Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Zakon o sigurnosti u prometu: Mama i beba sami u autu

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Zakon o sigurnosti u prometu: Mama i beba sami u autu

Ja sam samohrana majka (koja baj-d-vej zivi 50-tak kilometara od ZGa, a cesto tamo odlazim... odnosno relativno sam cesto na cesti jer i po osnovne stvari iz ducana moram autom... a baka zivi u ZG i nije uvijek tu). Beban mi ima 7 mjeseci i iako redovito zaspi cim se upali motor od auta, nisam ga nikada stavlja otraga. Jer mi je tako lakse, ako se zagrcne ili probudi, pa mu trebam nesto dodati ili samo da me vidi - sve su to razlozi zbog kojih zelim da mi bude "na vidiku" i blizu. Na autu sam dala iskljuciti airbegove i uvijek ga vezem pojasom, i naravno, pazljivo vozim.

Dakle, sto zakon kaze o tome, pitam se. Jer svi mi govore da ce me murija kazniti ako bebu vozim na prednjem sicu. Kakva su vasa iskustva i da li je i jednu od vas netko kaznio u takvoj situaciji (ili to niste niti pokusavale)?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iako su te autosjedalice - nosiljke predviđene (i) za vožnju na mjestu suvozača, to je prema našem Zakonu zabranjeno. Ja sam tako vozila svoju djecu ali su mi naše cure iz projekta autosjedalica rekle da je to vrlo loše.

A što se tiče kažnjavanja - ovisi na kakvog policajca naletiš. Neki to uopće ne registriraju, drugi će te kazniti. Ali zapamti da te ima pravo kazniti.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i naravno, pazljivo vozim.
    na žalost, to tti nije nikakva garancija jer na cesti nisi sama :/ .
    mene je jučer po onoj kiši u vožnji u koloni od 20 km/h lupio straga drugi auto, makar sam pažljivo vozila.
    Nevjerojatno je kako je jak bio udarac, a tako male brzine, uf, tko zna kako je to pri većoj.
    Starija curica je sjedila otraga u svojoj sjedalici pravilno vezana i rasplakala se od straha kad se to desilo, a da nije bila vezana garant bi se udarila.
    U biti sam htjela samo reći da nikad ne znaš šta se može dogodit, tko može naletit na tebe i zato je jako važno da se bebu smjesti tamo gdje joj je u autu najsigurnije, a to sigurno nije suvozačko sjedalo (pogledajte samo statistiku gdje najčešće upravo stradaju suvozači), nego u sredini stražnjeg sjedala, za malu bebu-okrenuta prema natrag.
    I kupiš onaj retrovizorčić da je vidiš.
    A dodavati nešto bebi u vožnji ionako nije baš preporučljivo.
    Najbolje je stati i na miru sve obaviti, jer jedan trenutak nepažnje u vožnji može biti koban...

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naš zakon kaže da se to ne smije i policajac ti može naplatiti 500 kn, imamo informacije da su kazne i radi toga i dobivene.

E, sad ono što je možda bitnije je zašto ne voziti na prednjem sjedalu.

Statistički je oko 45% sudara, sudara s prijeda, beba je bliže točki udarca, broj ozljeda se povecava za 30%.

Zračni jastuk - postoje slučajevi da se otvorio bez obzira što je bio isključen.

Tu je ometanje vozača, jer roditelju njegovo malecno dijete lako otme pažnju a i najmanja nepažnja...

U svakom slučaju nikako ne voziti dijete na prednjem sjedalu, najsigurnije je (a i prema preporuka ADAC-a) voziti djete na sredini stražnjeg sjedala.

Pa da još citiram Ančicu:

Problem sa prednjim sjedistem je da su sile tamo jace kod sudara sprijeda jer je dijete blize tocki udarca (a ti su najsnazniji i uzrokuju najvise ozljeda) pa je shodno toga i veci rizik ozljede djeteta.

A i problem je taj sto i kod sudara dijete ili dijete skup sa sjedalicom (kod sjedalica za novorodence) moze putovat prema naprijed i do pola metra (takva je regulacija, to je maksimum, mislim 500 ili 550 mm) pa ako dijete lupi o instrumentalnu plocu veca je sansa od ozljede nego ako lupi i kolko tolko apsornirajuci objekt kao sto je naslon sjedista ispred.

Tu je jos i razbijeno staklo sajbe, ukoliko se razbije, malo mu je teze putovat do djeteta koje je otraga nego do djeteta koje je naprijed.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

OK. Trebala sam procitati podforume o autosjedalicama. Sada samo trebam naviknuti se na novi "djir" - ne vise gledati desno, nego gore... i ponekad stati. Samo jos da nabavim to ogledalce. Fala cure.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Topic selim na autosjedalice.

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Nisam znala da li da otvorim novu temu, pa ću se samo prikačiti ovdje. Naprosto ne mogu vjerovati, a ni doći sebi da se to stvarno može desiti. Danas sam vidjela jednu mladu mamu (pretpostavljam da je ona mama) kako lijepo slickana i sređena vozi dijete koje sigurno nema niti 5 mjeseci u svom krilu. Nije vozila ono 5-10 km/h već je ženska lijepo vozila, gradska vožnja 40-50 km/h i beba u krilu :shock: . To su prije radili nadobudni očevi, ali ovo no more comment...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

:shock: ja kad vidim klinca u krilu osobe koja vozi smrznem se

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I ja sam svojevremeno tako razmišljala i tek nakon informacija ovdje sam shvatila da je problem zapravo bio u meni.
    Jan se brzo naviknuo na novu situaciju, kao što je i sada naviknut da se uvijek, ama baš uvijek u autu vozi u sutosjedalici i da skida jaknu u hladnom autu jer smo se postavili tako da je baš super sjesti u autosjedalicu, zakopčati se i pokriti dekicom ispod koje se griju on i medo.
    Mislim da je Roda, već puno napravila na ovom polju, ali zaista je još mnogo ljudi neinformirano i na tome se radi. A za one koji su informirani, a ne haju, ja osobno, želim čim žešči udarac po novčaniku, koliko god to možda nekom ružno zvučalo.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja znam da sve moje prijateljice kolutaju očima kad im počmem priču da se djeca uvijek moraju voziti vezana u autosjedalicama...ali sad jedno drugo pitanje zar se nekad nekome dogodilo da im je policajac naplatio kaznu jer dijete nije bilo u sjedalici?Mislim da je njima to sasvim ne važno pravilo,nažalost!!!!Jer kad bi počeli naplaćivati kazne manje bi se djeca bilo kako vozila!

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na jedan pregled, ne znam gdje i kad, pojavio se jedan tata jer ga je lupilo po džepu.

Barem je tako sam rekao.
    No izgleda da su to još uvijek rijetki slučajevi :/

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ifi prvotno napisa
    ...ali sad jedno drugo pitanje zar se nekad nekome dogodilo da im je policajac naplatio kaznu jer dijete nije bilo u sjedalici?Mislim da je njima to sasvim ne važno pravilo,nažalost!!!!Jer kad bi počeli naplaćivati kazne manje bi se djeca bilo kako vozila!
    Slažem se s ovim, a žalosno je to da poticaj za korištenje sjedalice bude novčana kazna, a ne sigurnost djeteta...

Inače, iz prve ruke mogu reći da mene nije kaznio policajac koji me zaustavio i legitimirao, a dijete se vozilo na zadnjem sjedištu bez sjedalice (takva je bila situacija da jednostavno nisam imala sjedalicu sa sobom i nije bilo drugog izlaza osim tog).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

U ovoj situaciji mislim da nije važno što će ljudima biti poticaj mislim da je jedino važno da sva dječica budu vezana u autosjedalicama!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •