliver. nimalo prigodno![]()
Dolje lijevo je još neporezana salama od keksi i želea. Tek sam počela slagati.
i ja radim tu žele salamicu, ali moja je jako uska... u promjeru oko 2,5 cm
ali, svi naši kolači su jako jako sitni
i ja ću štrajkat jer imam hrpu nekog posla i ne stignem
napravila sam ove kuglice po receptu od apricot-fine su jako
sutra biskupski kruh koji nisam stigla za Božić i ništa više
imam još sitnih od Božića, a i ne možemo više jest toliko kolača
beti, super su ti kolači.
od božića se dosta pojelo, dosta sam podjelila. za novu sam djeci obećala mramorni kuglof - njih dvojica se dave u tome, znam da nije neki blagdanski kolač, ali nek im je za gušt, iomam u ledu nešto kestena, pa ću neke kesten kuglicve ili roladicu, bajaderu od kokosa i nešto s orasima.
to sve ionako nosim kod frendova večeras, pojest će se.
prijavljujem da su odmrznuti kolačići s kremama (tipa mađarice, bijele pite, medene pite, rafaelo kocke...) jednako ukusni i sočni kao i kada su bili tek ispečeni.
suhi su standardno dobri, to sam i prije radila.
molim da i prijaviš sliku,kako si i obećala
slikala veći dio, oš da stavim.
na drugi tanjur ću slagati orehnjače, makovnjače i te koji se ne zovu sitnim kolačićima.
ja sam svježe slagala tiramisu po ovom receptu i rokoko tortu
apri super, kod mene svi prežive bez smrzavanja, ili možda bolje reći ne prežive![]()
Posljednje uređivanje od anita_m : 31.12.2010. at 18:39 Razlog: tipfeler
apri, da ja toliko pecem imala bi 150 kg...i sa ovih jadnih 5 vrsta nabijam kg...i zapravo to iz mene samo ljubomora izbija
evo jedne faze, sad su zapakirani, slikat ću još:
http://picasaweb.google.com/apricot.roda/Zicbo2010#
vidi se još inje po njima, tek izašli iz zamrzivača
flo, pa nisam ih ja sve pravila, ja sam ove godine samo 5-6.
svi ostali su došli nekim drugim putevima.
proška su ona vremena kada smo se na ovom podforumu natjecale koja će prije početi i više napraviti.
savršeno
je li kesten rolada na sl.br.2 na 9 h?