Pokazuje rezultate 1 do 50 od 359

Tema: Božićni kolačići 2010.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

molila bih te...strpit ću se, jer ga planiram darivati, pa mi je važno da ispadne bez greške

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ivica_k prvotno napisa Vidi poruku
    molila bih te...strpit ću se, jer ga planiram darivati, pa mi je važno da ispadne bez greške
    Evo, sjetih se da sam obećala recept za cake:

4 jaja
    15 dag margarina ili maslaca
    13 dag šećera
    1/4 žličice soli
    35 dag brašna (glatko ili T550) - ja ne stavljam više od 25 dag
    1 prašak za pecivo
    20 dag grožđica svijetlih (stavljam 7-10 dag, 20 je previše)
    20 dag grožđica tamnih (stavljam 7-10 dag)
    10 dag drugog suhog voća (šljive, marelice, višnje... arancini)
    5 dag oguljenih kosanih badema
    5 dag kosanih oraha
    desetak suhih smokava (ako imam stavim pet, ako nemam... nema veze)
    čašica ruma
    Začini po želji - klinčić, cimet, muškatni oraščić, mrvica papra - može i kombinirani začin za medenjake, ali bez pretjerivanja
    Dodatak (koji ne piše, a koji redovito stavljam) je jedna manja naranča ili pola velike, mljevene u multipraktiku

Grožđice zaliti rumom, ostalo suho voće usitnim i namočim u vodu koju poslije treba ocijediti.

Miješati maslac (na sobnoj temp.) sa šećerom dok se ne izjednači, dodavati jedno po jedno jaje, sol, prašak za pecivo i brašno. Dobro izmiješati, dodati sve iscijeđeno voće (rum ne bacam, njega zalijem u smjesu ) i na kraju bademe i orahe.

Pećnicu zagrijati na 180-200oC, a u međuvremenu smjesu rasporediti u dva dugoljasta kalupa ili dva manja za kuglofe (moji su promjera dvadesetak cm). Kalupe treba namazati maslacem i posipati prezlima, da se kolači ne zalijepe. Peći na toj temperaturi nekih 20 min, a onda još 20 min na 150oC. Testirati ubadanjem čačkalice da li je pečeno. Ostaviti u kalupu dok ne bude mlačno, pa oprezno izvaditi. Kad se ohladi do kraja, zamotati u celofan i dobro ga zavezati, da se ne suši. Prije posluživanja nek stoji bar jedan dan. Bolji je kad odstoji, jer se sastojci lijepo prožmu, ali mora biti zamotan da se ne suši. Godinama ga pečem namjenski, za dar.

Inače, meni ovaj kolač uvijek uspije, a radila sam ga i s više brašna i s manje, i s puuuno manje voća.... i bez naranče i svakako. Omjeri nisu jako bitni. Bitno je peći ga polako. Pečem ga s narančom kad god se dočepam neke ekološke (offt, dobro ste me sjetile, moram pitati susjedu radi li još njena dalmatinska veza...).

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, sjetih se da sam obećala recept za cake:
    super, hvala, baš sam čekala da staviš... morat ću još razmisliti, mislim da će biti neka druga prigoda - ide u dva kalupa (!!), pa tko će to pojesti u ovom blagdanskom obilju drugih kolača

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •