molila bih te...strpit ću se, jer ga planiram darivati, pa mi je važno da ispadne bez greške![]()
molila bih te...strpit ću se, jer ga planiram darivati, pa mi je važno da ispadne bez greške![]()
Evo, sjetih se da sam obećala recept za cake:
4 jaja
15 dag margarina ili maslaca
13 dag šećera
1/4 žličice soli
35 dag brašna (glatko ili T550) - ja ne stavljam više od 25 dag
1 prašak za pecivo
20 dag grožđica svijetlih (stavljam 7-10 dag, 20 je previše)
20 dag grožđica tamnih (stavljam 7-10 dag)
10 dag drugog suhog voća (šljive, marelice, višnje... arancini)
5 dag oguljenih kosanih badema
5 dag kosanih oraha
desetak suhih smokava (ako imam stavim pet, ako nemam... nema veze)
čašica ruma
Začini po želji - klinčić, cimet, muškatni oraščić, mrvica papra - može i kombinirani začin za medenjake, ali bez pretjerivanja
Dodatak (koji ne piše, a koji redovito stavljam) je jedna manja naranča ili pola velike, mljevene u multipraktiku
Grožđice zaliti rumom, ostalo suho voće usitnim i namočim u vodu koju poslije treba ocijediti.
Miješati maslac (na sobnoj temp.) sa šećerom dok se ne izjednači, dodavati jedno po jedno jaje, sol, prašak za pecivo i brašno. Dobro izmiješati, dodati sve iscijeđeno voće (rum ne bacam, njega zalijem u smjesu) i na kraju bademe i orahe.
Pećnicu zagrijati na 180-200oC, a u međuvremenu smjesu rasporediti u dva dugoljasta kalupa ili dva manja za kuglofe (moji su promjera dvadesetak cm). Kalupe treba namazati maslacem i posipati prezlima, da se kolači ne zalijepe. Peći na toj temperaturi nekih 20 min, a onda još 20 min na 150oC. Testirati ubadanjem čačkalice da li je pečeno. Ostaviti u kalupu dok ne bude mlačno, pa oprezno izvaditi. Kad se ohladi do kraja, zamotati u celofan i dobro ga zavezati, da se ne suši. Prije posluživanja nek stoji bar jedan dan. Bolji je kad odstoji, jer se sastojci lijepo prožmu, ali mora biti zamotan da se ne suši. Godinama ga pečem namjenski, za dar.
Inače, meni ovaj kolač uvijek uspije, a radila sam ga i s više brašna i s manje, i s puuuno manje voća.... i bez naranče i svakako. Omjeri nisu jako bitni. Bitno je peći ga polako. Pečem ga s narančom kad god se dočepam neke ekološke (offt, dobro ste me sjetile, moram pitati susjedu radi li još njena dalmatinska veza...).