Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: juha od rajčica

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno juha od rajčica

tražim recept za domaću, finu, mirisnu juhu od rajčica...

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

bas od rajcica?
    ja je radim od onih pelata iz tetrapaka

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ako nisi ukuhala ili smrzla rajčice, sad nije doba za domaću juhu od istih...

Juhu od rajčice (poludomaću) kuhala sam ovako prije nego je mm dobio nalaz povišenih masnoća:

Napravila bih laganu zapršku (2 žlice ulja+1 žlica glatkog brašna, ravna) i to nadolila rajčicom iz tetrapaka i po potrebi razrijedila temeljcem ili vodom uz dodatak začina (sušeno povrće za juhu).

Sad jednostavno preskočim zapršku. Gustoću reguliram samo dodavanjem više ili manje vode.

Unutra ide obavezno grančica celera i malo luka (recimo 1/4 glavice) koji se po volji može popržiti na vatri. Luk može zamijeniti sušeni vlasac, ali njega dodajem na kraju.

Tko voli domaće suhomesnate proizvode, može se za miris dodati 2-3 kolutića domaće kobasice (ali vrlo malo).

Po želji se u juhu može dodati kuhana riža (može se i ukuhati, to će dodatno zgusnuti juhu) ili domaće tijesto.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imam smrznute rajčice, dakle može i recept s njima.
    imam i domaćih pasirnih rajčica, kuhanih, zamrznutih u čaše od jogurta.
    do sada sam uvijek kuhala s rajčicom iz tetrapaka (zaprška, rajčica iz tetrapaka, sol, šećer, sušeni bosiljak i vegeta), a sad kad imam domaće, htjela bi neki bolji recept.
    probati ću dodati celera, to je sigurno mirisno
    Posljednje uređivanje od Roza : 10.12.2010. at 14:02

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U dalmatinsku varijantu stavlja se i ljupčac (to je ona biljka koja miriše na vegetu ) ali ne znam gdje ga potražiti...

Znalo ga je biti na placu u Utrinama, ali dugo već ne stanujem tamo pa ne znam.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.12.2010. at 14:23

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Roza, meni predivan okus daje kad se na poprženo brašno, a prije zalijevanja baci žlica šečera i rastopi (tj. po želji koliko ne želiš da bude kiselo)
    i onda zaliti rajčicom
    tako radi moja baka

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nikad ne radim zaprsku za juhu od paradajza, nego jednostavno stavim kuhati rajcicu (domaci sok ili smrznute pasirane ili odmrznes pa propasiras - sjemenke nisu fora u juhi), malo maslinovog ulja, celerovu sol (ili komadic korjena i lista), jedan manji luk - cijeli. I to je to. S domacim rezancima -

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mislim da je moja juha pobjednica u jednostavnosti (a miriše i fina je):
    karton od pola litre pasirane rajčice
    pola litre vode
    sol
    sušeni peršin

zakuha i na stol

(nekad sam stavljala i vrhnje za kuhanje, ali sam skužila da mi je ovako finija)

zaprška?!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam se naučila po receptu od svekrve ovako kako je peterlin opisala, samo ja ne stavim celer i luk al probat ću da vidim razliku, isto dodam žličicu šećera i napravim žličnjake od brašna, 1 jaja i malo soli, ta juha bude za 20 min. gotova, ponekad ukuham i grašak i mrkvicu onu iz leda

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja ovako kao apricot samo od domce ukuhane rajcice i stavim celer, persun i ljupčac (hvala Peterlin sto si mi otkrila kako se zove ta biljka imam je u vrtu a nisam joj znala ime). tips&tricks moja sveki pred kraj doda malu malu galvicu luka isjeckanu na najsitnije kockic koje mozete zamisliti i pusti da prkuha jako je fino i da neki poseban ukus.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Paradajz (domaći ukuhani ili iz tetrapaka)
    češnjak (cijeli režanj)
    malo bosiljka i origana
    sol
    vode po potrebi
    domaći žilavi nokleci

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja radim zapršku da mi poveže,domaći paradajz iz boćice koje moja mama radi odličan je,stavim malo soli ,sećera,jedan crveni luk,pola celera u komadu i list od peršina i naravno napravim domače rezance malo na deblje super mi je čak i tu juhu mm jede koji inače ne jede juhu

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod mene je ovako:
    žlica ulja i mrvica brašna, nakon par minuta na to ide zgnječeni češnjak, zalije se rajčicom (pasiranom i sjeckanom), doda se sol, šećer, malo vegete, svježe mljeveni papar, bosiljak (najviše), origano i ružmarin (samo malo), a ako imam, ubacim i svježeg peršina. Od tjestenine može bilo što, ali najdraže nam je s rižom, rezancima ili zvjezdicama.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ne mogu zamisliti nikakvo tijesto u juhi od rajčica.
    zato je svima moja juha šuplja.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je najdraze blansirati jaje unutra, al moji nisu odusevljeni.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Juha od rajčica, njam! Ja stavim maslinovo ulje, pa par režnjeva češnjaka, i lagano, lagano propržim, da ne požuti. Dolijem pasat, dodam peršin, bosiljak, može i malo suhog celra, malo šećera, papra i soli.

Ili radim sa lukom, komadićem mrkve, celera i listom peršina i celera. Na lonac za obitelj stavim jedan luk, jednu mrkvu, malo, malo celera i po par listova peršina i jedan list celera; isto dodam malo, malo šećera, sol, i papar, stavim jedan cijeli pasat i nešto vode - da razrijedi.

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

meni bosiljak ima jako intenzivan miris u juhi u kombinaciji s celerom i persinom,zato bosiljak ne stavljam

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Juha od rajčica, njam! Ja stavim maslinovo ulje, pa par režnjeva češnjaka, i lagano, lagano propržim, da ne požuti. Dolijem pasat, dodam peršin, bosiljak, može i malo suhog celra, malo šećera, papra i soli.
    i ja tako
    i nikad ne dodajem tjesteninu, zapravo, nikad mi nije ni palo na pamet da bi netko stavio tjeteninu u juhu od rajčice

zapršku nikad i za ništa ne koristim. zapravo, sad sam tek shvatila što je zaprška (ulje i brašno, jel da?). nemam pojma, jednostavno još nisam došla do recepta gdje bi mi bila potrebna zaprška

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja umjesto tjestenine nasjeckam kockice mozarelle ili brie sira. I svjezi bosiljak.

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Izmiksam u blenderu rajčicu i malo kapule, bacim na maslinovo ulje i kada malo prokuha stavim smrznuti kukuruz umjesto tjestenine.
    U stvari bi mi više pasala riža (nju je stavljala moja nona), ali je treba skuhati bar do pola posebno, a za to sam prelijena.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ulijem domaći paradajz u šerpu, dodam polvinu ili četvrtinu glavice crvenog luka, ukuham taranicu ili žličnjake i na kraju, kada ugasim dodam maslinovo ulje i sitno nasjeckani peršin. Nekada umjesto peršina dodam bosiljak. Nekada ništa. Nekada zaboravim dodati i ulje. Nekada ne dodam ni vodu pa kad se nakuha ta tarana bude gusto kao sos... Uglavnom, s domaćim paradajzom je uvijek ukusno, kako god ispalo.
    Kad radim s onim iz tetrapaka, e tu moram dodavati začinske soli, čak malo šećera.... ta mi nikada ne bude tako fina.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Covjece, a ja sam mislila da je onaj topic o bolonjezu nebulozan! Nisam ni sanjala da ima 100 recepata za juhu od paradajza.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mrata, cek da stavim recept za juhu od cherrry pecenih rajcica ...to je totalnio slow food ali je bozanstvena. uspijem je napraviti tek 2 max 3 puta po sezoni.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Covjece, a ja sam mislila da je onaj topic o bolonjezu nebulozan!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Kuhanje s rajčicom je kao jazz - osnovni sastojak, a ostalo improvizacija sa srcem. Osobno kuham juhu od rajčice na barem 10 načina, prema ćeifu, dobu godine i nadahnuću, a bit će toga još i više, ali nisam htjela raditi više pomutnje nego je potrebno.
    Znate kako kažu - za ples nisu potrebne noge; isto tako za kuhanje s rajčicom ne treba znanje ni recept.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo ja isprobala par savjeta: stavila sam češnjak, celer, peršin, bosiljak i luk. i stvarnoje juha bila izvrsna, mirišljava. kad ću kuhati drugi put, budem isprobala još par varijanti koje ste napisale.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

O, pa ovo je cijela storija o juhi od rajčice, tko bi rekao da se može tako puno recepata izroditi.

Ja kao glavnu značajku ove juhe u mojoj kuhinji navodim šećer. Juha mora biti slatka. Čak i na kraju često dodamo si svako još malo šećera u tanjur. Utjecaj njemačke kuhinje, šta ćeš.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja isto dodajem u tu juhu šećer,ali tek toliko da izbalansira kiselost rajčica.... onako da nije ni prekisela ni preslatka. radim ju ovisno o tome da li imam svježih rajčica ili one iz tetrapaka.... na zapršku, nalijem rajčice ,dodam vode po potrebi, začinim, a na kraju ukuham domaće noklice od brašna i jaja.....

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kod nas se ukuhavala riza, i stavljao se secer. ja sada ne stavljam secer, rizu ponekad. ostalo prema inspiraciji dodajem.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam poseban odnos sa juhom od rajčice
    Nisam ju voljela nikako dok nisam u bolnici nakon poroda umirala od gladi a bila je juha od rajčice i tu se rodila ljubav :ahtihormoni

Najbolja mi je sa lukom i malo češnjaka, a klinci više vole bez luka, MM pak sa šećerom i to je vječita borba čija se kada kuha
    super mi je bosiljak ili netko je spomenuo ljupčac (fora kad ga ima, mi davno bili natražili se tog vraga da bi svekrva provalila pa imam vam ja vegetu na vrtu) i da, volim i tjesteninu, ali može i bez...:slinecure

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo ja jučer radila ovu vulgaris ko apricot i super je!
    jedino je bila dosta gustasta pa ću drugi put malo više vode!
    i stavila sam origano umjesto peršina i mljac!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja stavim cukara a radim mamin recept sa konservom (koncentrat rajčice). Na maslinovom ulju se poprigaju 2 pice česna, doda žlica brašna, nalije vode i doda konserva, sol, cukar i papar. To se kuha valjda 10 minuta. Ne ukuhavamo pastu al napravim preprigane kockice kruha ide mrak uz ovu juhu.

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

ja ne stavljam šećer, ali baš ću probati ovo s poprženim šećerom. Baš me zanima...
    I najviše ju volim s rižom, ali klinci baš ne vole tu varijantu, više vole one gotove,masne kuglice za juhu, pa najčešće jedemo, kao kompromis, šuplju :D Ili skuham malo riže za sebe i MM pa dodamo u tanjur. Fina je i s onom ribanom kašicom.

Nisam nikad probala staviti ni celer. čudno, inače juhu bez celera ne mogu ni zamisliti! A,valjda sam mislila da je to samo za bistru juhu i ajngemaht
    Baš budem. A i "vegetu"

Hm, fakat ima puno recepata za običnu paradajz juhu

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

kad nemate domaće rajčice koju iz tetrapaka koristite? meni nisu sve fine, neke su užasno jake pa me zanima s kojom vam juha baš dobro ispadne da ste zadovoljne?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a tko će ga znati kakav ti je ukus?
    dok sam "kupovala hrvatsko", samo Podravkina.
    ali, recesija pojela domoljublje i političku korektnost, pa sada kupujem onu koja je na akciji.
    u intersparu ima više vrsta po 3,99 pa kako mi se koja zalomi.
    istina je da su okusom različite; neke daju onu puninu i slatkoću kad progutaš, neke su "praznije", ali ja ti to ne zapamtim niti pratim.

uglavnom, nijedna nije nefina.
    ili je to zato što ja obožavam juhu od rajčice, pa mi svejedno?

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je najbolja cirio pasirana rajčica.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ja kuham nekad sa malo vrhnja, nekad bez, nekad sa knedlicama, nekad bez, nekad sa celerom, nekad bez. prema dnevnoj inspiraciji.
    ali jedina konstanta je rajčica koju sam ja ljetos ubrala i ukuhala.
    do sad je to inače mama radila. svježa ispasirana bez kuhanja iz škrinje se potrošila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •