Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 93 of 93

Thread: kako skuhati finu sarmu?

  1. #51
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    Quote Originally Posted by ljiljan@ View Post
    Jel ima netko tko kuha sarmu sat i pol, najviše dva?
    Osam sati???
    A što će biti drugačije u okusu ili izgledu jela sa (po mome) 6 sati viška kuhanja? Osim što će se zelje raspasti? Voda ispariti (podlijevate?)
    Hajde recite, ubitačno sam znatiželjna!!!
    ja ju kuham dva sata od kad zakipi i tokom kuhanja ju podlijevam i uvijek je odlična i zelje je kuhano

  2. #52
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Znam samo da se fina sarma ne da skuhati u Americi...

  3. #53
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by chris blue View Post
    Gotovo za pol sata...
    Ajme, majko mila!
    I od sarme napraviše fast fud!

    Kaae draga, nemoj žaliti.
    Nije bilo potrebno doći do Amerike da bi se odrekla naših recepata.
    Pa ni u Italiji ne možeš napraviti najobičniju gibanicu: nema sira, nema vrhnja... sve neke ricotte i creme.

  4. #54

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    tc tc tc sarma u ekspres loncu, sarma za pola sata

    skrnavljenje sarme

  5. #55
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by vissnja View Post
    tc tc tc sarma u ekspres loncu, sarma za pola sata

    skrnavljenje sarme


    A čuj, kad si u stisci primijenjuješ svašta. Priznajem da i ja ponekad uzmem expres.

  6. #56
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Je, baš tako i odlična je.

    Neki rade mitologiju od sarme pa i od kuhanja uopće.

  7. #57
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    chris, možda nisi dugo bila na ovim topicima, ali mi se jako dobro zabavljamo.
    i to nije mit, to je živa istina!

  8. #58
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Da vidiš tek kako bi se zabavljala uz ekspres lonac:

    Prvo žuto, pa zeleno, pa crveno, pa pišti i vrti se kao ludo

  9. #59
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    sarma, grah i punjene paprike za to smo zadužili bake koje rade mega količine, a ja obožavam kad naiđem na neke gablece što je jako rijetko iskoristiti priliku. Meni su to jela koja su najbolja kad se rade na veliko a moji klinci niš od toga ne jedu :/
    Last edited by pikula; 18.12.2010 at 12:01.

  10. #60
    ivananeda's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    PARACIN,srbija
    Posts
    292

    Default

    E bas cu da probam, ispruzila ja dlan i isprobavam na prazno, a sve gledam u monitor a ostali me gledaju u cudu

  11. #61
    ivananeda's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    PARACIN,srbija
    Posts
    292

    Default

    Mislim na post od beti3 za motanje sarme

  12. #62

    Default

    ma neki rade veliku misu i od odgoja djeteta
    besposlene babe

    joj, baš se veselim novogodišnjoj sarmici
    nećem ko komšinica, ali kuhat će se barem 5 sati
    s tim da se meso prije obavezno izdinsta

  13. #63
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    i neka bude onaj skroz tanki kupus, što se kroz njega novine mogu čitati.
    onda sarmice mogu biti male, a da bude puno mesa

  14. #64
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by ivananeda View Post
    E bas cu da probam, ispruzila ja dlan i isprobavam na prazno, a sve gledam u monitor a ostali me gledaju u cudu

  15. #65
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by pikula View Post
    sarma, grah i punjene paprike za to smo zadužili bake koje rade mega količine, a ja obožavam kad naiđem na neke gablece što je jako rijetko iskoristiti priliku. Meni su to jela koja su najbolja kad se rade na veliko a moji klinci niš od toga ne jedu :/
    To, pikula, i ja bih "pravi" grah, onakav u padeli od 10 l, pa suho meso, (pa probava vjetrovita, ali baš te briga kad si se fino najeo). Ovo moje u 2 l nije ni sjena.
    Ili nonine punjene paprike uz berbu grožđa, a paprike i pomidori iz vrta, a padela za nas desetak. Memories....

    Dobro sam se nasmijala čitajući danas,

  16. #66
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ma neki rade veliku misu i od odgoja djeteta
    besposlene babe

    joj, baš se veselim novogodišnjoj sarmici
    nećem ko komšinica, ali kuhat će se barem 5 sati
    s tim da se meso prije obavezno izdinsta
    Sarma i odgoj djeteta i misa

    Mi uvijek radimo smjesu sa sirovim mesom.

  17. #67
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ma neki rade veliku misu i od odgoja djeteta
    besposlene babe

    joj, baš se veselim novogodišnjoj sarmici
    nećem ko komšinica, ali kuhat će se barem 5 sati
    s tim da se meso prije obavezno izdinsta
    moram doć probat te dinstane sarme

  18. #68

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    A ja se uvijek pitala zašto neki vele da je sarma teška hrana... dinstani luk, pa dinstano meso... više se ne pitam

  19. #69
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    bome ni ja a ni moja stara, nikad nismo dinstali meso ni luk prije rolanja.
    a teška je zbog kupusa i suhoh mesa, čini mi se

  20. #70
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by Pinky View Post
    a teška je zbog kupusa i suhoh mesa, čini mi se
    jok, teska je zbog utega kojeg treba staviti gore
    Last edited by spajalica; 19.12.2010 at 22:18.

  21. #71

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    jok, teska je zbog utega kojeg treba staviti gore


    ne znam zašto bi bila "teža" zato jer se meso dinsta
    ja sam tako navikla, meni je meso ukusnije kada se izdinsta
    a vjerovatno da jedem s nedinstanim mesom ne bi skužila razliku
    sve je samo stvar navike

  22. #72
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    ma meni nikad nije teška, koliko je volim mmmmmmmmmm

  23. #73
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    jok, teska je zbog utega kojeg treba staviti gore
    ahahahahhahaaaa, zato je moja bila skroz lagana!

  24. #74

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Moja je teška jer se kuha u teškom Zepter loncu, ali po sastojcima i nije baš.

  25. #75
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,297

    Default

    evo ja radila jučer za gladuše.

    cca kilo junetine
    15-20 dkg riže

    uzmem lonac 7 l, stavim malo maslinovog ulja i narežem gore luk na ploške

    zmjesim meso s rižom i soli, i motam sarme ( odmah presavinem jedan dio lista, pa kad odrolam do kraja, samo zgiram ona dio kaj je ostal vani) ne odmotavaju se.
    Složim sarme, narežem zelje, posipam ga i nanovo red. Stavim malo špeka i slično kaj već ima doma. radimm bez paradajza i inih sitnica, jer imam alergičare doma, ali ovim nealergičarima ništ ne smeta ta moja.

    kuham 2-3 sata ( kolko imam već vremena) malo prodrmad dok se kuha.

    Jučer lozali prste 2x, ima i za danas, a poslala i moji danas za ručak.

    Uz to jučer je bio pire krumpir s mašću.
    Last edited by jelena.O; 20.12.2010 at 09:39.

  26. #76
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    Ajme, majko mila!
    I od sarme napraviše fast fud!

    Kaae draga, nemoj žaliti.
    Nije bilo potrebno doći do Amerike da bi se odrekla naših recepata.
    Pa ni u Italiji ne možeš napraviti najobičniju gibanicu: nema sira, nema vrhnja... sve neke ricotte i creme.
    O, nema gibanice ni ovdje. Nikad culi za svjezi sir.

    Kuhala sam prosle godine sarmu, imam jos par komada negdje u frizeru. Bio mi je stari u posjeti taman u doba kiseljenja kupusa pa smo usmrdili svekrvinu garazu (a i zbunili ljude u ducanu kad sam 'ladno prosetala s kolicima punim glavica zelja, jel). Enivej. Nije bila losa, ali nije to skroz to jer nema ni speka, ni kobasice... kamoli suhog mesa. Ova moja se kuhala valjda cijeli dan, po peesu. I bila je lagana jer ne koristim utege. :D

    Ova lazna sarma, jel to cemu ako skuham s ribanim zeljem? Nije za vjerovati (skoro), ali ima ribanog kiselog zelja u ovim krajevima, a jos je i poprilicno dobro. Jedino za cijele glavice culi nisu. Pih.

  27. #77

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,780

    Default

    Koje suho meso stavljate u sarmu, grah i sl.?

    Molim točan opis i ime koje piše na naljepnici, ime proizvođača ako je moguće ... (btw. ja ne znam ni što je buncek ... da mi u mesnici vise ispred nosa ne bih znala da je to to... prepoznajem samo papke i njuške)

  28. #78

    Default

    suha rebrica su meni najmilija
    ona skroz tanka
    mada mogu i špic rebra
    i komad slanine
    mogu i kožice od slanine
    a ako ima i uho
    a može i koja fina domaća kobasa
    joj, gladna sam u 2 AM

  29. #79
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja špic rebra, to mi najdraže jer ima i masnoće, nije suho
    pa sladi kad se skuha

    vrijeska, u intersparu baš piše špic rebra
    a i u mesnici tako tražiš

    a buncek u dućanu može izgledati ovako
    http://www.fino.hr/image/cache/data/...-1000x1000.jpg

    ili visi na špagicama

    joj, vrijeska... :O

  30. #80
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    mmmm raskuhana koža suvog praseta :drool:

  31. #81
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    :sluuuurp:

  32. #82
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    Ajme, majko mila!
    I od sarme napraviše fast fud!

    Kaae draga, nemoj žaliti.
    Nije bilo potrebno doći do Amerike da bi se odrekla naših recepata.
    Pa ni u Italiji ne možeš napraviti najobičniju gibanicu: nema sira, nema vrhnja... sve neke ricotte i creme.
    A bome i sarma u Italiji postaje problem - ne mogu nabaviti glavicu kiselog kupusa - imaju kiseli kupus, ali ga prodaju narezanog na kockice.
    Pitale me frendica Talijanka za recept, bas sam joj u ponedjeljak dofurala za prvu izvedbu Fant za sarmu i kiseli kupus u glavici.

    Ja, kad se je bas jako zazelim, narucim od mame. Ionako mi ju nitko ne radi tako dobro.

  33. #83
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Kod mene samo kiselo zelje... ribano. Ali probat cu ovu laznu sarmu. Par smrznutih pravih cuvam za crne dane.

  34. #84
    MariolaST's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Split
    Posts
    293

    Post

    Sarmu kuham dan prije Badnjaka, a možda i dva dana prije. Obično je to količina za cca 25 komada pa podijelim da ima i za Novu.
    Sastojci:
    Najveća glava kupusa (oko 2,5-3 kg)
    2 kg krupno mljevenog mesa 2/3 junetine i 1/3 svinjetine
    jaje
    2 kašikice soli
    na vrh noža sode bikarbone
    malo korice limuna (ubije teški vonj kupusa)
    pešt od 10 dkg bile slanine i 7-8 češnjeva bilog luka
    10 dkg sitno sjeckane pancete
    malo muškatnog oraščića

    Smjesu izmiješati i puniti dobro oprane listove. S listova prije odstraniti debeli dio. Ostatak glave izrezati na trakice, dobro oprati i poslagati oko sarmi. Dodati okolo komade sušene glave i suhe dimljene kobasice. Sve posuti sa crvenom paprikom i paprom u zrnu. Kuhati 2,5 - 3 sata na lagano.

  35. #85
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Samo da kažem da je sarma moje mame definitivno NAJBOLJA

    I za to imam jake argumente - kod nas u selu je običaj "hodanje po kućama" za vrijeme blagdana, i to ide tako da se počne u jednoj kući i onda domaćin pođe sa družinom dalje i sve tako od kuće do kuće, a skupina je sve veća. Kuću moje mame uvijek ostavljaju zadnju i traže samo da im se napravi sarma. Svi samo o njenoj sarmi pričaju i nikada je nije dovoljno. Koliko god ona skuha, sve se pojede

    Znam da je ona uvečer priprema i da se kuha do sutradan oko podne. Pravi je i sa kiselim i slatkim kupusom, ali meni je najdraže kada obari kupus u sirćetavoj vodi, eeee to joj je glavni tajni trik. Znam da u meso stavlja miješano junetinu i svinjetinu. Isto tako, nikada ne stavlja previše riže, ona radije dodaje vodu u smjesu mesa i povrća dok joj meso ne omekša pod rukom. Koliko je smjesa mekana pod rukom, toliko će biti mekana i za jesti. Nikada ne dinsta..

    Ma baš ću je pitati točan recept i postupak i staviti ovdje!

  36. #86
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Sarma moje mame je prefina... a sad i mi radimo po njenom receptu. Miješano mljeveno meso - svinjetina/junetina, pola-pola, 1 kg. Dinstati sitno nasjeckani luk (2 glavice) na ulju - mješavina maslinovog i suncokretovog, da jako omekša, pred kraj dodati 3 režnja sjeckanog češnjaka, kratko prodinstati (samo da češnjak zamiriši). Meso posoliti po ukusu i zaliti s 2 dcl kipuće vode (jaje ne stavljamo) i promiješati. Dodati luk s češnjakom, malu žličicu crvene mljevene paprike (slatke), papar i 2 dcl riže. Dobro izmiješati rukom. Nadijevati listove kako je opisala Beti.
    Na dno staviti rezano zelje, zatim slagati sarme u vijenac uz stijenku lonca da u sredini ostane rupa veličine šake. Veće sarme na dno, manje na njih. Gornji red prekriti rezanim zeljem. Zaliti vodom, ali da ne prekrije gornje rezano zelje. Kuhati sat i pol s povremenim protresanjem lonca. Nakon sat i pol napravim zapršku - mješavinu maslinovog i suncokretovog ulja s 3 čajne žličice zobenog brašna (ili bilo kojeg drugog) i pasiranom rajčicom po ukusu. Zapršku ulijem u rupu u sredini i izmiješam kuhačom. Nakon toga kuham na laganoj vatri još sat vremena.
    Stvarno je

  37. #87

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default

    Evo mog recepta:
    - 3/4 mljevenog mesa (junetina i malo svinjetine),
    - kapula (crveni luk),
    - luk (češnjak)
    - kupus
    - lovorov list
    - riža.

    U meso stavim crveni i bijeli luk, petrsimul, rižu, sol i papar, malo slanine na sitno, malo crvene paprike. Zamotam u listove i položim u lonac. Na dno lonca stvim par listova kupusa. Zalijem vodom, dodam, lovor, par zrna papra, par češnjaka cijelih, , pospem malo praprike, i malo pome iz tube (konšerva- koncentrat rajčice). Na vrh suhog mesa (rebarca), a sa strane malo slanine. Krčkam cca 1 - 1,5. Ostatak kupusa listova izrežem na sitno i stavim u lonac na vrh.
    Sutradan naprvim zapršku na dio koji ćemo konzumirat taj dan, a ostalo zamrznem bez zaprške.
    Neki stavljaju jaje ali meni se ne sviđa kad su tvrde. Volim da je sve raskuhano i raspadnuto.
    Last edited by split; 04.01.2011 at 15:21.

  38. #88
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Nasla sam ogulinsko zelje na internetu i sad imam 27 preodlicnih sarmica.

  39. #89

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Nasla sam ogulinsko zelje na internetu i sad imam 27 preodlicnih sarmica.

  40. #90

    Join Date
    May 2006
    Location
    karlovac
    Posts
    1,756

    Default

    aleksandra70vanja
    gleda moj Ivan u tvoj avatar i kaže - ova krade psiće
    razvalila sam se od smijeha
    nemam pojma o čemu se radi
    off topic

  41. #91
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,297

    Default

    Imam samo ribano zelje i sutra neke nadam se nezahtjevne goste
    E sad do sad sam znala raditi lažnu sarmu ko složenac, sad sam vidjela neku metodu u kojoj se rade kupčeki zelje+meso+riža i zalije s tekućinom i tak kuha/ peče u pećnici jel neko radi tak? Koja je fora

  42. #92
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Imam samo ribano zelje i sutra neke nadam se nezahtjevne goste
    E sad do sad sam znala raditi lažnu sarmu ko složenac, sad sam vidjela neku metodu u kojoj se rade kupčeki zelje+meso+riža i zalije s tekućinom i tak kuha/ peče u pećnici jel neko radi tak? Koja je fora
    Napravi radije sekeli gulaš ili samo dinstano zelje + kobasice ili krvavice. Lažna sarma je nešto što izgleda kao da je izašlo iz probavnog trakta, svejedno na koju stranu. Fuj.

  43. #93
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,297

    Default

    Ipak je bio sarma složenac ok bilo i kuhanih kobasa, sira
    Ali sarma je prošla super
    Budem idući put vidla zti sa kupčekima

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •